Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 26. oktober 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Geir Thoresen (uavh): Jeg vil stille følgende spørsmål til handelsministeren:

I en rapport fra papirfabrikken Follum hevdes det at norsk avispapir kan bli utsatt for kvotebegrensninger fra et selvforsynt EU-marked ved finsk og svensk medlemskap. Videre konkluderes at norsk papirproduksjon er svært avhengig av samme konkurransevilkår som våre nordiske naboer.

Er statsråden enig i at EØS-avtalen ikke hindrer slike kvoter og at eventuelle konsekvenser for norsk papirproduksjon kan bli alvorlige?

Statsråd Grete Knudsen: EØS-avtalen forbyr kvantitative importrestriksjoner og tiltak med tilsvarende virkning mellom avtalepartene. Innføring av slike kvoter for norsk papireksport til EU vil således ikke være tillatt.

Det er likevel ikke noen tvil om at konsekvensene for norsk papirproduksjon vil kunne bli alvorlig om Norge blir stående utenfor et EU-medlemskap.

Rapporten fra Follum vurderer usikkerheten for bedriften på bakgrunn av markedsforholdene i EU. EU har selv en stor avispapirproduksjon, og importerer resten av det papiret de har behov for hovedsaklig fra de nordiske land og Canada. Sverige og Finland

og Canada. Sverige og Finland er blant verdens ledende i dette markedet. Rapporten sier at et EU med Sverige og Finland og Østerrike som medlem, vil være tilnærmelsesvis selvforsynt med papir. Dette er forhold som selvsagt er relevante i en vurdering av fremtidige markeder. Bedriften er følsom for etterspørselssvingninger på EUs markeder, ettersom 60 pst. av dagens eksport går til nåværende EU-land.

På grunn av avhengigheten av det europeiske marked, er det viktig for norsk industri at norske myndigheter deltar i det næringspolitiske samarbeidet for utformingen av viktige rammevilkår for industrien. Ikke minst gjelder dette for norsk treforedlingsindustri hvor regelutviklingen fremover vil være særlig viktig.

Geir Thoresen (uavh): Jeg oppfattet statsråden dithen at man ikke mente at det kunne bli aktuelt med kvoter. Derimot er det - så vidt jeg skjønner - i EØS-avtalen en sikkerhetsklausul som kan tre i kraft i det øyeblikket EU vil være selvforsynt med blant annet trelast og avispapir.

Jeg har også fått brakt i erfaring, etter at jeg stilte spørsmålet, at Finland ble utsatt for minsteprisbegrensninger i våres etter at EØS-avtalen trådte i kraft på bakgrunn av denne klausulen. Mitt tilleggsspørsmål er da: Er det slik at minstepriser og eventuelle kvoter kan tre i kraft på grunn av den såkalte sikkerhetsklausulen i EØS-avtalen, og at dette kan få stor betydning for norsk treforedling eller trelastindustri?

Statsråd Grete Knudsen: Jeg viser til mitt svar om at ved et medlemskap for både Østerrike, Finland og Sverige så vil altså EU bortimot være selvforsynt på det området vi her snakker om. Det som vil være en endret situasjon, det vil være EØS, med den svekkelse som blant annet overvåkingssystemet da vil stå overfor, nemlig ved at vi da vil være i den situasjon der vi mer eller mindre overvåker oss selv.

Det betyr videre at med den nye regelutviklingen så vil de land som tidligere har jobbet sammen med oss, sitte på den andre siden av bordet og være markert i regelutviklingen, der vi i så måte vil bli svært liten.

: