Stortinget - Møte onsdag den 1. juni 1994
Spørsmål 37
Eilef A. Meland (SV): Jeg vil stille følgende spørsmål til nærings- og energiministeren:
I forbindelse med presentasjonen av rapporten « Norsk olje i EU-maskineriet » uttalte statsråd Jens Stoltenberg at EUs bestemmelser om forbud mot prissamarbeid når det gjelder oljepris, hadde Stortinget sluttet seg til gjennom EØS-avtalen.
På hvilken måte har Stortinget fått informasjon om dette forhold?
Statsråd Jens Stoltenberg: Et av de bærende prinsipper i Den europeiske union er prinsippet om at konkurransen mellom bedriftene skal være mest mulig lik for alle. De materielle konkurranseregler i EU gjelder fullt ut i EØS, og EØS-avtalen inneholder dessuten detaljerte bestemmelser om håndhevelse av disse reglene i EFTA og EU. Hovedbestemmelsen finner man i EØS-avtalens artikkel 53, som forbyr avtaler mellom foretak som kan påvirke handelen mellom to eller flere av partene i EØS-avtalen, og som har til formål eller som virkning å hindre, innskrenke eller vri konkurransen innen EØS-området. Etter artikkel 59 gjelder reglene også for offentlige foretak, herunder foretak som det offentlige har gitt særlige eller eksklusive rettigheter. Dette siste omfatter blant annet oljeselskaper som har utvinningstillatelser på norsk kontinentalsokkel, og det gjelder uansett eierform. Avtaler om prissamarbeid er i St.prp.nr.100 (1991-1992) om ratifikasjon av EØS-avtalen spesielt nevnt som eksempel på avtaler som kan være i strid med konkurransereglene. Disse reglene er gitt en forholdsvis bred omtale i stortingsproposisjonen, og Stortinget er derfor informert om det jeg viste til i debatten om rapporten om forholdene på norsk kontinentalsokkel og EU-medlemskap.
Jeg har ikke uttalt meg om andre former for prissamarbeid enn det som omfattes av konkurransereglene.
Eilef A. Meland (SV): Jeg takker statsråden for svaret, og jeg er enig i at det bærende prinsipp i EU kommer frem gjennom EØS-avtalen, som blant annet innebærer forbud mot konkurransevridning og prissamarbeid. Mitt spørsmål gjaldt å oppsøke det sted i stortingsproposisjonen hvor Regjeringen hadde omtalt, dvs. gitt en nærmere redegjørelse for, forholdet knyttet til olje når det gjelder både produksjonsbegrensning og spesielt prissamarbeid. Det har jeg ikke vært i stand til å finne, og så vidt jeg kan registrere, kan heller ikke statsråd Stoltenberg henvise til hvor dette er gitt en nærmere redegjørelse. Jeg nevner da at i innstillingen om EØS-avtalen har utenrikskomiteen overhodet ikke forholdt seg til denne artikkelen som det refereres til, i forbindelse med prissamarbeidet for olje. Er ikke dette en alvorlig mangel?
Statsråd Jens Stoltenberg: Utgangspunktet for dette spørsmålet er rapporten « Norsk olje i EU-maskineriet ». Der vises det til en rekke paragrafer og bestemmelser som de som har skrevet rapporten, mener hindrer prissamarbeid når det gjelder olje. Og da er det mitt poeng, i svaret til dem som har skrevet rapporten, at disse paragrafene er en del av EØS-avtalen og derfor gjelder i Norge selv om vi ikke skulle bli medlem av EU. De omtalte artikler er grundig omtalt i stortingsproposisjonen om EØS-avtalen - det er artikkel 53, og det er artikkel 59. Det er ikke spesielt nevnt olje, men det er altså et generelt forbud mot prissamarbeid, og det gjelder da alle varer.
Eilef A. Meland (SV): Jeg takker for svaret.
Min etterlysning gjaldt at i et så viktig dokument burde jo dette spørsmålet vært omtalt enten under offentlig anbud eller kapitlet om offshore-sektoren og energisektoren.
Jeg har et oppfølgingsspørsmål fordi statsråd Stoltenberg i den uttalelsen han kom med til Stavanger Aftenblad, i siste del sa følgende: « Medlemskap vil derfor ikke bety noen forskjell ».
Derfor et viktig oppfølgingsspørsmål: Vil den felles energipolitikk som vi nå ser konturene av i EU, overhodet ikke påvirke de nevnte artiklers innhold?
Statsråd Jens Stoltenberg: Det er nok mulig at spørsmålsstilleren og jeg snakker litt forbi hverandre, fordi mitt poeng er i og for seg ikke at tilslutning til EUs indre marked ikke betyr noe. Mitt poeng er at de paragrafene og de bestemmelsene som man viste til i rapporten om olje og EU, er bestemmelser som allerede gjelder i Norge. Hvorvidt de nye direktivene om gassmarkeder og elmarkeder vil bety noe, er jo avhengig av hvorvidt de blir gjort gjeldende for det indre markedet. Men i utgangspunktet er det meningen. Og derfor vil de bli gjort gjeldende for Norge enten vi er medlem av EU eller ikke, så lenge vi har en EØS-avtale. Så forutsatt at de da blir gjort gjeldende for det indre markedet, vil det på de områdene ikke spille noen rolle om vi er medlem eller ikke.