Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 2. mars 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Oddvard Nilsen (H): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Salhusbrua var kort omtalt i St.prp.nr.1 (1993-1994). Kostnadsoverskridelsene på prosjektet er som kjent betydelige i forhold til hva brua i utgangspunktet var beregnet å koste.

Vil statsråden komme tilbake til Stortinget med en bred orientering om årsakene til økningen i kostnadene og hvilke konsekvenser det eventuelt vil få for brukerne?

Statsråd Kjell Opseth: Salhusbrua blei vedteken bygd som flytebru etter Stortinget si handsaming av St.prp.nr.109 (1986-1987) og Innst.S.nr.33 (1987-1988), med eit kostnadsoverslag på 581 millioner kr i 1994-prisar.

Overslaget pr. i dag er på 1025 millioner kr, altså ein auke på 444 millioner kr.

Etter 1987 har det vore vesentlege endringar i kostnadsoverslaget i tre omgangar. Stortinget er blitt orientert om endringane i St.meld.nr.32 (1988-1989) Norsk veg- og vegtrafikkplan 1990-93, i statsbudsjettet for 1992 og i St.meld.nr.34 (1992-1993) Norsk veg- og vegtrafikkplan 1994-97.

I budsjettproposisjonen for 1994 er det ikkje endringar i kostnadsoverslaget, men det blir varsla at departementet vil kome tilbake til Stortinget dersom usemje mellom byggherre og entreprenør om tolking av kontrakten får konsekvensar for kostnadene. Dette er enno ikkje avklart.

Som det vil vere kjent frå omtale i media, blei prosjektet ramma av eit tilbakeslag då entreprenøren fekk havari ved transport av siste brudelen inn mot høgbrua på Klauvaskallen. Konsekvensen for ferdiggjering av brua er usikker, men det kan bli 4-6 månader seinare bruopning, dvs hausten 1994.

Ein går no gjennom saka, og eg tek sikte på å kome tilbake til Stortinget med ei nærare orientering på eit seinare tidspunkt dersom det blir behov for det.

Oddvard Nilsen (H): Jeg takker statsråden for svaret.

Bakgrunnen for spørsmålet er delvis oppslagene i media i den senere tid om at det nå skulle være ytterligere betydelige kostnadsøkninger på Salhusbrua, og det som statsråden var inne på, at Samferdselsdepartementet i budsjettproposisjonen for 1994 signaliserte at de ville komme tilbake dersom eksempelvis konflikten om entreprenørkontraktene førte til økte kostnader. Jeg oppfatter svaret slik at det på det nåværende tidspunkt ikke er kjente økninger i kostnadene utover det som er nevnt i budsjettproposisjonen for 1994. Det betyr at totalkostnadene nå ligger på 1025 millioner kr.

Ut fra statsrådens innlegg slutter jeg at det som er fremkommet i media om at det nå skal være en kostnad på 1,4 milliarder kr, ikke medfører riktighet. Ut fra det kan en trekke den konklusjonen at det ikke foreligger opplysninger på det nåværende tidspunkt som tilsier at Salhusbrua skal bli dyrere enn det som er gjort kjent i budsjettet. Som også statsråden har vært inne på, har byggingen av Salhusbrua av diverse årsaker tatt rimelig lang tid. Det vil si at kostnadene øker, og spørsmålet mitt til statsråden er: Er det i bompengeavtalen noe om eventuell fordeling av en kostnadsøkning?

Statsråd Kjell Opseth: Det ein kan slå fast, er at det pr. i dag ikkje ligg føre noko nytt i forhold til budsjettproposisjonen - St.prp.nr.1 (1993-1994). Men det som er uavklart, er den usemja som er mellom entreprenør og byggherre, og storleiken på det usemja gjeld, er ca 90 millioner kr. Det som elles har kome fram i media, er spørsmålet om bygging av ein veg som var ein del av planen i si tid, men som Bergen kommune gjekk imot og som ikkje er realisert. Med det atterhald som er tatt i budsjettproposisjonen, er det ikkje endringar i kostnadene.

Så er det spørsmål om korleis havariet som no har skjedd, vil slå ut for kostnadene. Det får ein kome tilbake til når ein har avklara det spørsmålet meir.

Så til avtalen: Eg har ikkje avtalen med meg i dag, så eg kan ikkje i detalj svare her og no, men det skal vi nok avklare i fellesskap på eit seinare tidspunkt.

Oddvard Nilsen (H): Mitt tilleggsspørsmål er rimelig kort: Eksisterer det en avtale pr. dags dato?

Statsråd Kjell Opseth: Det ligg føre ein avtale som Hordaland fylke ikkje har underteikna, og det er fyrst og fremst eit problem for fylkeskommunen - ikkje for staten.

: