Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 1. juni 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 38

Astrid Marie Nistad (A):

Med all den flotte Norgesreklamen vi har fått i det siste, må vi forvente at vi også får vekst i camping- og bubilturismen i tida framover.

Kva meiner nærings- og energiministeren kan gjerast for å legge til rette for å utnytte denne trafikken?

Statsråd Jens Stoltenberg: Nærings- og energidepartementet har i en tid vært opptatt av den stadig økende bobil- og campingtrafikken i Norge. Denne trafikken medfører muligheter, men også noen problemer som det er viktig å ha oppmerksomhet rundt.

Undersøkelser viser at denne turistgruppen er kjøpesterk, at den er i økning og dermed representerer et potensial for kommersiell virksomhet. På den andre siden er det i henvendelser fra blant annet reiselivsnæring, kommuner, fylker og grunneiere pekt på noen problemer som denne typen trafikk medfører av trafikk- og miljømessig karakter.

Den 20. april 1994 ble det avholdt et seminar i Nærings- og energidepartementet om « Muligheter, problemer og utfordringer med bobiltrafikken ». Hensikten med seminaret var å diskutere de utfordringer som denne trafikken reiser. På seminaret møtte blant annet representanter fra fylkeskommunene, fylkesmenn, berørte myndigheter, næringen og natur- og miljøverninteressene.

En av konklusjonene på seminaret var at forutsetningen for en bedre utnyttelse av denne delen av turismen er bedre tilrettelagte tilbud. Det ligger muligheter i en slik tilrettelegging, som må skje på lokalt nivå av lokale aktører. På seminaret ble det derfor rettet en oppfordring til fylkeskommunene om å ta initiativ i sine regioner når det gjelder tilrettelegging på lokalt plan. Her bør næringen selv, kommunale og fylkeskommunale myndigheter og andre interessenter møtes for å drøfte muligheter og utfordringer.

Departementet har som en oppfølging gått ut med brev til fylkeskommunene med oppfordring om å ta saken opp på lokalt plan. I brevet er det lagt vekt på at behovet for tiltak på tilretteleggingssiden vurderes.

Seminaret avdekket også et behov for klargjøring av bobil- og campingtrafikken både med hensyn til hvilket lovverk som gjelder, og hvordan det skal praktiseres. På bakgrunn av dette er det etablert en interdepartemental arbeidsgruppe som skal se på lovverket. Gruppen omfatter representanter fra Kommunal- og arbeidsdepartementet, Miljøverndepartementet, Landbruksdepartementet, Nærings- og energidepartementet, Samferdselsdepartementet og Vegdirektoratet. Oppgaven til gruppen blir å vurdere i hvilken grad lovverket er hensiktsmessig for regulering av og tilrettelegging av bobil- og campingtrafikk i Norge. Arbeidsgruppen vil avslutte arbeidet innen utgangen av 1994.

Nærings- og energidepartementet ønsker gjennom arbeidet med denne saken å sette søkelyset på hvordan man bedre kan utnytte de potensialer for kommersiell virksomhet som er til stede, innenfor rammen av en bærekraftig utvikling av natur- og miljøkvaliteter.

Astrid Marie Nistad (A): Mest av alt vil eg takke statsråden for svaret, og eg er svært glad for at han har vist initiativ og teke opp denne delen av turistnæringa, og at han ser på det potensialet som ligg i denne gruppa turistar.

For mitt fylke, Sogn og Fjordane, er dette ei gruppe turistar som er i veldig stor vekst. Difor vert det veldig viktig å få planlagt parkeringsplassar og overnattingsplassar for bubilar og campingvogner, slik at trafikken kjem inn under ordna forhold. I tillegg må det leggast opp til tømming av toalett og anna søppel frå desse trafikantane. Det er viktig at også desse turistane føler seg velkomne, trygge og ikkje treng gjere noko ulovleg på grunn av manglande tiltak og anlegg i vårt land. Dette vil koste ein del pengar, og dei einskilde kommunane og fylkeskommunane med dei avgrensa midlane dei har, kan ha vanskar med å sette desse tiltaka i verk. Har statsråden eller departementet vurdert om det eventuelt kan vere grunnlag for å krevje inn ei sentral avgift for å kunne dekke opp desse utgiftene sett i høve til dei krav som vi bør stille?

Statsråd Jens Stoltenberg: Så langt jeg kjenner til, har det ikke vært vurdert noen sentral avgift for å dekke kostnader knyttet til bobiltrafikken. Det som er utgangspunktet, er at vi har en interdepartemental gruppe som skal se på om lovverket er tilstrekkelig. Og vi har gjennom det seminaret som ble avviklet i Næringsdepartementet, tatt initiativet til en dialog med de berørte parter for å forsøke å identifisere de behov for tiltak som måtte finnes, og hvordan vi kan iverksette dem. Men en avgift har så vidt meg bekjent, ikke vært inne i bildet og ikke vært vurdert.

: