Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 11. mai 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Tore Nordtun (A): Mitt spørsmål er sålydende:

Vil den lokale kirkes ordning del II lov om gravplasser og gravferd bli sendt ut på høring?

Statsråd Gudmund Hernes: Utredningen om den lokale kirkes ordning har vært ute til en omfattende høring, der alle landets kommunestyrer og menighetsråd har fått anledning til å uttale seg.

Når det gjelder utvalgets forslag til ny lov om gravplasser og gravferd, fant departementet det hensiktsmessig å avgrense den første høringen til spørsmålet om hvorvidt ansvaret for forvaltningen av gravplassene for fremtiden bør ligge til et kirkelig organ eller overføres til kommunen. I dette prinsipielle hovedspørsmålet er utvalget delt. Flertallet foreslår at den økonomiske og administrative forvaltningen av gravplassene legges til kommunene, men underlagt et kirkelig tilsyn. Mindretallet foreslår at ikke bare tilsynet, men også forvaltningen legges til kirkelig fellesråd. Høringsresultatet viste stor uenighet på dette området. 55 pst. av dem som uttalte seg, var enig med mindretallet.

De andre spørsmål som knytter seg til forslaget om ny lov om gravplasser og gravferd, vil bli sendt på høring i løpet av et par måneder. Jeg tar sikte på at det kan skje samtidig med at jeg legger fram for Kirkemøtet til uttalelse et forslag til ny kirkelov. På denne måten vil høringsinstansene kunne se de to lovforslagene i sammenheng, og derved få et bedre grunnlag for å uttale seg.

Dersom alt går etter planen, vil Stortinget få lovforslagene til behandling neste vår.

Tore Nordtun (A): Jeg takker statsråden for svaret - det var et positivt svar. Det har vært mye diskusjon ute i lokalsamfunnet og i kommunestyrene om disse spørsmålene, og det har vært, som statsråden òg sa, stor uenighet. Det er en del som har vært opptatt av at denne saken ikke bare er av teknisk art, men at også de pårørendes interesser her må ivaretas. Eksempler i denne saken, fra tidligere den var ute på høring, som kunne svekke de pårørendes interesser, var forslag om festetid på seks år, om familiegravsteder osv. Dette har egentlig med trygghet for de pårørende å gjøre, og det vil være i pakt med gode gravtradisjoner og -kultur at det blir fleksibilitet i disse sakene, at man kan få lagt det skikkelig til rette, og at det blir ro om dette. Men nå får vi saken til ny høring, og det ser jeg svært positivt på. Jeg ser fram til at lokalsamfunnet egentlig nå òg kan se framover til å få mer lokalt selvstyre på disse områdene.

: