Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. juni 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 41

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg vil stille følgende spørsmål til nærings- og energiministeren:

I dag foregår det ei omorganisering av Statkraft som fører til tap av både arbeidsplasser og inntekter i flere kommuner. Dette gjelder blant annet Hemnes kommune. I samme kommune foreligger det planer om å endre reguleringsvilkårene i Røsvatnet, noe som vil gi økt belastning for lokalmiljøet.

Kan statsråden gå god for en slik politikk?

Statsråd Jens Stoltenberg: Den pågående omorganiseringen i Statkraft ble tatt opp i spørretimen av representantene Børre Rønningen og Solveig Sollie henholdsvis 2. mars og 11. mai i år. Jeg vil derfor vise til de svar jeg har gitt på de nevnte spørsmålene. Jeg vil også vise til at departementet har fått oversendt Dok.nr.8:49 (1993-1994) om omorganiseringsprosessen i Statkraft til utredning og uttalelse, og at mitt svar vil foreligge i nærmeste framtid.

Omorganiseringen i foretaket innebærer en overgang fra fire til tre regionadministrasjoner. Foretaket skal også foreta en generell effektivisering som innebærer en reduksjon i antallet ansatte sentralt og i distriktene. Styret i Statkraft har gitt administrasjonen fullmakt til å etablere den foreslåtte hovedstrukturen. Styret sa at nedbemanningen i foretaket skal gjennomføres ved frivillige ordninger så langt som mulig, og påla administrasjonen å vurdere alle frivillige løsninger. Jeg har, slik jeg bebudet i spørretimen 11. mai, tatt kontakt med foretaket, og forsikret meg om at det videre arbeidet med omorganiseringene skjer i kontakt med de berørte kommuner.

Representanten Kvalbukt sier i spørsmålet at omorganiseringen fører til tap av inntekter i flere kommuner. Det kan jeg ikke se er riktig. Jeg har ingen indikasjoner på at Statkraft har hatt skattemessige konsekvenser i tankene i forbindelse med omorganiseringen, og kan heller ikke se at strukturendringen kan ha innvirkning på dette. Det foreligger ingen planer om å omdanne regioner eller stasjonsgrupper til egne aksjeselskap, for på den måten å kunne benytte seg av regler for konsernbeskatning. Bemanningsreduksjonen vil bare kunne ha innvirkning på personskatten, ikke på eiendoms-, inntekts- eller formuesskatten, som er de viktige skattekildene i forbindelse med Statkraft og inntekter til kommunene.

Noen søknad om endring av reguleringsvilkårene for Røsvatnet er ikke innkommet til departementet eller til NVE. Så hvorvidt det er riktig det representanten sier, at det foreligger planer, kan ikke jeg ta stilling til. Når det eventuelt foreligger en slik søknad, vil den bli behandlet på vanlig konsesjonsmessig måte i departementet.

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg takker statsråden for svaret. Han startet med å vise til tidligere svar, men det som var viktig i mitt spørsmål, var det nye elementet jeg brakte inn, med koblinga ved at det skjer planer om å endre reguleringsvilkårene i Røsvatnet parallelt med at Hemnes kommune mister sin status som regionsenter. Jeg er meget forundret over at ikke statsråden kjenner de planene, for det er klart at Statkraft i dag er i gang med å forberede konsesjonssøknad for endring av manøvreringsreglementet for Røsvatnet, og det skal gi 50 millioner km produsert vann til Røssågaverkene. Det vil gi en sterk ekstrabelastning for det berørte område. Planene går ut på å heve vannstanden med 25 cm på den tiden av året da skadene vil bli sterkest. Det alvorlige i dette er at disse planene foreligger parallelt med at Korgen mister status som regionsenter. Jeg vil spørre statsråden om han kanskje kan støtte tankegangen til de ansatte i Korgen, som foreslår at det fortsatt opprettholdes en region i Korgen som tar seg av Nord-Trøndelag og Nordland sør for Bodø, da dette området står for 70 pst. av kraftproduksjonen i det nordlige Norge?

Statsråd Jens Stoltenberg: Det er en fordel om vi i politikken kan ha et minimum av sammenheng i det vi mener. Spørreren ber meg om å gripe inn når det gjelder organiseringen av regionsentraler, og mener også etter det jeg kan forstå, at jeg skal mene noe nå om reguleringsvilkårene i Røsvatnet. Men hun tilhører et parti som har vært tilhenger av at det er denne type spørsmål som Statkraft skal ta stilling til selv, og så skal de levere inn konsesjonssøknader på vanlig måte som alle andre kraftprodusenter.

Det står for eksempel i innstillingen der man behandlet omorganiseringen i Statkraft at komiteens flertall, som da inkluderer Senterpartiet, mener:

Det blir så opp til ledelsen i foretakene å vurdere behovet for bemanning i forhold til de oppgaver som skal løses.

Og komiteens flertall som inkluderer Senterpartiet, er også enig i at det er Statkraft selv og Statkrafts ledelse som skal bestemme organiseringen av foretaket. Da kan ikke Senterpartiet etterpå komme foran hver enkelt beslutning, enten det er regulering av Røsvatnet eller antall regionsentraler i Hemnes kommune, å be meg om å gripe inn. Vi behandler det på vanlig måte i henhold til det mandat og den myndighet Stortinget har gitt oss, med Senterpartiets støtte.

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg takker igjen statsråden for svaret, som jeg finner langt fra tilfredsstillende. Med de svære verdiene dette representerer, og også den store belastningen for lokalmiljøet, synes jeg det er selvsagt at staten skal se sitt ansvar for å styre utviklingen også på dette området.

Kommunene har akseptert utbygging av vannkraften i tillit til godtgjørelse og arbeidsplasser, og når dette endres, får vi en politikk som utvikler konflikter mellom distrikt og senter, mellom grunnplan og storsamfunn, mellom dem som bebor et område og er verdiskapere ut fra de lokale ressurser, og dem som bestemmer hvordan verdiene skal brukes. Og jeg spør: Ser ikke statsråden at dette er en veldig uheldig prosess?

Statsråd Jens Stoltenberg: For det første så ser jeg ikke at det er en uheldig prosess, og for det andre er mitt poeng at Senterpartiet har støttet prosessen. Man sier for eksempel i innstillingen der man behandlet omorganiseringen i Statkraft, og der Senterpartiet er med i komiteens flertall:

Senterpartiet vil understreke betydningen av at Statkraft omorganiseres slik at det effektivt fremmer intensjonen om en friere omsetning av kraft.

Det er nettopp det Senterpartiet understreket burde skje, som nå skjer. Og så flyr Senterpartiet rundt omkring i landet og klager på at det de selv har bedt om skal skje, faktisk finner sted!

For øvrig er det kanskje greit å skille litt mellom diskusjonen om reguleringsvilkårene for Røsvatnet og omorganiseringen av Statkraft. Omorganiseringen av Statkraft er noe som ligger innenfor Statkrafts myndighet å foreta seg, i tråd med det Senterpartiet har vært med på å si og vedta her i Stortinget.

Når det gjelder reguleringen av Røsvatnet, er det en sak der Statkraft selvfølgelig har myndighet til å utarbeide planer og forslag, og så levere inn en konsesjonssøknad. Når - eller hvis - den kommer i departementet, skal departementet behandle den på vanlig måte. Men vi har ikke sett den, og det er litt vanskelig å mene noe om noe vi ikke har sett.

: