Stortinget - Møte onsdag den 9. februar 1994
Spørsmål 4
Kjell Magne Bondevik (KrF): Jeg har følgende spørsmål til utenriksministeren:
Ifølge avismelding i Vårt Land 21. januar 1994 har det nylig skjedd henrettelse av barn fra en kristen menighet i Nord-Korea.
Hvordan vurderer departementet menneskerettighetssituasjonen i Nord-Korea, og hva kan og vil Norge gjøre for å bedre situasjonen generelt og for å reagere på konkrete og grove tilfeller spesielt?
Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Vi har også registrert meldingen i Vårt Land om henrettelse av barn fra en kristen menighet i Nord-Korea, men det har foreløpig ikke vært mulig å få bekreftet oppslaget. Verken vår ambassade i Beijing, som er sideakkreditert i Pyongyang, eller andre kilder som har vært kontaktet fra norsk side, er kjent med at noe slikt skal ha funnet sted. Spørsmålet vil derfor ved første anledning bli tatt opp med nordkoreanske myndigheter.
La meg så tilføye: Nord-Korea er et av de mest lukkede land i verden. Pålitelig informasjon om landet er vanskelig tilgjengelig. Det er imidlertid liten tvil om at menneskerettighetssituasjonen i Nord-Korea er kritikkverdig. Enkeltmenneskets rettigheter er underordnet hensynet til staten og partiet. Landets borgere er i praksis avskåret fra grunnleggende politiske og sivile rettigheter.
Menneskerettighetssituasjonen i Nord-Korea gir derfor grunn til uro, noe norske myndigheter har gitt uttrykk for gjentatte ganger, både bilateralt og i internasjonale fora. I fjor reiste Norge dette spørsmålet i FNs menneskerettighetskommisjon og appellerte på ny til nordkoreanske myndigheter om å respektere internasjonalt aksepterte menneskerettigheter og løslate alle politiske fanger. Menneskerettighetssituasjonen i Nord-Korea er noe vi fra norsk side ønsker å følge også i tiden som kommer.
Kjell Magne Bondevik (KrF): Jeg takker utenriksministeren for svaret.
Det er riktig at Nord-Korea er lukket og vanskelig å få informasjon om. Noe vet vi dog. Amnesty Internationals rapporter, senest fra oktober i fjor, sier en god del om en situasjon som også her er ikke bare utilfredsstillende, men uakseptabel: politiske fanger, forsvinninger og forhold for politiske fanger som medfører død, blant annet på grunn av kulde, sult osv. - og nå sist altså en til nå ubekreftet melding om henrettelse av kristne, også barn.
Istedenfor å stille et konkret tilleggsspørsmål, vil jeg oppfordre utenriksministeren og Regjeringen til å forfølge denne konkrete saken helt spesielt og prøve å komme til bunns i den og forfølge menneskerettighetssituasjonen i forhold til Nord-Korea generelt. Jeg tror at det er en stadig uro og oppmerksomhet omkring menneskerettighetsforhold i land hvor disse er utilfredsstillende, som på lang sikt er et av de viktigste virkemiddel for å bedre situasjonen. Vi har vært inne i et internasjonalt tøvær i Europa i den senere tid som kanskje har gjort at mange har slått seg til ro når det gjelder menneskerettighetssituasjonen i verden. Den er dessverre mange steder totalt uakseptabel, og det må høyt prioriteres å bedre den.
Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Som jeg tror det vil framgå av mitt svar, deler jeg fullt ut denne bekymring.
Når det gjelder det konkrete spørsmål, viser jeg igjen til at jeg sa at spørsmålet ved første anledning vil bli tatt opp med de nordkoreanske myndigheter. Når det gjelder det generelle menneskerettighetsengasjement, er jeg helt enig med representanten i at vi har for mange eksempler på at spørsmålene ikke blir tatt alvorlig nok. Gjennom et nitid og konsekvent engasjement både i FNs organisasjoner og i andre internasjonale fora, men også bilateralt, ønsker Norge å holde og videreføre den sterke profil vi har på dette området. Her ligger det etter mitt syn et særlig moralsk ansvar på de av oss som kan rose oss av å leve i en verdensdel - og det gjelder hele Europa - som har greid å rydde opp i disse problemene på en langt bedre måte enn det som er situasjonen i svært mange andre land.