Stortinget - Møte onsdag den 16. februar 1994
Spørsmål 14
Carl I. Hagen (Frp): Jeg har dette spørsmål til samferdselsministeren:
Gardermobanen med hyppige togavganger vil medføre økt støyplage for beboere i Gamlebyen i Oslo og i Lillestrøm-området.
Vil samferdselsministeren sørge for at det blir tatt behørig hensyn til bomiljøet disse steder ved å legge banen i tunnel gjennom de mest berørte boområder?
Statsråd Kjell Opseth: Reguleringsplanlegginga for Gardermobanen gjennom Lillestrøm følgjer den vanlege prosessen etter plan- og bygningslova. For denne jernbanestrekninga er det lagt fram fleire utbyggingsalternativ, både ei støysvak dagline utan tunnel og alternativ med tunnel.
Ettersom denne reguleringsplanen først skal handsamast av kommunestyret i Skedsmo kommune i løpet av våren, vil det ikkje vere rett av meg å ta noko initiativ på dette tidspunkt i prosessen.
Det eg kan seie, er at alle dei framlagde alternativa - også alternativet utan tunnel - vil føre til at støytilhøva for bustader inntil jernbanen på Lillestrøm alt i alt blir vesentleg betre etter jernbaneutbygginga enn det dei er i dag.
Det kan opplysast at NSB Gardermobanen A/S i sitt framlegg til alternativ støysvak dagline har lagt inn omfattande støydempingstiltak på om lag 65 millioner kr. Dette vil mellom anna føre til at ingen bustader vil få innandørs ekvivalent støy over 35 desibel etter utbygginga, medan det i dag er om lag 250 bustader som har støy som ligg over eit slikt nivå.
I Gamlebyen i Oslo skal toga på Gardermobanen gå på dei eksisterande jernbanespora. Det blir altså ikkje nybygging av jernbanespor eller andre utbyggingstiltak i Gamlebyen i samband med Gardermoutbygginga.
NSB er no i ferd med å arbeide ut ein miljøplan for areala på Oslo S og Gamlebyen. Det vil i denne samanhengen bli lagt opp til eit samarbeid med lokale organisasjonar, mellom anna Miljøbyen Gamle Oslo. I dette arbeidet vil mellom anna tiltak mot jernbanestøy og vibrasjonar bli vurderte.
Carl I. Hagen (Frp): Jeg takker statsråden for svaret og vil si at det var gledelig å høre at det foreligger flere alternativer for Lillestrøm-området og at det er opp til - så vidt jeg forstod - de lokale myndigheter å avgjøre om de velger å legge banen i tunnel eller ikke. Jeg vil gjerne be statsråden korrigere meg hvis jeg misforstod statsråden på det området - med andre ord, dersom kommunestyret velger reguleringsplanen med tunnel, vil det ikke være noen hindringer fra NSB-selskapet når det gjelder dette.
Det er delte oppfatninger om hva virkningene vil være av den økende frekvensen i togavganger i forhold til tidligere, og hvilke støyvirkninger det vil ha for beboerne i Gamlebyen. Jeg er glad for at statsråden lover samarbeid med berørte lokale organisasjoner som representerer beboerne, og vil for ordens skyld også be om å få en bekreftelse fra statsråden på at det ikke er økonomiske årsaker eventuelle avslag på ønsker fra beboerne vil bli begrunnet med.
Statsråd Kjell Opseth: I samband med reguleringsplanar etter plan- og bygningslova er det kommunen som er planstyresmakt, og det er kommunen som vedtek det alternativet dei for sin del meiner er rett. Så er det spørsmål om det er andre som gjer innvendingar på det planvedtaket. Då er det vanleg prosedyre for korleis det skal handsamast, og det vil nok bli slik i denne saka òg at ein følgjer plan- og bygningslova sine behandlingsmåtar for dette reguleringsplanarbeidet.
Når det gjeld Gamlebyen og eventuelle tiltak der, får vi kome tilbake til dei når dette arbeidet er kome noko lenger. Det som står fast, er at det er Stortingets vedtak om dei økonomiske rammene for utbygginga av Gardermobanen som ligg til grunn for planlegginga.
Carl I. Hagen (Frp): Nå ble det verre igjen!
Jeg vil gjerne en gang til be statsråden om å oppklare dette. Kan statsråden forplikte - som han kan fordi han har full styring med det - NSB-selskapet som står for utbyggingen, slik at dersom kommunestyret på Lillestrøm velger alternativ med tunnel, vil dette selskapet ikke gjøre noen innsigelser mot det, men akseptere det.
Når det gjelder det andre, sier statsråden at det må skje innenfor de økonomiske rammer som Stortinget har bestemt. Vel, det Stortinget har bestemt, står det statsråden fritt å fremme forslag om å endre dersom statsråden og hans apparats beregninger for kostnadene viser seg å være feilaktige. Vil statsråden akseptere at det ikke skal være de økonomiske rammene som hindrer en forsvarlig legging av Gardermobanen ut fra miljøhensyn for beboerne? Hvis man her har regnet galt og ikke tatt med de nødvendige kostnader av Stortingets vedtak, vil han fremme de nødvendige forslag slik at flertallsvedtaket i Stortinget om Gardermoen ikke går ut over beboernes miljø?
Statsråd Kjell Opseth: Til ein røynd stortingsrepresentant som Carl I. Hagen vil eg gjerne seie at det blir ikkje noko betre eller klårare om ein stiller same spørsmålet ein gong til, men i ein annan versjon. Svaret mitt er det same som i føregåande runde: Vi er inne i ein periode der ein behandlar ein reguleringsplan, og den planprosessen er samferdselsministeren innstilt på å la gå i samsvar med plan- og bygningslova.
Når det gjeld Gamlebyen, er det starta eit arbeid for å sjå på miljøtilhøva rundt jernbanen og forholdet til bebuarane der, og vi får avvente den prosessen før ein bind seg opp økonomisk og elles.