Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 2. mars 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Øystein Djupedal (SV): Jeg tillater meg å stille kirke-, utdannings- og forskningsministeren følgende spørsmål:

Universitetsstyret i Tromsø har besluttet å stenge Institutt for samfunnsvitenskap for opptak av nye studenter fra høsten. Samtidig ønsker universitetsstyret å ta inn 493 færre studenter enn ved årets opptak.

Er dette vedtak statsråden vil gi sin tilslutning til?

Statsråd Gudmund Hernes: I universitetsloven § 44 heter det i første ledd:

Når kapasitetshensyn eller ressurshensyn krever det, kan styret med departementets samtykke begrense adgangen til det enkelte studium eller deler av det.

Departementet vurderer hvert år, etter forslag fra universitetene og de vitenskapelige høgskolene, hvilken opptakskapasitet som skal legges til grunn for det kommende studieår. Vurderingen baserer seg på opplysninger fra institusjonene om lærekrefter, plass og driftsmidler.

Generelt har departementet lagt vekt på å holde opptakskapasiteten til grunnstudiene på et jevnt nivå. Dette har blant annet ført til forslag i de senere år om opprettelse av ekstra studieplasser utover det som er vedtatt i budsjettet. Ut fra det materialet som vil bli sendt inn fra institusjonene, vil departementet vurdere situasjonen nøye.

Departementet er også kjent med at styret ved Universitetet i Tromsø har diskutert dimensjoneringen av enkelte kurs, herunder grunnfagene ved Institutt for samfunnsvitenskap. Vedtaket så langt skulle ikke tilsi noen stor nedgang i samlet kapasitet for grunnstudier på Institutt for samfunnsvitenskap fra i fjor til i år. Saken er imidlertid nettopp kommet til behandling i KUF. Den blir gitt høy prioritet, men jeg kan naturlig nok ikke si noe endelig om utfallet. Universitetet vil også måtte vedta et opptaksreglement for lukkede studier før konsekvensene for opptaket er klare.

Det er derfor i alle fall for tidlig å fastslå at universitetet vil innstille på at det ikke tas opp nye studenter til Institutt for samfunnsvitenskap fra høsten, som representanten forutsetter i sitt spørsmål.

Selv om det er universitetet som fastsetter opptaksreglementene, er det departementet som skal godkjenne opptaksrammene. Jeg kan allerede nå signalisere at universitetet ikke bør utforme opptaksreglementet slik at det ikke er rom for å ta opp nye studenter til Institutt for samfunnsvitenskap.

Øystein Djupedal (SV): Jeg takker statsråden for svaret, og særlig for den siste biten av hans svar, der han så klart slår fast at Institutt for samfunnsvitenskap i Tromsø skal få anledning til å ta opp nye studenter. Det gledet meg.

Samtidig er det en side som jeg ber statsråden utrede litt nærmere. Det går på at Tromsø er det eneste universitet vi har som har åpent studium. Den utviklingen vi nå ser gjennom universitetsstyrets vedtak, der nye fag stenges for opptak, eller der opptaket begrenses, er en utvikling som i hvert fall jeg ikke synes er heldig.

Jeg forstår universitetet, fordi de fikk en realnedgang i årets budsjett som selvfølgelig vanskeliggjør det å holde et studium åpent. Samtidig vet vi at tilstrømmingen til læresteder de siste årene har vært formidabel.

Jeg kunne godt tenke meg å utfordre statsråden: Mener statsråden det er viktig at vi har et universitet som er åpent for studenter uavhengig av opptakskrav? Og vil statsråden legge til rette for at Universitetet i Tromsø også for fremtiden kan forbli et åpent universitet?

Statsråd Gudmund Hernes: Jeg er enig i at det ikke bare er ønskelig, men også viktig å ha åpne studier. Det er da også grunnen til at vi i fjor høst faktisk åpnet igjen Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo for opptak. Det kan ikke være noen tvil om at vi ser dette som en ønskelig utvikling, ellers ville vi heller ikke i Oslo gått til det skritt å åpne dette fakultetet.

Det som nå er problemet blant annet i Tromsø, er ikke bare tilgangen på studieplasser, men på kvalifisert personale som kan stå for undervisningen. Så vidt jeg har skjønt, er det et hovedproblem for eksempel ved de samfunnsvitenskapelige studier i Tromsø. Men det som en her også bør ta inn over seg - og det er en sak som vi får anledning til å diskutere med det første - er at det faktisk også i dette land er begrensede ressurser. Og når det er situasjonen, er det et spørsmål hvor mye representanten Djupedal vil bruke til bedret studiefinansiering sammenlignet med for eksempel studieplasser. Det er en vurdering som jeg må foreta, og samtidig må jeg se det i forhold til andre gode ønskemål. Jeg frykter nok at representanten Djupedal ikke i samme grad behøver å legge det på sine skuldre.

Presidenten: Øystein Djupedal har nå sjansen til å komme med denne vurderingen.

Øystein Djupedal (SV): Ja, det er riktig at det hele må ses i sammenheng, og vi har nå akkurat studiefinansieringen til behandling i vår komite. Det er også riktig at det fins en begrenset pott. Nå er SV litt mer opptatt av å skaffe inntekter til statskassen, så vi har også litt mer å bruke, som statsråden selvfølgelig er innforstått med. Men det er en vurdering.

Jeg er veldig glad for at statsråden så klart slår fast at det at vi skal ha åpne studier på enkelte av våre læresteder, er et veldig viktig prinsipp. Det forutsetter at statsråden følger opp gjennom revidert nasjonalbudsjett, sånn at det gis mulighet for lærestedet til å være åpent.

Helt til slutt: I en pressemelding fra kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet slås det fast at det ved Universitetet i Tromsø skal opprettes 260 nye studieplasser på lavere grad. Med det begrensede opptaket som vil skje ved Universitetet i Tromsø til høsten - og jeg er glad for at statsråden så klart sier at det skal foregå et opptak, men uansett vil det være et begrenset opptak - er mitt spørsmål til statsråden: Hvordan ser statsråden for seg at man skal klare å ta opp 260 nye på lavere grad samtidig som man begrenser opptaket ved Institutt for samfunnsvitenskap?

Statsråd Gudmund Hernes: For det første er det flere studier ved Universitetet i Tromsø enn de samfunnsvitenskapelige, så her er det et spørsmål om hvordan universitetet selv prioriterer fordelingen av sine studieplasser. I tillegg er det så vidt jeg vet slik at universitetet har tatt opp flere studenter enn de tildelte studieplasser, og det kommer vel også med i vurderingen. Som sagt tror jeg at det som i tiden fremover blir nøkkelspørsmålet, er hvor gode vilkår man skal gi de studenter som allerede er opptatt, sammenlignet med dem som ønsker å komme inn. Selv om representanten Djupedal bruker ord som « begrenset pott », har jeg inntrykk av at hans parti i hvert fall teoretisk forvalter Sareptas krukke i denne sammenheng.

: