Europautvalget - EØS-utvalget tirsdag 17. juni 2003 kl. 15:40
Redegjørelse av utenriksministeren
Orientering av utenriksminister Jan Petersen om aktuelle saker
Utenriksminister Jan Petersen: Takk for det! Det er relativt begrenset – det er EØS-utvidelsen og laksesaken. Først til EØSutvidelsen: Jeg har tidligere informert EØS-utvalget om at det både på EFTA- og EU-siden var målsetting om å avslutte forhandlingene om EØS-utvidelsen før påske i et siste forhandlingsmøte 10. april. Som kjent kunne Polen på det tidspunkt ikke gi sin tilslutning til den forhandlingsløsning som kommisjonen og EFTA/EØS-landenes forhandlingsledere hadde oppnådd enighet om. Fra norsk side har vi etter dette gjennom direkte kontakter med Europakommisjonen, Polen og sentrale medlemsland og tiltredelsesland gjort vårt ytterste for å sikre et tilfredsstillende forhandlingsresultat i tide til at dette kunne legges frem for Stortinget før sommerferien.
Det er nå enighet om det som viste seg å være det eneste utestående spørsmålet, nemlig den tekniske og administrative forvaltningen av makrellkvoten. Polen har hevet sin reservasjon uten at det er foretatt noen endring i substansen i det avtaleutkastet som det var enighet om allerede i april.
EØS-utvidelsesavtalen er nå gjenstand for en høringsrunde i kommisjonen, medlemslandene og tiltredelseslandene. Parafering av avtalen vil finne sted etter denne runden. Deretter skal avtalen formelt behandles i rådet før undertegning. Selv om vi regner med parafering av avtalen ved månedsskiftet juni/juli, vil det på grunn av EUs interne prosedyrekrav og formelle frister ikke være mulig å få undertegnet avtalen før senere i sommer. Det er dermed på grunn av forhold utenfor vår kontroll ikke mulig å få avtalen lagt frem for Stortinget før sommerferien.
På bakgrunn av de rapporter vi har mottatt vedrørende status for ratifikasjonsprosessen for EUs utvidelsesavtale, er det imidlertid min vurdering at den forsinkelse som er oppstått, ikke vil sette i fare en samtidig utvidelse av EU og EØS fra 1. mai 2004, noe vi fra norsk side har hatt som et hovedmål.
Det andre var altså laksesaken. Som jeg nevnte på EØS-utvalgets møte 22. januar i år, utløp lakseavtalen mellom norske myndigheter og kommisjonen 28. februar i år. Ifølge EUs regelverk gjaldt likevel lakseeksportørenes prisavtaler med kommisjonen inntil rådet hadde truffet særskilt vedtak om opphør av antidumping- og antisubsidietiltak og dermed avvikling av de prisavtaler hver enkelt lakseeksportør hadde inngått med kommisjonen i 1997. EUs antidumping- og antisubsidietiltak rettet mot eksport av norsk laks ble opphevet 26. mai i år.
Avviklingen av tiltakene mot Norge ble noe forsinket i forhold til den tidsplan kommisjonen tidligere hadde lagt til grunn. Dette skyldtes innsigelser fra Storbritannia og Irland. Både for oss og kommisjonen var det ikke minst viktig at spørsmålet om sannsynligheten for fortsatt dumping/subsidier etter bortfall av tiltakene ble vurdert korrekt.
Fra norsk side er vi tilfreds med at frihandel for laks er gjeninnført. I forbindelse med avviklingen av myndighetenes lakseavtale med kommisjonen og lakseeksportørenes prisavtaler har vi fra norsk side orientert kommisjonen om tiltak som påvirker produksjonen av laks i Norge, dvs. konsesjonsordningen og systemet med fôrkvoter samt tiltak med bakgrunn i fiskehelse- og miljøhensyn. Videre har vi orientert om at eksportavgiften på eksport av laks til EU inntil videre opprettholdes – dette for fortsatt å finansiere markedsføringstiltak som kan øke etterspørselen etter norsk laks.
Haakon Blankenborg (A): Eit konkret spørsmål i samband med utvidinga av EØS-avtala. Det er for så vidt eit såpass konkret spørsmål at eg kunne ta det i ein annan samanheng. Men ut frå at målet er samtidig ikrafttreden for både EØS og utvidinga, er spørsmålet om også ratifikasjonsprosessen kan gå nokolunde parallelt for EØS-avtala og dei andre, eller om utvidingsavtalene er komne så langt at vi må kome på etterskot med ein eigen prosess om EØS-avtala.
Fung. leder: Er det andre som ber om ordet? – Det er det ikke.
Da vil jeg bare fra Senterpartiets side ta med et spørsmål, som knytter seg til om den nye avtalen på utvidelsen er offentliggjort, eller når den eventuelt vil bli offentliggjort.
Utenriksminister Jan Petersen: Først til spørsmålet om parallellitet. Det mener vi skal kunne gå, i hvert fall i de aller fleste land, uten at jeg har full oversikt over det. Noe av det opprinnelige målet vårt er ikke bare å komme i land samtidig, men at det ikke henger seg opp som en helt separat sak. Jeg vil tro at det kan gå mange steder.
Når det gjelder offentliggjøring av avtalen, er selve teksten ennå ikke offentliggjort. Substansen er jo kjent for de aller fleste, men selve teksten er ikke offentliggjort ennå. Det skjer først etter parafering, da er all technicalityen på plass. Når vi nå mistet muligheten for å fremlegge avtalen forrige uke, har vi en tre måneders periode i forhold til Stortinget. Vi skal selvfølgelig gjøre dette ferdig så fort vi kan, men vi får ikke noen behandling av den før vi kommer ut på høsten igjen.
Fung. leder: Takk for det. Er det andre synspunkter eller spørsmål? – Det er det ikke.