Stortinget - Møte onsdag den 23. februar 1994
Spørsmål 1
Ifølge Arbeiderbladet 18. februar 1994 har den italienske forsvarsministeren skjelt ut en norsk Redd Barna-representant i Mosambik i et åpent brev til italienske aviser, fordi hun har tatt opp FN-personells bruk av barneprostituerte i landet.
Hvilke initiativ vil statsråden ta overfor italienske myndigheter for å få en forklaring på forsvarsministerens uttalelser og for å få dem til å ta prostitusjonsproblemet alvorlig?
Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Det er opprørende å lese de rapporter som media har brakt i det siste om økende barneprostitusjon i Mosambik. Det er også med forferdelse vi i de samme rapporter registrerer påstander om medvirkning til barneprostitusjon fra FN-styrkenes side.
Redd Barna fortjener honnør for å ha tatt opp problemet. Vi har forsøkt å bringe klarhet i de uttalelser som siden er kommet. Den informasjon som er blitt gjort tilgjengelig for departementet, tyder på at enkelte uttrykk i det oppslag i Arbeiderbladet som representanten Lunde refererer til, er blitt feilaktig oversatt, og jeg viser også til dagens oppslag i Arbeiderbladet.
Sakens realiteter er under gransking. FNs egen granskingskommisjon vil ventelig framlegge sin rapport i meget nær framtid. I tillegg har Mosambiks regjering og italienske forsvarsmyndigheter nedsatt egne granskingsutvalg.
Det er å håpe at denne granskingen i full åpenhet vil avdekke hva som har skjedd.
Kjellbjørg Lunde (SV): Eg skal takke utanriksministeren for svaret.
Når eg tok utgangspunkt i den italienske forsvarsministeren sine forsøk på å forsvare italienske FN-soldatar i Mosambik når det gjeld dei alvorlege skuldingane om seksuell utnytting av barn, var det sjølvsagt fordi dette ser ut til å vere eit alvorleg problem i mange av dei landa FN sender troppar til. Dette bør takast meir alvorleg, og det forstår eg utanriksministeren er samd i.
Det er vanskeleg å finne ord når ein skal gjere greie for kva ein meiner om dette, dersom det er sant. Det er eit alvorleg brot mot det FN står for, mellom anna forsvar for menneskerettar, dersom det er slik at prostitusjonsproblemet blir større i område der FN-personell er stasjonert, og særleg alvorleg er det dersom det er barn som blir utnytta, slik skuldingane frå Mosambik går ut på.
Eg vil spørje utanriksministeren om han vil ta initiativ til at ein i forhold til FN-systemet kan gjere meir på generell basis enn det som til no er sett i verk i samband med den aktuelle granskinga i Mosambik, når det gjeld å få slutt på dette problemet, som vi veit er eit generelt problem.
Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Ja, vi vil gjøre alt som er nødvendig, og om nødvendig også mer. Men som jeg var inne på i mitt første svar, venter vi i meget nær framtid en rapport fra FNs egen granskningskommisjon. Vi regner også med at rapportene fra Mosambiks regjering og fra italienske forsvarsmyndigheter vil bidra ytterligere til å belyse saken.
Men situasjonen er meget alvorlig, og det er helt klart at FN-soldaters eventuelle utnyttelse av barneprostituerte er fullstendig uakseptabel. Vi har i Mosambik om lag 6500 mann fra hele 21 ulike nasjoner, med svært ulik bakgrunn. At soldater som sendes ut i slik tjeneste fra FNs side får den nødvendige opplæring og trening, men også en alminnelig - man skulle tro det var unødvendig - rettesnor for hvordan man forholder seg til alle deler av lokalbefolkningen på et etisk og moralsk grunnlag, burde være en selvfølge. Men dette må vi gå nøye etter i sømmene, og jeg kan bekrefte at det vil vi medvirke til at blir gjort.