Stortinget - Møte onsdag den 26. januar 1994
Spørsmål 15
Roy N. Wetterstad (Frp): Jeg har oversendt følgende spørsmål til justisministeren:
Virkemidlene til politiske ekstremistmiljøer blir stadig sterkere også i Norge. Politibeslag i Blitz-huset viser at man i dette miljøet er rustet for terrorvirksomhet. Andre ekstremistgrupper kommer også gradvis på banen, og faren for alvorlige konfrontasjoner øker.
Hva vil statsråden gjøre for å slå ned den type terror- og pøbelmiljøer som Blitz representerer?
Statsråd Grete Faremo: Jeg kan ikke uten videre slutte meg til spørsmålsstillerens generelle karakteristikk av Blitz som et « terror- og pøbelmiljø ». Men når dette er sagt, vil jeg understreke at voldsbruk og andre kriminelle handlinger er uakseptable, uavhengig av om gjerningsmennene tilhører Blitz-miljøet eller andre miljøer.
Det er heller ingen grunn til å bagatellisere den konflikten som synes å være mellom Blitz-miljøet og enkelte ytterliggående miljøer på høyresiden. Hendelsene forrige helg gir også grunn til uro. Det er all grunn til å følge utviklingen nøye. Det er derfor viktig at det etableres nær kontakt mellom Oslo politikammer og Oslo kommune for å vurdere felles tiltak som kan dempe voldsutviklingen.
Regjeringen har tatt initiativ til en rekke tiltak for å motvirke vold og rasisme. Statsministerens initiativ mot rasisme og etnisk diskriminering, i samarbeid med ulike ungdomsorganisasjoner, står helt sentralt. Tiltakene er omtalt i Regjeringens handlingsplan « Trygghet og nærhet i hverdagen ». Denne planen omfatter også gatevoldsaksjoner i flere av våre store byer, samt utarbeidelse av lokale handlingsplaner mot vold. Samlet viser dette at forebyggelse av kriminalitet og målrettet innsats mot uønsket opptreden blant barn og unge er sentrale innsatsområder for Regjeringen.
For øvrig vil jeg understreke det selvfølgelige: Politiets oppgave er å hindre at kriminelle handlinger begås, og å sørge for ro og orden. I den utstrekning det begås straffbare handlinger, er det politiet som skal etterforske og behandle disse sakene. Jeg har full tillit til at politiet løser disse oppgavene på en tilfredsstillende måte.
Roy N. Wetterstad (Frp): Fremveksten av politiske ekstremistmiljøer er noe som angår oss alle, og må ses på som alvorlig. I Norge har vi stort sett vært forskånet fra de aller verste utslag av politisk vold og terror, men nå opplever vi en urovekkende utvikling også her i landet. Jeg mener at Blitz-miljøet i denne sammenheng har bidratt til å flytte en del grenser. De har brukt stadig sterkere virkemidler, og det at samfunnet etter min oppfatning i altfor stor grad har akseptert den virksomheten de driver, gjør at vi har fått motreaksjoner og oppblomstring av andre ekstremistmiljøer. Dette resulterer i sammenstøt og handlinger som de aller fleste av oss sterkt tar avstand fra.
Når statsråden nå sier at hun vil følge utviklingen nøye og vurdere tiltak, er strengere straffereaksjoner da blant de tiltak som statsråden vil vurdere?
Statsråd Grete Faremo: Hvis vi ser på de ulike straffebestemmelsene i straffeloven når det gjelder vold, ser vi at avhengig av hvilken grad volden har, er strafferammene økende. Dette handler også i stor grad selvsagt om hvilken straff som utmåles. Hvis jeg kan referere til tidligere uttalelser fra denne talerstol, har jeg blant annet lagt merke til Riksadvokatens uttalelser om behovet for å følge nøye den straff som utmåles for blant annet blind vold.
Jeg har lyst til å understreke at kriminalitet er uakseptabel uansett hvor den finner sted. Jeg tror likevel ikke det tjener den saken representanten Wetterstad er opptatt av, å gi slike karakteristikker av Blitz-miljøet som det er gjort i spørsmålet.
Roy N. Wetterstad (Frp): Politisk vold er et relativt nytt fenomen her i landet. Jeg synes at det har vært en tendens til at man i disse ekstremistiske miljøene nærmest unnskylder seg med at det de begår av ulovligheter og kriminelle handlinger, er politisk motivert. Derfor tar man litt lettere på det. Det synes jeg er svært uheldig, og jeg hadde håpet at vi kunne være enige om at dette var å ta absolutt avstand fra.
Som jeg var inne på tidligere, synes jeg man har sluppet dette miljøet altfor langt allerede, og jeg tror at det at man har sluppet utviklingen fritt i Blitz-huset, har vært en medvirkende årsak til det. Det har blitt et fristed for pøbel og kriminelle. Er statsråden enig i at det kan bidra til å løse opp dette hvis man sørger for å få realisert riving av Blitz-huset?
Statsråd Grete Faremo: Jeg har bare lyst til å understreke at Regjeringen på ingen måte tar lett på rasistiske utslag eller terror. Terrorhandlinger er heldigvis lite kjent på norsk jord. Gjennom ulike tiltak ønsker også Regjeringen å mobilisere holdningene mot dette. Det er blant annet bakgrunnen for at statsministeren tok et initiativ overfor norske ungdomsorganisasjoner og andre organisasjoner i fjor. Gjennom dette samarbeidet håper vi at vi kan utvikle holdninger mot rasisme og rasistisk motivert vold, ikke minst innenfor ungdomsmiljøene selv. Skjer det likevel kriminelle handlinger, er det selvsagt at de skal forfølges, selv om handlingen finner sted innenfor ungdomsmiljøer, som kan omfatte så mangt.