Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 9. februar 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Asmund Kristoffersen (A): Jeg vil få stille administrasjonsministeren følgende spørsmål:

En dispensasjon fra bransjeavtalen for bokomsetning gjeldende til 1. april 1994 har så langt gjort det mulig å opprettholde et godt bokhandlernett over hele landet, blant annet ved at elever og kommuner ikke har adgang til kjøp av skolebøker direkte fra forlag.

Vil statsråden vektlegge ordninga med lik pris og gi kulturpolitiske og distriktspolitiske sider så stor vekt at bokhandlerne fortsatt skal ha enerett til salg av skolebøker?

Statsråd Nils Olav Totland: Som jeg nevnte i mitt svar til representanten Jorunn Hageler, har Konkurransetilsynet gitt dispensasjon for bransjeavtalen for bokomsetning ut fra kulturpolitiske hensyn. Men det var en forutsetning at prisene på skolebøker skulle være frie, og at det skulle være mulig å kjøpe skolebøker direkte fra forlag. Konkurransetilsynet har ønsket å legge forholdene til rette for mer rasjonelle omsetningsformer for skolebøker, og for at kommuner og elever i den videregående skole skal kunne forhandle om kvantumsrabatter.

Departementet har brukt lang tid på å behandle klagene fra Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen fordi vi har ønsket en bred og grundig behandling av denne saken. Vi må ha et godt grunnlag for avgjørelsen. Her kommer både hensynet til pris, kulturpolitikk og distriktspolitikk inn, og jeg kan gjerne tilføye etter Hagelers innlegg: den sysselsettingsmessige virkning.

Departementet vil nå sluttbehandle klagesakene i rimelig tid før 1. april.

Når departementet tar avgjørelsen, vil vi måtte veie mot hverandre hensynet til forbruker, pris, kultur og distrikt. Det gjelder både spørsmålet om frie skolebokpriser og om det skal være mulig å kjøpe skolebøker direkte fra forlag.

Asmund Kristoffersen (A): Jeg takker statsråden for svaret, og har forståelse for at statsråden vil bruke mer tid på å ta endelig beslutning.

Jeg vil dog bemerke at konsekvensene av å endre ett element i bransjeavtalen kan bli svært store og utilsiktede. En rekke bokhandlere, ca. 150 - i det alt vesentlige i Distrikts-Norge - vil trolig ikke kunne leve med fri prissetting og direkte salg av skolebøker fra forlag. Jeg har kjennskap til at det fins bokhandlere som har opptil 50 pst. av sin totale omsetning knyttet til skoleboksalget. Fri prissetting vil også føre til en kraftig svekkelse av tilbudet på nynorskbøker. Jeg ser også en bokhandel som en viktig kulturinstitusjon i et bygdesamfunn. Dessuten, som statsråden bemerket i svaret til Hageler, har de to aktuelle komiteene i Stortinget gått sterkt inn for å opprettholde någjeldende ordning.

Til slutt vil jeg bemerke at om en ser til andre land, så har for eksempel regjeringen i Frankrike nå tatt initiativ til å få innført faste bokpriser. I Sverige, der de har hatt fri pris og forlagssalg, ser vi at bokhandlernettet er svært dårlig. Jeg håper statsråden tar hensyn til disse momenter i sin avgjørelse.

Statsråd Nils Olav Totland: Selvsagt tar jeg med meg tilbake de synspunktene som er kommet. Mye av dette ligger også inne i den utredningen som gruppen er kommet fram til. Når departementet og statsråden trenger litt tid, er det nettopp - slik som jeg sa - for at det her spriker litt, og det kan virke som vi må bore litt i noen enkeltheter. Når jeg har sagt i « rimelig tid », kan jeg konkretisere det litt: Vi håper vi skal få tatt en beslutning innen utgangen av februar måned.

: