Stortinget - Møte onsdag den 3. november 1993
Spørsmål 13
Børre Rønningen (SV): Eg vil få stille statsråden fylgjande spørsmål:
Regjeringa har vedteke at fellesadministrasjonen for høgskulane i Telemark skal liggje i Porsgrunn. Fleirtalet i statens høgskulestyre gjekk inn for Bø. Dette har skapt lokal uro og strid.
Kan statsråden med bakgrunn i dette grunngje stadvalet, og garantere at det ikkje er eit signal om stans i den faglege utbygginga i Bø og på Notodden?
Statsråd Gudmund Hernes: Det regionale høgskolestyret for Telemark var delt da styret gav tilråding om stedsvalg for fellesadministrasjonen for den fremtidige høgskolen i Telemark. Et flertall på fem gikk inn for Bø, mens fire medlemmer stemte for Porsgrunn. Her var altså styret delt på midten. Det rådet departementet fikk, var dermed ikke entydig. Jeg går ut fra at den uro vedtaket har skapt, mer skyldes ønsket om stedsvalg enn at departementet valgte å følge styrets mindretall.
I Telemark måtte valget stå mellom Notodden, Bø og Porsgrunn, som alle er sterke høgskolemiljøer som kunne vært sete for fellesadministrasjonen. Det har vært flere argumenter for de ulike lokaliseringsstedene. Av argumentene for Porsgrunn vil en blant annet ha effekten av den samlokalisering av to høgskoler som skjer parallelt med omorganiseringen. Uansett lokalisering skal de stedlige administrasjonene trekke sammen innenfor én høgskoleadministrasjon. Geografiske avstander ville her i alle tilfelle by på visse problemer.
Virksomheten ved Sykepleierhøgskolen i Skien vil neste år få lokaler i nybygg sammen med ingeniør- og sivilingeniørutdanningen i Porsgrunn. Her vil lokaler til fellesadministrasjonen bli innpasset.
Departementet forutsetter at høgskolevirksomheten vil bli videreført i minst samme omfang i Bø og Notodden. Det er stort behov for studieplasser for lærere og førskolelærere, og distriktshøgskolen får ved sitt nybygg bedre arbeidsvilkår enn tidligere til å romme den sterke studentveksten som er kommet de siste år. Det er behovet for ulike studier som vil bestemme hvor de nye studieplasser skal komme, ikke hvor fellesadministrasjonen blir lagt.
Børre Rønningen (SV): Eg takkar statsråden for presiseringa av at høgskuleverksemda vil bli vidareført i minst same omfanget i Bø og på Notodden, og at det er behovet for ulike studium som vil bestemme behovet for nye studieplassar og kor dei skal liggje. Men eg vil likevel hevde at faglege, praktiske og økonomiske faktorar hadde tilsagt at ein ikkje hadde flytta høgskuleadministrasjonen frå Bø til Porsgrunn. Utgangspunktet for det og for dagens suksessfulle vekst i høgskulesektoren i Telemark byggjer jo på Stortingets eige vedtak om organisering av 1970. Flytting av høgskuleadministrasjonen vil kunne tyde ei endring av dei premissane som låg til grunn for Stortingets vedtak - difor uroa. Det blir mellom anna underbygd i departementet sitt eige skriv om Norgesnettet av 10. august 1993, der det mellom anna står at institusjonane ikkje kan rekne med tilføring av auka ressursar i sitt planleggingsarbeid.
Oppfattar statsråden omorganiseringa å byggje på/ vere i tråd med Stortingets eigne premissar i vedtaket frå 1970?
Statsråd Gudmund Hernes: Ja, det gjør jeg. Det som jo er situasjonen her, er den situasjonen vi har hatt i mange fylker, nemlig at vi skal treffe et valg mellom steder. I slike saker blir det jevnlig strid og uoverensstemmelser. I dette tilfellet var styret delt på midten. Jeg tror at alle argumenter kom fram ved at ikke bare de berørte institusjoner, men også de berørte kommuner gav uttrykk for sitt syn. Det vi gjorde her, var å se på alle argumentene pro et contra, og så veie dem sammen og komme til et skjønnsomt valg. Og som jeg har sagt, dette har ikke konsekvenser for utviklingen av studiene ved de enkelte steder, hvor vi fra departementets side foretar de årlige tildelinger av studieplasser bestemt av hvilke typer utdanninger det er mest etterspørsel etter og som det er viktigst å satse på.
Børre Rønningen (SV): Eg takkar statsråden for svaret, og vil berre konstatere at det her er snakk om å flytte ein administrasjon frå Bø til Porsgrunn eigentleg, for den ligg der i dag. Det er jo også slik at det er gong nummer to at høgskulestyret har blitt desavuert i vurderinga. Høgskulestyret gjekk jo i si tid inn for tre høgskulesenter i Telemark.
Men la no alt dette liggje. For om mogleg å få ein balanse i utviklinga i Telemark når det gjeld høgskulesektoren, vil statsråden kunne tenkje seg at delar av høgskuleadministrasjonen blir verande i Bø? Eg tenkjer då på planleggings- og utgreiingsfunksjonar, forsking, internasjonalisering og slikt som dei har kome godt i gang med i Bø-miljøet, jamfør òg vedtak i høgskulestyret og vedtak i Stortinget av 1970.
Statsråd Gudmund Hernes: Når det gjelder spørsmålet om vi har desavuert høgskolestyret, er det jo faktisk slik at vi har en hierarkisk oppbygging av myndighet. Det betyr at det må være en reell prøving av de forslag og anbefalinger som kommer, både fra dette høgskolestyret og fra andre høgskolestyrer. Vi hadde delegert myndigheten til høgskolestyrene hvis vi ikke skulle foreta vår egen vurdering. Og som nevnt, i dette tilfellet var stemmetallet fem mot fire, altså så godt som delt på midten. Hadde én stemme svingt, hadde flertallet gått en annen vei.
Når det gjelder spørsmålet om plassering av administrasjonen, må det selvsagt skje ut fra en vurdering av hva det er som er den beste organisering av den samlede administrasjon, og det får da departementet vurdere. Men det kan ikke være slik at en kapper land, at man mer skal ha en slags fordeling ut fra hvilke kvadratkilometer som ligger hvor, enn hva det er som er en fornuftig administrasjonsordning. Men som sagt, dette innebærer ikke noe signal om at man nå skal tuppe Bø ned. Tvert imot, det er et sterkt faglig miljø der. Vi ønsker å bygge på det, og jeg regner også med at det vil komme til uttrykk ved senere tildeling av studieplasser.