Odelstinget - Møte måndag den 8. juni 2009 kl. 23.17
Sak nr. 2 [23:45:02]
Innstilling fra forsvarskomiteen om lov om endring i lov av 2. juli 2004 nr. 59 om personell i Forsvaret (styrking av rettighetene til veteraner etter internasjonale operasjoner)
Votering i sak nr. 2
Presidenten: Under debatten er det sett fram fire forslag. Det er
forslaga nr. 1–3, frå Henning Skumsvoll på vegner av Framstegspartiet
forslag nr. 4, frå Olemic Thommessen på vegner av Høgre
Forslag nr. 2, frå Framstegspartiet, lyder:
«Det innføres en unntaksbestemmelse knyttet til foreldelsesfristen i forbindelse med opprettelse av ny rettighet for soldater som har avtjent utelandsoperasjoner, slik at dette blir gjeldende fra 1978, og at rettighetene for de som har tjenestegjort fra 1978 likestilles med de rettigheter som gjelder fra 2010.»
Forslag nr. 3, frå Framstegspartiet, lyder:
«Det etableres en ordning med en maksimal erstatning på 65 G ved 100 pst. varig ervervsmessig uførhet. Erstatningen foreslås redusert forholdsmessig med restervervsevnen.»
Forslag nr. 4, frå Høgre, lyder:
«Lovfestet objektivt erstatningsansvar for skadde veteraner i henhold til ny § 12 b i lov om forsvarspersonell skal gjelde alle Forsvarets veteraner, også de som har tjenestegjort før lovens ikrafttredelse.»
Desse forslaga blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende Stortinget.
Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak tillov
om endringer i lov 2. juli 2004 nr. 59 om personell i Forsvaret (styrking av rettighetene til veteraner etter internasjonale operasjoner)
I
I lov 2. juli 2004 nr. 59 om personell i Forsvaret (forsvarspersonelloven) gjøres følgende endringer:
§ 1 nytt annet ledd skal lyde:
Forsvaret har et særlig ansvar for at personell som deltar i internasjonale operasjoner og deres pårørende blir godt ivaretatt før, under og etter endt tjeneste.
Ny § 12 a skal lyde:
§ 12 a.Rett til oppfølging
Personell som tjenestegjør og har tjenestegjort i internasjonale operasjoner har, ved behov, rett til psykiatrisk og psykologisk oppfølging fra Forsvaret i ett år etter endt tjeneste. Forsvaret har plikt til å tilby slik oppfølging og til å sørge for at overgangen til det sivile helsevesenet skjer på en for personellet betryggende måte.
Forsvaret har plikt til å tilby annen oppfølging i ett år etter endt tjeneste i den grad det er rimelig ut fra personellets helsetilstand og økonomiske stilling, tjenesteforholdets varighet og forholdene ellers.
Departementet kan gi forskrift med utfyllende regler om innholdet i og omfanget av oppfølging etter første og annet ledd.
Ny § 12 b skal lyde:
§ 12 b. Objektivt erstatningsansvar ved personskade i internasjonale operasjoner
Staten skal uavhengig av skyld erstatte tap påført sivilt eller militært personell på grunn av skade eller sykdom oppstått som følge av tjeneste i en internasjonal operasjon, herunder psykiske belastningsskader.
Staten hefter ikke på annet grunnlag for skade eller sykdom, herunder psykiske belastningsskader, som etter sin art faller inn under denne bestemmelsen.
Yrkesskadeforsikringsloven 16. juni 1989 nr. 65 §§ 12, 13 første ledd, 14 og 15 gjelder så langt ikke annet er bestemt i eller i medhold av denne lov.
Departementet kan gi forskrifter med nærmere bestemmelser om ordningens innhold og gjennomføring, herunder regler om utmåling av erstatningen.
Ny § 12 c skal lyde:
§ 12 c. Billighetserstatning
Departementet kan gi forskrift om billighetserstatning for psykiske belastningsskader som følge av deltakelse i internasjonale operasjoner. Utbetaling etter forskriften skal samordnes med erstatningsutbetalinger på annet grunnlag fra staten til personell som deltar i internasjonale operasjoner.
§ 19 nytt tredje ledd skal lyde:
§ 12 a omfatter rett til oppfølging for personell som tjenestegjør i internasjonale operasjoner etter at bestemmelsen trådte i kraft. § 12 b omfatter skader og sykdom som er påført etter at bestemmelsen trådte i kraft.
II
Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.
Presidenten: Det blir votert alternativt mellom tilrådinga frå komiteen til I ny § 12 a første og andre ledd og forslag nr. 1, frå Framstegspartiet. Forslaget lyder:
«Ny § 12 a. første og andre ledd skal lyde:
Personell som tjenestegjør og har tjenestegjort i internasjonale operasjoner har, ved behov, rett til psykiatrisk og psykologisk oppfølging fra Forsvaret i fem år etter endt tjeneste. Forsvaret har plikt til å tilby slik oppfølging og til å sørge for at overgangen til det sivile helsevesenet skjer på en for personellet betryggende måte.
Forsvaret har plikt til å tilby annen oppfølging i fem år etter endt tjeneste i den grad det er rimelig ut fra personellets helsetilstand og økonomiske stilling, tjenesteforholdets varighet og forholdene ellers.»
Kristeleg Folkeparti har varsla at dei vil støtte forslaget frå Framstegspartiet.
Votering:Ved alternativ votering mellom tilrådinga frå komiteen til I ny § 12 a første og andre ledd og forslaget frå Framstegspartiet blei tilrådinga frå komiteen vedteken med 54 mot 21 røyster.(Voteringsutskrift kl. 02.14.56)Presidenten: Det blir votert over I, § 19 nytt tredje ledd.
Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre har varsla at dei vil røyste imot.
Votering:Tilrådinga frå komiteen til I § 19 nytt tredje ledd blei vedteken med 40 mot 35 røyster.
(Voteringsutskrift kl. 02.15.26)
Presidenten: Det blir votert over resten av I og over II.
Votering:Tilrådinga frå komiteen til resten av I og over II blei samrøystes vedteken.
Presidenten: Det blir votert over overskrifta til lova og lova i det heile.
Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile blei samrøystes vedtekne.Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.