Stortinget - Møte onsdag den 16. februar 1994
Spørsmål 8
Forsvaret planlegger større utslipp av kjølevann i Lutvann. Lutvann er et viktig friluftsområde for folk i drabantbyene rundt Østmarka. En rekke friluftsorganisasjoner har protestert og stilt store spørsmålstegn ved den konsekvensanalysen som er utarbeidet.
Vil miljøvernministeren sørge for at Forsvaret ikke forringer friluftsområdets kvalitet, og at gjeldende bestemmelser for forurensning av drikkevann ikke brytes?
Statsråd Thorbjørn Berntsen: Forsvarets bygningstjeneste fremmet den 6. august 1993 søknad om konsesjon for vannuttak fra Lutvann til kjølevann for Forsvarets installasjoner ved Lutvann og utslipp av det oppvarmete vannet igjen til Lutvann.
Søknaden om konsesjon er nå til behandling hos fylkesmannen i Oslo og Akershus.
Saken har vært på høring hos berørte kommunale instanser og ulike interesseorganisasjoner. Fylkesmannen i Oslo og Akershus har bedt Forsvaret om merknader til de innkomne uttalelsene og vil deretter treffe avgjørelse i saken.
Lutvann representerer på flere måter en særpreget innsjøtype i Oslo-marka, både ut fra naturgeografiske forhold og ut fra sin verdi som rekreasjonsobjekt for store befolkningsgrupper. Fylkesmannen i Oslo og Akershus må avveie de ulike hensyn i denne saken og treffe avgjørelse på et bredt og godt grunnlag. Det er åpenbart at hensynet til sikring av friluftsliv- og drikkevannsinteressene vil stå sentralt ved fylkesmannens vurdering.
Det er på dette tidspunkt ikke grunnlag for meg til å involvere meg nærmere i saken.
Erling Folkvord (RV): Eg takkar for svaret. Eg forstår at statsråden ikkje kan gå inn på den konkrete saka akkurat på det stadiet den ligg nå. Men det er ein statleg etat som har søkt om denne konsesjonen, og dei har søkt om å få til ei løysing som, dersom den blir godkjend, er ein trussel mot viktige miljøomsyn, som eg forstår at statsråden er veldig godt kjend med.
Eg vil stille eit tilleggsspørsmål som er litt annleis: Vil statsråden ta eit initiativ for å sikre at statlege etatar blir pålagde å velje den mest miljøvennlege løysinga i denne typen saker, liknande saker, framover? Det er jo også eit alternativ å bruke luftkjøling ved Lutvann, og det vil ikkje vere nokon trussel mot Lutvann-området.
Statsråd Thorbjørn Berntsen: Til det siste spørsmålet kan jeg bare si at det i og for seg er en stående oppfordring til alle om å velge den mest miljøvennlige metode. Den må jo selvsagt vurderes opp mot eventuelle andre faktorer som det er relevant å ta hensyn til. Men jeg føler meg nokså trygg på at når det er den nåværende fylkesmann fra Oslo og Akershus som skal vurdere denne søknaden etter at hele saken har « gått runden », som det heter, så vil disse miljøhensynene bli tillagt veldig sterk vekt. Dersom noen berørte parter vil protestere på fylkesmannens avgjørelse når den tid kommer, er det jo ankeadgang i loven, og da vil saken i sin tid havne på miljøvernministerens bord - jeg vil si den tid den sorg; jeg tror ikke den kommer dit.
Oddbjørg Ausdal Starrfelt: hadde her teke over presidentplassen.
Erling Folkvord (RV): Eg vil tillate meg å vere optimist og tolkar statsrådens svar slik at han rekner med at Forsvarets bygningstjeneste ikkje får godkjent den søknaden som dei har inne. Eg oppfattar det òg slik at skulle så gale skje at søknaden slepp gjennom hos fylkesmannen, kan eg vanskeleg tenkje meg anna enn at det blir stopp når den kjem til statsrådens bord. Men eg vil òg rette ei oppmoding til statsråden om å ta denne saka som eit varsku om at det ikkje er nok å ha ei ståande oppmoding til alle om, som statsråden sa, å velje den mest miljøvennlege løysinga. Det er tydeleg at Forsvarets bygningstjeneste treng eit pålegg om at dei skal leite etter den mest miljøvennlege løysinga i slike saker, og ikkje berre velje det som er enklast eller billegast.
Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg hørte at representanten Folkvord nå ville tillate seg å være optimist. Det synes jeg hørtes gledelig. Det er ting som gjør seg fra tid til annen.
Ellers er det miljømyndighetene og spesielt Statens forurensningstilsyn som setter vilkårene, gjennom konsesjoner og tilhørende forskrifter, til alle eventuelle utslipp, enten de går til luft, vann eller andre steder. Da må bedriften eller den som står ansvarlig for utslippet, velge den teknologi som er nødvendig for å komme under de kravene som er stilt av miljømyndighetene. Det er de generelle reglene som vi arbeider etter.