Odelstinget - Møte tirsdag den 13. juni 2006 kl. 10
Voteringer
Etter at det var ringt til votering i 5 minutt, uttalte
Votering i sak nr. 1 på tilleggsdagsordenen
Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak tillov
om lønnsnemndbehandling av arbeidstvisten mellom Akademikerne og staten v/Fornyings- og administrasjonsdepartementet i forbindelse med tariffrevisjonen 2006
§ 1
Tvisten mellom Akademikerne og staten v/Fornyings- og administrasjonsdepartementet i forbindelse med tariffrevisjonen 2006 skal avgjøres av Rikslønnsnemnda.
Reglene i lov av 19. desember 1952 nr. 7 om lønnsnemnd i arbeidstvister får tilsvarende anvendelse.
§ 2
Det er forbudt å iverksette eller opprettholde arbeidsstans eller blokade for å løse tvisten.
§ 3
Loven trer i kraft straks.
Loven opphører å gjelde når Rikslønnsnemnda har avsagt kjennelse i tvisten.
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei samrøystes vedteken.Presidenten: Det blir votert over overskrifta til lova og lova i det heile.
Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile blei samrøystes vedtekne.Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.
Votering i sak nr. 2 på tilleggsdagsordenen
Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak tillov
om lønnsnemndbehandling av arbeidstvisten i finansnæringen i forbindelse med tariffrevisjonen 2006
§ 1
Tvisten mellom Finansforbundet og Finansnæringens Arbeidsgiverforening i forbindelse med tariffrevisjonen 2006 skal avgjøres av Rikslønnsnemnda.
Reglene i lov av 19. desember 1952 nr. 7 om lønnsnemnd i arbeidstvister får tilsvarende anvendelse.
§ 2
Det er forbudt å iverksette eller opprettholde arbeidsstans eller blokade for å løse tvisten.
§ 3
Loven trer i kraft straks.
Loven opphører å gjelde når Rikslønnsnemnda har avsagt kjennelse i tvisten.
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei samrøystes vedteken.Presidenten: Det blir votert over overskrifta til lova og lova i det heile.
Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile blei samrøystes vedtekne.Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.
Odelstinget skal så votere over sakene nr. 1–5 på dagsorden nr. 34.
Votering i sak nr. 1
Presidenten: Under debatten har Solveig Horne sett fram eit forslag på vegner av Framstegspartiet. Forslaget lyder:
«Under henvisning til Grunnloven § 83 ber Stortinget Høyesterett om en betenkning om følgende i forhold til Grunnloven §§ 97 og 105:
1. Vil det være i strid med Grunnloven å innføre en rett for fester til å kunne kreve å få innløse festetomten uten grunneiers samtykke i forbindelse med allerede eksisterende festeavtaler?
2. Vil det være i strid med Grunnloven dersom en eventuell innløsningssum lovfestes til et bestemt antall ganger festeavgiften uten en individuell prisfastsettelse der også andre forhold blir tillagt vekt?»
Forslaget blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende Stortinget.
Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak tillov
om endringar i lov 20. desember 1996 nr. 106 om tomtefeste mv.
I
I lov 20. desember 1996 nr. 106 om tomtefeste blir det gjort følgjande endringar:
I § 15 andre ledd skal innleiinga lyde:
Er ei avtale om feste av tomt til bustadhus eller fritidshus gjort før 1. januar 2002, gjeld desse reglane for den første reguleringa som skjer frå 1. januar 2002 eller seinare:
§ 32 første ledd første punktum skal lyde:
Festaren kan krevje å få innløyse ei festetomt til bustadhus eller fritidshus når det er gått 30 år av festetida – om ikkje kortare tid er avtalt – eller når festetida er ute.
Presidenten: Framstegspartiet har varsla at dei ønskjer å gå imot. Framstegspartiet går elles imot heile lovforslaget.
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei vedteken med 60 mot 17 røyster.(Voteringsutskrift kl. 13.02.51)Vidare var tilrådd:§ 32 første ledd andre punktum skal lyde:
Etter at det er gått 30 år av festetida, kan festaren også krevje å få innløyse ei festetomt til bustadhus kvar gong det er gått to nye år, og ei festetomt til fritidshus kvar gong det er gått ti nye år.
Presidenten: Her vil både Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre gå imot.
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei vedteken med 41 mot 35 røyster.(Voteringsutskrift kl. 13.03.29)Vidare var tilrådd:§ 34 andre ledd første punktum skal lyde:
Ved krav om innløysing av ei festetomt til bustadhus eller fritidshus som høyrer til ein bygdeallmenning, kan bortfestaren i staden tilby festaren lenging på same vilkår som før etter § 33.
Presidenten: Framstegspartiet vil gå imot.
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei vedteken med 60 mot 17 røyster.(Voteringsutskrift kl. 13.03.57)Vidare var tilrådd:§ 34 andre ledd andre punktum skal lyde:
Det same gjeld ved krav om innløysing av ei festetomt til fritidshus som høyrer til ein statsallmenning eller til Finnmarkseigedomens grunn i Finnmark.
Presidenten: Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre er imot.
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei vedteken med 41 mot 36 røyster.(Voteringsutskrift kl. 13.04.29)Vidare var tilrådd:§ 34 tredje ledd skal lyde:
Kongen kan fastsetje i forskrift at det same som i andre leddet skal gjelde så lenge tomt festa bort til fritidshus høyrer til ein landbrukseigedom og inntekta frå festearealet som høyrer til bruket, tilseier at innløysing ikkje finn stad.
§ 37 andre ledd skal lyde:
Med mindre partane er samde om innløysingsvilkåra, eller har avtalt vilkåra fastsette på annan måte, høyrer krav om innløysing under skjønn, som avgjer retten til innløysing, fastset innløysingssummen, innløysingsvilkåra elles og avgjer spørsmål som gjeld gjennomføringa av innløysinga.
Presidenten: Framstegspartiet er imot.
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei vedteken med 59 mot 17 røyster.(Voteringsutskrift kl. 13.04.59)Rune Skjælaaen (Sp) (fra salen): Jeg fikk ikke stemt.
Presidenten: Då skal resultatet vere at tilrådinga frå komiteen er vedteken med 60 mot 17 røyster.
Vidare var tilrådd:§ 38 nytt tredje ledd skal lyde:
Seinast fire veker etter at innløysingssummen er endeleg fastsett ved skjønn, voldgift eller rettsleg avgjerd, kan festaren seie frå seg kravet om innløysing. Festaren må då dekkje bortfestaren sine naudsynte kostnader som følgje av kravet, medrekna ilagte sakskostnader til festaren. Kvar av partane kan be avgjerdsinstansen ved orskurd å fastsetje beløpet som festaren skal betale. Skjønnets eller rettens leiar eller ein annan dommar kan seie orskurden åleine.
Presidenten: Her vil Framstegspartiet, Høgre og Venstre gå imot.
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei vedteken med 46 mot 31 røyster.(Voteringsutskrift kl. 13.05.46)Vidare var tilrådd:§ 43 skal lyde:
§ 43. Skjønn
Skjønn etter lova her blir haldne som rettslege skjønn. Skjønnet kan styrast av lensmannen, namsfuten eller politistasjonssjef med sivile rettspleieoppgåver dersom partane er samde om det.
Ved skjønn etter §§ 15 og 37 skal talet på skjønnsmedlemer alltid vere to, både ved skjønn og overskjønn. Om dekking av sakskostnader gjeld lov 1. juni 1917 nr. 1 om skjønn og ekspropriasjonssaker § 43.
Ved skjønn etter § 37 kan saka bli delt slik at det blir forhandla og fastsett særskilt om festaren har rett til innløysing eller om kva innløysingssummen er, slik at skjønnet elles blir utsett.
II
I lov 6. juni 1975 nr. 31 om utnytting av rettar og lunnende m.m. i statsallmenningane (fjellova) blir det gjort følgjande endring:
§ 13 tredje ledd andre punktum skal lyde:
Føresegna i første stykket er ikkje til hinder for at tomt som er festa bort til bustadhus, vert innløyst etter lov om tomtefeste kapittel VI.
III
I lov 18. februar 2005 nr. 10 om endringer i lov 3. juni 1994 nr. 15 om Enhetsregisteret, lov 21. juni 1985 nr. 78 om registrering av foretak og i enkelte andre lover blir det gjort slike endringar i avsnitt III om endringar i lov 8. juni 1984 nr. 58 om gjeldsforhandling og konkurs:
Endringane i § 79 blir oppheva.
Endringa i § 138 andre ledd første punktum skal lyde:
Føreren av konkursregisteret sørger for at avsluttet bobehandling blir meldt til de registre som er nevnt i § 79 annet ledd nr. 1, 2, 4 og 5.
IV
I lov 27. januar 2006 nr. 4 om endringar i lov 8. juni 1984 nr. 58 om gjeldsforhandling og konkurs og andre lover (elektronisk kommunikasjon mv.) blir det gjort slike endringar i avsnitt I om endringar i lov 8. juni 1984 nr. 58 om gjeldsforhandling og konkurs:
Endringa i § 79 skal lyde:
§ 79. Tinglysing mv. av melding om at konkurs er åpnet.
Retten skal sørge for at melding om at konkurs er åpnet i skyldnerens bo, registreres i Konkursregisteret.
Føreren av Konkursregisteret sørger for at melding om at konkurs er åpnet i skyldnerens bo, tinglyses eller registreres i:
-
1) Løsøreregisteret,
-
2) Enhetsregisteret, dersom skyldnerens virksomhet er innført der,
-
3) grunnboken, dersom skyldneren eier fast eiendom,
-
4) Foretaksregisteret, dersom skyldnerens virksomhet er innført der,
-
5) Regnskapsregisteret, dersom skyldnerens virksomhet er innsendingspliktig.
Føreren av Konkursregisteret skal sende melding om konkursåpningen i samsvar med lov 19. juni 1969 nr. 66 om merverdiavgift § 27 annet ledd.
Med mindre retten beslutter å gjøre det selv, skal bostyreren sørge for at melding om at konkurs er åpnet i skyldnerens bo, registreres i
-
1) andre realregistre enn grunnboken, for så vidt skyldneren eier eiendeler som er registrert der,
-
2) et verdipapirregister, dersom det er registrert rettigheter der som bostyreren mener er omfattet av boets beslagsrett.
Med mindre retten beslutter å gjøre det selv, skal bostyreren videre sende underretning om konkursåpningen til Posten Norge AS og de banker og tilsvarende institusjoner hvor skyldneren har innskudd.
Kongen kan i forskrift gi nærmere bestemmelser om fremgangsmåten ved fremsetting av meldinger etter første til femte ledd.
Blir en eiendel abandonert etter § 117 b, skal bostyreren sørge for at melding som nevnt i andre ledd nr. 1 og 3 og fjerde ledd slettes for så vidt gjelder de abandonerte eiendeler. Videre skal det gis melding til fylkesskattekontoret dersom abandoneringen gjelder formuesgoder som vil kunne medføre krav på merverdiavgift ved salg fra skyldnerens side.
Endringa i § 138 første ledd tredje punktum skal lyde:
Med mindre retten beslutter å gjøre det selv, skal føreren av Konkursregisteret sørge for at meldinger som er gitt i henhold til § 79 andre ledd nr. 3 og fjerde ledd blir slettet.
V
I lov 19. mai 2006 nr. 16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova) skal § 33 første ledd annet punktum lyde:
Frå same tid blir lov 19. juni 1970 nr. 69 om offentlighet i forvaltningen oppheva.
VI
Lova gjeld frå det tidspunkt Kongen fastset. Kongen kan setje dei ulike endringane i verk frå ulik tid. Føresegnene kan setjast delvis i verk.
Kongen kan gi nærare overgangsføresegner til endringane som følgjer av lova.
Presidenten: Framstegspartiet går, som tidlegare nemnt, imot.
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei vedteken med 60 mot 17 røyster.(Voteringsutskrift kl. 13.06.25)Presidenten: Det skal så voterast over overskrifta til lova og lova i det heile.
Framstegspartiet går imot her òg.
Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile blei vedtekne med 60 mot 17 røyster.(Voteringsutskrift kl. 13.06.54)Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.
Votering i sak nr. 2
Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak tillov
om endringar i straffeprosesslova m.m. (sakshandsaminga i Kommisjonen for gjenopptaking av straffesaker m.m.)
I
I straffelova 22. mai 1902 nr. 10 blir det gjort følgjande endringar:
§ 132 a andre ledd skal lyde:
Med aktør i rettsvesenet menes den som
-
a) har anmeldt et straffbart forhold, har begjært gjenopptakelse av en straffesak eller er part i en sivil sak,
-
b) har avgitt forklaring for politiet, for retten eller for gjenopptakelseskommisjonen,
-
c) arbeider eller utfører tjeneste for politiet, påtalemyndigheten, domstolen, kriminalomsorgen eller gjenopptakelseskommisjonen,
-
d) er forsvarer, bistandsadvokat eller prosessfullmektig, eller
-
e) vurderer å foreta en slik handling eller å påta seg et slikt arbeid eller en slik tjeneste.
§ 408 andre ledd skal lyde:
Dog blir forseelser etter § 391 a og etter § 404 alltid å påtale av det offentlige, når det finnes påkrevd av allmenne hensyn.
II
I straffeprosesslova 22. mai 1981 nr. 25 blir det gjort følgjande endringar:
§ 102 andre ledd skal lyde:
Kongen kan gi nærmere regler om påtalemyndighetens oppnevning av forsvarer, herunder om rett til å bringe påtalemyndighetens avgjørelse inn for tingretten.
Det som er andre ledd i dag blir tredje ledd.
§ 395 andre ledd skal lyde:
Kommisjonens leder utnevnes av Kongen i statsråd for en periode på 5 år uten adgang til gjenutnevning. Kommisjonens øvrige medlemmer og varamedlemmer oppnevnes av Kongen i statsråd for en periode på 3 år med adgang til én gjenoppnevning. Dersom kommisjonen ellers ikke vil være vedtaksfør, kan stedfortredere for kortere tid eller for en enkelt sak oppnevnes av departementet. Det kan kreves utstedt uttømmende politiattest for lederen, nestlederen, medlemmene og de ansatte i kommisjonen og for andre som utfører arbeid eller tjeneste i saker for kommisjonen.
§ 397 andre og tredje ledd skal lyde:
Kommisjonen kan oppnevne offentlig forsvarer for siktede når særlige grunner tilsier det. Reglene i §§ 101–107 gjelder i så fall tilsvarende. Kommisjonen kan oppnevne bistandsadvokat for fornærmede etter reglene i §§ 107 a–107 d så langt de passer.Kommisjonens beslutninger etter § 78 andre ledd om godtgjørelse til forsvarer og bistandsadvokat er endelige.
Gjelder begjæringen en avgjørelse som etter sin art ikke kan gjenopptas, eller inneholder den ingen grunn som etter loven kan føre til gjenopptakelse, kan kommisjonen uten nærmere behandling forkaste begjæringen etter reglene om kjennelse. Det samme gjelder hvor begjæringen av andre grunner åpenbart ikke kan føre frem. Avgjørelsen kan tas av kommisjonens leder eller nestleder. Når en avgjørelse etter første punktum ikke byr på tvil, kan den treffes uten annen begrunnelse enn en henvisning til bestemmelsen her.
§ 398 tredje ledd skal lyde:
Når det er strengt nødvendig for å unngå fare for en alvorlig forbrytelse mot noens liv, helse eller frihet, kan kommisjonen nekte domfelte og forsvareren innsyn i opplysninger. Før avgjørelsen treffes, skal kommisjonen innhente uttalelse fra politiet.
Det som er tredje ledd i dag blir fjerde ledd.
§ 399 skal lyde:
Reglene om kjennelse gjelder for kommisjonens avgjørelse av om gjenopptakelse skal tillates. Fem medlemmer hvorav tre med juridisk embetseksamen avgjør om begjæringen skal tas til følge. Reglene i § 54 får ikke anvendelse. Kommisjonen kan omgjøre en avgjørelse om gjenopptakelse når den som har begjært omgjøring trekker begjæringen og § 400 tredje ledd ikke er til hinder.
§ 400 andre og tredje ledd skal lyde:
Er dommen som skal gjenopptas avsagt av tingretten, sender kommisjonen sin avgjørelse til lagmannsretten, som peker ut en tingrett med tilgrensende rettskrets til å behandle saken. Er dommen avsagt av lagmannsretten, sender kommisjonen sin avgjørelse til Høyesteretts kjæremålsutvalg, som peker ut en lagmannsrett med tilgrensende rettskrets til å behandle saken. Er dommen avsagt av Høyesterett, behandles saken på nytt av Høyesterett. Dersom særlige grunner taler for det, kan saken henvises til ny behandling ved en domstol som ikke har tilgrensende rettskrets.
Er gjenopptakelse besluttet, kan den part som har begjært gjenopptakelse, trekke begjæringen tilbake inntil hovedforhandlingen begynner, og når motparten samtykker, inntil den er avsluttet. Når en begjæring om gjenopptakelse fra påtalemyndigheten til gunst for en domfelt er tatt til følge, og den domfelte er underrettet om avgjørelsen, kan påtalemyndigheten bare trekke begjæringen med samtykke fra den domfelte. Er saken innkommet til den rett som skal behandle den etter første og annet ledd, heves saken.
III Ikraftsetjing
Alle endringane med unnatak av endringa i straffeprosesslova § 102 tek til å gjelde straks.
Endringa i straffeprosesslova § 102 gjeld frå det tidspunktet Kongen fastset.
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei samrøystes vedteken.Presidenten: Det blir votert over overskrifta til lova og lova i det heile.
Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile blei samrøystes vedtekne.Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.
Votering i sak nr. 3
Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak tillov
om endringer i forsikringsloven (utlikning i felles- ordninger for premieberegning)
I
I lov 10. juni 2005 nr. 44 om forsikringsselskaper, pensjonsforetak og deres virksomhet mv. (forsikringsloven) gjøres følgende endringer:
§ 9-1 første ledd skal lyde:
Bestemmelsene i dette kapittel gjelder for selskaper som yter kollektiv livsforsikring, individuell livsforsikring eller begge deler, med mindre annet følger av reglene om kommunale pensjonsordninger i kapittel 10 eller av reglene om fellesordning for premieberegning for pensjonsordninger med ytelsesbasert foretakspensjon i kapittel 10A.
Nytt kapittel 10A skal lyde:
Kapittel 10A. Fellesordning for premieberegning for pensjonsordninger med ytelsesbasert foretakspensjon
§ 10A-1. Virkeområde mv.
Bestemmelsene i dette kapittel gjelder pensjonsordninger med ytelsesbasert foretakspensjon hvor finansieringsordningen er basert på premieberegning i fellesordninger.
Ytelsesbaserte foretakspensjonsordninger som nevnt i første ledd kan bare inngå i fellesordning bestående av andre ytelsesbaserte foretakspensjonsordninger.
En felles pensjonsordning for konsernforetak kan utgjøre en fellesordning.
En pensjonsinnretning som har en eller flere fellesordninger skal føre regnskap for hver fellesordning.
Departementet kan gi nærmere regler til utfylling, gjennomføring og avgrensning av reglene i kapitlet her.
§ 10A-2. Årets premier
Årlig premie for en pensjonsordning skal tilsvare summen av ordinær årspremie, reguleringspremie og særskilte engangspremier for ytelser som ikke kan premiesettes på forhånd.
Premier beregnes etter § 10A-3 hvis ikke noe annet følger av reglene i §§ 10A-4 og 10A-5 om fellesordning for premieberegning.
§ 10A-3. Premieberegning
Pensjonsordningen skal årlig tilføres en premie som etter beregningsgrunnlaget for ordningen er tilstrekkelig til å sikre rett til pensjon som medlemmene vil opptjene i løpet av året, med tillegg av årets risikopremier og kostnader for tjenester (ordinær årspremie). Premie for hvert år beregnes ved årets begynnelse og senere i året i takt med lønnsutviklingen.
Pensjonsordningen skal i tillegg hvert år tilføres premie til dekning av oppregulering i løpet av året av opptjente pensjonsrettigheter (reguleringspremie). Reguleringspremien beregnes på tidspunktet for oppreguleringen ut fra lønnsutviklingen i løpet av året.
Pensjonsordningen skal også hvert år tilføres premie til dekning av pensjonsrettigheter som medlemmene i tilfelle får i løpet av året, og som ikke kan premiesettes på forhånd ut fra forsikringstekniske beregninger. Slik premie beregnes på det tidspunkt pensjonsrettighetene oppstår.
§ 10A-4. Vilkår for fellesordning for premieberegning
Bestemmelsene i kapittel 9 er ikke til hinder for at det opprettes fellesordninger som består av flere pensjonsordninger, for at premie for den enkelte pensjonsordning som inngår i en fellesordning, skal bli fastsatt ved beregning basert på prinsipper som vil motvirke at pensjonskostnaden for de enkelte medlemmer for tilsvarende pensjonsrettigheter vil variere med medlemmenes kjønn og alder.
Alle pensjonsordningene i en fellesordning skal ha pensjonsplaner som gir samme typer av pensjonsytelser. Forholdet mellom alderspensjonsytelse og etterlatteytelse for det enkelte medlem skal være det samme etter pensjonsplanene for alle pensjonsordningene. Alle pensjonsordningene skal bygge på samme beregningsrente og i hovedsak samme beregningsgrunnlag.
Pensjonsordninger med pensjonsplaner som gir forskjellig ytelsesnivå for alderspensjon, kan inngå i samme fellesordning.
§ 10A-5. Premieberegning i fellesordninger
En fellesordning opprettet etter § 10A-4 skal hvert år tilføres premie tilsvarende summen av ordinær årspremie fastsatt etter forsikringsteknisk beregning for samtlige pensjonsordninger som inngår i fellesordningen. Den enkelte pensjonsordnings andel av samlet ordinær premie til fellesordningen beregnes ut fra forholdet mellom den rett til alderspensjon som vil bli opptjent i løpet av året for samtlige medlemmer av hver av pensjonsordningene. Kostnader for tjenester kan unntas fra fordeling i fellesordningen.
Opptas en arbeidstaker som medlem av en pensjonsordning i løpet av et forsikringsår, belastes tilleggspremie for den del av året som gjenstår. Tillegget beregnes ut fra pensjonsordningens andel av samlet årspremie til fellesordningen og den prosentvise økningen av pensjonsordningens beregningsgrunnlag etter første ledd annet punktum som det nye medlemmet representerer. Avvik fra forsikringsteknisk beregnet premie inngår ved beregningen av ordinær årspremie til fellesordningen i det etterfølgende år. Bestemmelsene i første til tredje punktum gjelder tilsvarende ved beregning av premietillegg for særskilt lønnsøkning for et medlem av pensjonsordningen.
Dersom det i løpet av et forsikringsår opptas en ny pensjonsordning i en fellesordning, skal den ordinære årspremien beregnes ut fra den samlede ordinære årspremie til fellesordningen som er beregnet for året, og den prosentvise økningen av det samlede beregningsgrunnlaget etter første ledd annet punktum som pensjonsordningen representerer.
Det skal fastsettes i forsikringsavtalen om reguleringspremie som nevnt i § 10A-3 annet ledd skal beregnes særskilt for hver pensjonsordning eller helt eller delvis ved gjennomsnittsberegning. Ved særskilt beregning skal reguleringspremien beregnes for hver pensjonsordning i fellesordningen ut fra den prosentvise økning av premiereserven for pensjonsordningen som er påkrevd som følge av oppregulering av medlemmenes opptjente pensjonsrettigheter ut fra lønnsutviklingen. Ved gjennomsnittsberegning skal fellesordningen hvert år tilføres reguleringspremier tilsvarende summen av årlig reguleringspremie etter § 10A-3 annet ledd for samtlige pensjonsordninger som inngår i fellesordningen. Den enkelte pensjonsordningens andel av samlet reguleringspremie til fellesordningen beregnes ut fra forholdet mellom samlet premiereserve for hver av pensjonsordningene på tidspunktet for oppregulering av pensjonsrettighetene. Ved beregning av premiereserve etter reglene i leddet her skal premiereserve knyttet til pensjoner under utbetaling unntas fra beregningen, med mindre annet er fastsatt. Kostnader for tjenester kan beregnes og belastes særskilt for hver pensjonsordning.
Reguleringspremie for pensjoner under utbetaling skal beregnes og betales særskilt for hver enkelt pensjonsordning.
Det skal fastsettes i forsikringsavtalen i hvilken utstrekning premier som nevnt i § 10A-3 tredje ledd skal beregnes særskilt for hver pensjonsordning eller helt eller delvis ved gjennomsnittsberegning som nevnt i første ledd.
§ 10A-6. Eldre arbeidstakere
Alle pensjonsordninger i en fellesordning skal ha samme regler om opptak av medlemmer som har mindre enn 10 år igjen til pensjonsalderen, og om rett til pensjon og medregning av tidligere tjenestetid for slike arbeidstakere når de er opptatt som medlemmer, jf. foretakspensjonsloven § 3-9 annet og tredje ledd, jf. § 5-6 første ledd bokstav c.
§ 10A-7. Innbetaling av premie
Blir premie for et forsikringsår ikke innbetalt ved årets utgang eller ved utløpet av annen frist fastsatt i nytt premievarsel etter lov 16. juni 1989 nr. 69 om forsikringsavtaler § 14-2, bortfaller den økning av forsikringsforpliktelsene som den ikke innbetalte premien skulle dekke. Medlemmene i pensjonsordningen skal i tilfelle varsles om dette. Det kan likevel ikke som følge av slikt bortfall kreves tilbakebetaling av for mye utbetalt pensjon.
Departementet kan ved forskrift fastsette nærmere regler om innbetaling av premie.
§ 14-1 første ledd andre punktum skal lyde:
Bestemmelsene i §§ 3-1 til 3-7, kapittel 4 og 5, §§ 6-3 til 6-5 og 11-2, samt kapittel 13 gjelder ikke for filialer av utenlandske selskaper.
§ 17-1 tredje ledd oppheves.
§ 17-2 første ledd skal lyde:
Departementet kan gi nærmere overgangsregler.
II
Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.
Kongen kan sette i kraft de enkelte bestemmelsene til forskjellig tid.
Kongen kan fastsette overgangsregler.
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei samrøystes vedteken.Presidenten: Det blir votert over overskrifta til lova og lova i det heile.
Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile blei samrøystes vedtekne.Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.
Votering i sak nr. 4
Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak tillov
om endringer i finansieringsvirksomhetsloven, verdipapirhandelloven og i enkelte andre lover (nytt kapitaldekningsregelverk)
I
I lov 24. mai 1961 nr. 1 om sparebanker gjøres følgende endring:
§ 25 oppheves.
II
I lov 24. mai 1961 nr. 2 om forretningsbanker gjøres følgende endring:
§ 21 første til tredje ledd oppheves. Gjeldende fjerde ledd blir nytt første ledd.
III
I lov 10. juni 1988 nr. 40 om finansieringsvirksomhet og finansinstitusjoner (finansieringsvirksomhetsloven) gjøres følgende endringer:
§ 2-9 skal lyde:
§ 2-9 Krav til virksomheten
En finansinstitusjon skal til enhver tid oppfylle de krav til kapital som følger av §§ 2-9 a og 2-9 b, samt forskrift og enkeltvedtak gitt i medhold av disse bestemmelsene. §§ 2-9 a til 2-9 d gjelder ikke forsikringsselskaper og pensjonsforetak med mindre annet er fastsatt ved forskrift gitt av departementet.
En finansinstitusjon skal organiseres og drives på en forsvarlig måte. Dette innebærer blant annet at institusjonen skal ha:
-
a) klar organisasjonsstruktur,
-
b) klar ansvarsfordeling,
-
c) klare og hensiktsmessige styrings- og kontrollordninger,
-
d) hensiktsmessige retningslinjer og rutiner for å identifisere, styre, overvåke og rapportere risiko institusjonen er, eller kan bli eksponert for.
Finansinstitusjonens styrings- og kontrollordninger samt retningslinjer og rutiner skal stå i forhold til risikoen ved og omfanget av virksomheten i institusjonen.
Ny § 2-9 a skal lyde:
§ 2-9 a Beregnet kapitalkrav
En finansinstitusjons ansvarlige kapital skal til enhver tid utgjøre minst åtte prosent av et beregningsgrunnlag etter regler fastsatt i forskrift.
Beregningsgrunnlaget for kravet til ansvarlig kapital skal tilsvare summen av beregningsgrunnlagene for kredittrisiko, markedsrisiko og operasjonell risiko.
Beregningsgrunnlaget for kredittrisiko skal fastsettes med utgangspunkt i risikovekter fastsatt i forskrift (standard metode) eller med utgangspunkt i risikoparametere helt eller delvis fastsatt av institusjonen selv på bakgrunn av interne målemetoder for klassifisering og kvantifisering av kredittrisiko (internbasert rating metode – IRB).
Beregningsgrunnlaget for markedsrisiko skal fastsettes med utgangspunkt i regler fastsatt i forskrift, eller med utgangspunkt i interne målemetoder.
Beregningsgrunnlaget for operasjonell risiko skal fastsettes som: en andel av gjennomsnittlig inntekt (basis metode), en andel av inntekten innenfor de ulike forretningsområder multiplisert med en indikator på tapserfaring fastsatt av departementet (sjablongmetode) eller på bakgrunn av interne målemetoder for operasjonell risiko (avanserte metoder).
Interne risikostyringsmetoder for blant annet kredittrisiko og markedsrisiko, samt avanserte metoder for operasjonell risiko, kan kun benyttes for beregning av kravet til ansvarlig kapital etter tillatelse gitt av tilsynsmyndigheten.
Kredittilsynet kan i særlige tilfeller og for en tidsbegrenset periode samtykke i at en finansinstitusjon kan ha lavere kapitaldekning enn det som følger av denne paragraf.
Departementet kan i forskrift fastsette bestemmelser om:
-
a) hva som skal anses som ansvarlig kapital og sammensetningen av denne,
-
b) beregningsgrunnlaget for kredittrisiko, markedsrisiko og operasjonell risiko,
-
c) bruk av interne målemetoder,
-
d) hvilke sikkerheter det kan tas hensyn til ved beregningen av minstekravet til ansvarlig kapital etter denne paragraf.
Ny § 2-9 b skal lyde:
§ 2-9 b Vurdering av samlet kapitalbehov og tilsynsmessig oppfølging
En finansinstitusjon skal til enhver tid ha oversikt over og vurdere hvilken risiko som er knyttet til virksomheten. En finansinstitusjon skal videre til enhver tid ha ansvarlig kapital som er forsvarlig ut fra risikoen ved og omfanget av den virksomhet institusjonen driver.
En finansinstitusjon skal vurdere kapitalbehovet på kort og lengre sikt og hvordan dette kapitalbehovet kan tilfredsstilles. Vurderingen av kapitalbehov skal omfatte størrelsen på, og sammensetningen og fordelingen av, kapitalen sett i forhold til arten og omfanget av den risiko som til enhver tid er knyttet til virksomheten og til den risiko som vil kunne oppstå.
Kredittilsynet skal se til at de finansinstitusjoner det har tilsyn med har hensiktsmessige og klare retningslinjer og rutiner, i samsvar med lov og bestemmelser gitt i medhold av lov, for vurdering, styring og kontroll av risiko og kapitalbehov.
Kredittilsynet kan pålegge institusjonene å ha en høyere ansvarlig kapital enn de lovbestemte minstekrav, jf. kredittilsynsloven § 4 første ledd nr. 4.
Departementet kan i forskrift fastsette bestemmelser om interne retningslinjer og rutiner for vurdering, styring og kontroll av risiko og kapitalbehov.
Ny § 2-9 c skal lyde:
§ 2-9 c Opplysningskrav
En finansinstitusjon skal offentliggjøre informasjon om virksomheten, risikoen knyttet til institusjonen og ansvarlig kapital etter bestemmelser fastsatt i forskrift.
Departementet kan i forskrift fastsette bestemmelser om:
-
a) institusjonens offentliggjøring av informasjon,
-
b) krav til dokumentasjon, herunder bestemmelser som gjør unntak fra lov 14. april 2000 nr. 31 om behandling av personopplysninger.
Ny § 2-9 d skal lyde:
§ 2-9 d Retting og pålegg
Institusjoner som ikke oppfyller krav i henhold til § 2-9, § 2-9 a, § 2-9 b, § 2-9 c eller forskrifter fastsatt i medhold av lovbestemmelsene skal straks iverksette nødvendige tiltak for å rette opp dette. Ved manglende etterlevelse av kravene kan Kredittilsynet pålegge institusjonene å:
-
a) endre organiseringen, styringen og kontrollen av virksomheten og de strategier, prosesser, retningslinjer og rutiner som virksomheten drives etter,
-
b) ha høyere kapitalkrav som følge av institusjonens tapsavsetningspraksis eller behandlingen av eiendeler,
-
c) endre eller begrense virksomheten,
-
d) redusere risikoen knyttet til virksomheten, herunder produkter og systemer.
§ 3-17 oppheves.
IV
I lov 19. juni 1997 nr. 79 om verdipapirhandel gjøres følgende endringer:
§ 8-10 skal lyde:
§ 8-10 Krav til virksomheten
Et verdipapirforetak skal til enhver tid oppfylle de krav til kapital som følger av §§ 8-10 a og 8-10 b, samt forskrift og enkeltvedtak gitt i medhold av disse bestemmelsene.
Verdipapirforetaket skal organiseres og drives på en forsvarlig måte. Dette innebærer blant annet at foretaket skal ha:
-
1. klar organisasjonsstruktur,
-
2. klar ansvarsfordeling,
-
3. klare og hensiktsmessige styrings- og kontrollordninger,
-
4. hensiktsmessige retningslinjer og rutiner for å identifisere, styre, overvåke og rapportere risiko institusjonen er, eller kan bli eksponert for.
Verdipapirforetakets styrings- og kontrollordninger samt retningslinjer og rutiner skal stå i forhold til risikoen ved og omfanget av virksomheten i foretaket.
Ny § 8-10 a skal lyde:
§ 8-10 a Beregnet kapitalkrav
Et verdipapirforetaks ansvarlige kapital skal til enhver tid utgjøre minst åtte prosent av et beregningsgrunnlag etter regler fastsatt i forskrift.
For verdipapirforetak som ikke er kredittinstitusjon, kan ikke den ansvarlige kapitalen i noe tilfelle være mindre enn de beløp som følger av § 8-9 første ledd.
Beregningsgrunnlaget for kravet til ansvarlig kapital skal tilsvare summen av beregningsgrunnlagene for kredittrisiko, markedsrisiko og operasjonell risiko.
Beregningsgrunnlaget for kredittrisiko skal fastsettes med utgangspunkt i risikovekter fastsatt i forskrift (standard metode) eller med utgangspunkt i risikoparametere helt eller delvis fastsatt av institusjonen selv på bakgrunn av interne målemetoder for klassifisering og kvantifisering av kredittrisiko (internbasert rating metode – IRB).
Beregningsgrunnlaget for markedsrisiko skal fastsettes med utgangspunkt i regler fastsatt i forskrift, eller med utgangspunkt i interne målemetoder.
Beregningsgrunnlaget for operasjonell risiko skal fastsettes som: en andel av gjennomsnittlig inntekt (basis metode), en andel av inntekten innenfor de ulike forretningsområder multiplisert med en indikator på tapserfaring fastsatt av departementet (sjablongmetode) eller på bakgrunn av interne målemetoder for operasjonell risiko (avanserte metoder).
Kredittilsynet kan i forskrift eller ved enkeltvedtak frita verdipapirforetak med tillatelse til å yte investeringstjenestene som nevnt i § 1-2 første ledd nr. 3 og 5, og forvaltningsselskap for verdipapirfond med tillatelse til å drive aktiv forvaltning, fra krav til ansvarlig kapital for operasjonell risiko.
Interne risikostyringsmetoder for blant annet kredittrisiko og markedsrisiko, samt avanserte metoder for operasjonell risiko, kan kun benyttes for beregning av kravet til ansvarlig kapital etter tillatelse gitt av tilsynsmyndigheten.
Kredittilsynet kan i særlige tilfeller og for en tidsbegrenset periode samtykke i at et verdipapirforetak kan ha lavere kapitaldekning enn det som følger av denne paragraf.
Departementet kan i forskrift fastsette bestemmelser om:
-
1. hva som skal anses som ansvarlig kapital og sammensetningen av denne,
-
2. beregningsgrunnlaget for kredittrisiko, markedsrisiko og operasjonell risiko,
-
3. bruk av interne målemetoder,
-
4. hvilke sikkerheter det kan tas hensyn til ved beregningen av minstekravet til kapital etter denne paragraf.
Ny § 8-10 b skal lyde:
§ 8-10 b Vurdering av samlet kapitalbehov og tilsynsmessig oppfølging
Et verdipapirforetak skal til enhver tid ha oversikt over og vurdere hvilken risiko som er knyttet til virksomheten. Et verdipapirforetak skal videre til enhver tid ha ansvarlig kapital som er forsvarlig ut fra risikoen ved og omfanget av den virksomhet foretaket driver.
Et verdipapirforetak skal vurdere kapitalbehovet på kort og lengre sikt og hvordan dette kapitalbehovet kan tilfredsstilles. Vurderingen av kapitalbehov skal omfatte størrelsen på, og sammensetningen og fordelingen av, kapitalen sett i forhold til arten og omfanget av den risiko som til enhver tid er knyttet til virksomheten og til den risiko som vil kunne oppstå.
Kredittilsynet skal se til at de verdipapirforetak det har tilsyn med har hensiktsmessige og klare retningslinjer og rutiner, i samsvar med lov og bestemmelser gitt i medhold av lov, for vurdering, styring og kontroll av risiko og kapitalbehov.
Kredittilsynet kan pålegge foretakene å ha en høyere ansvarlig kapital enn de lovbestemte minstekrav, jf. kredittilsynsloven § 4 første ledd nr. 4.
Departementet kan i forskrift fastsette bestemmelser om interne retningslinjer og rutiner for vurdering, styring og kontroll av risiko og kapitalbehov.
Ny § 8-10 c skal lyde:
§ 8-10 c Opplysningskrav
Et verdipapirforetak skal offentliggjøre informasjon om virksomheten, risikoen knyttet til foretaket og ansvarlig kapital etter bestemmelser fastsatt i forskrift.
Departementet kan i forskrift fastsette bestemmelser om:
-
1. foretakenes offentliggjøring av informasjon,
-
2. krav til dokumentasjon, herunder bestemmelser som gjør unntak fra lov 14. april 2000 nr. 31 om behandling av personopplysninger.
Ny § 8-10 d skal lyde:
§ 8-10 d Retting og pålegg
Verdipapirforetak som ikke oppfyller krav i henhold til § 8-10, § 8-10 a, § 8-10 b, § 8-10 c eller forskrifter fastsatt i medhold av lovbestemmelsene, skal straks iverksette nødvendige tiltak for å rette opp dette. Ved manglende etterlevelse av kravene kan Kredittilsynet pålegge foretakene å:
-
1. endre organiseringen, styringen og kontrollen av virksomheten og de strategier, prosesser, retningslinjer og rutiner som virksomheten drives etter,
-
2. ha høyere kapitalkrav som følge av foretakets tapsavsetningspraksis eller behandlingen av eiendeler,
-
3. endre eller begrense virksomheten,
-
4. redusere risikoen knyttet til virksomheten, herunder produkter og systemer.
Ny § 8-10 e skal lyde:
§ 8-10 e Unntak
Allmennaksjeloven § 8-1 annet ledd gjelder ikke for verdipapirforetak.
V
Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.
Kongen kan sette i kraft de enkelte bestemmelsene til forskjellig tid.
Kongen kan gi overgangsbestemmelser.
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei samrøystes vedteken.Presidenten: Det blir votert over overskrifta til lova og lova i det heile.
Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile blei samrøystes vedtekne.Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.
Votering i sak nr. 5
Presidenten: Under debatten er det sett fram i alt 12 forslag. Det er
-
forslag nr. 1, frå Gjermund Hagesæter på vegner av Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre
-
forslag nr. 2, frå Gjermund Hagesæter på vegner av Framstegspartiet, Høgre og Venstre
-
forslaga nr. 3 og 4, frå Gjermund Hagesæter på vegner av Framstegspartiet og Venstre
-
forslag nr. 5, frå Svein Flåtten på vegner av Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre
-
forslaga nr. 6, 7 og 8, frå Gjermund Hagesæter på vegner av Framstegspartiet
-
forslaga nr. 9, 10 og 11, frå Svein Flåtten på vegner av Høgre og Venstre
-
forslag nr. 12, frå Lars Sponheim på vegner av Venstre
Forslag nr. 6, frå Framstegspartiet, lyder:
«Stortinget ber Regjeringen gjennomføre de nødvendige forskriftsendringer for å frita fri kost på sokkelen for skatt og arbeidsgiveravgift med virkning fra 1. januar 2006.»
Dette forslaget blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende Stortinget.
Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slike vedtak til lover:A.
Lov
om endring i lov 19. juni 1964 nr. 14 om avgift på arv og visse gaver
I lov 19. juni 1964 nr. 14 om avgift på arv og visse gaver gjerast følgjande endring:
I
§ 11 A første ledd skal lyde:
Verdien av ikke-børsnoterte aksjer settes til 30 pst. av aksjenes forholdsmessige andel av aksjeselskapets samlede skattemessige formuesverdi slik denne fastsettes etter skatteloven § 4-12 annet og fjerde ledd. Andeler i ansvarlige selskap og kommandittselskap verdsettes på tilsvarende måte. Ikke- børsnoterte aksjer i utenlandske selskaper verdsettes til 30 pst. av aksjenes antatte omsetningsverdi, eller til 30 pst. av aksjenes forholdsmessige andel av aksjeselskapets samlede skattemessige formuesverdi slik denne fastsettes etter skatteloven § 4-12 tredje og fjerde ledd når den avgiftspliktige krever dette.
II
Endringa under I tek til å gjelde straks.
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei samrøystes vedteken.Vidare var tilrådd:B.
Lov
om endringar i lov 19. juni 1969 nr. 66 om merverdiavgift
I lov 19. juni 1969 nr. 66 om merverdiavgift gjerast følgjande endringar:
I
§ 5 første ledd nr. 1 bokstav g skal lyde:
Veldedige, allmennyttige, ideelle institusjoner, organisasjoner og foreninger av tjenester til ledd innenfor samme organisasjon mv. Tjenestene må være direkte knyttet til den ideelle virksomheten. Vederlaget for tjenestene må være basert på hel eller delvis kostnadsdekning. Det er et vilkår at tjenestene ikke ytes eksternt, og at tjenestene ikke utføres av et rettssubjekt utenfor organisasjonen mv. En eller flere enheter eller ledd innenfor en organisasjon mv. kan etter søknad utelukkes fra unntaket.
Nåverande fyrste ledd nr. 1 bokstav g blir fyrste ledd nr. 1 bokstav h.
Presidenten: Her ligg det føre eit forslag, nr. 5, frå Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:
Votering:Ved alternativ votering mellom tilrådinga frå komiteen og forslaget frå Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre blei tilrådinga vedteken med 56 mot 19 røyster.(Voteringsutskrift kl. 13.11.15)Vidare var tilrådd:«I lov av 19. juni 1969 nr. 66 om merverdiavgift gjøres følgende endring:
I
§ 5 første ledd nr. 1 bokstav g skal lyde:
Veldedige, allmennyttige, ideelle institusjoner, organisasjoner og foreninger av tjenester til ledd innenfor samme organisasjon mv. Tjenestene må være direkte knyttet til den ideelle virksomheten. Vederlaget for tjenestene må være basert på hel eller delvis kostnadsdekning. Det er et vilkår at eksterne tjenester ikke må overstige 5 prosent, og at tjenestene ikke utføres av et rettssubjekt utenfor organisasjonen mv. En eller flere enheter eller ledd innenfor en organisasjon mv. kan etter søknad utelukkes fra unntaket.
II
Endringa under I trer i kraft straks med virkning fra 1. juli 2006.»
II
§ 5a andre ledd ny nr. 2 skal lyde:
-
2. omsetning av romutleie i hotellvirksomhet og lignende virksomhet, utleie av fast eiendom til camping samt utleie av hytter, ferieleiligheter og annen fritidseiendom i tilknytning til slik virksomhet,
§ 5a andre ledd nr. 3 skal lyde:
-
3. utleie av selskapslokaler i forbindelse med servering og hotellers mv. utleie av lokaler til konferanser og møter mv.
§ 5a nytt tredje ledd skal lyde:
Romutleie som nevnt i annet ledd nr. 2 omfatter ytelser som etter sin art er unntatt fra loven når ytelsen utgjør et naturlig ledd i romutleien og det ikke kreves særskilt vederlag for ytelsen.
Nåværande tredje ledd blir nytt fjerde ledd og skal lyde:
Departementet kan gi forskrifter om avgrensning og utfylling av bestemmelsene i første, annet og tredje ledd.
§ 5b første ledd nr. 10 skal lyde:
-
10. Formidling av romutleie i hotellvirksomhet mv. som ikke er omfattet av § 5a annet ledd nr. 2.
§ 16 første ledd ny nr. 10 skal lyde:
-
10. Formidling av persontransport når transporten skjer i utlandet eller direkte til eller fra utlandet, og formidling av tjenester som nevnt i § 5a annet ledd nr. 2 når tjenestene leveres i utlandet, på Svalbard eller Jan Mayen. Det samme gjelder formidling av serveringstjenester og formidling av utleie av transportmidler.
III
Endringane under I tek til å gjelde 1. juli 2006. Endringane under II tek til å gjelde 1. september 2006.
C.
Lov
om endring i lov 16. januar 1970 nr. 1 om folkeregistrering
I lov 16. januar 1970 nr. 1 om folkeregistrering gjerast følgjande endring:
I
§ 12 nytt andre ledd skal lyde:
Departementet kan i forskrift bestemme at offentlige myndigheter skal gi opplysninger til bruk for folkeregistreringen i elektronisk form.
II
Endringa under I tek til å gjelde straks.
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei samrøystes vedteken.Vidare var tilrådd:D.
Lov
om endringar i lov 6. juni 1975 nr. 29 om eigedoms- skatt til kommunane
Presidenten: Presidenten vil her votere over forslag nr. 8, frå Framstegspartiet. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget frå Framstegspartiet blei med 59 mot 18 røyster ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 13.12.56)Vidare var tilrådd:«I lov 6. juni 1975 nr. 29 om eigedomsskatt til kommunane gjøres følgende endring:
I
Lov 6. juni 1975 nr. 29 om eigedomsskatt til kommunane oppheves.
II
Endringen under I trer i kraft straks med virkning fra 1. juni 2007.»
I lov 6. juni 1975 nr. 29 om eigedomsskatt til kommunane gjerast følgjande endringar:
I
§ 3 skal lyde:
Kommunestyret kan skrive ut eigedomsskatt på faste eigedomar i heile kommunen, eller i klårt avgrensa område som heilt eller delvis er utbygde på byvis eller der slik utbygging er i gang. Kommunestyret kan velja å skrive ut eigedomsskatt berre på verk og bruk som nemnde i § 4 andre leden andre og tredje punktum. Utskriving av eigedomsskatt på verk og bruk kan òg skje i tillegg til utskriving av eigedomsskatt i klårt avgrensa område som heilt eller delvis er utbygde på byvis eller der slik utbygging er i gang.
§ 4 første punktum skal lyde:
Eigedomsskatt vert skriven ut på dei faste eigedomane ut frå tilhøva den 1. januar i skatteåret.
§ 5 ny bokstav h skal lyde:
-
h) Eigedom som vert driven som gardsbruk eller skogbruk.
§ 7 bokstav e vert oppheva.
§ 11 første ledd andre punktum vert oppheva.
§ 13 første ledd første punktum skal lyde:
Første året det vert utskrive eigedomsskatt i ein kommune, må skatten ikkje vera større enn kr 2 av kvart kr 1.000 av takstverdet.
§ 13 første ledd femte punktum vert oppheva.
II
Endringane under I blir sette i kraft straks med verknad frå og med skatteåret 2007.
III Overgangsreglar
Ved ikraftsetjing av endringane under I gjeld følgjande overgangsreglar:
Ved utskriving av eigedomsskatt for skatteåret 2007 i dei kommunane som vil nytte alternativet om eigedomsskatt i heile kommunen, skal skatten vera utskriven før 1. juni 2007.
Presidenten: Alle paragrafar under I, med unntak av § 5 ny bokstav h, og II og III er tekne opp til votering.
Her har Framstegspartiet, Høgre og Kristeleg Folkeparti varsla at dei ønskjer å gå imot.
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei vedteken med 43 mot 34 røyster.(Voteringsutskrift kl. 13.13.39)Presidenten: Så blir det votert over § 5 ny bokstav h under I.
Framstegspartiet og Høgre har varsla at dei vil stemme imot. Kristeleg Folkeparti har varsla at dei vil støtte tilrådinga.
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei vedteken med 49 mot 27 røyster.(Voteringsutskrift kl. 13.14.22)Vidare var tilrådd:E.
Lov
om endring i lov 12. desember 1975 nr. 59 om dokumentavgift
I lov 12. desember 1975 nr. 59 om dokumentavgift gjerast følgjande endring:
I
§ 7 femte ledd første punktum skal lyde:
Er eiendoms- eller bruksrett til fast eiendom overtatt med hjemmel i lov til pris som er fastsatt med hjemmel i lov 1. juni 1917 nr. 1 om skjønn og ekspropriasjonssaker, i lov 11. juni 1993 nr. 66 om pristiltak eller i lov 20. desember 1996 nr. 106 om tomtefeste, skal avgiften beregnes etter denne pris.
II
Lova gjeld frå og med 1. juli 2006.
Presidenten: Framstegspartiet har varsla at dei vil røyste imot.
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei vedteken med 60 mot 17 røyster.(Voteringsutskrift kl. 13.15.01)Vidare var tilrådd:F.
Lov
om endringar i lov 13. juni 1980 nr. 24 om lignings- forvaltning (ligningsloven)
I lov 13. juni 1980 nr. 24 om ligningsforvaltning gjerast følgjande endringar:
I
§ 4-9 nr. 1 skal lyde:
Selskap hvor deltakerne skattlegges etter skatteloven §§ 10-40 til 10-48 , skal levere selskapsoppgave for vedkommende år. Boligselskap som faller inn under skatteloven § 7-3 skal levere selskapsoppgave etter regler fastsatt av Skattedirektoratet i forskrift. Departementet kan frita for plikten til å levere selskapsoppgave.
§ 4-9 nr. 2 skal lyde:
Selskapsoppgaven skal inneholde spesifikasjon av selskapets brutto formue og inntekt, fradragsposter og ellers andre opplysninger som har betydning for ligningen av deltakerne, herunder for fastsettelsen av personinntekt etter skatteloven § 12-2 bokstav f, og tillegg i alminnelig inntekt etter skatteloven § 10-42. Selskapet plikter ikke å føre opp beløp for poster som må ansettes ved skjønn, men skal gi de opplysninger som er nødvendige for at ligningsmyndighetene kan fastsette beløpet. §§ 4-3 nr. 3 og 4-4 gjelder tilsvarende.
§ 4-9 nr. 3 skal lyde:
Selskapet skal også levere oppgave over deltakere pr. 1. januar i ligningsåret, deltakernes selskapsandel, deres andel av overskudd eller underskudd, tillegg i alminnelig inntekt pr. deltaker og skattekommune for hver enkelt deltaker.
§ 8-6 nr. 5 skal lyde:
For deltakere som skattlegges etter §§ 10-40 til 10-48 i skatteloven, skal ligningsmyndighetene for den kommune hvor selskapets hovedkontor ligger, fastsette formue og inntekt, herunder personinntekt, fra selskapet samlet på selskapets hånd. Det samme gjelder fastsettelse av tillegg i alminnelig inntekt etter skatteloven, over- eller underpris og gevinst eller tap. Driver selskapet virksomhet som er undergitt stedbunden beskatning i annen kommune, legges fastsettingene for disse kommuner til grunn ved ligningskontoret for kontorkommunens fastsetting. Ligningsmyndighetene for denne kommune foretar også fastsetting som nevnt i nr. 2 a og b for såvidt angår selskapet. Har selskapet ikke hovedkontor, foretas fastsetting som nevnt i første, annet og fjerde punktum av ligningsmyndighetene for den kommune hvor flertallet av deltakerne bor eller hører hjemme. For selskaper som er overført til sentral behandling etter § 2-4 nr. 1 b, foretas fastsettelse som nevnt i dette nr. av de sentrale ligningsmyndigheter. Departementet kan gi forskrifter til utfylling av denne bestemmelsen.
§ 8-6 nr. 6 skal lyde:
For deltakere som skattlegges etter §§ 10-60 til 10-68 i skatteloven, samt for deltakere i utenlandske selskaper som omfattes av §§ 10-40 til 10-48 i skatteloven, skal Sentralskattekontoret for storbedrifter fastsette skattepliktig formue og inntekt. Departementet kan gi regler til utfylling av denne bestemmelsen.
II
Endringane under I tek til å gjelde straks med verknad frå og med inntektsåret 2006.
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei samrøystes vedteken.Vidare var tilrådd:G.
Lov
om endringar i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven)
I lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd gjerast følgjande endringar:
I
§ 23-3 andre ledd nr. 1 ny bokstav e skal lyde:
-
e) behovsprøvd barnetillegg beregnet etter folketrygdloven § 3-25 utbetalt til mottakere av tidsbegrenset uførestønad etter folketrygdloven kapittel 12.
II
§ 23-2 tredje ledd nytt andre punktum skal lyde:
Det skal likevel betales avgift for verdien av fri kost på sokkelen, jf. skatteloven § 5-15 første ledd bokstav e nr. 1, uavhengig av om verdien inngår i trekkgrunnlaget.
III
§ 3-15 andre ledd ny bokstav e skal lyde:
-
e) støtte etter lov om supplerande stønad til personar med kort butid i Noreg.
§ 23-3 andre ledd nr. 1 bokstav a skal lyde:
-
a) pensjon føderåd, livrente som er ledd i pensjonsordning i arbeidsforhold, engangs- og avløsningsbeløp for slike ytelser, utbetalinger etter innskuddspensjonsloven, individuell pensjonsavtale etter skatteloven § 6-47 bokstav c og støtte etter lov om supplerande stønad til personar med kort butid i Noreg.
IV
Endringa under I tek til å gjelde straks, og får verknad frå og med 1. juni 2006.
Endringa under II tek til å gjelde straks, og får verknad frå og med 1. juli 2006.
Endringane under III tek til å gjelde straks, og får verknad frå og med inntektsåret 2007.
Presidenten: Det vil her først bli votert over forslag nr. 3, frå Framstegspartiet og Venstre. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget frå Framstegspartiet og Venstre blei med 58 mot 18 røyster ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 13.16.12)«I lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) gjøres følgende endring:
I
§ 23-2 åttende ledd annet punktum skal lyde:
Fritaket etter første ledd gjelder bare dersom institusjonenes eller organisasjonens totale lønnsutgifter er under 450 000 kroner, og bare for lønnsutbetalinger opp til 45 000 kroner pr. ansatt.
II
Endringen under I trer i kraft straks med virkning for inntektsåret 2006.»
Presidenten: Det vil så bli votert over tilrådinga frå komiteen til II og IV andre ledd. Framstegspartiet har varsla at dei vil stemme imot.
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei vedteken med 60 mot 17 røyster.(Voteringsutskrift kl. 13.16.45)Presidenten: Det vil så bli votert over I og III samt IV første og tredje ledd.
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei samrøystes vedteken.Vidare var tilrådd:H.
Lov
om endringar i lov 26. mars 1999 nr. 14 om skatt av formue og inntekt (skatteloven)
Presidenten: Det vil her først bli votert over forslag nr. 9, frå Høgre og Venstre. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget frå Høgre og Venstre blei med 62 mot 15 røyster ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 13.17.45)«I lov 26. mars 1999 nr. 14 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) gjøres følgende endring:
I
§ 6-19 annet ledd fjerde punktum skal lyde:
Fradrag kan enten gis med inntil 1 800 kroner eller med inntil to promille av samlet utbetalt lønn.
II
Endringen under I trer i kraft straks med virkning for inntektsåret 2006.»
Presidenten: Det vil så bli votert over forslag nr. 2, frå Framstegspartiet, Høgre og Venstre. Forslaget lyder:
«I lov 26. mars 1999 nr. 14 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) gjøres følgende endring:
I
§ 5-14 første ledd bokstav a skal lyde:
a. Fordelen settes til differansen mellom den verdien som kan oppnås ved reelt salg av aksjen, redusert med 20 pst., og det den ansatte betaler for aksjen. Den skattefrie fordelen kan likevel ikke overstige 3 000 kroner pr. inntektsår.
Votering:Forslaget frå Framstegspartiet, Høgre og Venstre blei med 45 mot 32 røyster ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 13.18.22)II
Endringen under I trer i kraft straks med virkning for inntektsåret 2006.»
Presidenten: Det vil så bli votert over forslag nr. 4, frå Framstegspartiet og Venstre. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget frå Framstegspartiet og Venstre blei med 56 mot 21 røyster ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 13.18.58)Vidare var tilrådd under H:«I lov 26. mars 1999 nr. 14 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) gjøres følgende endring:
I
§ 14-43 første ledd bokstav d skal lyde:
personbiler, traktorer, maskiner, redskap, instrumenter, inventar, mv. – 25 pst.
II
Endringen under I trer i kraft straks med virkning for inntektsåret 2006.»
I lov 26. mars 1999 nr. 14 om skatt av formue og inntekt gjerast følgjande endringar:
I
§ 2-30 (1) k nr. 2 skal lyde:
2. Verdipapirforetakenes sikringsfond
Nåverande nr. 2 og 3 blir ny nr. 3 og 4.
§ 4-31 tredje ledd skal lyde:
Andre skattytere enn nevnt i annet ledd gis ikke fradrag for gjeld som svarer til forholdet mellom verdien av fast eiendom og eiendeler i virksomhet som nevnt i første ledd og verdien av skattyters samlede eiendeler, basert på ligningsmessig verdi.
Overskrifta til § 6-46 skal lyde:
Tilskudd til pensjonsordninger etter lov om foretakspensjon og lov om innskuddspensjon fra arbeidsgiver, selvstendig næringsdrivende mv.
§ 6-46 nytt tredje ledd skal lyde:
(3) Det gis fradrag etter annet ledd for selvstendig næringsdrivende og deltakere som nevnt i § 10- 40 for tilskudd til pensjonsordning etter innskuddspensjonsloven § 2-3 annet ledd.
Noverande § 6-46 tredje ledd blir nytt fjerde ledd.
§ 6-81 første ledd bokstav b første punktum skal lyde:
-
b. Bestemmelsen i a gjelder tilsvarende når skattyter etter fylte 67 år tar ut alderspensjon etter § 19-6 i folketrygdloven eller mottar støtte etter lov om supplerande stønad til personar med kort butid i Noreg.
§ 6-91 tredje ledd skal lyde:
Andre skattytere enn nevnt i annet ledd gis ikke fradrag for gjeldsrenter som svarer til forholdet mellom verdien av fast eiendom og eiendeler i virksomhet som nevnt i første ledd og verdien av skattyters samlede eiendeler, basert på ligningsmessig verdi.
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei samrøystes vedteken.Presidenten: Det vil no bli votert over forslag nr. 12, frå Venstre. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget frå Venstre blei med 72 mot 4 røyster ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 13.19.51)Vidare var tilrådd under H:«I lov 26. mars 1999 nr. 14 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) gjøres følgende endring:
I
§ 8-1 femte ledd andre punktum skal lyde:
I tillegg til jordbruksinntekten kan det i fradragsgrunnlaget tas med nettoinntekt fra skogbruksproduksjon.
II
Endringen under I trer i kraft straks med virkning for inntektsåret 2006.»
§ 8-1 sjette ledd andre punktum skal lyde:
For inntekt over 36 000 kroner gis i tillegg et fradrag på 19 prosent av inntekten opp til et samlet fradrag på 71 500 kroner.
Presidenten: Framstegspartiet har varsla at dei ønskjer å stemme imot.
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei vedteken med 60 mot 17 røyster.(Voteringsutskrift kl. 13.20.26)Vidare var tilrådd under H:§ 10-37 tredje ledd skal lyde:
Gevinst eller tap fastsettes etter reglene i §§ 10- 31 til 10-36 så langt de passer.
§ 14-4 første ledd skal lyde:
(1) Denne paragraf gjelder for virksomhet som det er fastsatt regnskapsplikt for i lov eller med hjemmel i lov.
§ 14-70 sjuande ledd skal lyde:
Nedslakting av buskap på gårdsbruk som omfattes av sjette ledd, anses som ufrivillig realisasjon når den pålegges av veterinærmyndighet eller er ansett som ønskelig ifølge attest fra slik myndighet. Når fjøs eller annet anlegg for slik buskap av veterinærmyndigheten er pålagt å stå tomt en periode etter pålagt nedslakting på grunn av smittefaren etter sykdom, forlenges reinvesteringsfristen etter tredje ledd med lengden av nevnte stengningsperiode. Eventuell resterende skattepliktig gevinst i tilfeller som nevnt i dette ledd kan legges til gevinst- og tapskonto etter reglene i § 14-45.
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei samrøystes vedteken.Presidenten: Presidenten vil no ta opp forslag nr. 1, frå Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:
Voteringstavlene viste at 40 hadde røysta mot og 37 for forslaget.(Voteringsutskrift kl. 13.21.17)«I lov 26. mars 1999 nr. 14 om skatt av formue og inntekt gjøres følgende endring:
I
§ 10-41 annet ledd første punktum skal lyde:
Inntekter og tap som nevnt i § 2-38 annet ledd inngår ikke i inntekten som fastsettes etter denne paragraf.
II
Endringen under I trer i kraft straks med virkning fra 12. mai 2006.
III
Når endringen under I blir satt i kraft, gjelder denne forutsetningen for overgangen mellom tidligere og nye regler:
Overgangsregel B-1
Overgangsregel B til lov 10. desember 2004 nr. 77 om endringer i skatte- og avgiftslovgivningen mv. gjelder tilsvarende for selskaper som nevnt i skatteloven § 10-40, som i inntektsåret 2006 innvinner gevinster og realiserer tap som nevnt i skatteloven § 10- 41 annet ledd. Ved anvendelsen skal følgende skjæringspunkt legges til grunn, i stedet for de som fremgår av overgangsregel B:
inntektsåret/årstallet 2006 trer i stedet for inntektsåret/årstallet 2004
inntektsåret/årstallet 2007 trer i stedet for inntektsåret/årstallet 2005
datoen 11. mai trer i stedet for datoen 25. mars
datoen 12. mai trer i stedet for datoen 26. mars.»
Britt Hildeng (A) (fra salen): Jeg stemte feil.
Presidenten: Britt Hildeng stemte for, og skulle stemt mot. Forslaget frå Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre er dermed med 41 mot 36 stemmer ikkje vedteke.
Vidare var tilrådd under H:
II
§ 10-41 andre ledd første punktum skal lyde:
Inntekter og tap som nevnt i § 2-38 annet ledd inngår ikke i inntekten som fastsettes etter denne paragraf.
Presidenten: Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre har varsla at dei vil støtte tilrådinga subsidiært.
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei samrøystes vedteken.Vidare var tilrådd under H:III
§ 5-15 første ledd bokstav e nr. 1 skal lyde:
1. inntekt om bord på skip i form av
-
tariffmessig hyretillegg for egen kost opptil 1 375 kroner per måned
-
verdien av fritt opphold om bord, med unntak for fri kost på sokkelinnretning til arbeidstaker med samlet personinntekt på over 600 000 kroner
-
ekstrahyre, effektgodtgjørelse og annen godtgjørelse ved forlis
-
krigsrisikotillegg opptjent under fart i erklært krigssone,
Presidenten: Her foreligger et alternativt forslag frå Framstegspartiet, forslag nr. 7. Forslaget lyder:
«I lov 26. mars 1999 nr. 14 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) gjøres følgende endring:
I
§ 5-15 første ledd bokstav e nr. 1 skal lyde:
-
1. inntekt om bord på skip i form av
-
tariffmessig hyretillegg for egen kost
-
verdien av fritt opphold om bord
-
ekstrahyre, effektgodtgjørelse ved forlis
-
krigsrisikotillegg opptjent under fart i erklært krigssone
-
Votering:Ved alternativ votering mellom tilrådinga frå komiteen og forslaget frå Framstegspartiet blei tilrådinga vedteken med 59 mot 18 røyster.(Voteringsutskrift kl. 13.22.34)Vidare var tilrådd under H:II
Endringen under I trer i kraft straks med virkning fra 1. januar 2006.»
IV
§ 6-81 andre og tredje ledd skal lyde:
(2) Fra og med den måned skattyter mottar foreløpig uførepensjon etter folketrygdloven § 12-16, tidsbegrenset uførestønad eller uførepensjon fordi ervervsevnen er satt ned med minst 2/3, gis det et særfradrag i alminnelig inntekt på 1 614 kroner pr. påbegynt måned. Dette gjelder ikke skattyter som samtidig mottar rehabiliteringspenger eller attføringspenger fra folketrygden.
(3) Andre skattytere enn nevnt i første og annet ledd som har mottatt foreløpig uførepensjon, tidsbegrenset uførestønad eller uførepensjon etter folketrygdloven eller uførepensjon etter andre lover, skal for hver påbegynt måned slike ytelser er mottatt, ha et særfradrag lik halvparten av månedsfradraget etter annet ledd. Dette gjelder ikke skattyter som samtidig mottar rehabiliteringspenger eller attføringspenger fra folketrygden.
Presidenten: Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre har varsla at dei vil røyste imot.
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei vedteken med 41 mot 36 røyster.(Voteringsutskrift kl. 13.23.04)Vidare var tilrådd – med unntak av VI fjerde ledd:V
§ 12-2 bokstav h og ny bokstav i skal lyde:
-
h. introduksjonsstønad beregnet etter lov om introduksjonsordning for nyankomne innvandrere kapittel 3,
-
i. støtte etter lov om supplerande stønad til personar med kort butid i Noreg.
VI
Endringane under I trer i kraft straks, og får verknad frå og med inntektsåret 2006.
Endringa under II tek til å gjelde straks, og får verknad frå 12. mai 2006.
Endringa under III tek til å gjelde straks, og får verknad for ytingar frå 1. juli 2006.
Endringa under V tek til å gjelde straks, og får verknad frå og med inntektsåret 2007.
I.
Lov
om endring i lov 24. mars 2000 nr. 16 om foretaks- pensjon (foretakspensjonsloven)
I lov 24. mars 2000 nr. 16 om foretakspensjon (foretakspensjonsloven) vert gjort denne endringa:
I
§ 1-2 første ledd bokstav h skal lyde:
Lønn: Skattepliktig lønnsinntekt, beregnet personinntekt og godtgjørelse til deltaker for arbeidsinnsats i deltakerlignet selskap.
II
Endringa under I vert sett i kraft straks.
J.
Lov
om endringar i lov 24. november 2000 nr. 81 om innskuddspensjon i arbeidsforhold (innskuddspensjonsloven)
I lov 24. november 2000 nr. 81 om innskuddspensjon i arbeidsforhold (innskuddspensjonsloven) vert gjort desse endringane:
I
§ 1-2 bokstav i skal lyde:
Lønn: Skattepliktig lønnsinntekt, beregnet personinntekt og godtgjørelse til deltaker for arbeidsinnsats i deltakerlignet selskap.
§ 2-3 andre ledd skal lyde:
Et foretak som ikke omfattes av første ledd kan opprette pensjonsordning for selvstendig næringsdrivende, for personlig deltaker i deltakerlignet selskap eller for ansatt eier av aksjeselskap eller allmennaksjeselskap. Årlig innskudd til ordning som nevnt i foregående punktum kan ikke overstige 4 prosent av vedkommende persons samlede beregnede personinntekt fra næringsvirksomhet mellom 1 og 12 G eller lønn mellom 1 og 12 G. Dersom et foretak som nevnt i første punktum oppretter pensjonsordning, gjelder bestemmelsene i kapittel 4 om medlemskap for arbeidstakere og i kapittel 5 om innskudd for arbeidstakere tilsvarende så langt de passer.
II
Endringane under I vert sett i kraft straks.
K.
Lov
om endring i lov 10. juni 2005 nr. 44 om forsikrings- selskaper, pensjonsforetak og deres virksomhet mv. (forsikringsloven)
I lov 10. juni 2005 nr. 44 om forsikringsselskaper, pensjonsforetak og deres virksomhet mv. (forsikringsloven) gjerast følgjande endring:
I
§ 17–3 nr. 4 skal lyde:
-
4. I lov 13. juni 1980 nr. 24 om ligningsforvaltning (ligningsloven) gjøres følgende endringer:
§ 3–13 nr. 6 første punktum skal lyde:
-
6. Taushetsplikten er ikke til hinder for at opplysninger om fødselsnummer for personlig skattyter eller organisasjonsnummer for upersonlig skattyter, navn, adresse, skatteklasse, den fastsatte nettoformue og nettoinntekt, skatter og avgifter kan gis til finansinstitusjoner (jf. finansieringsvirksomhetsloven), forsikringsvirksomhet (jf. forsikringsloven) og kredittopplysningsvirksomhet.
§ 6–11 nr. 4 skal lyde:
-
4. Bestemmelsene i nr. 1–3 gjelder tilsvarende for sparebanker, gjensidige forsikringsselskaper, kreditt- og hypotekforeninger og selveiende finansieringsforetak som har utstedt grunnfondsbevis, jf. sparebankloven § 2 annet ledd, forsikringsloven § 4–2 annet ledd og finansieringsvirksomhetsloven og for selskaper og sammenslutninger der medlemmene har begrenset ansvar og som noen eier formuesandeler i eller mottar inntektsandeler fra, unntatt boligselskaper hvor andelshaverne lignes etter skatteloven § 7–3.
II
Endringa under I trer i kraft straks.
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei samrøystes vedteken.Presidenten: Da står det att å votere over VI fjerde ledd under stor bokstav H.
Komiteen hadde tilrådd:Endringa under IV tek til å gjelde straks og får verknad frå og med inntektsåret 2007. For skattyter som ved utgangen av 2006 allereie mottar rehabiliteringspenger eller attføringspenger fra folketrygden i kombinasjon med uførepensjon, har endringa verknad frå og med inntektsåret 2010.
Presidenten: Her har Framstegspartiet, Høgre og Venstre varsla at dei vil røyste imot.
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei vedteken med 46 mot 31 røyster.(Voteringsutskrift kl. 13.24.09)Presidenten: Presidenten vil til slutt ta opp forslaga nr. 10 og 11, frå Høgre og Venstre. Forslag nr. 10 lyder:
«I lov 4. mars 1983 nr. 3 om statens tjenestemenn m.m. gjøres følgende endringer:
I
§ 13 nr. 6 oppheves. Nåværende § 13 nr. 7 blir ny § 13 nr. 6.
Overskriften til § 13 endres fra «Fortrinnsrett til ny stilling. Ventelønn.», til «Fortrinnsrett til ny stilling»
Følgende overgangsregel gis:
1) Den som ved lovendringens ikrafttredelse har rett til ventelønn, beholder retten til ventelønn etter de regler som gjelder på tidspunktet for lovendringen.
2) For arbeidstakere i virksomheter som ved særlig lovgivning er gitt rettigheter etter lov 4. mars 1983 nr. 3 om statens tjenestemenn m.m. § 13 nr. 6, kan det i henhold til den enkelte bestemmelse i slik særlig lovgivning tilstås ventelønn også etter opphevelse av lov 4. mars 1983 nr. 3 om statens tjenestemenn m.m. § 13 nr. 6.
3) Departementet kan bestemme at arbeidstakere i navngitte statlige virksomheter kan tilstås ventelønn etter opphevelse av lov 4. mars 1983 nr. 3 om statens tjenestemenn m.m. § 13 nr. 6, likevel ikke slik at ventelønn tilstås for ansatte med fratredelse senere enn ett år etter endringslovens ikrafttredelse.
4) Tilståelse av ventelønn etter annet og tredje ledd kan bare skje dersom vilkårene i lov 4. mars 1983 nr. 3 om statens tjenestemenn m.m. § 13 nr. 6 er oppfylt.
5) Nærmere regler om ventelønn etter denne bestemmelse kan fastsettes av Kongen i forskrift.
II
Endringene under I trer i kraft straks med virkning fra 1. juli 2006.»
Forslag nr. 11 lyder:
«I lov 28. juli 1949 nr. 26 om Statens Pensjonskasse gjøres følgende endringer:
I
§ 20 første ledd bokstav f oppheves. Nåværende bokstav g blir ny bokstav f.
§ 24 tredje ledd oppheves.
§ 27 annet ledd tredje punktum skal lyde:
Bestemmelsen i dette ledd gjelder også permittert medlem.
Følgende overgangsregler gis:
1) Medlemmer i Statens Pensjonskasse som ved opphevelse av lov 28. juli 1949 nr. 26 om Statens Pensjonskasse § 24 tredje ledd har rett til vartpenger etter denne bestemmelsen, kan motta vartpenger etter de regler som gjelder ved opphevelsen.
2) Lov 28. juli 1949 nr. 26 om Statens Pensjonskasse § 20 første ledd bokstav f skal fortsatt gjelde for dem som har ventelønn etter den tidligere bestemmelsen i lov 4. mars 1983 nr. 3 om statens tjenestemenn m.m. § 13 nr. 6 og for dem som har vartpenger etter den tidligere bestemmelsen i § 24 tredje ledd også etter disse bestemmelsenes opphevelse.
Votering:Forslaga frå Høgre og Venstre blei med 63 mot 14 røyster ikkje vedtekne.(Voteringsutskrift kl. 13.24.48)II
Endringene under I trer i kraft straks med virkning fra 1. juli 2006.»
Presidenten: Det blir votert over overskrifta til lova og lova i det heile.
Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile blei samrøystes vedtekne.Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.
Voteringen i en sak finnes i slutten av referatet for hver enkelt sak.