Stortinget - Møte onsdag den 2. februar 1994
Spørsmål 19
Fridtjof Frank Gundersen (Frp): Jeg vil gjerne stille handelsministeren følgende spørsmål:
Sosialminister Grete Knudsen hevder i Aftenposten den 13. januar 1994 at norske politikere ikke er overrasket over at EU-kommisjonen venter at de nordiske alkoholmonopolene faller, siden kommisjonen tidlig har hevdet dette.
Hvorfor har Regjeringen likevel i St.prp.nr.100 (1991-1992) fastslått at Vinmonopolets enerett til import og engrossalg av vin og brennevin vil bli opprettholdt i EØS?
Statsråd Grete Knudsen: Jeg vil understreke at regelverket i EU ikke forbyr monopoler. Monopolene må imidlertid ikke være handelsvridende eller virke diskriminerende. Det har lenge vært kjent at kommisjonen har vært skeptisk til de nordiske alkoholmonopolene. Det gikk blant annet frem av kommisjonens vurdering av de nordiske lands medlemskapssøknader, og er senere bekreftet gjennom brevvekslingen med Sverige og Finland.
Det er derfor ingen grunn til å være forbauset over at kommisjonen på nytt har gitt uttrykk for de samme synspunkter i de pågående EU-forhandlingene. Det er samtidig gledelig at kommisjonen såpass entydig har stilt seg positiv til detaljmonopolet. Bildet er således mer nyansert enn det spørsmålet kan gi inntrykk av.
Når det gjelder St.prp.nr.100 (1991-1992), som ble fremmet 15. mai 1992, gav Regjeringen der uttrykk for sitt syn på import- og engrosmonopolet - altså lenge før kommisjonen i forbindelse med medlemskapsforhandlingene gjorde sitt syn kjent, og også lenge før den korrespondanse som nå har pågått mellom kommisjonen og henholdsvis Finland og Sverige. Vi mener at de ordninger vi har, kan opprettholdes innenfor EØS. Kommisjonens synspunkter i medlemskapssammenheng gir ikke foranledning til å endre dette standpunktet.
Jeg vil også sterkt understreke vår alkoholpolitiske begrunnelse for Vinmonopolet, som altså er et viktig element i en total strategi når det gjelder vår alkoholpolitikk.
Fridtjof Frank Gundersen (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.
Regjeringen Harlem Brundtland hadde halvannet EØS-forhandlingsår til rådighet for å finne ut av EU-kommisjonens syn på Vinmonopolet. Dersom Regjeringen under EØS-forhandlingene var klar over kommisjonens negative holdning, må statsrådens uttalelse i Aftenposten være uriktig, og Regjeringen har villedet Stortinget. Dersom Regjeringen under EØS-forhandlingene ikke fikk noe inntrykk av kommisjonens negative holdning, et for mange viktig spørsmål, må det være fordi Regjeringen ikke har brakt spørsmålet på bane. Det kan neppe ha annen forklaring enn at man ante at det svar kommisjonen ville gi, ville gjøre det umulig på troverdig måte å forsikre Stortinget om at Vinmonopolets enerett til import og engrossalg vil bli opprettholdt i EØS. En slik forsikring var nødvendig for å sikre Kristelig Folkepartis tilslutning til avtalen.
Jeg vil spørre statsråden om ikke denne teorien har meget for seg.
Statsråd Grete Knudsen: Jeg er glad for at Fridtjof Frank Gundersen så sterkt understreket at det er hans egen, personlige teori han forfekter - for det er det det er.
Det som er helt klart fra Regjeringens side, er at vårt alkoholmonopol ikke er diskriminerende etter de tilpasningene - og det understreker jeg også: etter de tilpasningene - som vi nå har gjort når det gjelder innkjøpsrutiner, slik at man ikke diskriminerer noen andre som vil inn på markedet.
Vårt alkoholmonopol er begrunnet ut fra sosialpolitiske hensyn. Det er også hensyn som er anerkjent i EU-retten. For bare å understreke det igjen: Her har det ikke på noen som helst måte vært forsøk på å omgå eller ikke å få frem det reelle. Regjeringens alkoholpolitikk har ligget til grunn hele tiden.
Fridtjof Frank Gundersen (Frp): Jeg kan ikke på bakgrunn av den situasjon som forelå under forhandlingene og kommisjonens innstilling til dette, si at det er grunnlag for å opplyse overfor Stortinget at Regjeringen vil beholde engros- og importmonopolet. Jeg vil bare tilføye at denne bemerkning fra Regjeringens side var motiverende for Kristelig Folkepartis avstemning. Det viser en uttalelse fra Kristelig Folkeparti i innstillingen fra utenrikskomiteen vedrørende samtykke til ratifikasjon av EØS-avtalen.