Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 3. november 1993

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Odd Holten (KrF): Jeg tillater meg herved å stille følgende spørsmål til sosialministeren:

Dagens Næringsliv utlyser for tiden en tippekonkurranse hvor gevinsten er 6 flasker whisky. Alkoholloven § 8-6 forbyr utlodding av alkohol.

Hva vil sosialministeren gjøre med dette lovbruddet?

Statsråd Grete Knudsen: Det sentrale i norsk alkoholpolitikk er å redusere alkoholskadene gjennom å redusere totalforbruket av alkohol. Alkohol er i særklasse vårt mest brukte rusmiddel, som også medfører de største skadevirkningene. Ett virkemiddel vi har for å fremme denne alkoholpolitikken, er alkoholloven. Den gir visse rammer, blant annet om auksjon og utlodning av alkoholholdig drikk. Slik § 8-6 er utformet, er likevel den tippekonkurransen som representanten Holten refererer til, neppe i strid med loven. Det henger sammen med at utlodning i lovens forstand generelt gjelder konkurranser hvor utfallet beror på tilfeldighet, noe som ikke er tilfellet i den aktuelle saken. Likevel er det klart at en slik eksponering av alkoholprodukter som vi her ser eksempel på, ikke gir noen god signaleffekt.

I trontalen har Regjeringen bebudet at den vil arbeide for endringer i lovgivningen med sikte på å rydde opp i uheldige forhold knyttet til alkoholomsetning og alkoholbruk. Jeg er innstilt på å se nærmere på § 8-6 i denne sammenheng.

Dersom vi vil oppnå betydelig nedgang i forbruket av alkohol, må vi imidlertid ty til andre virkemidler enn bare lovregler. Alkoholloven balanserer på en vanskelig line mellom det forbudte og det tillatte, og grensene er trukket opp av til dels sterke moraloppfatninger. Vi er til enhver tid avhengige av gjennomslag i befolkningen for nødvendigheten av alkoholrestriksjonene. De viktigste virkemidlene er priser, begrenset tilgjengelighet og begrensninger i forbrukssituasjoner. En restriktiv politikk på disse områdene har både direkte virkninger og er sannsynligvis samtidig en effektiv holdningspåvirker. I år har vi også satt i gang en bredt anlagt aksjon mot ulovlig spritomsetning. Det bør bekymre oss alle at det uregistrerte forbruket av alkohol antagelig utgjør omtrent 40 pst. av nordmenns samlete konsum, og at ca. 10 pst. av totalen utgjøres av smuglervarer og hjemmebrent.

Vinmonopolet står sentralt i norsk alkoholpolitikk, og Regjeringen er av den oppfatning at monopolordningen må bevares. Vi har derfor utarbeidet et utkast til en forskrift som tar sikte på å underbygge at EØS-avtalens krav til ikke-diskriminering blir fulgt. Denne forskriften er nå ute på høring. Forskriften er en oppfølging av den gjennomgang av Vinmonopolets virksomhet som ble varslet i

St.prp.nr.100 (1991-1992) om samtykke til ratifikasjon av EØS-avtalen, og den medfører en del endringer i gjeldende innkjøpspraksis og i reglene for sammensetning av produktutvalget.

Når jeg nevner dette, er det fordi vi også må sette § 8-6 inn i den store sammenhengen.

Odd Holten (KrF): Jeg takker statsråden for et omfattende og seriøst svar - og det er jeg veldig glad for - hvor hovedtyngden ble lagt på å redusere alkoholforbruket. Fortsatt er det grunn til å anta at flertallet i Stortinget ønsker en restriktiv alkoholpolitikk, og det er da svært beklagelig at vi i dette tilfellet får den konklusjon som statsråden her berører, nemlig at det neppe er i strid med loven. Det er ikke tvil om at aviser og andre media er med på å være trendsettere. De skaper holdninger og de flytter grenser, og her har vi et godt eksempel på at så skjer. Jeg forventer da at statsråden snarest mulig - og det ble vel også for så vidt signalisert - tar skritt for å stramme opp loven på dette punktet, slik at vi kan være sikre på at vi får en lov som også favner denne type omgåelser.

Statsråd Grete Knudsen: I trontalen har Regjeringen bebudet at den vil arbeide for endringer i lovgivningen med sikte på å rydde opp i uheldige forhold som knytter seg til alkoholomsetning og alkoholforbruk. Det er i dette arbeidet vi også vil evaluere bestemmelsen i alkoholloven § 8-6. Men når jeg har satt dette spørsmålet inn i en større sammenheng, så er det fordi at vi, med en så bredt opplagt kampanje som vi akkurat nå blant annet er ute med, og alle de områdene som vi går gjennom på hele alkoholområdet, ikke må bli så opptatt av alkohollovgivningens marginalspørsmål at vi kan bidra til å svekke den alminnelige legitimiteten.

Odd Holten (KrF): Jeg takker fortsatt for svaret, og jeg kan fullt ut slutte meg til statsrådens anmodning om at vi ikke må være opptatt av så mange detaljer at vi glemmer hovedsaken. Det skal i hvert fall jeg for min del være svært opptatt av. Men det som jeg føler er viktig å være klar over i denne type saker, selv om det er marginalspørsmål, er at mediene er med på å flytte disse grensene som vi ikke ønsker.

Jeg vil også anmode om at en i det videre arbeidet forsøker å innarbeide muligheten for at de som skal foreta kontrolltiltakene, må få virkemidler som gjør at man på en hurtigere måte kan ta tak i det når loven overskrides, for det er ingen som er tjent med at det skal være mulighet for denne type overskridelser i framtida.

Jeg er glad for Regjeringens klare signal om at de tar alkoholproblemene på alvor og er villig til å satse maksimalt på å få en konstruktiv og restriktiv alkoholpolitikk.

: