Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 27. oktober 1993

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Roy N. Wetterstad (Frp): Jeg har stilt følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

Studenter/skoleelever med mye fravær får etter gjeldende regler trukket tilbake deler av tildelt stipend fra Lånekassen. Det er fullt ut forståelig at stipend blir inndratt fra de som sluntrer unna og ikke tar sine studier på alvor, men det antas å være utilsiktet at det også rammer kronisk syke.

Vil statsråden ta initiativ til en endring av regelverket, slik at mennesker som på grunn av sykdom har høyt fravær, ikke får inndratt stipend fra Lånekassen?

Statsråd Gudmund Hernes: Det spørsmålet representanten Wetterstad har tatt opp, berører flere punkter i Lånekassens regelverk. Blant annet berører spørsmålet det punkt i Lånekassens forskrifter som omhandler krav til søkeren når det gjelder opphold på lærestedet. Det er under dette punktet blant annet uttalt at retten til støtte kan falle bort dersom søker er lenge borte fra undervisningen. Med « lenge borte fra undervisningen » menes ugrunnet fravær over seks uker pr semester, eller flere korte fravær som til sammen utgjør mer enn seks uker. Fravær som skyldes dokumentert sykdom, anses vanligvis ikke som « ugrunnet fravær ».

Ellers berører spørsmålet det punkt i Lånekassens forskrifter som omhandler støtte under forsinkelse og avbrudd. Det er her innledningsvis uttalt at en støttesøker som er blitt tildelt støtte for et undervisningsår, må dokumentere faglige resultater for dette året.

Dersom utdanningen varer ett år eller mer og søkeren blir forsinket, kan det etter dagens regler tildeles støtte i inntil ett år utover normert tid. Med støtte menes så vel lån som stipend. Det kan i den forbindelse tildeles støtte til forsinkelse inntil ett år i videregående og inntil ett år i høyere utdanning. Det blir likevel til vanlig ikke tildelt støtte til forsinkelse ved deltidsutdanning.

Ved forsinkelse utover ett år kan Lånekassen vurdere å gi redusert støtte. Det gjelder blant annet funksjonshemmet søker som har støtte fra folketrygden. Det vil imidlertid også kunne gjelde i de tilfeller hvor søkeren kan dokumentere at sykdommen er et handikap for vedkommende.

Etter min oppfatning er det i dagens forskrifter om tildeling av utdanningsstøtte fra Lånekassen tatt rimelige hensyn til fravær fra undervisningen som følge av sykdom og forsinkelse i utdanningen som kan skyldes samme forhold.

Roy N. Wetterstad (Frp): Dette kunne kanskje høres relativt komplisert ut. Jeg er opptatt av at man skal legge vekt på det menneskelige aspektet ved dette, og kan vise til hvordan dette slår ut i praksis i enkelte tilfeller.

For en tid tilbake fikk vi illustrert dette ganske godt i et innslag på Dagsrevyen som viste en ung jente som var rammet av dette regelverket. Hun var kronisk syk - hadde astma - og hadde av denne årsak vært mye borte fra studiene og hadde fått inndratt 50 pst. av sitt stipend. Sykdommen var veldig alvorlig, hennes tvillingsøster hadde tidligere gått bort av samme årsak. Synes statsråden det er rimelig at man skal rammes av regelverket i slike tilfeller?

Statsråd Gudmund Hernes: Når en har utformet regelverket slik det er gjort, er det nettopp for å gi rom for menneskelige hensyn og også at det skal kunne utøves skjønn ved bruk av dette regelverket. En del av de tilfeller en står overfor, ligger vel i grenselandet mellom den støtte en kan få gjennom studiefinansiering og den man har fra folketrygden. Som jeg sa i mitt svar, er det slik at en ved forsinkelse utover ett år også kan få støtte fra Lånekassen. Det gjelder også i de tilfeller hvor søkeren kan dokumentere at sykdommen er et handikap, og da må det i den sak som det ble referert til, utøves et godt skjønn i forhold til den regelen, slik det synes for meg her.

: