Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 3. november 1993

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Fridtjof Frank Gundersen (Frp): Jeg vil be justisministeren besvare følgende spørsmål:

Innvandringsmotstandere forsøkte å avholde møte i Oslo 24. oktober 1993, men ble kjeppjaget av rasende blitzere og antirasister. Det er fare for at også innvandringsmotstandere heretter vil basere sin politiske virksomhet på maktbruk, om ikke annet, så i selvforsvar.

Hva vil justisministeren foreta seg for å sikre møte- og ytringsfriheten, og at de som krenker den, blir straffet?

Statsråd Grete Faremo: La meg begynne med å slå fast to selvsagte ting: Jeg er for ytringsfrihet, og jeg tar sterkt avstand fra rasisme. Jeg ser engasjement mot rasisme som verdifullt. Et slikt engasjement kan finne mange fine uttrykksformer, ikke minst i ulike ungdomsmiljøer.

Jeg ser likevel - uansett - vold som et uakseptabelt virkemiddel for å hindre ytringsfriheten. Dette gjelder også vold som brukes for å bekjempe meninger på ytre høyre fløy. Med slike virkemidler gjør vi våre meningsmotstandere til martyrer, og vi kan tvinge dem til å drive sin virksomhet i det skjulte.

Det er politiets oppgave å sikre ro og orden. Til denne oppgaven hører det å beskytte ytrings- og møtefriheten. Det er derfor også politiets oppgave å beskytte liv og helse også for personer som eventuelt bryter ytringsfriheten.

Representanten Gundersen tar i sitt spørsmål utgangspunkt i en konkret hendelse i Oslo søndag 24. oktober. Det hadde funnet sted et møte mellom innvandringsmotstandere under dekke av noe annet. Møtet var avsluttet søndag morgen, og deltakerne hadde reist fra stedet i flere drosjer. Det var ukjent for politiet at en av møtedeltakerne ikke reiste sammen med de andre, men ble sittende utenfor møtestedet da demonstrantene kom.

Oslo politikammer har denne saken under etterforskning. Selv om den volden som ble utøvd, ikke var av alvorlig karakter, har jeg fått opplyst at politikammeret er av den oppfatning at allmenne hensyn vil kreve påtale etter en identifisering av gjerningsmennene.

Jeg har intet å bemerke til politiets håndtering av denne saken.

Fridtjof Frank Gundersen (Frp): Jeg takker statsråden for redegjørelsen og vil komme med følgende tilleggsspørsmål:

Er justisministeren enig i at det fra politiets side bør være en prioritert oppgave å sikre ytringsfriheten, og at politiet derfor bør gripe inn mot den som med vold forsøker å sette den ut av spill? Er justisministeren enig i at slike personer bør pågripes og straffes? Vi har i den senere tid sett flere eksempler på at politiet tilsynelatende resignerer overfor slike oppgaver - jeg tenker ikke bare på den saken som er utgangspunktet for dette spørsmålet.

Statsråd Grete Faremo: Jeg ser det som en svært viktig oppgave å sikre ytringsfriheten, og vi har med dette eksemplet sett situasjoner som maner til ettertanke. Det er en prioritert oppgave for politiet å sikre ro og orden, og det er viktig at politiet utruster seg i konkrete saker slik man antar er nødvendig. Når jeg gjennomgikk så nøye hva som skjedde i denne konkrete saken, var det med det som utgangspunkt at hver sak må vurderes for seg, og at her var det opplyst å være et møte som var avsluttet, men hvor det likevel viste seg at en person var blitt tilbake, og at man altså fikk den situasjonen som faktisk fant sted den 24. oktober.

: