Stortinget - Møte onsdag den 3. november 1993
Spørsmål 19
Peter Angelsen (Sp): Jeg har følgende spørsmål til handelsministeren:
Hvilke konkrete krav har EF stilt til Norge i forhandlingene om transitt og dumpingspørsmål i EØS-sammenheng, og hva er status i disse forhandlingene?
Statsråd Bjørn Tore Godal: Enkelte spørsmål i EØS-avtalens protokoll 9 om fisk ble, som kjent, ikke endelig avklart før avtalen ble undertegnet. Det siste året har det foregått drøftinger med EF om de utestående spørsmålene med sikte på å få avklart disse før EØS-avtalen trer i kraft. Det ligger nå an til at EØS-avtalen vil tre i kraft 1. januar neste år. Drøftingene med EF går nå i retning av en positiv avklaring når det gjelder spørsmålet om de norske reglene med hensyn til statsstøtte og markedsordninger er forenlige med våre forpliktelser i EØS-avtalen.
Det gjenstår å finne fram til gjensidig akseptable løsninger på problemer knyttet til transitt og anti-dumpingtiltak.
EF ønsker å kunne transportere all fisk uten obligatorisk førstehåndsomsetning eller bearbeiding ved landing. Norge har ikke godtatt fri transitt så lenge man ikke har fri markedsadgang for all norsk fisk og norske fiskeprodukter. Det har for øvrig vært uklarhet om definisjonen av transitt og om mulige rammebetingelser for den. Pr. dags dato er det ingen løsning i drøftingene.
EØS-avtalen omfatter ikke fiskeripolitikken, og EFTA-landene har derfor heller ikke overtatt EFs konkurranselovgivning på fiskeriområdet. Dette er bakgrunnen for at EF mener at man ikke kan gi Norge en absolutt garanti for at man i framtida aldri vil anvende anti-dumpingtiltak på norsk fisk og norske fiskeprodukter. Partene vurderer ulike ordninger som kan bidra til at anti-dumpingtiltak i praksis ikke blir anvendt.
Fra norsk side arbeider vi for å finne fram til løsninger på disse spørsmål før avtalen trer i kraft. Hvis partene ikke blir enige før den tid, vil utestående spørsmål bli gjenstand for drøftinger i EØS-komiteen, som, som kjent, ikke blir etablert før avtalen som helhet trer i kraft, i samsvar med avtalens generelle bestemmelser for håndtering av problemer, og med sikte på å komme fram til tilfredsstillende løsninger for begge parter.
Peter Angelsen (Sp): Jeg takker statsråden for svaret.
En av hensiktene med spørsmålet mitt er å få avklart mer presist enn det statsråden redegjorde for, hva de konkrete krav EF har stilt, vil føre til av endringer i rammebetingelsene for salgslagene og den omsetningsordning for fisk vi har i dag. Det jeg synes er påkrevd nå, er at man får denne avklaringen så fort som mulig, for man har lenge nok nå vært inne i en fase hvor både fiskerne og fiskerinæringen som helhet og salgslagene står overfor en veldig usikker situasjon med hensyn til hva de bør omstille seg til for framtida hvis EØS-avtalen eventuelt trer i kraft.
Jeg vil derfor be statsråden om at slik informasjon kommer fram så fort som mulig, og jeg skulle gjerne ønsket at den ble gitt her i Stortinget, kanskje i forbindelse med utenriksdebatten, så jeg vil høre statsrådens svar på det.
Statsråd Bjørn Tore Godal: Utenriksdebatten finner sted i morgen, og det jeg kan si i morgen, kunne jeg ha sagt i dag, med mindre det skulle skje helt sensasjonelle ting på dette området fra i dag til i morgen, og det tviler jeg sterkt på.
Derimot vil jeg forhåpentligvis, i samråd med Presidentskapet, få anledning til å gi en redegjørelse i høstsesjonen for status i uavklarte spørsmål i EØS-sammenheng på en bredere basis, og jeg håper at jeg da får anledning til å komme tilbake til de spørsmål som representanten Angelsen, uansett, alltid minner meg på.
Peter Angelsen (Sp): Fra Senterpartiets side vil vi alltid minne Regjeringen om uavklarte spørsmål knyttet til vårt forhold til EF om de enn kan oppfattes som - var det « ubehagelige » statsråden sa?
Men det som jeg vil ha fram her, er de konkrete kravene som dette dreier seg om, spesielt knyttet til råfiskloven og salgslagene og for så vidt annen lovgivning vi har i Norge som gjelder omsetningsordningen, slik at vi får disse spørsmålene i en mer detaljert form på bordet, slik at næringen og næringens organisasjoner vet hva de har å forholde seg til. Jeg synes det for så vidt er akseptabelt det som handelsministeren nå sier, at en slik redegjørelse kommer i løpet av høstsesjonen.
Statsråd Bjørn Tore Godal: For ordens skyld: Jeg sa ikke ubehagelig. Demokrati kan aldri være ubehagelig.