Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 14. desember 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Edvard Grimstad (Sp): Jeg vil gjerne få lov å stille følgende spørsmål til nærings- og energiministeren:

Ifølge nyhetsoppslag i NRK tirsdag 6. desember 1994 har styret i PLM vedtatt styrt avvikling i Moss.

Hva vil nærings- og energiministeren gjøre for å sikre videre drift ved PLM Moss Glassverk når det gjelder produksjon og gjenvinning av glass i Norge?

Statsråd Jens Stoltenberg: Som kjent vedtok Stortinget i forbindelse med behandlingen av B.innst.S.nr.13 (1993-1994) å innføre en grunnavgift for engangsemballasje fra 1. januar 1994. Dette har bidratt til å forverre situasjonen for PLM Moss Glassverk AS. Det var et annet vedtak enn det Regjeringen la opp til, for Regjeringen la ikke opp til at det skulle innføres grunnavgift.

Selskapet har den 15. november 1994 anmodet SND om investeringsstøtte på 50 millioner kr til utskifting av bedriftens smelteovner. I henhold til regelverket for statsstøtte kan generell investeringsstøtte utenfor det regionalpolitiske området bare gis til små og mellomstore bedrifter. I og med at PLM Moss Glassverk ikke oppfyller kriteriene for små og mellomstore bedrifter, kan det derfor ikke gis slik investeringsstøtte som bedriften ønsker. SND har gitt selskapet skriftlig beskjed om at prosjektet ikke kan støttes. Jeg kan heller ikke se hvordan staten på annen måte eventuelt kan medvirke til å dekke det kapitalbehov det her er tale om.

Når det gjelder gjenvinning av glass, vil jeg vise til salderingsproposisjonen, hvor det vises til den usikre situasjonen ved PLM Moss Glassverk og at Norsk Glassgjenvinning arbeider med å finne nye anvendelsesområder for det innsamlede glasset. Situasjonen er at slike anvendelsesmuligheter i dag er til stede i tilstrekkelig grad andre steder enn ved Moss Glassverk.

Kirsti Kolle Grøndahl: hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Edvard Grimstad (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, selv om jeg må medgi at jeg er en smule skuffet. Vel vet jeg at Regjeringen er uenig i Stortingets vedtak om en grunnavgift, men jeg vil allikevel rå statsråden og Regjeringen til å akseptere Stortingets vedtak som gitte faktorer.

Det forbauser med at SND har avslått søknaden om investeringsstøtte til nye ovner i Moss Glassverk, da denne anbefalingen om å søke SND kom fram i et møte mellom statsråd Berntsen og politisk rådgiver Silåmo fra Næringsdepartementet.

Statsråden svarer at det arbeides med å finne andre anvendelsesområder for gjenvinning av det innsamlede glasset. Så vidt jeg vet, er Moss Glassverk fortsatt den største avtaker av dette produktet, og er viktig i en miljøpolitisk sammenheng.

Her står det om en stor bedrift med 280 arbeidsplasser, den eneste av sitt slag i landet, og en viktig sak i miljøsammenheng. Senterpartiet skal gjøre sitt til at vi skal kunne opprettholde bedriften, men vi venter også at Regjeringen legger ryggen til. Dette hadde latt seg gjøre på investeringssiden, og jeg spør statsråden om han ikke kan se noen mulighet selv om han var var veldig avvisende i sitt første svar.

Statsråd Jens Stoltenberg: Det er flere grunner til at Moss Glassverk har problemer, men det er bred enighet om at én viktig grunn er at det er innført grunnavgift på engangsemballasje. Det var ikke et forslag fra Regjeringen, men det var et forslag som ble vedtatt i Stortinget og som Senterpartiet stemte for. Nå vet jeg at saken diskuteres i Stortinget i forbindelse med salderingsproposisjonen, der disse problemene er omhandlet, og derfor ligger egentlig denne saken mer i Stortinget enn i Regjeringen. Regjeringen har opprinnelig fremmet sine forslag, har ikke fått dem vedtatt, og nå er det en diskusjon i Stortinget om hvordan man skal håndtere den situasjonen som er oppstått ved Moss Glassverk.

Det er riktig at det har vært diskutert mulighetene for i hvilken grad SND kan gå inn med investeringsstøtte til Moss Glassverk. Det har vi sett på bakgrunn av blant annet en søknad. Hovedpoenget er at det er i strid med regelverket å innvilge slik støtte, fordi blant annet Senterpartiet - men også andre partier her på Stortinget - har vært opptatt av at det skal være mer sjenerøse støtteordninger i Distrikts-Norge enn i sentrale deler av Norge, og Moss er dessverre ikke Distrikts-Norge.

: