Odelstinget - Møte fredag den 1. desember 2000 kl. 13.20
Sak nr. 2
Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om lov om endringer i lov 16. juni 1972 nr. 47 om kontroll med markedsføring og avtalevilkår (markedsføringsloven)
Votering i sak nr. 2
Presidenten: Under debatten er det satt fram tre forslag. Det er
forslagene nr. 1 og 2, fra Per Sandberg på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre
forslag nr. 3, fra Ågot Valle, på vegne av Sosialistisk Venstreparti
Forslag nr. 2 fra Fremskrittspartiet og Høyre, lyder:
«Stortinget ber Regjeringen i tråd med EUs fjernsalgdirektiv opprette et reservasjonsregister for forbrukere som vil reservere seg mot markedsføringshenvendelser i form av e-post eller tekstmelding til mobiltelefon. Registeret skal også omfatte forbrukere som vil reservere seg mot telefonmarkedsføring. Det innføres ikke krav om forhåndssamtykke ved telefonmarkedsføring.»
Dette forslag blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd å sende til Stortinget.
Komiteen hadde innstillet til Stortinget å gjøre slikt vedtak tillov
om endringer i lov 16. juni 1972 nr. 47 om kontroll med markedsføring og avtalevilkår (markedsføringsloven)
I
I lov 16. juni 1972 nr. 47 om kontroll med markedsføring og avtalevilkår (markedsføringsloven) gjøres følgende endringer:
§ 1 nytt fjerde ledd skal lyde:
All markedsføring skal utformes og presenteres på en slik måte at den tydelig framstår som markedsføring. Ved muntlig markedsføringshenvendelse til en forbruker skal en næringsdrivende straks presentere seg og opplyse forbrukeren om at henvendelsen skjer i markedsføringshensikt.
§ 2 nytt femte ledd skal lyde:
Departementet kan ved forskrift gi nærmere bestemmelser om sammenlignende reklame.
Ny § 2 a skal lyde:
2 a Krav om betaling for varer, tjenester eller andre ytelser uten etter avtale m.v.
Det er forbudt i næringsvirksomhet
a) å kreve betaling for varer, tjenester eller andre ytelser uten etter avtale, og
b) å levere varer, tjenester eller andre ytelser med krav om betaling uten etter avtale.
Ved leveranse i strid med første ledd bokstav b er mottakeren ikke forpliktet til å betale, så framt ikke annet er bestemt ved lov.
Departementet kan ved forskrift gi nærmere bestemmelser om krav til dokumentasjon og oppbevaring av dokumentasjon for inngåtte avtaler.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:Ny § 2 b skal lyde:
2 b Begrensninger i bruk av visse kommunikasjonsmetoder
Det er forbudt i næringsvirksomhet uten mottakerens forutgående samtykke å rette markedsføringshenvendelser til forbrukere ved hjelp av telekommunikasjonsmetoder som tillater individuell kommunikasjon, som for eksempel elektronisk post, tekstmelding til mobiltelefon, telefaks eller automatisert oppringningssystem (talemaskin).
Krav om forhåndssamtykke etter første ledd gjelder likevel ikke for markedsføring der forbrukeren kontaktes muntlig ved hjelp av telefon.
Departementet kan ved forskrift gi nærmere bestemmelser om hva som omfattes av første ledd.
Presidenten: Til første ledd foreligger to avvikende forslag. Det er forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet og Høyre, og forslag nr. 3, fra Sosialistisk Venstreparti.
Forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre, lyder:
«I lov om markedsføring og avtalevilkår skal ny § 2 b annet ledd lyde:
Det er forbudt i næringsvirksomhet uten mottakerens forutgående samtykke å rette markedsføringshenvendelser til forbrukere ved hjelp av telefaks eller automatisert oppringningssystem (taleboks).»
Presidenten gjør oppmerksom på at forslaget skal gjelde første ledd, ikke annet ledd, slik det står i innstillingen.
Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti lyder:
«I lov om markedsføring og avtalevilkår skal § 2 b første ledd lyde:
Det er forbudt i næringsvirksomhet uten mottakerens forutgående samtykke å rette markedsføringshenvendelser til forbrukere ved hjelp av telekommunikasjonsmetoder som tillater individuell kommunikasjon, som for eksempel elektronisk post, tekstmelding til mobiltelefon, telefaks, automatisert oppringningssystem (talemaskin) eller telefon.»
Det voteres først over forslaget fra Sosialistisk Venstreparti og deretter alternativt mellom innstillingen til første ledd og forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre.
Votering:1. Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble mot 4 stemmer ikke bifalt.
2. Ved alternativ votering mellom innstillingen til første ledd og forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre – med den foretatte rettelse – bifaltes innstillingen med 54 mot 21 stemmer.
Presidenten: Annet ledd tas opp til votering.
Sosialistisk Venstreparti har her varslet at de vil gå imot annet ledd.
Ågot Valle (SV) (fra salen): Det blir unødvendig å stemme imot dette når vi har vært med på forslagets første ledd subsidiært.
Presidenten: Da kan vi votere samlet over annet og tredje ledd.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:Ny § 2 c skal lyde:
2 c Levering av uadressert reklame
Det er forbudt i næringsvirksomhet å levere ut eller å gi en formidler i oppdrag å levere ut uadressert reklame til forbrukere som klart har tilkjennegitt at de motsetter seg dette. En formidler er likevel ikke ansvarlig for å ha levert ut uadressert reklame hvis formidleren har fått opplyst og har grunn til å anta at det som leveres ut, ikke er reklame.
Innstikk, som er omfattet av redaktøransvaret, i aviser og andre trykksaker, anses ikke som uadressert reklame etter denne bestemmelsen.
§ 17 første, andre og nytt tredje ledd skal lyde:
Den som forsettlig overtrer §§ 2–9 i denne lov eller vedtak som er gjort i medhold av denne lov, straffes med bøter, fengsel i inntil 6 måneder eller begge deler dersom ikke strengere straffebestemmelse kommer til anvendelse. Medvirkning straffes på samme måte.
Uaktsom overtredelse av §§ 2, 2a første ledd og 3 eller vedtak som er gjort i medhold av denne lov straffes med bøter, fengsel i inntil 6 måneder eller begge deler dersom ikke strengere straffebestemmelse kommer til anvendelse. Medvirkning straffes på samme måte.
Overtredelse av første og andre ledd anses som forseelse.
Nåværende tredje og fjerde ledd blir fjerde og femte ledd.
II
Loven trer i kraft fra det tidspunkt Kongen fastsetter.
Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.
Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.