Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 9. februar 1994

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Gunnar Breimo (A): Jeg vil stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

Det er blitt kjent gjennom massemedia at Norsk Oljevernforening for Operatørselskap (NOFO) har sagt opp avtalen om oljevernberedskap i Barentshavet.

Vil miljøvernministeren påvirke at oppsigelsen trekkes tilbake?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Oljevernutstyret som Norsk Oljevernforening for Operatørselskaper, NOFO, for tiden har lagret i Hammerfest, er plassert der for å ivareta eventuelle oljesøl fra leteboringen som gjennomføres i Barentshavet. Dette følger av de beredskapskrav som miljøvernmyndighetene har pålagt industrien i tilknytning til leteboringen. Leteboringen er i denne omgang på det nærmeste gjennomført, og den vil tidligst bli gjenopptatt om ca. et og et halvt år. Myndighetene har derfor ikke grunnlag for å pålegge NOFO å ha utstyret lagret i Hammerfest i denne mellomperioden. Når ny letevirksomhet starter opp, vil imidlertid operatørene på vanlig måte bli pålagt beredskapskrav knyttet til risikoen for oljesøl fra boringen.

Når det gjelder den statlige beredskapen, har staten v/Statens forurensningstilsyn en egen oljevernstasjon i Tromsø. Det er etablert statlige oljeverndepoter i Hammerfest og i Vardø. Disse inneholder oljevernutstyr som kan benyttes ved for eksempel skipshavarier på Finnmarkskysten. I tillegg samarbeider miljøvernmyndighetene med Forsvaret vedrørende oljevernberedskap. Rent konkret har dette nylig gitt seg utslag i utplassering av oljevernutstyr om bord på seks kystvaktfartøy og opplæring av besetningene i håndtering av utstyret. Dette innebærer en vesentlig styrking av beredskapsnivået. Tre av disse kystvaktfartøyene har base i Nord-Norge.

En avtale om oljevernberedskap i Barentshavet vil i løpet av våren bli undertegnet med Russland. Denne avtalen vil medføre en gjensidig plikt til varsling i tilfelle oljesøl i Barentshavet og bistand til gjennomføring av oljevernaksjoner.

I tillegg kommer den kommunale oljevernberedskapen, som skal håndtere mindre oljesøl innen kommunenes grenser i kystsonen.

Jeg finner på denne bakgrunn ikke grunnlag for å involvere meg videre i denne saken.

Gunnar Breimo (A): Jeg må selvsagt akseptere at departementet ikke har grunnlag for å pålegge at utstyret skal bero i Hammerfest, selv om leting ikke pågår. På tross av den beredskapen som finnes i landsdelen, vil jeg likevel hevde at det har vært en ekstra beredskap i tilfelle utslipp skulle skje i dette værharde og sårbare havområdet som det her dreier seg om. Det er også snakk om en betydelig mengde utstyr av god kvalitet. Jeg hadde da også i det lengste håpet at selskapene ville signalisert samfunnsansvar overfor landsdelen ved å avstå fra å flytte utstyret.

Jeg registrerer for øvrig med stor tilfredshet at det vil bli undertegnet avtale med Russland i løpet av våren. Jeg anser det som svært viktig ikke bare med tanke på fortsatt leting etter olje og gass, men ikke minst med tanke på skipsfarten. Jeg takker statsråden for svaret.

: