Odelstinget - Møte torsdag den 13. februar 2003 kl. 12.30
Voteringer
Etter at det var ringt til votering i 5 minutter, uttalte
Votering i sak nr. 1
Presidenten: Under debatten er det satt fram seks forslag. Det er
forslag nr. 1, fra Hallgeir H. Langeland på vegne av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti
forslag nr. 2, fra Øyvind Vaksdal på vegne av Fremskrittspartiet
forslagene nr. 3-5, fra Hallgeir H. Langeland på vegne av Sosialistisk Venstreparti
forslag nr. 6, fra Karin Galaaen på vegne av Senterpartiet
A. Lov
om rett til miljøinformasjon og deltakelse i offentlige beslutningsprosesser av betydning for miljøet
(miljøinformasjonsloven)
Kapittel 1 Innledende bestemmelser
§ 1 Lovens formål
Denne loven har til formål å sikre allmennheten tilgang til miljøinformasjon og derved gjøre det lettere for den enkelte å bidra til vern av miljøet, å verne seg selv mot helse- og miljøskade og å påvirke offentlige og private beslutningstakere i miljøspørsmål. Loven skal også fremme allmennhetens mulighet til å delta i offentlige beslutningsprosesser av betydning for miljøet.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:§ 2 Hva som forstås med miljøinformasjon
(1) Med miljøinformasjon menes faktiske opplysninger og vurderinger om
a) miljøet,
b) faktorer som påvirker eller kan påvirke miljøet, herunder
planlagte og iverksatte tiltak eller aktiviteter i miljøet,
produkters egenskaper eller innhold,
forhold ved drift av virksomhet, og
administrative avgjørelser og tiltak, herunder enkeltavgjørelser, avtaler, regelverk, planer, strategier og programmer, samt tilhørende analyser, beregninger og forutsetninger,
c) menneskers helse, sikkerhet og levevilkår i den grad de påvirkes eller kan bli påvirket av tilstanden i miljøet eller faktorer som nevnt i bokstav b.
(2) Med miljøet forstås det ytre miljø inkludert kulturminner og kulturmiljø.
Presidenten: Til første ledd bokstav b foreligger et avvikende forslag, nr. 6, fra Senterpartiet. Forslaget lyder:
«§ 2 første ledd punkt b:
b. faktorer som påvirker eller kan ha vesentlig betydning for miljøet, herunder
planlagte og iverksatte tiltak eller aktiviteter i miljøet,
produkters egenskaper eller innhold,
forhold ved drift av virksomhet, og
administrative avgjørelser og tiltak, herunder enkeltavgjørelser, avtaler, regelverk, planer, strategier og programmer, samt tilhørende analyser, beregninger og forutsetninger,»
Fremskrittspartiet støtter forslaget fra Senterpartiet.
Votering:1. Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling første ledd bokstav b og forslaget fra Senterpartiet bifaltes innstillingen med 50 mot 18 stemmer. (Voteringsutskrift kl. 14.18.42)2. Komiteens innstilling til paragrafens øvrige ledd og bokstaver bifaltes enstemmig.
Videre var innstillet:§ 3 Forholdet til annen lovgivning
(1) Denne loven innskrenker ikke retten til opplysninger etter offentlighetsloven, forvaltningsloven eller annen lovgivning.
(2) Retten til miljøinformasjon gjelder med de begrensningene som følger av åndsverkloven.
(3) Loven gjelder ikke opplysninger i saker som behandles etter rettspleielovene.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:§ 4 Lovens stedlige virkeområde
(1) Loven gjelder for norske offentlige organer og for virksomheter som er etablert i Norge.
(2) Kongen kan bestemme at loven helt eller delvis skal gjelde for offentlige organer og virksomheter på Svalbard og Jan Mayen. Kongen kan gi bestemmelser om lovens anvendelse på kontinentalsokkelen og i Norges økonomiske sone for virksomheter som ikke er etablert i Norge.
Presidenten: Her foreligger et avvikende forslag, nr. 2, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:
Ǥ 4:
Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet bifaltes innstillingen med 56 mot 12 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 14.19.24)Videre var innstillet:Loven gjelder for norske offentlige organer i Norge.
Kongen kan bestemme at loven helt eller delvis skal gjelde for offentlige organer og virksomheter på Svalbard og Jan Mayen.»
§ 5 Definisjon av offentlig organ og rekkevidden av kapittel 3 og 4
(1) Bestemmelsene i kapittel 3 kommer til anvendelse på offentlige organer. Med offentlig organ menes
a) ethvert forvaltningsorgan som er omfattet av offentlighetsloven § 1,
b) rettssubjekter som utøver offentlige funksjoner eller tilbyr tjenester til allmennheten, og som er kontrollert av et organ som faller inn under bokstav a. Dette gjelder likevel ikke for aktiviteter som drives i konkurranse med private. Offentlig kontroll foreligger når organet som faller inn under bokstav a, oppnevner mer enn halvparten av medlemmene av rettssubjektets styrende organer eller på annen måte har bestemmende innflytelse over rettssubjektet,
c) rettssubjekter som ved lov, forskrift eller på oppdrag fra organer som faller inn under bokstav a eller b, har til oppgave å utføre offentlige funksjoner eller tilby tjenester til allmennheten som vedrører miljøet. Dette gjelder bare for miljøinformasjon som knytter seg til disse funksjonene eller tjenestene.
(2) Bestemmelsene i kapittel 4 kommer til anvendelse på all annen offentlig eller privat virksomhet, herunder næringsvirksomhet og annen organisert virksomhet.
Presidenten: Til annet ledd foreligger et avvikende forslag, nr. 6, fra Senterpartiet. Forslaget lyder:
Ǥ 5 andre ledd:
Bestemmelsene i kapittel 4 kommer til anvendelse på all annen offentlig virksomhet. Det samme gjelder privat næringsvirksomhet og annen organisert virksomhet som er regnskapspliktig etter lov om årsregnskap.»
Fremskrittspartiet har varslet at de går mot annet ledd i innstillingen og vil støtte forslaget fra Senterpartiet.
Votering:1. Komiteens innstilling første ledd bifaltes enstemmig.2. Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling annet ledd og forslaget fra Senterpartiet bifaltes innstillingen med 51 mot 17 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 14.20.10.)Videre var innstillet:§ 6 Betaling
Det er ikke adgang til å ta betaling for den miljøinformasjon som noen har rett til å få utlevert etter loven her, med mindre annet er bestemt i forskrift fastsatt i medhold av denne loven eller offentlighetsloven § 8.
§ 7 Forskrifter til loven
Kongen kan i forskrift gi utfyllende bestemmelser til loven, herunder regler om betaling for miljøinformasjon og om kompetansen til og saksbehandlingen for Klagenemnda for miljøinformasjon.
Kapittel 2 Plikt til å ha kunnskap om miljøforhold
§ 8 Det offentliges ansvar for å ha og tilgjengeliggjøre miljøinformasjon
Forvaltningsorganer som nevnt i § 5 første ledd bokstav a skal på et overordnet nivå ha miljøinformasjon som er relevant i forhold til sine egne ansvarsområder og funksjoner, og gjøre denne informasjonen allment tilgjengelig.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:§ 9 Kunnskap om miljøforhold i egen virksomhet
Enhver virksomhet som omfattes av kapittel 3 eller 4, plikter å ha kunnskap om forhold ved virksomheten, herunder dens innsatsfaktorer og produkter, som kan medføre en ikke ubetydelig påvirkning på miljøet.
Presidenten: Her foreligger to avvikende forslag. Det er forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet, og forslag nr. 6, fra Senterpartiet.
Forslaget fra Fremskrittspartiet lyder:
Ǥ 9:
Enhver virksomhet som omfattes av kapittel 3, plikter å ha kunnskap om forhold ved virksomheten, herunder deres innsatsfaktorer og produkter, som kan medføre en ikke ubetydelig påvirkning på miljøet.»
Forslaget fra Senterpartiet lyder:
Ǥ 9:
Enhver virksomhet som omfattes av kapittel 3 eller 4, plikter å ha kunnskap om forhold ved virksomheten, herunder dens innsatsfaktorer og produkter, som kan medføre en vesentlig påvirkning på miljøet.»
Det voteres først over forslaget fra Fremskrittspartiet og deretter alternativt mellom innstillingen og forslaget fra Senterpartiet. Fremskrittspartiet har varslet at de støtter dette forslaget subsidiært.
Votering:1. Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 56 mot 12 stemmer ikke bifalt. (Voteringsutskrift kl. 14.20.51)2. Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Senterpartiet bifaltes innstillingen med 51 mot 17 stemmer. (Voteringsutskrift kl. 14.21.18)Videre var innstillet:
Kapittel 3 Miljøinformasjon hos offentlig organ
§ 10 Rett til miljøinformasjon hos offentlig organ
(1) Enhver har rett til å få miljøinformasjon fra et offentlig organ, så framt informasjonen foreligger hos vedkommende organ eller omfattes av organets kunnskapsplikt etter §§ 8 eller 9, og det ikke er gjort unntak fra informasjonsretten etter loven her.
(2) Miljøinformasjonen foreligger hos vedkommende organ når informasjonen
a) er i det offentlige organets besittelse, eller
b) oppbevares av en fysisk eller juridisk person på vegne av det offentlige organet.
(3) Et krav om miljøinformasjon kan avvises dersom det er for generelt formulert eller ikke gir tilstrekkelig grunnlag for å identifisere hva kravet gjelder. Før et krav avvises, skal informasjonssøkeren i rimelig grad gis veiledning til å utforme kravet på en måte som gjør at det kan behandles.
(4) Dersom krav om innsyn rettes mot feil organ, skal organet hurtigst mulig videresende kravet til rette instans eller veilede om hvilke offentlige organer som antas å ha informasjonen.
§ 11 Unntak
(1) Krav om miljøinformasjon kan avslås dersom det er et reelt og saklig behov for det i det enkelte tilfelle og informasjonen eller dokumentet informasjonen finnes i, kan unntas fra offentlighet i medhold av offentlighetsloven.
(2) Ved vurderingen av om det foreligger reelt og saklig behov etter første ledd skal de miljø- og samfunnsmessige interessene som ivaretas ved å utlevere informasjonen, veies mot de interessene som ivaretas ved et avslag. Dersom de miljø- og samfunnsmessige interessene veier tyngst, skal informasjonen utleveres.
(3) Dersom deler av den etterspurte informasjonen kan nektes utlevert, skal den øvrige informasjonen gis ut, når ikke denne gir et åpenbart misvisende bilde av innholdet.
§ 12 Miljøinformasjon som alltid skal utleveres
Allmennheten skal uten hinder av reglene i § 11 alltid få informasjon om
a) helseskadelig forurensning eller forurensning som kan forårsake alvorlig skade på miljøet,
b) forholdsregler for å hindre eller redusere skade som nevnt i bokstav a, og
c) ulovlige inngrep i eller ulovlige skader på miljøet.
§ 13 Saksbehandling
(1) Informasjonen skal gis i den form informasjonssøkeren har bedt om, med mindre
a) informasjonen allerede foreligger i en annen form som er lett tilgjengelig, eller
b) det er rimelig at det offentlige organet leverer informasjonen i en annen form. I så fall skal det offentlige organet kort begrunne hvorfor informasjonen utleveres i denne formen. Begrunnelsen gis samtidig med informasjonen.
(2) Informasjonen skal være dekkende og forståelig i forhold til det informasjonsbehovet kravet gir uttrykk for. Dersom forespørselen kan besvares fyllestgjørende ved å henvise til allment tilgjengelige offentlige registre, rapporter, produktmerking eller lignende, kan informasjonssøker henvises dit.
(3) Den som mottar et krav om miljøinformasjon, skal avgjøre dette og utlevere informasjonen snarest mulig og senest innen femten virkedager etter at kravet er mottatt. Dersom mengden av informasjon eller informasjonens karakter gjør det uforholdsmessig byrdefullt å utlevere den innen femten virkedager, skal den senest være kommet fram til informasjonssøker innen to måneder. Det skal snarest mulig og senest innen femten virkedager etter at kravet er mottatt, informeres om årsaken til forlengelsen og om når en avgjørelse kan ventes å foreligge. Foreløpig svar kan unnlates dersom det må anses åpenbart unødvendig.
(4) Dersom et krav om miljøinformasjon avslås, skal forvaltningsorganet vise til den bestemmelsen som er grunnlag for avslaget, gi en kort begrunnelse for avslaget, opplyse om adgang og frist for å kreve nærmere begrunnelse, og opplyse om klageadgang og klagefrist. Avslag skal gis skriftlig.
(5) Informasjonssøkeren kan innen tre uker fra vedtaket ble mottatt, kreve å få en nærmere begrunnelse for de vurderingene som ligger til grunn for avslaget. Begrunnelsen skal gis snarest mulig og senest innen ti virkedager etter at kravet om nærmere begrunnelse er mottatt. Begrunnelsen skal gis skriftlig dersom informasjonssøkeren ber om det.
§ 14 Identifikasjon av opplysninger som det er av konkurransemessig betydning å hemmeligholde og særskilte regler om saksbehandling
(1) Offentlig organ kan kreve at den som gir informasjon til organet, eller som et krav om miljøinformasjon berører, skal identifisere hvilken del av informasjonen som det er av konkurransemessig betydning å hemmeligholde, og gi en begrunnelse for dette.
(2) Før opplysninger underlagt lovbestemt taushetsplikt utleveres, skal den opplysningene gjelder, gis anledning til å uttale seg innen en passende svarfrist.
(3) Dersom organet vil utlevere informasjon som er underlagt lovbestemt taushetsplikt, skal den som informasjonen gjelder, varsles om det. Avgjørelsen kan påklages. Reglene i § 15 gjelder tilsvarende. Klagen har oppsettende virkning.
§ 15 Klage
(1) Avslag på krav om miljøinformasjon kan påklages til nærmeste overordnede forvaltningsorgan. Det samme gjelder avvisning av krav etter § 10 tredje ledd. Klagefristen er tre uker fra det tidspunkt underretning om avgjørelsen er kommet fram til vedkommende. Dersom svar ikke er kommet fram innen to måneder etter at kravet om informasjon ble mottatt hos det offentlige organet, anses dette som avslag som kan påklages. Har informasjonssøker bedt om å få oppgitt nærmere begrunnelse for avslaget etter § 13 siste ledd, avbrytes klagefristen.
(2) For klage over avslag fra offentlig organ som omfattes av § 5 første ledd bokstav b eller c, er klageinstansen det forvaltningsorganet som
a) kontrollerer organet,
b) har gitt oppdrag til organet eller kontrollerer organet som har gitt oppdrag til organet, eller
c) har vedtatt forskriften eller har ansvar for loven som virksomheten tilbyr tjenesten i medhold av.
(3) Reglene i offentlighetsloven om klage gjelder så langt de passer for klage over avslag på krav om miljøinformasjon fra offentlig organ.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Presidenten: Når det gjelder kapittel 4, har Fremskrittspartiet varslet at de vil gå mot hele kapitlet.
Presidenten vil derfor først la votere over en del forslag under kapittel 4. Det gjelder først forslag nr. 6, fra Senterpartiet, til § 16 første ledd. Forslaget lyder:
«§ 16 første ledd:
Votering:Forslaget fra Senterpartiet ble mot 4 stemmer ikke bifalt.Enhver har rett til miljøinformasjon fra virksomhet nevnt i § 5 annet ledd om forhold ved virksomheten, herunder dens innsatsfaktorer og produkter, som kan medføre en vesentlig påvirkning på miljøet.»
Steinar Bastesen (Kp) (fra salen): Jeg stemte også for forslaget.
Presidenten: Da er forslaget fra Senterpartiet mot 5 stemmer ikke bifalt.
Så voteres det over forslag nr. 3, fra Sosialistisk Venstreparti, til § 16 annet ledd første punktum. Forslaget lyder:
«§ 16 annet ledd første punktum:
Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble med 57 mot 10 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.22.25)Rett til miljøinformasjon etter første ledd gjelder også påvirkning på miljøet som følge av produksjon eller distribusjon av produkt utenfor Norges grenser.»
Presidenten: Endelig voteres det over forslag nr. 1, fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, til § 19. Forslaget lyder:
«I miljøinformasjonsloven skal følgende bestemmelser lyde:
§ 19 tredje ledd siste punktum:
Klagenemnda sammensettes som følger: To av medlemmene skal ha bakgrunn fra privat næringsliv, ett skal ha bakgrunn fra offentlig innkjøp eller det statlige virkemiddelapparatet for næringsutvikling og de tre andre fra henholdsvis en miljøvernorganisasjon, en forbrukerorganisasjon og ett medieorgan.
§ 19 fjerde ledd:
Ved behandling av den enkelte sak skal Klagenemnda bestå av leder eller nestleder og to medlemmer med annen bakgrunn enn leder eller nestleder.
§ 19 femte ledd:
Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 41 mot 27 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.22.50)Komiteen hadde innstillet:Avgjørelser fra Klagenemnda treffes ved alminnelig flertall i skriftlig grunngitt vedtak og offentliggjøres, etter nærmere regler fastsatt av Kongen.»
Kapittel 4 Miljøinformasjon om virksomhet (driftsforhold mv.)
§ 16 Rett til miljøinformasjon om virksomhet
(1) Enhver har rett til miljøinformasjon fra virksomhet nevnt i § 5 annet ledd om forhold ved virksomheten, herunder dens innsatsfaktorer og produkter, som kan medføre en ikke ubetydelig påvirkning på miljøet.
(2) Rett til miljøinformasjon etter første ledd gjelder også påvirkning på miljøet som følge av produksjon eller distribusjon av produkt utenfor Norges grenser, i den grad slik informasjon er tilgjengelig. Virksomheten skal rette forespørsel til foregående salgsledd dersom dette er nødvendig for å besvare kravet.
(3) Et krav om miljøinformasjon kan avvises dersom det er for generelt formulert eller ikke gir tilstrekkelig grunnlag for å identifisere hva kravet gjelder.
§ 17 Unntak
(1) Krav om miljøinformasjon kan avslås dersom
a) unntak er påkrevd fordi offentlighet ville lette gjennomføringen av handlinger som kan skade deler av miljøet som er særlig utsatt eller som er truet av utryddelse,
b) kravet er åpenbart urimelig, eller
c) informasjonen som etterspørres angår tekniske innretninger og framgangsmåter, samt drifts- eller forretningsforhold som det vil være av konkurransemessig betydning å hemmeligholde av hensyn til den som opplysningen angår.
(2) Miljøinformasjon som er nevnt i § 12, skal alltid utleveres. Reglene i § 14 annet og tredje ledd gjelder tilsvarende så langt de passer.
(3) Bestemmelsen i § 11 tredje ledd gjelder tilsvarende.
§ 18 Saksbehandling
(1) Den som får krav om miljøinformasjon, kan utlevere informasjonen i den formen vedkommende anser hensiktsmessig.
(2) Informasjonen skal være dekkende og forståelig i forhold til det informasjonsbehovet kravet gir uttrykk for. Dersom forespørselen kan besvares fyllestgjørende ved å henvise til allment tilgjengelige offentlige registre, rapporter, produktmerking eller lignende, kan informasjonssøker henvises dit.
(3) Flere virksomheter kan gå sammen om å oppfylle informasjonsplikten.
(4) Den som mottar et krav om miljøinformasjon, skal avgjøre dette og utlevere informasjonen snarest mulig og senest innen en måned etter at kravet er mottatt. Dersom mengden av informasjon eller informasjonens karakter gjør det uforholdsmessig byrdefullt å utlevere den innen en måned, skal den senest være kommet fram til informasjonssøker innen to måneder. Det skal snarest mulig, og senest innen en måned etter at kravet er mottatt, informeres om årsaken til forlengelsen og om når en avgjørelse kan ventes å foreligge. Foreløpig svar kan unnlates dersom det må anses åpenbart unødvendig.
(5) Dersom et krav om miljøinformasjon avslås, skal virksomheten vise til den bestemmelsen som er grunnlag for avslaget, opplyse om adgang og frist for å kreve nærmere begrunnelse, og om klageadgang og klagefrist.
(6) Informasjonssøkeren kan innen tre uker fra vedtaket ble mottatt, kreve å få en kort begrunnelse for avslaget. Begrunnelsen skal gis snarest mulig og senest innen ti virkedager etter at kravet om begrunnelse er mottatt. Begrunnelsen skal gis skriftlig dersom informasjonssøkeren ber om det.
§ 19 Klage
(1) Avslag på krav om miljøinformasjon etter kapitlet her eller etter produktkontrolloven § 10, kan påklages til Klagenemnda for miljøinformasjon. Det samme gjelder avvisning av krav etter § 16 tredje ledd.
(2) Klage sendes til Klagenemnda for miljøinformasjon, med kopi til den virksomheten som har fattet avgjørelsen. Klagefristen er tre uker fra det tidspunkt underretning om avgjørelsen er kommet fram til vedkommende. Dersom svar ikke er kommet fram innen to måneder etter at kravet om informasjon ble mottatt hos virksomheten, anses dette som avslag som kan påklages. Har informasjonssøker bedt om å få oppgitt nærmere begrunnelse for avslaget etter § 18 siste ledd, avbrytes klagefristen.
(3) Klagenemnda skal bestå av leder, nestleder og seks medlemmer, som alle oppnevnes av Kongen for fire år av gangen. Ved første gangs oppnevning kan det settes kortere funksjonstid for noen av medlemmene. Leder og nestleder skal ha juridisk embetseksamen. Tre av medlemmene skal ha bakgrunn fra privat næringsliv og de tre andre fra en miljøvernorganisasjon, en forbrukerorganisasjon eller et medieorgan.
(4) Ved behandlingen av den enkelte sak skal Klagenemnda for miljøinformasjon bestå av leder eller nestleder og to medlemmer med bakgrunn henholdsvis fra næringslivet eller fra miljø-, medie- eller forbrukersiden.
(5) Avgjørelser fra Klagenemnda treffes ved alminnelig flertall i skriftlig grunngitt vedtak.
(6) Klagenemndas vedtak er særlig tvangsgrunnlag etter tvangsfullbyrdelsesloven kapittel 13.
Presidenten: Fremskrittspartiet har som sagt varslet at de vil stemme imot.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 55 mot 12 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 14.23.12)Videre var innstillet:Kapittel 5 Deltakelse i beslutningsprosesser av betydning for miljøet
§ 20 Retten til å delta i beslutningsprosesser knyttet til utformingen av regelverk, planer og programmer
(1) Offentlige myndigheter skal i forbindelse med arbeidet med utformingen av regelverk, planer og programmer som kan ha betydning for miljøet, gi allmennheten mulighet til å komme med innspill. Dette skal gjøres på stadier og med tidsrammer som sikrer reell mulighet til å påvirke beslutningene. Allmennheten skal i denne forbindelse gis nødvendig informasjon.
(2) For regelverk, planer eller programmer som kan ha vesentlige konsekvenser for miljøet, skal det gjennomføres en offentlig høring. Slik høring skal gjennomføres i god tid før saken blir avgjort. Ved høringen skal det foreligge en redegjørelse for forslagets virkninger for miljøet. Offentlig høring kan unnlates i den grad:
a) andre former for medvirkningstiltak vurderes som mer egnet til å ivareta allmennhetens rett til deltakelse i beslutningsprosessen,
b) høring ikke vil være praktisk gjennomførlig,
c) høring kan vanskeliggjøre gjennomføring av vedkommende sak eller svekke dens effektivitet, eller
d) høring må anses åpenbart unødvendig.
(3) Utkast til meldinger og proposisjoner til Stortinget kan unntas fra offentlig høring.
(4) Avgjørelsen i saken skal offentliggjøres. Av begrunnelsen for avgjørelsen skal det framgå hvordan kravene i denne bestemmelsen er ivaretatt, og hvordan høringsuttalelser og andre innspill er blitt vurdert.
(5) Reglene i denne bestemmelsen innskrenker ikke retten til å delta i beslutningsprosesser gitt i medhold av annen lovgivning.
Presidenten: Til annet ledd første punktum foreligger et avvikende forslag, nr. 3, fra Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:
«§ 20 annet ledd første punktum:
Votering:1. Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling til § 20 annet ledd første punktum og forslaget fra Sosialistisk Venstreparti bifaltes innstillingen med 60 mot 8 stemmer. (Voteringsutskrift kl. 14.23.40)2. Komiteens innstilling til paragrafens øvrige ledd og punktum bifaltes enstemmig.For regelverk, planer eller programmer som kan ha konsekvenser for miljøet, skal det gjennomføres en offentlig høring.»
Videre var innstillet:
Kapittel 6 Ikrafttredelse og endringer i andre lover
§ 21 Ikrafttredelse
Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer.
§ 22 Endringer i andre lover
Fra den tid loven trer i kraft, gjøres følgende endringer i andre lover:
1. I lov 19. juni 1970 nr. 69 om offentlighet i forvaltningen (offentlighetsloven) gjøres følgende endringer:
§ 1 nytt femte ledd skal lyde:
For retten til å kreve miljøinformasjon gjelder i tillegg miljøinformasjonsloven og produktkontrolloven.
§ 6 a første ledd skal lyde:
Opplysninger hvor unntak er påkrevd fordi offentlighet ville lette gjennomføringen av straffbare handlinger, kan unntas fra offentlighet. Det samme gjelder opplysninger hvor unntak er påkrevd fordi offentlighet ville lette gjennomføringen av handlinger som kan skade deler av miljøet som er særlig utsatt eller som er truet av utryddelse.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:2. I lov 11. juni 1976 nr. 79 om kontroll med produkter og forbrukertjenester (produktkontrolloven) gjøres følgende endringer:
Ny § 9 skal lyde:
9 Rett til informasjon om produkter som foreligger hos offentlig organ
Enhver har rett til å få informasjon fra et offentlig organ om produkter som har eller kan ha virkning som nevnt i 1, så framt informasjonen foreligger hos vedkommende organ, og det ikke er gjort unntak fra informasjonsretten etter loven her. Med offentlig organ menes organ slik det er definert i miljøinformasjonsloven 5 første ledd.
Et krav om informasjon kan avvises dersom det er for generelt formulert eller ikke gir tilstrekkelig grunnlag for å identifisere hva kravet gjelder. Før et krav avvises, skal informasjonssøkeren i rimelig grad gis veiledning til å utforme kravet på en måte som gjør at det kan behandles.
Krav om informasjon kan avslås dersom det er et reelt og saklig behov for det i det enkelte tilfelle og informasjonen eller dokumentet informasjonen finnes i, kan unntas fra offentlighet i medhold av offentlighetsloven 5, 6 eller 6a. Ved vurderingen av om det foreligger reelt og saklig behov, skal de miljø- og samfunnsmessige interessene som ivaretas ved å utlevere informasjonen, veies mot de interessene som ivaretas ved et avslag. Dersom de miljø- og samfunnsmessige interessene veier tyngst, skal informasjonen utleveres.
Krav om informasjon som er underlagt lovbestemt taushetsplikt, avslås med mindre noe annet følger av 11 annet ledd.
Avslag på krav om informasjon kan påklages. For øvrig gjelder reglene i miljøinformasjonsloven 6, 10 annet og fjerde ledd, 11 tredje ledd, 13 og 15 om betaling, saksbehandling og klage mv., samt forskrifter gitt i medhold av 7, tilsvarende så langt de passer.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:Ny § 10 skal lyde:
10 Rett til informasjon om produkter fra tilvirker, importør, bearbeider, omsetter eller bruker av produkt
Enhver har rett til å få informasjon om
a) produktet inneholder komponenter eller har egenskaper som kan medføre virkning som nevnt i 1,
b) hvilke komponenter eller egenskaper dette er,
c) hvordan produktet må håndteres for å unngå virkning som nevnt i 1,
d) vesentlige helseskader eller miljøforstyrrelser som produksjonen og distribusjonen av produktet forårsaker, og
e) hvem som er tilvirker eller importør av produktet.
Informasjon etter første ledd kan kreves fra tilvirker, importør, bearbeider, omsetter eller bruker av produktet.
Rett til informasjon i henhold til første ledd bokstav d gjelder også informasjon om virkninger på miljøet som følge av produksjon eller distribusjon av produkt utenfor Norges grenser, i den grad slik informasjon er tilgjengelig. Virksomheten skal rette forespørsel til foregående salgsledd dersom dette er nødvendig for å besvare kravet.
Krav om informasjon kan avvises dersom det er for generelt formulert eller ikke gir tilstrekkelig grunnlag for å identifisere hva kravet gjelder.
Krav om informasjon kan avslås dersom
a) kravet er åpenbart urimelig, eller
b) informasjonen som etterspørres angår tekniske innretninger og framgangsmåter, samt drifts- eller forretningsforhold som det vil være av konkurransemessig betydning å hemmeligholde av hensyn til den som opplysningene angår.
Avslag på krav om informasjon kan påklages. For øvrig gjelder reglene i miljøinformasjonsloven 6, 17 tredje ledd, 18 og 19 om betaling, saksbehandling og klage, samt forskrifter gitt i medhold av 7, tilsvarende så langt de passer.
Tilvirker, importør, bearbeider og omsetter av produkter skal gi informasjon som omfattes av denne paragrafen, til etterfølgende salgsledd.
Presidenten: Fremskrittspartiet har varslet at de går mot denne paragrafen.
Til tredje ledd første punktum foreligger et avvikende forslag, nr. 5, fra Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:
«I produktkontrolloven gjøres følgende endring:
§ 10 tredje ledd første punktum skal lyde:
Votering:1. Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble med 60 mot 8 stemmer ikke bifalt. (Voteringsutskrift kl. 14.24.39)2. Komiteens innstilling til ny § 10 bifaltes med 55 mot 12 stemmer. (Voteringsutskrift kl. 14.25.00)Videre var innstillet:Rett til informasjon i henhold til første ledd bokstav d gjelder også informasjon om virkninger på miljøet som følge av produksjon eller distribusjon av produkt utenfor Norges grenser.»
§ 11 annet ledd skal lyde:
Taushetsplikten er ikke til hinder for at det gis opplysninger om produkts virkning som nevnt i § 1 og om nødvendig en forklaring av årsaken til denne, samt opplysninger om forholdsregler for å hindre eller redusere virkninger som nevnt i 1.
§ 11 nytt femte, sjette og syvende ledd skal lyde:
Offentlig organ som definert i miljøinformasjonsloven 5 første ledd, kan kreve at den som gir informasjon til organet, eller som et krav om informasjon berører, skal identifisere hvilken del av informasjonen som det vil være av konkurransemessig betydning å hemmeligholde, og gi en begrunnelse for dette.
Før opplysninger underlagt lovbestemt taushetsplikt utleveres i medhold av 11 annet ledd, skal den opplysningene gjelder, gis anledning til å uttale seg innen en passende svarfrist.
Dersom organet vil utlevere informasjon som er underlagt lovbestemt taushetsplikt, skal den som informasjonen gjelder, varsles om det. Avgjørelsen om utlevering kan påklages etter reglene i miljøinformasjonsloven 15. Klagen har oppsettende virkning.
§ 12 første ledd skal lyde:
Den som forsettlig eller uaktsomt overtrer bestemmelser gitt i eller i medhold av denne lov, eller som bryter vilkår fastsatt med hjemmel i § 7, straffes med bøter, fengsel i inntil 3 måneder eller begge deler så fremt ikke strengere straffebestemmelse kommer til anvendelse. Dette gjelder ikke overtredelse av 9, 10 og 11 femte ledd. Overtredelse av § 3 straffes bare dersom den skjer forsettlig eller ved grov uaktsomhet. Medvirkning straffes på samme måte.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:3. I lov 14. juni 1985 nr. 77 plan- og bygningsloven skal ny § 33-13 lyde:
33-13 Omgjøring og fornyet behandling av konsesjoner og tillatelser
Ved saker om omgjøring eller fornyet behandling av en konsesjon eller en tillatelse for tiltak som kan ha vesentlige virkninger for miljø, naturressurser eller samfunn, skal det gjennomføres en offentlig høring. Slik høring skal holdes i god tid før saken blir avgjort. Høringsprosessen må gjennomføres på en måte som sikrer at allmennheten, herunder i særlig grad berørte interessegrupper, får tilgang til relevant informasjon om tiltaket og dets virkninger på miljø, naturressurser og samfunn og gis en reell mulighet til å komme med synspunkter og kommentarer i saken.
Presidenten: Til første ledd første punktum foreligger et avvikende forslag, nr. 4, fra Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:
«I plan- og bygningsloven gjøres følgende endring:
§ 33-13 første ledd første punktum skal lyde:
Votering:1. Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling til § 33-13 første punktum og forslaget fra Sosialistisk Venstreparti bifaltes innstillingen med 60 mot 8 stemmer. (Voteringsutskrift kl. 14.25.40)2. Komiteens innstilling til paragrafens øvrige punktum bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:Ved saker om omgjøring eller fornyet behandling av en konsesjon eller en tillatelse for tiltak som kan ha virkninger for miljø, naturressurser eller samfunn, skal det gjennomføres en offentlig høring.»
4. I lov 26. juni 1992 nr. 86 om tvangsfullbyrdelse og midlertidig sikring (tvangsfullbyrdelsesloven) gjøres følgende endringer:
§ 3-5 første ledd nytt tredje punktum skal lyde:
Ved midlertidige forføyninger til sikring av hovedkrav som bygger på at bestemmelser som ivaretar miljøhensyn, er overtrådt, og som er besluttet på grunnlag av at kravet er sannsynliggjort, jf. 15- 6 første ledd, og etter muntlig forhandling, jf. 15-7 første ledd, plikter saksøkeren bare å erstatte skade som nevnt i første punktum dersom denne visste eller burde vite at kravet ikke besto da sikringen ble besluttet.
§ 15-6 nytt tredje ledd skal lyde:
Ved midlertidige forføyninger til sikring av hovedkrav som bygger på at bestemmelser som ivaretar miljøhensyn, er overtrådt, kan saksøkeren ikke pålegges å stille sikkerhet som nevnt i første ledd dersom den midlertidige forføyningen er besluttet etter muntlig forhandling og kravet er sannsynliggjort.
5. I lov 2. april 1993 nr. 38 om framstilling og bruk av genmodifiserte organismer (genteknologiloven) skal § 13 lyde:
§ 13 Offentlig høring
Ved saker som krever godkjenning etter denne loven, kan godkjenningsmyndigheten bestemme at det skal gjennomføres en offentlig høring. Det skal alltid gjennomføres offentlig høring i saker som gjelder godkjenning av søknad om utsetting av genmodifiserte organismer. Høring skal holdes i god tid før søknaden blir avgjort. Høringsprosessen må gjennomføres på en måte som sikrer at allmennheten, og i særlig grad berørte interessegrupper, får tilgang til relevant informasjon og gis en reell mulighet til å komme med synspunkter og kommentarer i saken. Beslutningen om at offentlig høring skal holdes, skal kunngjøres.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.
Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.
Videre var innstillet:B.
Stortinget ber Regjeringen gjennomføre en samla evaluering av lov om miljøinformasjon etter at Klagenemnda har vært i funksjon i to år.
Presidenten: B blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende Stortinget.
Votering i sak nr. 2
Presidenten: Under debatten er det satt fram fire forslag. Det er
forslag nr. 1, fra Synnøve Konglevoll på vegne av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti
forslag nr. 2, fra Øyvind Vaksdal på vegne av Fremskrittspartiet og Senterpartiet
forslagene nr. 3 og 4, fra Ola T. Heggem på vegne av Senterpartiet
Forslagene nr. 1–3 er inntatt i innstillingen, mens forslag nr. 4 er omdelt på representantenes plasser i salen.
Forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet og Senterpartiet, lyder:
«Stortinget ber Regjeringen foreta en evaluering av loven etter at den har virka i to år.
Følgende områder må spesielt vurderes:
Endringer i renovasjonsavgiften for forbrukerne.
Kostnader for næringslivet – spesielt i distriktene.
Endring i transportmønsteret.»
Forslag nr. 4, fra Senterpartiet, lyder:
«Stortinget ber Regjeringen utforme ordningen slik at kostnadene med kommunenes kontroll- og tilsynsvirksomhet dekkes fullt ut av avfallseieren.»
Disse forslagene blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende Stortinget.
Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak tillov
om endringer i lov 13. mars 1981 nr. 6 om vern mot forurensninger og om avfall (forurensningsloven)
I
I lov 13. mars 1981 nr. 6 om vern mot forurensninger og om avfall (forurensningsloven) gjøres følgende endringer:
§ 27 annet ledd skal lyde:
Som husholdningsavfall regnes avfall fra private husholdninger, herunder større gjenstander som inventar og lignende.
§ 27 tredje ledd skal lyde:
Som næringsavfall regnes avfall fra offentlige og private virksomheter og institusjoner.
§ 27 fjerde ledd skal lyde:
Som spesialavfall regnes avfall som ikke hensiktsmessig kan behandles sammen med annet husholdningsavfall eller næringsavfall på grunn av sin størrelse eller fordi det kan medføre alvorlig forurensning eller fare for skade på mennesker eller dyr.
§ 29 tredje ledd skal lyde:
Kommunen skal ha anlegg for opplag eller behandling av husholdningsavfall og kloakkslam og ha plikt til å ta imot slikt avfall og slam. Forurensningsmyndigheten kan i forskrift eller i det enkelte tilfellet fastsette at kommunen også skal ha anlegg for og plikt til å ta imot spesialavfall og næringsavfall. Forurensningsmyndigheten kan likeledes fastsette nærmere krav til avfallsanlegget.
§ 30 skal lyde:
§ 30 Kommunal innsamling av husholdningsavfall m.v.
Kommunen skal sørge for innsamling av husholdningsavfall. Forurensningsmyndigheten kan i forskrift eller i det enkelte tilfellet pålegge kommunene å innføre ordninger for sortering av avfallet. Et slikt pålegg må baseres på en samlet vurdering av kostnadene dette vil innebære i forhold til de miljøfordeler som oppnås.
Kommunen kan gi forskrifter om at den kommunale innsamling bare skal gjelde i tettbygd strøk, at visse slag husholdningsavfall skal holdes utenfor den kommunale innsamling, og at visse slag avfall skal holdes adskilt. Kommunen kan etter søknad unnta bestemte eiendommer fra den kommunale innsamling.
Kommunen kan gi forskrifter som er nødvendig for å få til en hensiktsmessig og hygienisk oppbevaring, innsamling og transport av husholdningsavfall. Uten kommunens samtykke må ingen samle inn husholdningsavfall. Forurensningsmyndigheten kan i særlige tilfeller ved forskrift eller enkeltvedtak bestemme at kommunens samtykke ikke er nødvendig.
§ 32 skal lyde:
§ 32 Håndtering av næringsavfall
Næringsavfall skal bringes til lovlig avfallsanlegg med mindre det gjenvinnes eller brukes på annen måte. Forurensningsmyndigheten kan samtykke i annen disponering av avfallet på nærmere fastsatte vilkår.
Forurensningsmyndigheten kan i forskrift eller i det enkelte tilfelle pålegge produsenten å levere næringsavfall til kommunalt avfallsanlegg. Bestemmelsen i § 31 annet ledd gjelder tilsvarende
Presidenten: Det voteres alternativt mellom I og forslag nr. 1, fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, som lyder:
Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling til I og forslaget fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti bifaltes innstillingen med 42 mot 26 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 14.27.21)Videre var innstillet:«Ot.prp. nr. 87 (2001-2002) sendes tilbake til Regjeringen for ytterligere utredning.»
II
Loven trer i kraft 1. juli 2004.
Presidenten: Her foreligger et avvikende forslag, nr. 3, fra Senterpartiet. Forslaget lyder:
«II skal lyde:
Loven trer i kraft fra 1. mars 2005.»
Presidenten regner med at Kystpartiet vil stemme for dette forslaget.
Videre er presidenten informert om at Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti ønsker å stemme mot innstillingen.
Votering:1. Forslaget fra Senterpartiet ble mot 5 stemmer ikke bifalt.2. Komiteens innstilling til II bifaltes med 42 mot 26 stemmer. (Voteringsutskrift kl. 14.28.50)Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.
Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes med 40 mot 25 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 14.29.14)Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.
Voteringen i en sak finnes i slutten av referatet for hver enkelt sak.