Odelstinget - Møte fredag den 18.mars 2005 kl. 11.20
Sak nr. 3
Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om lov om endringer i lov 7. juni 1996 nr. 31 om Den norske kirke
Votering i sak nr. 3
Presidenten: Under debatten er det satt fram fire forslag. Det er:
forslagene nr. 1 og 4, fra Eva M. Nielsen på vegne av Arbeiderpartiet
forslag nr. 2, fra Arne Sortevik på vegne av Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og representanten Jan Simonsen
forslag nr. 3, fra Arne Sortevik på vegne av Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen
Forslag nr. 1, fra Arbeiderpartiet, lyder:
«Stortinget ber Regjeringen om en vurdering av å endre § 2-1 i kirkeloven, slik at valg til nytt menighetsråd og storting avholdes samtidig.»
Forslaget blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende Stortinget.
Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak tillov
om endringer i lov 7. juni 1996 nr. 31 om Den norske kirke
I
Lov 7. juni 1996 nr. 31 om Den norske kirke endres slik:
§ 23 første ledd ny bokstav f skal lyde:
f) en representant fra døvemenighetene i Oslo bispedømmeråd.
§ 23 annet ledd annet punktum skal lyde:
Kirkemøtet gir nærmere regler om valget, herunder regler som presiserer hvem som er stemmeberettiget og valgbar etter første ledd bokstavene b, c, d, e og f.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:§ 24 nytt sjette ledd skal lyde:
Kirkemøtet kan godkjenne forsøk med valgmenigheter som selv finansierer sin virksomhet. Nærmere vilkår for det enkelte forsøk fastsettes av Kirkemøtet.
Presidenten: Presidenten antar at Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet er mot dette ledd.
Presidenten antar også at Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet skal stemme for innstillingen.
VoteringKomiteens innstilling bifaltes med 59 mot 11 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 13.42.09)Videre var innstillet:§ 24 nytt sjuende ledd skal lyde:
Kirkemøtet kan uten hinder av bestemmelsene i loven her godkjenne forsøk med stemmerettsalder ned til 15 år, valgperiode på to år og direkte valg til kirkelig fellesråd og bispedømmeråd. Nærmere vilkår for det enkelte forsøk fastsettes av Kirkemøtet.
Presidenten: Her foreligger det et forslag, nr. 4, fra Arbeiderpartiet. Forslaget er innlevert etter kl. 09.00, men presidenten vil foreslå at det likevel blir votert over. Forslaget lyder:
«I lov 7. juni 1996 nr. 31 om Den norske kirke gjøres følgende endring:
§ 24 nytt sjuende ledd skal lyde:
Kirkemøtet kan godkjenne direkte valg til kirkelig fellesråd og bispedømmeråd. Nærmere vilkår fastsettes av Kirkemøtet.»
Det blir votert alternativt mellom forslaget og innstillingen.
Arne Sortevik (FrP) (fra salen): Vi vil først gi uttrykk for vårt primære standpunkt knyttet til § 24 sjuende ledd. Så vil vi stemme subsidiært etterpå.
Presidenten: Da voterer vi først over forslag nr. 3, fra Fremskrittspartiet og representanten Jan Simonsen, for så vidt gjelder § 24 nytt sjuende ledd. Forslaget lyder:
«I lov 7. juni 1996 nr. 31 om Den norske kirke gjøres følgende endring:
§ 24 nytt sjuende ledd skal lyde:
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 59 mot 11 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 13.43.20)Kirkemøtet kan uten hinder av bestemmelsene i loven her godkjenne forsøk med valgperiode på to år og direkte valg til kirkelig fellesråd og bispedømmeråd. Nærmere vilkår for det enkelte forsøk fastsettes av Kirkemøtet.»
Presidenten: Så går vi dit vi var for et øyeblikk siden.
Det gjelder altså forslag nr. 4, fra Arbeiderpartiet. Det voteres alternativt mellom forslaget og innstillingen. –
Er det flere innspill nå?
Rolf Reikvam (SV) [13:43:56]: Hvis vi stemmer alternativt, får vi ikke anledning til å stemme imot det vi skal stemme imot, nemlig direkte valg til kirkelig fellesråd og bispedømmeråd, som er en del av sjuende ledd. Så vi kan ikke stemme alternativt. Først må vi stemme over Arbeiderpartiets forslag, og så må vi få lov til å stemme mot direkte valg til kirkelig fellesråd og bispedømmeråd.
Presidenten: Ja, det må være greit.
Da voteres det over forslag nr. 4, fra Arbeiderpartiet.
Voteringstavlene viste at 43 stemmer ble avgitt mot forslaget fra Arbeiderpartiet og 24 stemmer for.(Voteringsutskrift kl. 13.44.43)Carl I. Hagen (FrP) (fra salen): President! Jeg har stemt feil. Jeg ber om at voteringen tas en gang til.
Presidenten: Det skal vi gjøre.
(Liten pause)
Vi har kanskje en utfordring nå. Det gjelder hvorvidt det er flertallsstøtte til Arbeiderpartiets forslag. Hvis det får flertall, vil innstillingen falle bort. Det har vært litt uklare signal, for å si det slik. Det er i hvert fall ikke blitt fanget opp fullt og helt ved presidentbordet hvordan de enkelte partiene forholder seg. Men det ristes på hodet.
Jeg tolker det slik at vi kan ta opp forslaget, slik det opprinnelig var lagt opp til, og så …
Trine Skei Grande (V) (fra salen): Er det mulig å dele voteringen mellom sjette og sjuende ledd?
Presidenten: Vi er ferdig med sjette ledd.
Jeg hadde, for å si det rett ut – med erfaringen både fra i går og fra i dag – satt pris på at en klargjorde sin stemmegivning før en sitter og skal stemme.
Nå tar vi opp forslaget fra Arbeiderpartiet. De som gir sin støtte til det, bruker for-knapp og sitter …
Arne Sortevik (FrP) (fra salen): President! Vi har gitt uttrykk for at vi vil stemme subsidiært når Arbeiderpartiets forslag blir satt opp mot innstillingen. Det har vi klargjort på forhånd. Men nå får vi et annet voteringsopplegg enn det vi har tatt stilling til før voteringen.
Presidenten: Ut fra det som nå blir sagt, må presidenten spørre Sosialistisk Venstreparti om de akter å stemme mot begge ledd.
Rolf Reikvam (SV) (fra salen): Vi vil stemme mot direkte valg til kirkelig fellesråd.
Presidenten: Hvilke ledd? Vil Sosialistisk Venstreparti stemme mot begge ledd eller ikke? Innholdet kan ikke jeg gå inn i nå.
Rolf Reikvam (SV) (fra salen): Vi skal være med på deler av innstillingen. Men vi skal stemme mot det som går på direkte valg til kirkelig fellesråd og bispedømmeråd. Det har vi klargjort.
Presidenten: Det blir svært vanskelig å dele opp setninger. Men jeg holder fast på det jeg sa i stad. Stemmegivningen bør klargjøres før vi stemmer, og spesielt hvis en skal gå så langt at en skal dele opp setninger.
Presidenten tar en liten «time out» så vi får klarlagt hvordan man har tenkt å stemme.
Etter en pause uttalte
presidenten: Nå er ikke jeg president fullt og helt, men andre varapresident. Mitt råd til dem som har slike forslag, er at de definitivt klargjør stemmegivningen på forhånd.
Nå skal vi følge Sosialistisk Venstrepartis sterke anmodning og stemme over en setning midt inne i en paragraf. Vi kan gjøre det, for presidenten forutsetter at det ikke er flertall for dette.
De som støtter Sosialistisk Venstrepartis forslag om at ordene «og direkte valg til kirkelig fellesråd og bispedømmeråd» tas ut av § 24 sjuende ledd, bruker for-knapp og sitter. De som stemmer for innstillingen når det gjelder denne del av paragrafen, bruker mot-knapp og reiser seg.
Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Sosialistisk Venstreparti bifaltes innstillingen med 60 mot 10 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 13.51.17)Presidenten: Vi kan vel nå stemme alternativt mellom komiteens innstilling til resten av § 24 sjuende ledd og forslaget fra Arbeiderpartiet? – Det nikkes.
Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Arbeiderpartiet bifaltes innstillingen med 42 mot 28 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 13.52.11)Videre var innstillet:§ 36 skal lyde:
Konfirmasjonsopplæring skal ikke legges til skolens tid, med mindre særlige grunner tilsier det og kommunen har gitt sitt samtykke. Med særlige grunner menes tilrettelagt opplæring for funksjonshemmede, avstander som krever skoleskyss eller liknende forhold som gjør det svært vanskelig å gi et tilfredsstillende opplæringstilbud utenom skolens tid.
Presidenten: Her foreligger et avvikende forslag. Det er forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og representanten Jan Simonsen. Forslaget lyder:
«I lov 7. juni 1996 nr. 31 om Den norske kirke gjøres følgende endring:
§ 36 skal lyde:
Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og representanten Jan Simonsen bifaltes innstillingen med 48 mot 22 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 13.52.56)Videre var innstillet:Konfirmasjonsopplæring kan ikke legges til skolens tid.»
II
Loven gjelder fra det tidspunkt Kongen fastsetter.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.
Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.