Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 11. mai 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Johan M. Nyland (A): Jeg har følgende spørsmål til finansministeren:

Presseoppslag tyder på at det nye avgiftssystemet for dieseldrevne biler blir for dårlig kontrollert. I Oppland Arbeiderblad 28. april 1994 uttaler for eksempel en representant fra Tollvesenet: « Jeg har dårlig samvittighet overfor alle de lovlydige transportørene, og det er flaut at det har tatt så lang tid før vi er kommet på banen. Men nå er det like før vi skal ut på veien. »

Hva har departementet gjort for å hindre ulovlig bruk av avgiftsfri diesel, og er det planer om å intensivere kontrollen?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Den avgiftsomleggingen som fant sted den 1. oktober 1993 fra kilometeravgift til blant annet en autodieselavgift og innføring av et merkesystem for avgiftsfri diesel, har medført store endringer både for dem som bruker diesel, og for dem som skal kontrollere. Det daglige ansvaret for kontrollen er lagt til Tollvesenet, i likhet med annen kontroll av særavgifter. Tollvesenet har en stadig stigende kontrollfrekvens på dette området, og departementet har hatt løpende kontakt med Tollvesenet for å sikre at omleggingen ikke medfører misbruk av det nye systemet.

Tollvesenet er nå godt forsynt med kontrollutstyr, og kontrollinnsatsen er gradvis trappet opp. For å utnytte ressursene best mulig og for å få en god geografisk dekning vil også Biltilsynet delta i denne kontrollvirksomheten. Jeg har stor tillit til at Tollvesenet ivaretar denne kontrolloppgaven på en hensiktsmessig måte, men jeg legger ikke skjul på at det har vært visse problemer i forbindelse med omleggingen og nå i innkjøringsfasen.

Av de til nå utførte kontroller er det lite som tyder på et utstrakt misbruk av ordningen. Av om lag 4000 kontrollerte kjøretøyer er det kun påvist ti tilfeller der det er uregelmessigheter.

Selv om det er lite som tyder på utstrakt misbruk, ser vi alvorlig på påstander om ulovligheter, inklusive det som representanten Nyland i sitt spørsmål refererte til fra avisene, og vi vil i tiden fremover følge utviklingen nøye. Vi vil vurdere ytterligere kontrolltiltak og/eller andre tiltak. Blant annet kan det bli aktuelt å innføre enda strengere reaksjoner når brudd på regelverket blir påvist.

Johan M. Nyland (A): Jeg takker finansministeren for svaret som jeg synes var ganske positivt. Det er ganske alvorlig når Norges Lastebileier-Forbund og de største transportørene i landet ber Finansdepartementet om å skjerpe denne kontrollen. Det er klart at dårlig kontroll kan føre til urenslige forhold i bransjen, og det er jo det som ligger bak hele problemstillingen.

Jeg er glad for at finansministeren gav uttrykk for at Biltilsynet nå også skulle trekkes inn i kontrollen. Men spørsmålet mitt til finansministeren er om ikke også Politiet bør trekkes inn i den kontrollen, slik at vi også kan bruke den muligheten? Jeg er også glad for at straffetiltakene bør skjerpes. Det er ganske alvorlig det også, når lastebileierne ber om at dette skal skjerpes. Jeg vil også spørre finansministeren om han har til hensikt å gjøre dette ganske snart, slik at det kan få en ganske snarlig effekt.

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Når det gjelder spørsmålet om hvorvidt Politiet skal delta i kontrollvirksomheten, er ikke det et spørsmål som er vurdert. Vi finner det vel mer naturlig at en benytter dem som utfører tekniske kontroller blant annet på biler, altså Biltilsynet, og samtidig ligger det også muligheter innenfor tolletaten selv å trappe opp kontrollvirksomheten. Det er det ene.

Det andre: Jeg er fullt ut enig med representanten Nyland i at dersom en skal få full oppslutning om den omleggingen som vi nå har gjort, er det avhengig av at de som forholder seg til regelverket, føler at ordningen virker rettferdig, og at det ikke er noen som prøver å lure seg unna gjennom å omgå regelverket. Vi vil så raskt som råd er, sette i gang nye tiltak, for det er viktig her at en holder vedlike den gode dialogen en har hatt, blant annet med lastebileierorganisasjonene, gjennom omleggingen og innføringen av dieselavgiften til erstatning for den gamle kilometeravgiften.

: