Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 25. mai 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Gunnar Fatland (H): Jeg skal få stille følgende spørsmål til landbruksministeren, som nå altså vil bli besvart av næringsministeren:

Reglene om spredeareal for husdyrgjødsel er for store deler av distriktsjordbruket imøtekommet gjennom ulike avtaler om leieareal.

Mener statsråden at konsesjon for ervervsmessig husdyrhold skal kunne nektes utelukkende med den begrunnelse at spredearealet delvis ligger utenfor brukets egen kommune?

Statsråd Jens Stoltenberg: Etter lov om regulering av ervervsmessig husdyrhold § 3 skal det ved avgjørelser av søknader om konsesjon blant annet tas særlig hensyn til følgende tre forhold:

  • at produksjonen har tilknytning til jordbruk
  • at det er et rimelig forhold mellom antall dyrenheter og spredningsareal for gjødsel vurdert ut fra lagerkapasitet for oppbevaring av avfallsstoffer fra det samlede husdyrhold på bruket og
  • vern mot forurensninger

I utgangspunktet skal derfor behovet for spredningsareal løses med areal på eget bruk. I de tilfeller hvor eget areal ikke er tilstrekkelig, er det lagt opp til at behovet for spredningsareal kan dekkes gjennom leieavtaler om slikt areal. Hvorvidt en slik avtale kan aksepteres som løsning på kravet om tilstrekkelig spredeareal, må vurderes etter skjønn i hvert enkelt tilfelle. I lovens forarbeider er det dessuten forutsatt at lokaliseringen av spredningsarealet skal tillegges vekt når en søknad skal vurderes.

Ved søknad om konsesjon skal det også tas særlig hensyn til at produksjonen har tilknytning til jordbruk. Når et bruk hovedsakelig må tilfredsstille kravet til spredningsareal med avtaler om spredning av husdyrgjødsel på andre bruk, skyldes dette som regel at bruket har lite eller mangler helt eget areal til å spre gjødsla på. Med lite eller manglende eget jordbruksareal må det derfor vurderes om den konsesjonsregulerte produksjonen har den nødvendige tilknytning til jordbruk.

Ved behandlingen av en søknad om konsesjon skal det også vurderes hvorvidt en innvilgelse av søknaden vil få virkninger for risikoen for forurensninger. Dette gjelder blant annet dersom det planlegges å transportere gjødsel over lange avstander.

Kommunegrensene har ellers ingen betydning når det gjelder spredearealets beliggenhet. Lange transportavstander, som i seg selv medfører forurensning og risiko for forurensning, skal vurderes, men altså ikke kommunegrenser i seg selv.

Bjørg Hope Galtung: hadde her teke over presidentplassen.

Gunnar Fatland (H): Jeg takker statsråden for svaret.

I den regionen jeg selv kommer fra, Ryfylke i Rogaland, har en stor del av brukene måttet utnytte den mulighet som statsråden nevnte, å løse behovet for spredningsareal gjennom leieavtaler. Det gjelder også for dem som opererer innenfor konsesjonsfrie størrelser når det gjelder besetning.

I et konkret tilfelle - som var litt av bakgrunnen for mitt spørsmål - er situasjonen den at både transportlengde og transportmåte er i orden innenfor den konsesjonsfrie grense, som i dette tilfellet gjelder eggproduksjon, altså hønsehold. 2400 høner er i orden, men når en søker om konsesjon for 2700 høner, og landbruksmyndighetene sier at de innfrir alle forutsetninger, men begrunner avslaget kun med spørsmålet om håndtering av gjødselavfallet, da bli dette nesten komikveld i praksis. Jeg vil be om at statsråden tar et initiativ for å oppheve den form for urimeligheter.

Statsråd Jens Stoltenberg: Det er vanskelig å kommentere en konkret sak som jeg ikke kjenner, men det er åpenbart at vi - hvis vi får oss forelagt saken - selvfølgelig skal se på den. Det som var mitt hovedpoeng i svaret, er at når det skal gis konsesjon, kan det legges vekt på farene for forurensing, og de farene øker gjerne ved lange transportavstander. Men det er ikke slik at kommunegrenser i seg selv gir grunnlag for å nekte konsesjon. Så i forhold til det opprinnelige spørsmålet er svaret klart: Det er ikke kommunegrensene som avgjør om det skal gis konsesjon.

Gunnar Fatland (H): Jeg oppfatter de signaler som statsråden nå gir, dit hen at vedkommende som allerede har hatt denne saken inne til klagebehandling, der departementet har sluttet seg til dette - etter min oppfatning - helt urimelige vedtak som fylkeslandbruksmyndighetene har fattet, vil få saken vurdert på en skikkelig, seriøs måte hvis den kommer tilbake gjennom en ny søknad.

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg vet fortsatt ikke hvilken sak vi snakker om, fordi representanten Fatland har bare omtalt en sak uten å navngi verken konsesjonssøker eller konkret hvilket område det dreier seg om, så jeg kan umulig kommentere den saken. Hvis den har vært gjenstand for klagebehandling, er det klart at saken er noe annerledes enn om den ikke hadde vært gjenstand for klagebehandling, men det får vi da bringe klarhet i.

: