Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 4. mai 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Stephen Bråthen (uavh): Jeg har stilt følgende spørsmål til finansministeren:

TV2 meldte onsdag for to uker siden at 12-13 personer som har kjøpt britiske terrengbiler av et autorisert Oslo-verksted, har mottatt avgiftskrav på mellom 170000 og 300000 kr fordi verkstedeieren har bedrevet svindel med chassisnummer.

Finner statsråden det rimelig at mennesker som har handlet bil i god tro, skal ta konsekvensene av en forbrytelse de ikke hadde mulighet til å vite om, og som andre har begått?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Jeg har stor forståelse for at personer som er blitt svindlet av profesjonelle importører, føler situasjonen svært urimelig.

Den saken som det vises til, er for tiden til behandling i tollvesenet og er ikke behandlet i departementet. Jeg kan derfor ikke uttale meg om denne konkrete saken før Tolldirektoratet har ferdigbehandlet saken.

I forbindelse med dette spørretimespørsmålet har jeg imidlertid fått en orientering om saken fra tollvesenet. Jeg forstår at saken gjelder tilfeller hvor biler blir smuglet inn fra utlandet og påført nytt rammenummer som er hentet fra en norsk bil. I slike saker vil tollvesenet generelt først rette sitt avgiftskrav mot vareeier - som normalt vil være den som har innført bilen. Dersom vareeier ikke betaler kravet, åpner regelverket for at bilen kan påbys stanset, det vil si avskiltet, inntil kravet er betalt.

Departementet vurderer for tiden prinsipielle sider vedrørende spørsmålet om staten bør utøve sin stansingsrett i de tilfellene hvor bilen er kjøpt i god tro. Forholdet faller ikke inn under godtroervervsloven fra 1978. Jeg viser til at spørsmålet derfor først og fremst må avgjøres etter en avveining av de reelle hensyn der man på den ene siden har den private godtroende kjøper som har behov for beskyttelse, og på den andre siden avgiftsmyndighetenes behov for en effektiv håndheving av regelverket.

Av hensyn til dem som har kjøpt bilene, vil jeg bidra til en rask behandling av saken. For at bilkjøperne ikke skal bli belastet ekstra i påvente av at saken ferdigbehandles, vil jeg be tollmyndighetene om at kjøretøyene inntil videre tilbakeregistreres på eierne.

Stephen Bråthen (uavh): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er meget fornøyd med at man viser så vidt stor smidighet at man i hvert fall frigir de bilene som disse familiene har blitt fratatt.

Spørsmålet i denne saken dreier seg om hvorvidt avgiftskravet kan ekstingveres ved overdragelse til en godtroende erverver. I en synonym sak til denne, med saksnummer 42-17/90, har Justisdepartementets egen lovavdeling vurdert motorvognavgiftslovens bestemmelser i forhold til godtroervervsloven med dens forarbeider og prinsipper, og den sier: « Så lenge loven ikke inneholder klare holdepunkter for noe annet, er det nærliggende å la hensynet til forutberegnelighet for den private part gå foran hensynet til effektivitet i myndighetenes håndheving av regelverket. »

Er statsråden enig i dette, og vil man i det arbeidet som gjøres i departementet i tiden som kommer, sørge for at man får klarere bestemmelser om dette, slik at godtroende kjøpere i ettertiden ikke blir fratatt kjøretøyene sine?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Som jeg sa, har departementet nå de mer prinsipielle sider av slike spørsmål til vurdering, og selvsagt vil vi i den vurderingen også ta hensyn til blant annet det representanten Bråthen her refererte til, altså lignende tilfeller tidligere.

I tillegg vil jeg si at jeg skal sørge for at det skjer en så rask saksbehandling som mulig, slik at de det her gjelder, ikke lever i usikkerhet lenge.

: