Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 26. oktober 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Asmund Kristoffersen (A): Spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

Det synes å være en klar pedagogisk begrunnelse for å bruke lommeregnere med grafisk vindu i videregående skole, også på grunnkursene. Prisene på disse og dermed utgiftene for den enkelte elev virker urimelig høye.

Hva mener statsråden kan gjøres for å sikre elevene kvalitetsmessige gode lommeregnere til lavest mulig pris?

Statsråd Gudmund Hernes: La meg først oppklare en åpenbar misforståelse når det gjelder de omstridte lommeregnerne. Det er ingen forutsetning i læreplanen at hver enkelt elev selv skal eie sin egen lommeregner med grafisk vindu. Kravet er at de skal ha tilgang til slike læremidler for å innlære de kunnskaper læreplanen krever. Det kan derfor være aktuelt at det for eksempel etableres ordninger hvor skolen kan leie ut lommeregnere til elevene, eventuelt at skolene har klassesett som elevene kan benytte.

Departementet gikk i vår - den 31. mai - ut med et brev til fylkene hvor det ble pekt på muligheter for felles innkjøp. Fylkene ble anbefalt å inngå avtaler med lokale forhandlere. Ved eksempelvis å foreta felles innkjøp burde en skole kunne presse prisene ned. I forbindelse med innføringen av Reform 94 er det god grunn til å tro at forhandlerne i Norge har fått gunstigere innkjøpsbetingelser enn tidligere, hvilket burde gi større rom for prisreduksjoner. Fremdeles ser det ut til at prisene ligger på et for høyt nivå.

Aktuelle lommeregnere med stort vindu tilbys i minst to varianter. Den ene modellen er dyrere enn den andre. For elever på grunnkursnivå vil den billigere modellen være god nok og enkel i bruk, og ingen bør pålegges å bruke den dyrere typen. I en situasjon hvor « lærerstanden » anfekter de dyre lommeregnerne, er det interessant å registrere at det finnes lærere og skoler som sterkt anbefaler de dyre modellene.

Jeg forutsetter at de norske importørene vil gjøre sitt til at prisene legges på et rimeligere nivå, og jeg vil nok en gang oppfordre fylker og skoler til å organisere felles innkjøp for å presse prisene ned og til å ha klassesett til utleie for grunnkurselevene.

Asmund Kristoffersen (A): Jeg takker statsråden for et meget tilfredsstillende svar. Mange med meg har med stor forundring konstatert at de tre importørene av de aktuelle lommekalkulatorene har samme pris. Dette er meget betenkelig og forteller at det neppe er reell konkurranse på markedet. Jeg er også meget tilfreds med at statsråden peker på at det kan være aktuelt med utleieordninger hvor skolene leier ut lommeregnere til elevene, og at fylkene bør inngå samlede innkjøpsavtaler for å få ned prisene.

Jeg vil da stille følgende tilleggsspørsmål til statsråden: Ser statsråden mulighet for i enda større grad å påvirke til mer reell konkurranse blant selgerne av lommeregnere på det norske marked, og vil statsråden også kommentere de innvendinger som er reist, om at det ikke skulle være noen pedagogisk begrunnelse for å ta i bruk disse lommeregnerne?

Statsråd Gudmund Hernes: Jeg er innstilt på å følge opp denne saken og også om nødvendig gå kraftigere ut. Jeg tror at det er viktig å si at verken skoler eller fylker har fulgt opp denne saken godt nok etter det brev som vi sendte i slutten av mai. I tillegg sender departementet et brev til Konkurransetilsynet slik at man også kan ta saken opp den veien for å bringe på det rene om konkurransen her har vært reell. Vi vil også se på om man kan organisere omsetningen av kalkulatorer på en annen måte, for eksempel ved at en får innkjøpsordninger gjennom Nasjonalt Læremiddelsenter. Jeg mener som sagt at prisen her, gitt den spesielle situasjonen, har vært urimelig høy og vi kommer til å følge det aktivt opp.

Når det gjelder den pedagogiske begrunnelse, skal jeg ikke ta med den i all sin bredde, men peke på at når man skal stille opp kurver på grunnlag av formler eller for eksempel annengradsligninger, innebærer det, når man skal gjøre det for hånd (presidenten klubber), at man ganger, deler, legger sammen og trekker fra, altså bruker grunnskolens regnearter igjen og igjen. Det tar mye tid. Man lærer intet nytt (presidenten klubber). Det trekker oppmerksomheten bort fra de logiske operasjonene (presidenten klubber). Det er det man får tid til ved å bruke en slik kalkulator. Men nå banker presidenten, og jeg får holde meg til tiden.

Presidenten: Presidenten kommer fort til å bli utålmodig i dag.

: