Europautvalget - Møte i Europautvalget mandag den 19. mars 2018 kl. 9:30

Dato: 19.03.2018

Sak nr. 3

Eventuelt

Talere

Lederen: Det er meldt inn en sak og den er fra Sigbjørn Gjelsvik – vær så god!

Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Som utenriksministeren sikkert har fått med seg, er det en stor og økende motstand i det norske folk mot å avgi suverenitet over en viktig del av energipolitikken gjennom EUs tredje energimarkedspakke. Det er også stadig flere som tar til orde for at Norge bør bevilge seg mer tid, utsette saken, for å få mer oversikt over både hva som er på vei til å utvikle seg i EU, hvordan EU vurderer norske synspunkt på hvordan en bør innføre eventuelt regelverk i Norge og konsekvenser for Norge utover det.

Så viste jeg i starten av møtet til at det i går på noen nettaviser er vist til at det på Island nå er gjort vedtak både i Selvstendighetspartiet og også i tidligere Framsóknarflokkurinn som går på å gå imot avgivelse av suverenitet gjennom EUs tredje energimarkedspakke – gå imot det som ligger til behandling nå. Det er to av tre regjeringspartier på Island som har vedtak om det, og etter det som ble gjengitt i media i hvert fall, er også det tredje regjeringspartiet skeptisk.

Da er spørsmålet mitt: Hva slags oversikt og informasjon har en fra norsk side om situasjonen på Island? Hva slags framdrift ser en for seg i denne saken? Og: Vil det være noe formelt sett i veien for Norges del å bruke mer tid på å behandle denne saken i Norge, bl.a. ut fra det at islendingene tydeligvis ikke er beredt til å gjøre noe positivt vedtak per nå?

Lederen: Denne saken ligger som kjent i en annen komité, men vi har diskutert hvordan vi skal håndtere dette spørsmålet. Vi tar ikke opp ACER i sin helhet på dette møtet, og spesielt ikke under eventuelt, men jeg vil gi utenriksministeren anledning til å svare kort om det som forholder seg til Island, i og med at det er en aktuell sak. Vær så god.

Utenriksminister Ine M. Eriksen Søreide: Takk for det, leder.

Som representanten Gjelsvik er klar over, har det ikke vært behandling i Alltinget foreløpig, og vi vet heller ikke når det vil skje. Vi har informasjon som tyder på at det vil være behandling i parlamentet i Liechtenstein antageligvis mot slutten av mars/begynnelsen av april, men det er heller ikke helt sikkert. Vi vet jo fra vårt eget parlament at av og til kan ting skyve på seg, men det er i hvert fall det vi vet så langt.

Alle tre land, altså både Norge, Island og Liechtenstein, har vært veldig klare på at de står bak den løsningen for EØS-landene som gjelder tilknytningen til tredje energimarkedspakke, men alle landene skal jo ha sine nasjonale prosesser. Vi har respekt for det – vi har vår prosess, og Island og Liechtenstein har sin prosess.

Det er nå til behandling i Stortinget. Jeg er enig med komitélederen i at vi ikke skal gå inn i detaljene rundt det, for det ligger i en annen komité, men det Stortinget nå behandler, knytter seg til den samtykkeproposisjonen som ble lagt fram i november i fjor. Gitt de rundene vi også tidligere har hatt knyttet til utredninger fra Lovavdelingen, er det altså ikke noe som etter vår oppfatning tilsier at vi skulle utsette behandlingen av den, rett og slett fordi at de lovgivningsmessige spørsmålene er belyst, og Stortinget er klar til å ta stilling til det.

Men som sagt er det viktig at de ulike landenes prosesser får gå som de gjør. Det er helt naturlig i denne type spørsmål, og det er også helt naturlig her. Vi har altså ikke mer informasjon om når islendingene skal behandle dette i Alltinget, vi bare vet at de selvfølgelig også skal ha en diskusjon der, på lik linje med at vi har det her.

Lederen: Da er det to til som har bedt om ordet. Jeg foreslår at vi ikke åpner for ytterligere diskusjon enn de tre kommentarene, for dette begynner å minne om en diskusjon mer enn en informasjonsutveksling fra utenriksministeren. Jeg vil likevel gi ordet for spørsmål til utenriksministeren knyttet ikke til ACER som sådan, men til dette forholdet som har oppstått på Island.

Knag Fylkesnes først, deretter Gjelsvik, så Espen Barth Eide. Da har jeg ikke inntegnet flere talere, og da blir det ikke flere enn dem.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Når to av tre regjeringsparti på Island no har signalisert at dei går imot ACER, er det viktig informasjon også for Noreg. Spørsmålet mitt til utanriksministeren er: Er det kontakt mellom Island og Noreg i dette spørsmålet, når ein av våre viktigaste partnarar innanfor dette samarbeidet er i ferd med å ta eit standpunkt som er annleis enn det norske?

Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Først til påtalen når det gjelder å ta opp denne saken under Eventuelt: Jeg vil bare minne om at på forrige møte i Europautvalget ble ACER tatt opp uten at det sto på dagsordenen, og det ble tatt opp fra utenriksministerens side. Det syns jeg var positivt, men det er altså ut fra at det er en aktuell sak, det berører vårt forhold til en av avtalepartnerne våre i EØS. Konsekvensen her er jo at hvis islendingene sier nei, blir – i henhold til EØS-avtalens regler – regelverket ikke inntatt i EØS-avtalen. Ikke sant? Vilkåret er jo at for at det skal bli inntatt i EØS, så må alle EFTA-landene i EØS si ja, og derfor er det av stor betydning hva slags kontakt som er med islendingene.

Derfor har jeg også samme spørsmål som Knag Fylkesnes: Hva slags kontakt er det nå mellom den norske regjeringen og den islandske regjeringen om det spørsmålet her, og hva slags informasjon vil komme tilbake igjen til Stortinget om hvordan saken står i EØS-sammenheng?

Espen Barth Eide (A): Basert på den diskusjonen som har vært, har det fra en rekke hold kommet fram at man faktisk er mindre bekymret for innholdet i tredje pakke, men det har vært en viss uro om mulig framtidig utvikling. Kunne det ikke da være en idé at utenriksministeren tok kontakt med sine kolleger i EFTA-siden i EØS om et slags felles innspill med hensyn til framtidig regelverk, at man kunne si noe om noen felles synspunkter man ville legge til grunn for den diskusjonen som eventuelt vil komme om vinterpakken, den såkalte fjerde pakke?

Lederen: Da gir jeg ordet til utenriksministeren – vær så god.

Utenriksminister Ine M. Eriksen Søreide: Takk for det.

Det er kontakt på embetsnivå mellom norsk UD og islandsk UD for å forklare det som er våre posisjoner. Det er jo veldig sjelden sånn at vi driver direkte påvirkningskampanjer. Igjen: Jeg mener det er viktig at vi har respekt for de nasjonale prosessene som går på Island og i Liechtenstein, på samme måte som vi forventer respekt for at vi har våre nasjonale prosesser.

Når det gjelder spørsmålet om å lage ulike former for erklæringer sammen med Island og Liechtenstein, er det absolutt ikke umulig. Vi har gjort det i flere andre saker tidligere. Det er ikke uvanlig, men da må det på en måte være basert på at man har en felles enighet om hva det dreier seg om. Det er absolutt en mulighet som jeg mener vi også kan vurdere nå, jeg er bare litt opptatt av at ikke vi skal forstyrre nasjonale prosesser på ulike måter, fordi jeg mener vi skal ha grunnleggende respekt for parlamentene i de ulike landene og hvor i prosessene de er. Det er derfor det også er viktig at når det dukker opp denne type spørsmål, så søker vi så langt som mulig å avklare – med da i denne sammenheng Island og Liechtenstein – hva som er beveggrunnen for en eventuell vurdering eller stemmegivning for å finne ut av om det er ting vi kan gjøre sammen for å bidra til å løse opp i noen av problemstillingene. Det er ikke uvanlig, det har vi gjort i ulike sammenhenger, og vi vil absolutt se på og vurdere det også i denne sammenhengen.

Jeg skal ikke gå inn i diskusjonen om ACER her nå, for jeg tenker at det hører hjemme i et annet forum, men grunnleggende sett er det klart at vår vurdering dreier seg om hva som tjener norske interesser som en stor energinasjon. Det er det som må ligge til grunn for den posisjonen vi har inntatt, og som også ligger til grunn for den samtykkeproposisjonen som kom til Stortinget i november.

Lederen: Da er det ikke meldt inn flere saker, og vi kan heve møtet.