Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 3. november 1993

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Tor Nymo (Sp): Jeg tillater meg å stille statsråden følgende spørsmål:

Store dagligvarekjeder vil gå bort fra prinsippet om fraktutjevning, slik at varene blir dyrere i Nord-Norge.

Hvordan ser statsråden på dette, og vil statsråden vurdere tiltak for å opprettholde fraktutjevningen og dermed samme pris på varene i alle deler av landet?

Statsråd Nils Olav Totland: Det skjer for tiden betydelige endringer i distribusjonen av dagligvarer. Dette er en følge av kjedenes utvikling og økt konkurransepress i bransjene.

I dag er det ikke slik at varene har samme pris overalt. Priser varierer mellom landsdelene, men kanskje enda mer fra den ene butikken til den andre. Dette har sammenheng med den lokale konkurransesituasjonen og med distribusjonskostnadene.

Til nå har produsentene av dagligvarer for en stor del benyttet priser inklusive fraktkostnader fram til grossist. På produsenthold vurderes det nå å gå over til å prise varene ved levering fra fabrikk.

Fraktkostnader til mottaksstedet vil i så fall komme som tillegg. Dette er for å møte priskonkurranse fra lokale leverandører og fra importører som leverer til de mer sentrale markedene.

I et langstrakt land som vårt vil fraktkostnader alltid være et problem. Vi må derfor benytte alle muligheter som byr seg for å holde dem på et så lavt nivå som mulig. Når det blir tydelig at fraktkostnadene belastes kjøperne, vil søkelyset i sterkere grad rettes mot fraktkostnadene og metoder for å redusere disse.

Hvis det blir aktuelt å sette inn distriktspolitiske virkemidler som svar på uheldige sider ved en slik utvikling, bør disse være generelle og ikke ta form av fraktutjevning. Det er Regjeringens politikk å sette inn ekstra innsats i bestemte deler av landet for å oppnå like konkurransevilkår for næringslivet og dermed en bedre regional balanse med hensyn til sysselsettings- og befolkningsutvikling.

Jeg har ikke grunn til å tro at en utvikling vekk fra nåværende fraktutjevningsprissetting fra produsentenes side vil skje særlig raskt.

Tor Nymo (Sp): Jeg takker for svaret, men jeg tror ikke forbrukere i Distrikts-Norge vil føle seg særlig beroliget. Saken er den at det i hele etterkrigstida har vært enighet i dagligvarebransjen om utjevning av frakt for viktige matvarer i Norge, dvs. at en vare levert i Oslo har samme forbrukerpris - stort sett - som for eksempel i Alta. Dette prinsippet har virket svært positivt på matvarekostnadene generelt, og spesielt i Nord-Norge og visse områder av Vestlandet. I tillegg har eksisterende ordning et positivt element av solidaritet i seg.

I den senere tid har en, som statsråden var inne på, fått klare signaler om at dagligvareprodusentene vil oppheve den solidariske fraktutjevning en har hatt til nå. Og jeg tillater meg å stille statsråden et konkret spørsmål: Kan vi forvente at statsråden tar kontakt med bransjen, eventuelt foreslår ordninger som kan kompensere for de ulemper som en oppheving av ordningen vil påføre lokalbefolkningen i Distrikts-Norge?

Statsråd Nils Olav Totland: Det er ingen tvil om at departementet og Regjeringen vil hjelpe til så godt de kan for at Distrikts-Norge ikke skal føle seg forurettet, og jeg synes jeg gav et klart signal om det i mitt første svar. Det kan imidlertid ikke være meningen at distriktspolitiske tiltak skal være like overalt. Men det må settes inn virkemidler slik at levekårene totalt sett bidrar til opprettholdelse av bosettingsmønstret. Så kan det heller ikke være slik at vi utjevner alle detaljer og tilpasser dem i lokale forhold. Det er selvsagt en grense for hvor mange ulikheter det offentlige skal engasjere seg i og gjøre noe med. Men det jeg gjerne vil understreke, er at vi trenger generelle virkemidler totalt sett for å få en distriktspolitisk balanse. Det er jeg sikker på at både departement, jeg personlig og Regjeringen vil følge opp ut fra en generell og total vurdering.

Så til tilleggsspørsmålet - om vi vil følge bransjen: Selvfølgelig vil vi gjøre det, slik vi følger alle andre bransjer.

Tor Nymo (Sp): Jeg takker statsråden for svaret og ønsker å stille følgende tilleggsspørsmål: Ser statsråden den negative utviklingen som er i ferd med å skje innen dagligvaresektoren med avvikling av ordninger med fraktutjevning, som en konsekvens av EØS-avtalen, eller er det andre forhold som ligger bak?

Statsråd Nils Olav Totland: Jeg vil være forsiktig med å lete etter EØS- eller EF-relaterte problemstillinger i enhver sak.

De riksdekkende leverandørers hovedbegrunnelse for å redusere eller forlate fraktutjevningsprissetting er at utjevningen svekker deres konkurranseevne overfor importører som i hovedsak leverer til sentrale strøk av landet, samt overfor produsenter som bare leverer i sitt nærområde. Denne utvikling er uttrykk for en skjerpet konkurransesituasjon blant produsentene av dagligvarer. Jeg tror det er veldig viktig for oss alle å forstå at en skjerpet konkurransesituasjon først og fremst vil komme forbrukerne til gode i form av lavere priser.

: