Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 17. november 1993

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Erling Folkvord (RV): Den saka eg refererer til, gjeld mest bistandspolitikk, men ligg på dette stadiet under justisministeren sitt ansvarsområde:

Josephine Nestory Mutembei fra Tanzania mangler tre semestre på å være ferdig med sitt studium ved Bergen Arkitektskole. Nå trues hun med utkastelse fra Norge. Mutembeis studier er blitt forsinket fordi hun har fått barn i studietiden og fordi studiene har vært dårlig tilrettelagt for studenter fra tredje verden.

Vil justisministeren sørge for at Mutembei gis oppholdstillatelse lenge nok til å fullføre sitt studium?

Statsråd Grete Faremo: Denne saken er inne til fornyet behandling i departementet.

Generelt kan det sies at utenlandske studenter må ha en tilfredsstillende fremgang i utdanningen for at fornyet oppholdstillatelse i utdanningsøyemed skal innvilges.

Utenlandske studenter gis normalt anledning til å bruke ett år mer enn normert studietid på sine studier i Norge. Dette året er ment å skulle kompensere for både svake norskkunnskaper, sykdom, barnefødsler o.a. Det er sjelden departementet fraviker denne praksis.

Ifølge den fremlagte studieplan vil Josephine Nestory Mutembei tidligst være ferdig med sine studier i Norge i februar 1996. Hun vil da ha brukt tre år mer enn normert studietid på sine arkitektstudier. Jeg vil nøye vurdere de påberopte velferdsgrunner i forbindelse med den fornyede behandlingen i departementet.

Erling Folkvord (RV): Eg vil takke justisministeren for svaret, som eg iallfall oppfatta som lovande og som uttrykk for ein sterk vilje til gå inn i dei heilt spesielle forholda som denne studenten har vorte ramma av. Eg synest òg det er naturleg å vise til justisministeren sitt svar på førre spørsmålet om at norske myndigheiter si oppgåve er å bidra til kompetanseheving i u-land, noko ein nettopp kan oppnå om denne studenten får høve til å fullføre studiet sitt. Om ein skal oppsummere forhistoria, er det feil og manglar ved Arkitekthøgskolen i Oslo som har skapt problema her.

Eg vil stille justisministeren eit tilleggsspørsmål: Synest justisministeren det er naturleg i denne gjennomgangen av velferdsomsyn også å få ei vurdering frå NORAD og/eller Bistandsdepartementet for å kunne sette denne konkrete avveginga opp mot dei målsettingane ein har for å la u-landsstudentar få lov å kome til Noreg, for å bidra til ei slik kompetanseheving som nemnd i eige land?

Statsråd Grete Faremo: Representanten Folkvord kan iallfall ta svaret mitt som uttrykk for at saken vil bli nettopp det jeg sa, nøye vurdert, men så lenge saken er til behandling, er det ikke mulig å konkludere i dag.

Jeg er godt kjent med de ordningene vi har gjennom NORAD-systemet, som støtter opp om u-landsstudenters muligheter til å søke utdanning i Norge. Det foreligger også andre muligheter for å komme til Norge og ta utdanning her. Noen kommer også hit på egen hånd og finansierer egne studier. Det er selvsagt at det både innad i Regjeringen og mellom de berørte departementer er god kontakt, og at vi hele tiden har felles mål, men de enkelte departementer håndterer likevel sakene ut fra den inndeling av forvaltningsansvaret som vi har.

Erling Folkvord (RV): Eg vil berre til slutt få seie at eg synest det er bra at ein får ei slik vurdering. Eg oppfattar statsråden slik at det truleg vil bli lagt vekt også på dei bistandspolitiske målsettingane vi har, ikkje minst i forhold til det samarbeidslandet Tanzania har vore og er. Men eg trur også at ei slik grundig vurdering frå departementet kan bidra til å reparere nokre av dei feil som er gjorde, og då på felt utafor justisministeren sitt ansvarsområde. Eg vil berre nemne at våren 1992 fekk denne studenten beskjed frå Arkitekthøgskolen i Oslo om at ho kom til å få « bestått eksamen » for det semesteret dersom ho aksepterte å reise heim, tilbake til Tanzania, ved slutten av semesteret, men dersom ho nekta å reise heim, ville ho få strykkarakter. Ho avslo å reise. Eg trur at ei sånn grundig vurdering no ved avslutninga av saka kan rette opp nokre av dei feila som er gjorde mot henne ved den skolen.

Presidenten: Presidenten vil minna om at talaren må venda seg til presidenten.

Erling Folkvord (RV): Eg skal prøve å lære.

: