Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 4. mai 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Kjell Engebretsen (A): Jeg skal få stille følgende spørsmål til kommunal- og arbeidsministeren. Jeg forstår at det blir besvart av miljøvernministeren:

Det har i løpet av de seneste 10 - 15 årene utviklet seg et forurensningsproblem fra hytter og fritidsboliger, og da særlig i områder hvor konsentrasjonen av fritidsboliger er stor. Kommunene har i dag ikke tilstrekkelig hjemmelsgrunnlag for å gripe inn overfor dette problemet på en hensiktsmessig måte.

Vil statsråden ta initiativ for å gi kommunene tilstrekkelig hjemmelsgrunnlag for å kunne stanse denne forurensningen?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Dette spørsmålet er stilt til kommunal- og arbeidsministeren, og jeg svarer på hans vegne. Men jeg understreker at saksområdet ligger under Miljøverndepartementets ansvarsområde.

I henhold til forskrift etter forurensningsloven om utslipp fra separate avløpsanlegg har kommunene myndighet til å stille krav om rensing av avløpsvann fra hytter i spredtbygd strøk. Alle hytter med innlagt vann må søke om utslippstillatelse. Kommunen avgjør søknaden og bestemmer eventuell rensemetode. Kommunen er også ansvarlig for tilsyn og kontroll.

Forurensningsproblemet fra fritidsbebyggelse har tiltatt de senere år ettersom det bygges flere hytter og stadig flere av disse har innlagt vann. Dersom forurensningsproblemet fra hytter og lignende er betydelig, kan det i medhold av forurensningsloven fastsettes forskrifter om rensing, eventuelt krav om tilknytning til offentlig avløpsnett for spesielle hytteområder. Denne myndigheten kan delegeres til kommunene, slik at den enkelte kommune selv kan gi bestemmelser om rensing og/eller tilknytning hvor den finner det nødvendig. Miljøverndepartementet vil så raskt som mulig vurdere å gjennomføre en slik delegering.

Kommunalministeren ser derfor ikke behov for å sette i verk ytterligere tiltak innenfor sitt myndighetsområde.

Kjell Engebretsen (A): Jeg takker statsråden for svaret. Hittil har det vært vanskelig, så langt erfaringen har vist, på en effektiv måte å kunne bruke forurensningslovgivningen i dette arbeidet når det gjelder etablerte større hyttefelt. Men ut fra det statsråden sier her om at Miljøverndepartementet vil gjennomføre en delegering til kommunene for å kunne gjennomføre en avkloakkering der hvor dette er aktuelt, må jeg si jeg er svært fornøyd med statsrådens svar.

: