Odelstinget - Møte tirsdag den 23. november 2004 kl. 12.25
Voteringer
Etter at det var ringt til votering i 5 minutter, uttalte
Votering i sak nr. 1
Presidenten: Under debatten har May Hansen satt fram et forslag på vegne av SV og Senterpartiet. Forslaget lyder:
«Stortinget ber Regjeringa vurdere å heve terskelen for anbudsinnkjøp til det maksimale av hva EØS- avtalen tillater.»
Dette forslaget blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende Stortinget.
Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak tillov
om endringer i EØS-konkurranseloven og konkurranseloven
I
I lov 5. mars 2004 nr. 11 om gjennomføring og kontroll av EØS-avtalens konkurranseregler mv. (EØS-konkurranseloven) gjøres følgende endringer:
§ 3 annet ledd skal lyde:
Når tingretten prøver en begjæring om bevissikring etter konkurranseloven § 25 annet ledd, er rettens prøvelsesrett regulert av reglene i tredje til syvende ledd.
§ 3 tredje og fjerde ledd oppheves.
§ 3 nye tredje til syvende ledd skal lyde:
Ved begjæring om bevissikring som gjelder adgang til lokaler, eiendommer og transportmidler som tilhører foretak eller sammenslutninger av foretak, prøver retten om EFTAs overvåkningsorgans vedtak er autentisk og at de planlagte tvangsmidlene verken er vilkårlige eller går for langt i forhold til kontrollens gjenstand.
Når retten ved begjæring om bevissikring ved mistanke om overtredelse av EØS-avtalen artikkel 53 eller artikkel 54 prøver om tvangsmidlene er forholdsmessige, kan den direkte eller gjennom Konkurransetilsynet anmode EFTAs overvåkningsorgan om nærmere forklaringer, særlig om hvilke grunner EFTAs overvåkningsorgan har til å mistenke at det foreligger en overtredelse av EØS-avtalen artikkel 53 eller artikkel 54, hvor alvorlig den antatte overtredelsen er og på hvilken måte det berørte foretaket har medvirket.
Ved begjæring om bevissikring ved mistanke om overtredelse av EØS-avtalen artikkel 53 eller artikkel 54 som gjelder adgang til andre lokaler, eiendommer og transportmidler enn nevnt i tredje ledd, herunder private hjem, prøver retten om vedtaket fra EFTAs overvåkningsorgan er autentisk og at de planlagte tvangsmidlene verken er vilkårlige eller går for langt, særlig i forhold til hvor alvorlig den antatte overtredelsen er, betydningen av det ønskede bevismaterialet, det berørte foretakets medvirkning og den rimelige sannsynligheten for at bøker og forretningsdokumenter som gjelder kontrollens gjenstand, oppbevares i lokalene det er anmodet om tillatelse for. Retten kan direkte eller gjennom Konkurransetilsynet anmode EFTAs overvåkningsorgan om nærmere forklaringer om de forhold den må ha kjennskap til for at den skal kunne prøve om de planlagte tvangsmidlene er forholdsmessige.
Når retten ved begjæring om bevissikring etter EØS-avtalens bestemmelser om fusjonskontroll prøver om tvangsmidlene er forholdsmessige, kan den direkte eller gjennom Konkurransetilsynet anmode EFTAs overvåkningsorgan om nærmere forklaringer om kontrollens gjenstand. Retten kan likevel etter tredje til sjette ledd verken prøve nødvendigheten av kontrollen eller kreve å få de opplysninger som finnes i EFTAs overvåkningsorgans saksdokumenter. Det er EFTA-domstolens oppgave å prøve lovligheten av vedtaket fra EFTAs overvåkningsorgan.
§ 3 femte og sjette ledd blir nye åttende og niende ledd.
Ny § 7a skal lyde:
Overføring av saker om foretakssammenslutninger til Kommisjonen
Konkurransetilsynet kan overføre behandlingen av en sak om foretakssammenslutning til Kommisjonen etter reglene i EØS-avtalen protokoll 24.
§ 8 første punktum skal lyde:
Når domstolene treffer avgjørelser i henhold til EØS-avtalen artikkel 53 eller 54 om avtaler, beslutninger eller opptreden som allerede er gjenstand for en beslutning fra EFTAs overvåkningsorgan, kan de ikke treffe avgjørelser som er i strid med den beslutning som EFTAs overvåkningsorgan har truffet.
II
I lov 5. mars 2004 nr. 12 om konkurranse mellom foretak og kontroll med foretakssammenslutninger (konkurranseloven) gjøres følgende endringer:
§ 12 første ledd første punktum skal lyde:
Konkurransetilsynet kan pålegge foretak eller sammenslutninger av foretak som overtrer forbudene i 10 eller 11, å bringe overtredelsen til opphør.
§ 12 fjerde ledd bokstav a skal lyde:
a) rimelig grunn til å anta at 10 eller 11 er overtrådt og
§ 13 første og annet punktum skal lyde:
I saker av prinsipiell eller stor samfunnsmessig betydning kan Kongen i statsråd tillate atferd i strid med forbudet i 10 eller 11, gi pålegg etter § 12 og omgjøre Konkurransetilsynets vedtak etter § 12. En tillatelse til atferd i strid med 10 eller 11 har ingen virkning i forhold til overtredelser av lovens forbud eller vedtak truffet i medhold av loven før tillatelsen blir gitt.
§ 16 sjette ledd skal lyde:
Begrensninger som er direkte knyttet til en foretakssammenslutning eller et erverv som nevnt i annet ledd, er ikke i strid med 10 eller 11 dersom de er nødvendige for gjennomføring av foretakssammenslutningen eller ervervet, og foretakssammenslutningen eller ervervet sammen med de tilknyttede begrensningene ikke fører til eller forsterker en vesentlig begrensning av konkurransen i strid med lovens formål.
§ 18 annet ledd skal lyde:
Meldingen skal inneholde
a) navn og adresse på partene i fusjonen eller den eller de som overtar kontroll,
b) opplysninger om foretakssammenslutningens art,
c) beskrivelse av de involverte foretakene og foretak i samme konsern,
d) beskrivelse av markeder i Norge, eller som Norge er en del av, hvor de involverte foretakene og foretak i samme konsern får en markedsandel på over 20 prosent som følge av foretakssammenslutningen,
e) navn på de fem viktigste konkurrenter, kunder og leverandører i hvert av markedene beskrevet under bokstav d, og
f) årsberetning og årsregnskap for de involverte foretakene og foretak i samme konsern, dersom disse ikke er offentlig tilgjengelige.
Ved erverv av kontroll skal det bare gis opplysninger om foretak i samme konsern som det eller de foretakene som overtar kontroll.
§ 18 nytt sjette ledd skal lyde:
Konkurransetilsynet kan i den enkelte sak lempe kravene til alminnelig melding etter denne bestemmelsen.
§ 19 tredje ledd skal lyde:
Konkurransetilsynet kan gi pålegg om midlertidig gjennomføringsforbud og andre tiltak dersom det er
a) rimelig grunn til å anta at foretakssammenslutningen eller erverv som nevnt i 16 annet ledd kan lede til eller forsterke en vesentlig begrensning av konkurransen og
b) nødvendig med et midlertidig forbud for å sikre gjennomføringen av eventuelle inngrep etter § 16.
§ 21 annet ledd første punktum skal lyde:
Dersom vilkårene i § 16 første eller annet ledd er oppfylt, kan Kongen i statsråd i saker av prinsipiell eller stor samfunnsmessig betydning, treffe vedtak etter §§ 16, 18 og 19.
Ny § 21a skal lyde:
Forholdet til EØS-konkurranseloven
Reglene i dette kapittelet gjelder med de begrensninger som følger av EØS-konkurranseloven 7a og forskrifter gitt i medhold av EØS-konkurranseloven.
§ 23 første punktum skal lyde:
Konkurransetilsynet kan, dersom det er nødvendig for å fremme konkurransen, pålegge foretak å merke, ha oppslag om eller gi annen underretning om pris, forretningsvilkår og kvalitet ved salg av varer og tjenester.
§ 27 annet ledd første punktum skal lyde:
Enhver med rettslig interesse kan kreve innsyn i dokumenter hos konkurransemyndighetene i en avsluttet sak om overtredelse av 10, 11 eller pålegg etter 12.
§ 29 første ledd skal lyde:
Et foretak eller en sammenslutning av foretak kan ilegges overtredelsesgebyr dersom foretaket eller sammenslutningen av foretak eller noen som handler på deres vegne, forsettlig eller uaktsomt
a) overtrer §§ 10, 11, 18 første ledd eller 19 første ledd,
b) overtrer vedtak etter §§ 12, 16, 19 tredje ledd eller 23,
c) unnlater å etterkomme pålegg etter 24 eller 25,
d) gir uriktige eller ufullstendige opplysninger til konkurransemyndighetene,
e) bryter forsegling foretatt i medhold av § 25,
f) overtrer forskrift i medhold av 14 eller 23, eller
g) medvirker til overtredelser av bokstav a til f.
§ 29 annet ledd skal lyde:
Gebyr kommer ikke til anvendelse ved overtredelse av pålegg etter § 18 tredje ledd.
§ 29 femte ledd skal lyde:
Adgangen til å ilegge gebyr foreldes etter 10 år ved overtredelse av 10 eller 11 i denne loven. Andre overtredelser foreldes etter 5 år. Fristen avbrytes ved at Konkurransetilsynet tar skritt til sikring av bevis etter lovens § 25 eller meddeler et foretak at det er mistenkt for overtredelse av loven eller et vedtak truffet i medhold av loven.
§ 29 sjette ledd skal lyde:
Kongen kan ved forskrift gi nærmere regler om utmåling av overtredelsesgebyr.
§ 30 første ledd bokstav c skal lyde:
c) unnlater å etterkomme pålegg etter 24 eller 25,
III
Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer. Kongen kan sette i kraft de enkelte bestemmelsene til forskjellig tid.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.
Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.
Votering i sak nr. 2
Presidenten: Under debatten har Ivar Kristiansen satt fram et forslag på vegne av Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti.
Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak tillov
om endringer i lov 26. mars 1999 nr. 15 om retten til å delta i fiske og fangst (deltakerloven) mv.
I
I lov 26. mars 1999 nr. 15 om retten til å delta i fiske og fangst (deltakerloven) gjøres følgende endringer:
§ 7 annet og tredje ledd skal lyde:
Når et fartøy overtas ved arv etter reglene i lov 3. mars 1972 nr. 5 om arv m.m. kapittel I eller II, skal den nye eieren gis tidsbegrenset ervervstillatelse i inntil fem år inntil aktivitetskravet i § 6 første ledd er oppfylt. Slik tidsbegrenset ervervstillatelse kan også gis ved overføring av fartøyet som ledd i generasjonsskifte til fordel for personer som kan få arverett etter arveloven kapittel I. Gjenlevende ektefelle i uskiftet bo, jf. arveloven kapittel III, kan gis en tidsubegrenset ervervstillatelse så lenge uskifteboet består.
Kongen kan ved forskrift gi nærmere bestemmelser om tildeling av ervervstillatelse ved erverv av fartøy i tilfeller som nevnt i foregående ledd, ved tvangssalg og konkurs, og om fremgangsmåten ved tvangssalg av fiskefartøy der det er en ervervstillatelse knyttet til fartøyet.
§ 8 første ledd nytt annet punktum skal lyde:
Kongen kan ved forskrift gi regler om krav til fartøyet, herunder regler om at fartøyet ikke kan føres inn i registeret over norske fiskefartøy dersom det ikke oppfyller de krav som stilles av sjøfartsmyndighetene eller andre myndigheter.
§ 9 skal lyde:
Overdragelse av aksjer, eierandeler m.v.
Aksje eller part i selskap eller sammenslutning som direkte eller indirekte eier merkeregistrert fartøy, må ikke overdras til annen eier uten at departementet på forhånd har gitt tillatelse til endring i eiersammensetningen.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Presidenten: Presidenten vil her la votere over forslaget fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti til § 9 annet ledd bifaltes med 43 mot 33 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 14.58.18)Videre var innstillet:«I lov 26. mars 1999 nr. 15 om retten til å delta i fiske og fangst (deltakerloven) mv. gjøres følgende endringer:
§ 9 nytt annet ledd skal lyde:
Kongen kan ved forskrift gi regler om meldeplikt ved eierendringer. Når det er innført slik meldeplikt, gjelder ikke forbudet mot overdragelse før det er gitt tillatelse. Reglene om meldeplikt kan likevel inneholde forbud mot overdragelse før en viss frist etter at meldingen er sendt.»
§ 22 skal lyde:
Registrering av fartøy
Fartøy som det er gitt ervervstillatelse for etter § 4, skal føres inn i et register over norske fiskefartøy. Registrering kan ikke foretas før det foreligger ervervstillatelse.
Departementet kan gi bestemmelser om hvilke register som skal føres over norske fiskefartøy, hvilke opplysninger som skal registreres om det enkelte fartøyet samt bestemmelser om hvilke opplysninger som skal gis i forbindelse med søknad om ervervstillatelse og spesiell tillatelse. Departementet kan også fastsette bestemmelser om administrasjonen av registrene.
Ny § 28 skal lyde:
Overtredelsesgebyr
Ved forsettlig eller uaktsom overtredelse av bestemmelsene gitt i eller i medhold av denne lov eller annen fiskerilovgivning, kan det ilegges et overtredelsesgebyr. Gebyret skal stå i forhold til den fortjeneste som den ansvarlige har hatt av overtredelsen. Det kan tas hensyn til de ekstra kostnader som kontrolltiltak og behandling av saken har medført.
Endelig vedtak om overtredelsesgebyr er tvangsgrunnlag for utlegg.
Kongen kan gi forskrift med nærmere regler om fastsettelse av overtredelsesgebyr, herunder bestemmelser om rente og tilleggsgebyr dersom overtredelsesgebyret ikke blir betalt ved forfall.
Ny § 29 skal lyde:
Tvangsmulkt
For å sikre at reglene gitt i eller i medhold av denne lov, eller plikt fastsatt i eller i medhold av denne lov blir oppfylt, kan det ilegges tvangsmulkt.
Tvangsmulkten fastsettes som en løpende mulkt, og skal begynne å løpe fra en særskilt fastsatt frist for oppfyllelse av pålegget dersom denne fristen er utløpt uten at plikten er oppfylt.
Endelig vedtak om ileggelse av tvangsmulkt er tvangsgrunnlag for utlegg.
Fiskeridepartementet kan i særlige tilfeller redusere eller frafalle påløpt mulkt.
Kongen kan gi forskrift med nærmere regler om fastsettelse og varighet av tvangsmulkt, herunder bestemmelser om rente og tilleggsgebyr dersom tvangsmulkten ikke blir betalt ved forfall.
I kapittel VI blir nåværende §§ 28 og 29 nye §§ 30 og 31. I kapittel VII blir nåværende § 30 ny § 32.
II
I lov 3. juni 1983 nr. 40 om saltvannfiske mv. skal § 45 første ledd lyde:
Fiskeridirektoratet skal føre kontroll med at bestemmelsen i loven her og i lov 26. mars 1999 nr. 15 om retten til å delta i fiske og fangst (deltakerloven), lov 17. desember 1976 nr. 91 om Norges økonomiske sone § 3, § 4 og § 7 bokstav b, lov 17. juni 1966 nr. 19 om forbud mot at utlendinger driver fiske mv. i Norges territorialfarvann, lov 14. desember 1951 nr. 3 om omsetning av råfisk og lov 24. juni 1994 nr. 34 om registrering som kjøper i første hånd av råfisk m.v., samt forskrifter gitt i medhold av disse lovene, blir overholdt.
III
Denne lov trer i kraft straks.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.
Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.
Votering i sak nr. 3
Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak tillov
om endringer i lov 3. juni 1994 nr. 15 om Enhets- registeret, lov 21. juni 1985 nr. 78 om registrering av foretak og i enkelte andre lover
I
I lov 3. juni 1994 nr. 15 om Enhetsregisteret skal det gjerast desse endringane:
§ 1 andre ledd nytt tredje punktum skal lyde:
Offentlige organer og registre som ikke er tilknyttede registre, plikter, der det er praktisk mulig, å benytte opplysninger fra Enhetsregisteret.
§ 4 første ledd bokstav b skal lyde:
b) Selskaper, foreninger, stiftelser, verdipapirfond, bo og andre juridiske personer. Dødsbo og felleseiebo som identifiseres ved fødselsnummer, og indre selskaper, er likevel ikke registreringspliktige.
§ 4 nytt tredje ledd skal lyde:
Krav om registrering i Enhetsregisteret kan også følge av særskilt bestemmelse gitt i eller i medhold av lov.
Noverande tredje og fjerde ledd blir til fjerde og femte ledd.
§ 5 andre ledd bokstav c skal lyde:
c) Organisasjonsform.
§ 6 første ledd bokstav b skal lyde:
b) Sameiere. Dette gjelder ikke for sameier som er seksjonert etter eierseksjonsloven.
§ 8 skal lyde:
8 Dokumentasjon av opplysningene
Det kreves skriftlig erklæring fra daglig leder, forretningsfører, innehaver eller tilsvarende kontaktperson om at de opplysninger som meldes, er riktige.
Registerfører kan kreve fremlagt den dokumentasjon han finner nødvendig for å vurdere om det som meldes, er riktig. Ved førstegangsregistrering av enheter som ikke er enkeltpersoner eller enkeltpersonforetak, skal det fremlegges stiftelsesdokument dersom det finnes, og ellers annen dokumentasjon for at enheten eksisterer. Ved første gangs registrering av slike enheter skal det i tillegg vedlegges vedtekter dersom slike finnes.
Registerfører kan bestemme at andre ledd ikke skal gjelde for enheter hjemmehørende i utlandet som ved registrering i Enhetsregisteret fremlegger bekreftet utskrift fra offentlig registreringsmyndighet i hjemlandet som viser at enheten er stiftet eller opprettet i henhold til hjemlandets lover. I den grad en slik utskrift inneholder opplysninger som nevnt i § 6, kan registerfører bestemme at den legges til grunn som dokumentasjon for også registrering av disse opplysningene.
Hvis enheten ikke skal registreres i Foretaksregisteret, må dessuten følgende dokumentasjon vedlegges meldingen dersom slike opplysninger meldes:
a) protokoll som viser valg av styre
b) erklæring fra revisor om at han påtar seg oppdraget
c) erklæring fra regnskapsfører om at han påtar seg oppdraget
d) protokoll fra kompetent organ eller vedtekter som viser tildeling av signatur
e) protokoll eller erklæring som viser tildeling av prokura.
Erklæring fra revisor og regnskapsfører kan fremgå av meldingsblanketten.
Kravet til vedlegg gjelder både ved førstegangsregistrering og ved senere endringer, i den grad det meldes opplysninger som betinger vedlagt dokumentasjon.
Ny § 15a skal lyde:
15a. Endringsmeldinger fra andre
I andre enheter enn enkeltpersonforetak og registrerte enkeltpersoner kan en rolleinnehaver som har trådt ut av registreringsenheten, selv gi melding om dette.
Den som har ervervet dom om forhold som er eller skulle ha vært meldt til Enhetsregisteret, kan forlange opplysningene endret i samsvar med domsresultatet.
Domstolene og andre offentlige organer gir Enhetsregisteret melding om forhold vedrørende registrerte enheter når det i særlovgivningen er gitt bestemmelser om dette.
På bakgrunn av dom, kjennelse eller annen rettslig beslutning kan domstolene begjære opplysninger om innførte enheter inntatt i registeret.
§ 17 første ledd nytt andre punktum skal lyde:
Ved kontroll av om enheten er en registreringsenhet etter 4, samt om en innmeldt rolleinnehaver kan registreres i registeret, kan registerføreren også prøve om opplysningene er i samsvar med andre lover og forskrifter.
§ 17 første ledd noverande andre punktum blir tredje punktum.
§ 20 nytt andre ledd skal lyde:
Opplysninger som er registrert i andre registre enn de tilknyttede registrene, kan innhentes og registreres i Enhetsregisteret når registerfører mener det ikke er betenkelig.
§ 22 andre ledd første punktum skal lyde:
Enhver har rett til å få tilgang til og utskrift av opplysninger registrert i Enhetsregisteret.
§ 23 Dokumentopplysninger skal lyde:
En registreringsenhets brev og forretningsdokumenter skal inneholde enhetens organisasjonsnummer og navn. Dette gjelder ikke for enkeltpersoner som ikke er innehaver av enkeltpersonforetak. For enheter registrert i Merverdiavgiftsmantallet skal salgsdokumenter i tillegg inneholde bokstavene MVA plassert bak organisasjonsnummeret.
§ 25 nytt tredje ledd skal lyde:
Dersom det er uklart hvordan feilen skal rettes, eller den av andre grunner ikke kan rettes uten etter ny melding fra enheten, kan registerføreren ta inn en opplysning om feilen i registeret. Samtidig skal han pålegge enheten å gi ny melding innen en bestemt frist.
§ 26 Sletting av opphørte enheter skal lyde:
Dersom registerføreren har grunn til å tro at en enhet er opphørt, skal han varsle enheten eller den meldepliktige kontaktperson om at enheten kan bli slettet dersom det ikke innen en nærmere angitt frist fremkommer opplysninger som gjør det sannsynlig at den fortsatt består.
Har Enhetsregisteret mottatt melding etter konkursloven 138 andre ledd om at bobehandlingen er avsluttet i medhold av konkursloven 128 eller 135 i registrert foretak med ubegrenset ansvar, skal registerføreren gi de registreringspliktige varsel om at dersom de ikke innen ett år gir opplysninger om at enheten fortsatt består, vil enheten bli slettet. Gis det ikke slike opplysninger innen fristen, skal enheten slettes av registeret.
Bestemmelsene i første og andre ledd gjelder ikke dersom et tilknyttet register etter særlovgivningen er tillagt ansvar for sletting av opphørte enheter.
II
I lov 21. juni 1985 nr. 78 om registrering av foretak skal det gjerast desse endringane:
§ 3-2 andre ledd nr. 2 skal lyde:
2. Selskapets forretningskommune
§ 3-2 andre ledd noverande nr. 2-7 blir nr. 3-8.
§ 4-3 (underskrift) skal lyde:
Melding til registeret etter 4-1 skal være underskrevet av samtlige meldepliktige eller av signaturberettiget.
§ 4-4 første ledd bokstav f skal lyde:
f) Dersom meldingen gjelder nyregistrering eller endringer som berører deltakerforholdet, skal det vedlegges erklæring fra ansvarlige deltakere som ikke har underskrevet meldingen, om at meldingen skjer med deres samtykke. Tilsvarende erklæring skal gis av ansvarlig deltaker som er trådt ut av selskapet når det inngis melding fra foretaket om uttredenen.
§ 6-2 andre ledd andre punktum skal lyde:
Registerføreren skal videre påse at opplysningene som skal offentliggjøres i De Europeiske Fellesskaps Tidendes EØS-avdeling, jfr. forordningens artikkel 11, oversendes Kontoret for De europeiske fellesskaps offisielle publikasjoner innen en måned etter kunngjøring i Brønnøysundregistrenes elektroniske kunngjøringspublikasjon.
§ 7-3 første ledd andre punktum skal lyde:
Dersom det ikke kommer svar innen fristen, skal tilsvarende varsel også kunngjøres i Brønnøysundregistrenes elektroniske kunngjøringspublikasjon og i en avis som er alminnelig lest der foretaket ifølge registeret har sitt forretningskontor.
§ 7-3 andre ledd blir oppheva. Noverande tredje, fjerde og femte ledd blir andre, tredje og fjerde ledd.
§ 10-2 (dokumentopplysninger) skal lyde:
Et foretaks brev, kunngjøringer og andre dokumenter skal inneholde foretakets organisasjonsnummer og foretaksnavn. For foretak som er registrert i Merverdiavgiftsmanntallet, skal salgsdokumenter i tillegg inneholde bokstavene MVA plassert bak organisasjonsnummeret.
Et aksjeselskaps og et allmennaksjeselskaps brev, kunngjøringer og andre dokumenter skal i tillegg angi det register der selskapet er registrert, selskapsform, hovedkontor og eventuelt at selskapet er under avvikling. Er aksjekapitalen angitt på disse dokumenter, skal den tegnede og innbetalte aksjekapital angis.
For filial av utenlandsk foretak, jf. § 3-8, skal filialens brev, kunngjøringer og andre dokumenter i tillegg angi det register filialen er registrert i. I tillegg skal det angis opplysninger om hovedforetaket som nevnt i andre ledd.
Dersom et foretaks dokumenter ikke inneholder opplysninger som pålagt i første, andre og tredje ledd, kan registerfører ilegge foretaket og de som har meldeplikt etter § 4-2 første ledd løpende tvangsmulkt inntil dokumentene er i samsvar med denne bestemmelsen. Det samme gjelder opplysninger som nevnt i forordning (EØF) nr. 2137/85 art. 25, jfr. EØFG-loven § 1. Departementet kan gi regler om fastsettelse og beregning av tvangsmulkt og om ettergivelse av ilagt mulkt. Vedtak om tvangsmulkt er tvangsgrunnlag for utlegg.
§ 10-6 (lovens anvendelse på Svalbard og Jan Mayen) skal lyde:
Kongen kan i forskrift bestemme om loven helt eller delvis skal gjøres gjeldende på Svalbard og kan fastsette særlige regler av hensyn til de stedlige forhold.
III
I lov 8. juni 1984 nr. 58 om gjeldsforhandling og konkurs skal det gjerast desse endringane:
§ 79 andre ledd nr. 2 skal lyde:
2) Enhetsregisteret, dersom skyldnerens virksomhet er innført der,
§ 79 andre ledd noverande nr. 2 og 3 blir nr. 3 og 4.
§ 138 andre ledd første punktum skal lyde:
Føreren av Konkursregisteret sørger for at avsluttet bobehandling blir meldt til de registre som er nevnt i § 79 annet ledd nr. 1, 2, 3 og 4.
§ 138 andre ledd tredje punktum skal lyde:
Er skyldneren en stiftelse eller en sammenslutning med begrenset ansvar, og bobehandlingen er endelig avsluttet i henhold til §§ 128 og 135, skal føreren av Konkursregisteret samtidig anmode om sletting av sammenslutningen i Enhetsregisteret og Foretaksregisteret.
IV
I lov 8. juni 1984 nr. 59 om fordringshavernes dekningsrett skal § 1-3 andre ledd første punktum lyde:
Fristdagen ved tvangsoppløsning etter konkurslovens regler av aksjeselskaper i medhold av aksjeloven § 16-15, jf § 16-18, og av allmennaksjeselskaper i medhold av allmennaksjeloven § 16-15, jf § 16-18, er dagen da kunngjøring som nevnt i aksjeloven § 16-16 annet ledd eller allmennaksjeloven § 16-16 annet ledd for vedkommende selskap ble kunngjort i Brønnøysundregistrenes elektroniske kunngjøringspublikasjon.
V Ikraftsetjings- og overgangsreglar
1. Lova gjeld frå den tid Kongen fastset. Kongen kan setje i kraft dei ulike føresegnene til ulik tid.
2. Einingar eller føretak som er registrerte før endringane i einingsregisterlova § 23 første ledd første punktum og føretaksregisterlova § 10-2 første ledd første punktum blir sette i kraft, må oppfylle dei nye krava om kva dokument, brev og kunngjeringar skal innehalde innan to år etter at lova har teke til å gjelde.
3. Føretak som er stifta før endringane i føretaksregisterlova § 3-2 andre ledd blir sette i kraft, skal endra vedtektene sine i samsvar med lova innan to år etter at lova har teke til å gjelde.
Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.
Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.
Votering i sak nr. 4
Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak tillov
om europeisk meldeplikt for tekniske regler (EØS- høringsloven)
Kapitel I Alminnelige bestemmelser
§ 1 Formål
Loven skal motvirke ulovlige handelshindringer og bidra til fri bevegelighet i EØS indre marked for varer og informasjonssamfunnstjenester, og etableringer av slike tjenester, gjennom et system for europeisk meldeplikt (EØS-høring) for forslag til tekniske regler.
§ 2 Saklig og stedlig virkeområde
Loven gjelder for statlige forvaltningsorganers utarbeidelse og vedtakelse av tekniske regler. Loven gjelder likevel ikke for tekniske regler som
a) gjennomfører bindende bestemmelser i EØS- rettsakter, herunder rettsakter på området elektronisk kommunikasjon,
b) utelukkende bygger på beskyttelsesklausuler i bindende EØS-rettsakter,
c) utelukkende gjennomfører en dom avsagt av EFTA-domstolen eller EF-domstolen,
d) utelukkende endrer en teknisk regel i samsvar med en anmodning fra EFTAs overvåkningsorgan,
e) utelukkende oppfyller forpliktelser etter internasjonale avtaler som fører til felles regler i EØS,
f) utelukkende gjelder produkter innen landbruks- og fiskerisektoren, så langt disse sektorene ikke er omfattet av EØS-avtalen,
g) er meldt til EFTAs overvåkingsorgan gjennom meldesystemet for forbrukerprodukter som utgjør en alvorlig risiko (RAPEX), jf. direktiv 2001/95/EF artikkel 12 nr. 1.
Bortsett fra § 13 gjelder loven heller ikke tekniske regler om investeringstjenester i forbindelse med verdipapirer, som etter sitt innhold er identiske med direktiv 93/22/EØF, eller om markeder eller organer som utfører oppgaver i forbindelse med oppgjør for slike markeder.
Departementet kan ved forskrift gjøre ytterligere unntak fra lovens saklige virkeområde, så langt det er forenlig med EØS-avtalen.
Kongen kan i forskrift bestemme at loven skal gjelde for Svalbard og Jan Mayen, og kan fastsette særlige regler under hensyn til de stedlige forhold.
§ 3 Definisjoner
1. Med tekniske regler menes i denne lov:
a) tekniske spesifikasjoner eller andre krav, herunder instrukser, som rettslig eller faktisk må følges for å kunne bringe i omsetning eller bruke et produkt i hele eller en større del av Norge,
b) krav til informasjonssamfunnstjenester, herunder instrukser, som rettslig eller faktisk må følges for å kunne yte, omsette, etablere eller bruke slike tjenester i hele eller en større del av Norge,
c) regler som forbyr produksjon, import, omsetning eller bruk av et produkt,
d) regler som forbyr ytelse, omsetning, etablering eller bruk av en informasjonssamfunnstjeneste.
Som tekniske regler regnes også vilkår i avtaler med det offentlige om overholdelse av tekniske spesifikasjoner eller andre krav, med unntak av anbudsgrunnlag ved offentlige innkjøp, og regler om økonomiske tiltak som påvirker forbruket av produkter eller informasjonssamfunnstjenester ved å motivere til å følge slike krav.
2. Med tekniske spesifikasjoner menes krav til et produkts egenskaper, for eksempel med hensyn til kvalitet, yteevne, sikkerhet eller dimensjoner, samt krav til produktet som gjelder betegnelse, terminologi, symboler, testing og testingsmetoder, pakking, merking og etikettering og fremgangsmåter for samsvarsvurdering. Som tekniske spesifikasjoner regnes også krav til produksjonsmetoder for:
a) p rodukter beregnet på konsum, fôrvarer samt legemidler som definert i legemiddelloven § 2, og
b) andre produkter når kravene påvirker produktenes egenskaper.
3. Med andre krav menes krav som ikke er tekniske spesifikasjoner, og som påvirker produktets levetid etter at det er brakt på markedet, for eksempel krav til bruk, resirkulering eller gjenbruk, dersom slike krav i betydelig grad kan påvirke produktets sammensetning, egenskaper eller omsetning.
4. Med produkt menes industriprodukter og landbruksprodukter som omfattes av EØS-avtalen.
5. Med informasjonssamfunnstjenester menes enhver tjeneste som vanligvis ytes mot vederlag og som formidles elektronisk over avstand og etter individuell anmodning fra en tjenestemottaker, jf. den veiledende listen i direktiv 98/48/EF vedlegg V.
6. Med regler om informasjonssamfunnstjenester menes regler som helt eller delvis har som direkte formål å regulere tilgangen til informasjonssamfunnstjenester og ytelse av slike tjenester, særlig bestemmelser som gjelder tjenesteyteren, mottakeren av tjenester og tjenestene som sådanne.
Kapittel II Meldeplikt
§ 4 Meldeplikt for tekniske regler
Forslag til tekniske regler skal meldes til EFTAs overvåkingsorgan gjennom departementet.
Det skal gis ny melding etter første ledd dersom det gjøres endringer som i vesentlig grad
a) endrer virkeområdet,
b) forkorter tidsplanen for gjennomføring, eller
c) innfører nye eller strengere krav.
§ 5 Krav til meldingens innhold mv.
Meldingen skal inneholde forslaget til tekniske regler på norsk og engelsk. Dersom det ikke fremgår av regelforslaget, skal meldingen begrunne hvorfor reglene anses som nødvendige.
Så fremt det ikke er åpenbart unødvendig for forståelsen av de tekniske reglene, skal også andre relevante deler av regelverket tas med i meldingen. Dersom det gjøres endringer i tekniske regler som tidligere har vært meldt til EFTAs overvåkingsorgan, er det tilstrekkelig at meldingen inneholder endringene.
Når forslaget utelukkende bygger på en internasjonal eller europeisk standard, er det tilstrekkelig at meldingen viser til den aktuelle standarden.
Dersom forslaget særlig tar sikte på å begrense omsetning eller anvendelse av et kjemisk stoff, preparat eller produkt for å beskytte folkehelsen, miljøet eller forbrukerne, skal meldingen også gi opplysninger som nevnt i direktiv 98/34/EF artikkel 8 nr. 1 fjerde ledd.
Kapittel III Stillstandsplikt
§ 6 Stillstandsplikt
Forslag til tekniske regler som skal meldes etter § 4, kan ikke vedtas før tre måneder etter det tidspunkt EFTAs overvåkingsorgan mottar melding etter kapittel II, såfremt ikke annet følger av tredje ledd i paragrafen her eller §§ 7 og 8.
Dersom en EØS-stat, Sveits, EFTAs overvåkingsorgan eller Europakommisjonen gir kommentarer til et forslag til teknisk regel, skal det så langt det er mulig tas hensyn til disse.
Dersom departementet innen tre måneder regnet fra det tidspunkt EFTAs overvåkingsorgan mottar meldingen, mottar en utførlig uttalelse fra en EØS EFTA-stat, Sveits eller EFTAs overvåkingsorgan om at det planlagte tiltaket kan skape hindringer for den frie bevegeligheten av varer eller informasjonssamfunnstjenester, eller for etablering av slike tjenester, skal vedtakelsen utsettes med ytterligere
a) en måned for forslag til regler om informasjonssamfunnstjenester og for forslag til vilkår i avtaler som nevnt i § 3 nr. 1 annet ledd, og
b) tre måneder for andre forslag til tekniske regler.
§ 7 Unntak fra stillstandsplikten ved behov for umiddelbar vedtakelse
Stillstandsplikten etter § 6 får ikke anvendelse når tekniske regler må utarbeides på kort tid og vedtas umiddelbart på grunn av en alvorlig og uforutsigbar situasjon knyttet til
a) vern av folkehelsen, dyrs helse eller plantelivet,
b) offentlig sikkerhet, eller
c) offentlig orden når det gjelder regler om informasjonssamfunnstjenester, herunder særlig regler til vern av mindreårige.
Stillstandsplikten etter § 6 får heller ikke anvendelse når regler om finansielle tjenester må vedtas og settes i kraft umiddelbart på grunn av en alvorlig situasjon knyttet til det økonomiske systems sikkerhet og integritet, herunder særlig regler til vern av innskytere, investorer og forsikrede.
Meldingen etter kapittel II skal angi grunnen til at umiddelbar vedtakelse anses nødvendig.
§ 8 Andre unntak fra stillstandsplikten
Stillstandsplikten etter § 6 kommer ikke til anvendelse på
a) tekniske regler som forbyr produksjon uten å hindre den frie bevegeligheten av varer, og
b) tekniske regler om økonomiske tiltak som nevnt i § 3 nr. 1 annet ledd.
Kapittel IV Rettsvirkninger ved brudd på loven
§ 9 Uanvendelighet
Tekniske regler som er vedtatt uten behandling i samsvar med kapittel II og III, kan ikke anvendes eller påberopes overfor den enkelte før de er behandlet i samsvar med § 10, så langt anvendelse eller påberopelse vil kunne hindre eller vanskeliggjøre
a) produksjon, import, omsetning eller bruk av et produkt, eller
b) ytelse, omsetning, etablering eller bruk av informasjonssamfunnstjenester.
§ 10 Melding og stadfestelse etter vedtakelse
Tekniske regler som er vedtatt uten behandling i samsvar med kapittel II og III, skal umiddelbart meldes til EFTAs overvåkingsorgan etter §§ 4 og 5 som forslag til tekniske regler.
Dersom de vedtatte tekniske reglene ikke endres etter at de er behandlet i samsvar med kapittel II og III, skal reglene stadfestes. Tekniske regler som er vedtatt ved lov, stadfestes av Kongen. Tekniske regler som er vedtatt ved forskrift, stadfestes av det organ som har vedtatt forskriften.
§ 11 Kunngjøring i Norsk Lovtidend
Samtidig med at melding etter § 10 første ledd sendes til EFTAs overvåkningsorgan, skal opplysning om meldingen sendes til kunngjøring i Norsk Lovtidend.
Stadfestelse etter § 10 annet ledd skal kunngjøres i Norsk Lovtidend.
Ved kunngjøring i henhold til denne paragrafen gjelder kravene i § 12.
Kapittel V Forskjellige bestemmelser
§ 12 Henvisning til denne loven
Tekniske regler som kunngjøres, skal inneholde en henvisning til direktiv 98/34/EF, som endret ved direktiv 98/48/EF, og denne loven.
§ 13 Informasjon til EFTAs overvåkingsorgan
Tekniske regler som har vært meldt til EFTAs overvåkingsorgan etter loven her og har trådt i kraft, skal sendes til EFTAs overvåkingsorgan gjennom departementet.
§ 14 Meldeplikt m.m. for standarder
Departementet kan ved forskrift gi regler om meldeplikt m.m. ved nasjonal utarbeidelse av standarder.
§ 15 Forskrifter til loven
Departementet kan ved forskrift gi nærmere regler om utforming og kunngjøring av meldinger og om utførlige uttalelser eller kommentarer til andre staters forslag til tekniske regler.
Kapittel VI Sluttbestemmelser
§ 16 Ikrafttredelse og overgangsbestemmelse
Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.
Loven gjelder ikke for tekniske regler vedtatt før lovens ikrafttredelse.
§ 17 Andre lovendringer
Fra den tid loven trer i kraft gjøres følgende endring i lov 10. februar 1967 om behandlingsmåten i forvaltningssaker § 38 første ledd bokstav a:
inneholde en utrykkelig henvisning til den eller de bestemmelser som gir forvaltningsorganet hjemmel til å utferdige forskriften, og en henvisning i samsvar med EØS-høringsloven 12 hvis forskriften inneholder tekniske regler i henhold til nevnte lov.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.
Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.
Votering i sak nr. 5
Presidenten: Under debatten er det satt fram åtte forslag. Det er
forslagene nr. 1 og 2, fra Per Sandberg på vegne av Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti
forslag nr. 3, fra Signe Øye på vegne av Arbeiderpartiet og Senterpartiet
forslag nr. 4, fra Signe Øye på vegne av Arbeiderpartiet
forslag nr. 5, fra Heikki Holmås på vegne av Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet
forslag nr 6, fra Per Sandberg på vegne av Fremskrittspartiet
forslagene nr. 7 og 8, fra Heikki Holmås på vegne av Sosialistisk Venstreparti
Presidenten vil gjøre oppmerksom på at § 17 fjerde ledd annet punktum i forslag nr. 1 går ut, da dette er likelydende med innstillingen.
Forslag nr. 4, fra Arbeiderpartiet, lyder:
«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med sak om innføring av økonomiske sanksjoner ved ugyldig fravær fra den obligatoriske norskopplæringen for personkretser som ikke er omfattet av introduksjonsprogrammet.»
Forslag nr. 8, fra Sosialistisk Venstreparti, lyder:
«Stortinget ber Regjeringen våren 2010 fremlegge en vurdering for Stortinget av om retten til norskopplæring for bosatte og norske statsborgere skal utvides.»
Disse forslagene blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende Stortinget.
Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slike vedtak:A. Lov
om endringer i introduksjonsloven mv.
I
I lov 4. juli 2003 nr. 80 om introduksjonsordning for nyankomne innvandrere gjøres følgende endringer:
Lovens tittel skal lyde:
Lov om introduksjonsordning og norskopplæring for nyankomne innvandrere (introduksjonsloven)
Overskriften til kapittel 1 skal lyde:
Kapittel 1. Innledning
Mellom §§ 1 og 2 skal ny kapitteloverskrift lyde:
Kapittel 2. Introduksjonsprogram
§ 2 tredje ledd skal lyde:
Nordiske borgere og utlendinger som omfattes av Avtale om Det europeiske økonomiske samarbeidsområde (EØS-avtalen), omfattes ikke av paragrafen her.
§ 3 overskriften og første og annet ledd skal lyde:
Kommunens ansvar for introduksjonsprogram
Kommunen sørger for introduksjonsprogram etter dette kapittel til nyankomne innvandrere som er bosatt i kommunen.
Kommunen skal så snart som mulig og innen tre måneder etter bosetting i kommunen eller etter at krav om deltakelse blir framsatt, tilrettelegge introduksjonsprogram i henhold til dette kapittel til person som omfattes av § 2. Kommunens plikt gjelder ikke personer som har avbrutt eller avvist deltakelse i introduksjonsprogram.
Kapitteloverskriften mellom §§ 3 og 4 oppheves.
§ 4 overskriften skal lyde:
Introduksjonsprogrammet
Overskriften til kapittel 3 skal lyde:
Kapittel 3. Introduksjonsstønad
§ 8 overskriften skal lyde:
Rett til introduksjonsstønad
Nytt kapittel 4 med §§ 17 til 20 skal lyde:
Kapittel 4. Opplæring i norsk og samfunnskunnskap
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:17 Rett og plikt til deltakelse i opplæring i norsk og samfunnskunnskap
Rett og plikt til deltakelse i gratis opplæring i norsk og samfunnskunnskap i til sammen 500 timer gjelder for utlending mellom 16 og 55 år som har fått
a) oppholds- eller arbeidstillatelse etter utlendingsloven som danner grunnlag for bosettingstillatelse, eller
b) kollektiv beskyttelse i massefluktsituasjon etter utlendingsloven 8 a.
Utlending mellom 55 og 67 år med oppholdsgrunnlag som nevnt i bokstav a eller b har rett, men ikke plikt, til å delta i opplæring som nevnt i første ledd.
Alle som omfattes av rett og plikt til opplæring, skal ha rett til det timetall som er nødvendig for å nå et nærmere fastsatt ferdighetsnivå. Alle som er nevnt i første punktum, har rett til 500 timer opplæring selv om de når dette ferdighetsnivået med færre timer. Ingen har rett til mer enn 3 000 timer opplæring.
Rett til deltakelse etter første og annet ledd gjelder ikke for utlending med oppholds- eller arbeidstillatelse etter utlendingsloven 8 første ledd og deres familiemedlemmer med tillatelse etter utlendingsloven 9 eller 8 annet ledd. Utlending mellom 16 og 55 år med tillatelse som nevnt i første punktum som danner grunnlag for bosettingstillatelse, har plikt til deltakelse i opplæring i norsk og samfunnskunnskap i til sammen 300 timer, jf. 18 første ledd annet punktum.
Rett eller plikt til deltakelse i opplæring i norsk og samfunnskunnskap foreligger ikke dersom det dokumenteres at vedkommende har tilstrekkelige kunnskaper i norsk. Plikt til deltakelse foreligger ikke dersom det dokumenteres at vedkommende har tilstrekkelige kunnskaper i samisk. Dersom særlige helsemessige eller andre tungtveiende årsaker tilsier det, kan kommunen frita den enkelte fra plikt til deltakelse.
Rett eller plikt til deltakelse etter første til tredje ledd inntrer ved innvilgelse av første gangs tillatelse etter utlendingsloven, eller fra ankomst til riket for utlending som har fått slik tillatelse før innreise. For personer som omfattes av første ledd bokstav b, inntrer rett og plikt til deltakelse fra det tidspunkt vedkommende blir bosatt i kommunen i henhold til særskilt avtale mellom utlendingsmyndighetene og kommunen. Rett til deltakelse etter første og annet ledd gjelder i tre år. I særlige tilfeller kan rett og plikt til deltakelse inntre fra det tidspunktet krav om opplæring settes fram. Departementet kan i forskrift gi utfyllende regler om hva som her skal være å anse som særlige tilfeller.
18 Kommunens ansvar for opplæring i norsk og samfunnskunnskap
Kommunen skal så snart som mulig og innen tre måneder etter at krav eller søknad om deltakelse blir framsatt, sørge for opplæring i norsk og samfunnskunnskap i henhold til 17 for personer som er bosatt i kommunen eller bor midlertidig på asylmottak i kommunen. Kommunen kan kreve at personer som omfattes av 17 tredje ledd betaler for opplæringen.
Kommunen skal så snart som mulig og innen tre måneder etter at søknad om deltakelse blir framsatt, sørge for tilbud om ytterligere gratis opplæring i norsk til personer som omfattes av 17 første og annet ledd innenfor rammen av 2 500 timer, dersom vedkommende har behov for det. Kommunen kan kreve at vedkommende gjennomfører tester for å fastslå om det er behov for slik opplæring. Kommunens plikt etter dette leddet gjelder i fem år fra det tidspunkt rett eller plikt til deltakelse i opplæring i norsk og samfunnskunnskap inntrer, jf. 17 femte ledd.
Opplæringen skal gis av kommunen eller av andre som kommunen godkjenner.
Presidenten: Til disse paragrafene forligger fire avvikende forslag.
Til § 17 annet ledd, § 17 femte ledd første punktum og § 17 sjette ledd første punktum foreligger et forslag, nr. 7, fra Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:
Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling til de respektive ledd og punktum under § 17 og forslaget fra Sosialistisk Venstreparti bifaltes innstillingen med 65 mot 11 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.01.37)«I introduksjonsloven gjøres følgende endringer:
§ 17 annet ledd skal lyde:
Utlending mellom 55 og 67 år med oppholdsgrunnlag som nevnt i bokstav a eller b, samt utlending med tillatelse etter utlendingsloven kapittel 8 om særlige regler for utlendinger som omfattes av Avtalen om Det europeiske økonomiske samarbeidsområde (EØS-avtalen) og Konvensjonen om opprettelse av Det europeiske Frihandelsforbund (EFTA- avtalen) med oppholdstillatelse som er gitt for fem år, jf. utlendingsloven § 51, jf. § 54, har rett, men ikke plikt, til å delta i opplæring som nevnt i første ledd.
§ 17 femte ledd første punktum skal lyde:
Rett og plikt til deltakelse i opplæring i norsk og samfunnskunnskap foreligger ikke dersom det dokumenteres at vedkommende har tilstrekkelige kunnskaper i norsk.
§ 17 sjette ledd første punktum skal lyde:
Rett og plikt til deltakelse ut fra første og annet ledd inntrer ved innvilgelse av første gangs tillatelse etter utlendingsloven, eller fra ankomst til riket for utlending som har fått slik tillatelse for innreise.»
Presidenten: Det voteres over forslag nr. 5, fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 62 mot 14 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.02.05)«I introduksjonsloven gjøres følgende endringer:
§ 18 tredje ledd skal lyde:
Kommunen skal sørge for gratis barnetilsyn i undervisningstiden for deltakere som omfattes av rett og plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap, som trenger det for å oppfylle sin plikt til læring.
Lovforslagets tredje ledd blir fjerde ledd.»
Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 3, fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet ble med 50 mot 26 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.02.31)«I introduksjonsloven gjøres følgende endringer:
§ 17 fjerde ledd annet punktum skal lyde:
Utlending mellom 16 og 55 år med tillatelse som nevnt i første punktum som danner grunnlag for bosettingstillatelse, har plikt til deltakelse i opplæring i norsk og samfunnskunnskap i til sammen 500 timer, jf. § 18 første ledd annet punktum
§ 18 første ledd siste punktum skal lyde:
Kommunen kan kreve at personer som omfattes av § 17 fjerde ledd betaler for opplæringen.
§ 18 annet ledd siste punktum skal lyde:
Kommunens plikt etter dette leddet gjelder i fem år fra det tidspunkt rett eller plikt til deltakelse i opplæring i norsk og samfunnskunnskap inntrer, jf. § 17 sjette ledd.»
Presidenten: Til § 17 første ledd og § 18 annet ledd første punktum foreligger et alternativt forslag, nr. 1, fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti. Forslaget lyder:
Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling til de respektive ledd og punktum under §§ 17 og 18 og forslaget fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti bifaltes forslaget med 42 mot 34 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.03.06)«I introduksjonsloven gjøres følgende endringer:
§ 17 første ledd skal lyde:
Rett og plikt til deltakelse i gratis opplæring i norsk og samfunnskunnskap i til sammen 300 timer gjelder for utlending mellom 16 og 55 år som har fått
a) oppholds- eller arbeidstillatelse etter utlendingsloven som danner grunnlag for bosettingstillatelse, eller
b) kollektiv beskyttelse i massefluktsituasjon etter utlendingsloven § 8 a.
§ 18 annet ledd første punktum skal lyde:
Kommunen skal så snart som mulig og innen tre måneder etter at søknad om deltakelse blir framsatt, sørge for tilbud om ytterligere gratis opplæring i norsk til personer som omfattes av § 17 første og annet ledd innenfor rammen av 2 700 timer, dersom vedkommende har behov for det.»
Presidenten: Det voteres over § 17 tredje ledd.
Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti ønsker å gå imot.
Votering:Komiteens innstilling til § 17 tredje ledd ble med 42 mot 34 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.03.40)Presidenten: Det voteres over § 17 fjerde ledd samt § 18 første ledd siste punktum.
Sosialistisk Venstreparti har varslet at de vil gå imot.
Votering:Komiteens innstilling til § 17 fjerde ledd og § 18 første ledd siste punktum bifaltes med 66 mot 10 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.04.06)Presidenten: Det voteres over de ledd og punktum i §§ 17 og 18 som det nå ikke er votert over.
Votering:Komiteens innstilling til de gjenstående ledd og punktum under §§ 17 og 18 bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:19 Gjennomføring av opplæring i norsk og samfunnskunnskap
Det skal utarbeides en individuell plan for den som skal delta i opplæring i norsk og samfunnskunnskap. 6 gjelder tilsvarende.
Den som skal undervise i norsk og samfunnskunnskap skal som hovedregel ha faglig og pedagogisk kompetanse.
Kommunen kan stanse opplæringen for den enkelte dersom det er saklig begrunnet i den enkeltes forhold.
Ved gjennomført eller avbrutt opplæring skal det utstedes et deltakerbevis.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:20 Forskrifter
Departementet kan ved forskrift gi nærmere bestemmelser til utfylling og gjennomføring av kapittelet her, herunder bestemmelser om fastsatt ferdighetsnivå, om målene for opplæringen og om fravær og permisjon.
Presidenten: Her foreligger et avvikende forslag, nr. 1, fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti. Forslaget lyder:
Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti bifaltes forslaget med 42 mot 34 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.04.51)Videre var innstillet:«§ 20 skal lyde:
Departementet kan ved forskrift gi nærmere bestemmelser til utfylling og gjennomføring av kapittelet her, herunder bestemmelser om målene for opplæring og om fravær og permisjon.»
Nåværende kapittel 4 med §§ 17 til 20 blir nytt kapittel 5 med §§ 21 til 24.
Overskriften til nytt kapittel 5 skal lyde:
Kapittel 5. Saksbehandlingsregler m.m.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:Ny § 21 annet ledd skal lyde:
Som enkeltvedtak etter denne lov regnes avgjørelser om
a) tildeling av introduksjonsprogram, introduksjonsstønad og opplæring i norsk og samfunnskunnskap,
b) opplæring ut over den pliktige opplæringen,
c) vesentlig endring av individuell plan,
d) stansning av introduksjonsprogrammet eller opplæring i norsk og samfunnskunnskap for den enkelte,
e) permisjon,
f) trekk i introduksjonsstønaden med 50 prosent eller mer av en enkelt utbetaling, og som minst tilsvarer 1/12 av folketrygdens grunnbeløp.
Presidenten: Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti ønsker å gå imot b, og det voteres først over denne.
Votering:Komiteens innstilling til ny § 21 annet ledd b ble med 41 mot 34 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.05.34)Presidenten: Det voteres så over ny § 21 annet ledd a samt c til f, som da blir b til e.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:Ny § 23 nytt tredje og fjerde ledd skal lyde:
Opplysninger som er nødvendige for gjennomføring, oppfølging og evaluering av ordningene i loven her, kan samles inn, brukes og lagres i et nasjonalt register. Avgiverne kan pålegges å avlevere opplysningene slik som departementet bestemmer. Departementet fastsetter hvordan kommunen eller andre virksomheter som gjennomfører introduksjonsprogram eller opplæring i norsk og samfunnskunnskap skal avgi opplysninger.
Opplysninger fra registeret som nevnt i tredje ledd kan utleveres til offentlige organer som har behov for dem i forbindelse med gjennomføring, oppfølging og evaluering av ordningene. Opplysningene skal bare leveres ut i statistisk form eller ved at individualiserende kjennetegn utelates, dersom dette dekker behovet. Departementet kan gi nærmere regler om behandling og lagring av opplysningene.
Nåværende §§ 21 og 22 blir nye §§ 25 og 26.
Mellom ny § 24 og ny § 25 skal ny kapitteloverskrift lyde:
Kapittel 6. Sluttbestemmelser
II
I lov 24. juni 1988 nr. 64 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her skal § 12 første ledd lyde:
Utlending som de siste tre år har oppholdt seg sammenhengende i riket med oppholdstillatelse eller arbeidstillatelse uten begrensninger, har etter søknad rett til bosettingstillatelse dersom det ikke foreligger forhold som nevnt i § 29 første ledd. Det er et vilkår at søkeren i tillegg har gjennomført pliktig norskopplæring i henhold til introduksjonsloven. Bosettingstillatelse kan også gis i andre tilfeller etter nærmere regler i forskrift fastsatt av Kongen.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:III
I lov 8. desember 1950 nr. 3 om norsk riksborgarrett skal § 6 første ledd lyde:
Kongen eller den han gjev fullmakt, kan skriva ut løyvebrev på norsk borgarrett til utlending som søkjer om det, såframt søkjaren:
1. er minst 18 år,
2. har hatt fast bustad i riket dei siste 7 åra,
3. har fare sømelegt fram,
4. ikkje har vesentleg bidragsgjeld, og
5. dersom søkjaren er under 55 år, har gjennomført 500 timer godkjent norskopplæring eller kan dokumentere tilstrekkelege kunnskapar i norsk eller samisk. Vilkåret her gjeld søkjarar som får sin søknad avgjort etter 1. september 2008.
Presidenten: Her foreligger to avvikende forslag.
Det er først forslag nr 2, fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti. Forslaget lyder:
«I lov om norsk riksborgarrett skal § 6 første ledd nr. 5 første punktum lyde:
5. dersom søkjaren er under 55 år, har gjennomført 300 timer godkjent norskopplæring eller kan dokumentere tilstrekkelige kunnskapar i norsk eller samisk.»
Og det er forslag nr. 6, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:
«I lov om norsk riksborgarett skal § 6 første ledd nytt nr. 5 lyde:
5. dersom søkjaren er under 55 år, har gjennomført 300 timer godkjent norskopplæring eller kan dokumenter tilstrekkelege kunnskaper i norsk, og bestått særskilt test i norsk. Vilkåret her gjelder søkjarar som får sin søknad avgjort etter 1. september 2008.»
Det voteres først over forslaget fra Fremskrittspartiet, deretter alternativt mellom innstillingens første ledd nr. 5 første punktum og forslaget fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, og til slutt over den gjenstående del av innstillingen.
Votering:1. Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 65 mot 11 stemmer ikke vedtatt. (Voteringsutskrift kl. 15.06.34)2. Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling til § 6 første ledd nr. 5 første punktum og forslaget fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti bifaltes forslaget med 42 mot 34 stemmer. (Voteringsutskrift kl. 15.07.04)3. Komiteens innstilling til de gjenstående nummer og punktum under § 6 første ledd bifaltes enstemmig.
Videre var innstillet:IV
Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.
Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.
Videre var innstillet:B.
Stortinget ber Regjeringen sørge for at tilskuddet til norskopplæring for voksne innvandrere fortsatt skal være en øremerket bevilgning.
Presidenten: Komiteens innstilling til B blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende Stortinget.
Voteringen i en sak finnes i slutten av referatet for hver enkelt sak.