Stortinget - Møte onsdag den 27. oktober 1993
Spørsmål 20
Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:
I kjølvannet av drapsforsøket på forlagssjef William Nygaard jobber Overvåkingspolitiet ut fra en teori om at det er islamske fundamentalister som er involvert i et politisk motivert og nøye planlagt attentat. Nygaard-saken aktualiserer spørsmålet om behov for informasjon om islamske fundamentalistiske miljøer i Norge.
Mener statsråden man har ressurser til å ha tilstrekkelig oversikt over disse miljøene?
Statsråd Grete Faremo: Drapsforsøket mot forlagssjef William Nygaard etterforskes av Oslo politikammer, som i nødvendig utstrekning henter bistand fra Overvåkingspolitiet. Man har så langt i etterforskningen ikke opplysninger som gir grunnlag for å si at forbrytelsen er begått av islamske fundamentalister. Politiet holder fortsatt alle muligheter åpne.
Med utgangspunkt i dagens situasjon mener jeg at politiet har de nødvendige ressurser til å ivareta kontrolloppgavene knyttet til terroristbekjempelse på en forsvarlig måte.
Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Terrorbekjempelse er vanskelig, spesielt rettet mot et terrorregime som det iranske, som sannsynligvis har stor erfaring og profesjonelle folk til å utføre mord og terrorhandlinger internasjonalt. Det er åpenbart at Iran med god grunn må kunne mistenkes for å stå bak attentatet mot Nygaard.
Iranske opposisjonelle i Norge, blant annet fra Folkets Mujaheddin, har flere ganger advart mot terroraksjoner fra det iranske regime i Norge og Sverige. De har vist seg å ha en relativt effektiv og pålitelig etterretningstjeneste. Advarslene kom blant annet etter flere voldelige angrep og trusler om drap mot opposisjonelle.
Mange mener at sikkerhetstiltakene fra myndighetenes side ikke har vært tilstrekkelige, spesielt i tiden etter attentatene mot oversettere av « Sataniske vers » i Japan og Italia i 1991. Mener statsråden fortsatt at myndighetene har den nødvendige kontrollen?
Statsråd Grete Faremo: Drapsforsøket mot forlagssjef William Nygaard var svært alvorlig, og Oslo politikammer vil sette svært mye inn på å oppklare den saken.
Uavhengig av denne saken er Overvåkingstjenesten opptatt av som et ledd i å bekjempe terrorisme å ha oppmerksomhet rettet mot aktuelle utenlandske miljøer etter de retningslinjer som blant annet er omtalt i overvåkingsmeldingen, som ble behandlet i Stortinget nå i vår.
Det har ikke vært norsk praksis å drive utstrakt kartlegging av alle etniske og religiøse miljøer og grupperinger her i landet. Regjeringen ønsker en mer offensiv kamp mot kriminaliteten, også den organiserte kriminaliteten, og det er naturlig at vi i dette helhetlige perspektivet også har oppmerksomheten rettet inn mot en bedre forebyggelse av terrorisme.
Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret.
Det er liten tvil om at medlemmer av terroristorganisasjoner er eller har vært bosatt i Norge. Jeg var i vår engasjert i å finne ut av dobbeltregistrering av muslimer i trossamfunn for å få urettmessig støtte fra det offentlige til religiøse aktiviteter og koranundervisning, og da kom jeg over organisasjonen Hisbollah Norway - en terroristorganisasjon mest kjent fra Libanon, hvor enkelte medlemmer er bosatt i Oslo. Jeg håper statsråden er klar over dette.
Statsråd Grete Faremo: Jeg beskrev etter hvilke retningslinjer Overvåkingssentralen utfører sine oppgaver i samarbeid med øvrig norsk politi. Jeg vil imidlertid få lov til å advare noe mot spekulasjoner, spill på usikkerhet, antakelser og synsinger, slik det her ble gjort fra representanten Hedstrøms side. Vi skylder alle med de utfordringer vi står overfor også i Norge med et mer mangfoldig flerkulturelt samfunn, å basere våre utsagn mest mulig på fakta, på viten, og innrette det vi gjør etter det, ikke legge spekulasjoner til grunn.