Europautvalget - EØS-utvalet måndag 14. desember 1998 kl. 15:15
Sak nr. 2
Eventuelt
Fung. leder: Vi har to saker under Eventuelt. Jeg vil be utenriksministeren introdusere dem begge to.
Utenriksminister Knut Vollebæk: Jeg tenkte jeg bare kunne si litt om status for differensiert arbeidsgiveravgift og låne- og tilskuddsordningen.
Når det gjelder differensiert arbeidsgiveravgift, viser jeg til min redegjørelse som jeg gav sammen med finansministeren 19. november, hvor begjæringen til EFTA-domstolen og utsettelse av gjennomføringen av ESAs vedtak ble omtalt. Domstolen innvilget 11. desember i en midlertidig forføyning Norge utsettelse med gjennomføringen av vedtaket til dommen i hovedspørsmålet foreligger. Dommen ventes i løpet av første halvår 1999. Dette innebærer at domstolen har sagt seg enig med Norge i at dagens ordning kan stå ved lag inntil det eventuelt fastslås at ESAs vedtak er gyldig. De problemstillinger som hadde oppstått dersom Norge ikke hadde fått innvilget utsettelse, blir derfor uaktuelle. Dette ser vi på som meget positivt.
Fung. leder: Dette er jo meget tilfredsstillende. Er det noen som ønsker å si noe i den sammenheng? Det er det ikke, og da går vi videre.
Utenriksminister Knut Vollebæk: Til låne- og tilskuddsordningen, som fortsatt er noe uavklart. Stortinget ble sist orientert i den utvidede utenrikskomite 19. november i år. Regjeringens holdning, som da ble gjort kjent for Stortinget, var arbeidet for å få etablert en felles EFTA-posisjon som grunnlag for forhandlinger med EU, basert på følgende fire elementer:
1. Det innledes samtaler med EU med sikte på å drøfte en ny ordning basert på EØS-avtalens artikkel 115.
2. Det legges opp til at en ny ordning gis varighet på 3-5 år med ikrafttredelse i år 2000. Norge kan imidlertid akseptere ikrafttredelse allerede i 1999, dersom utviklingen i forhandlingene krever det.
3. Det legges til grunn at nye bidrag ikke skal overstige innbetalingene til nåværende ordning, som er ca. 200 mill. kr årlig for Norges del.
4. Det vil være en målsetting at bidraget i størst mulig grad dreies mot nye medlemsland, men uten å utelukke overføringer til dagens medlemsland.
Dette fikk Regjeringen tilslutning til i den utvidede utenrikskomite.
EFTA- og EØS-landene er nå inne i drøftelser med kommisjonen. Det har vært avholdt flere møter, og et nytt møte finner sted i dag. Målsettingen er raskest mulig å bli enig om en skisse som kommisjonen kan presentere for medlemslandene. Det er betydelig uenighet internt i EFTA. I Island er det liten forståelse for nye finansielle forpliktelser utover nåværende ordning. Vår målsetting er at møtene i dag og eventuelt senere i uken vil skape grunnlag for en felles EFTA-posisjon og en skisse til løsning som også kommisjonen kan stille seg bak. Dersom det lykkes å få en felles posisjon denne uken, er det håp om å kunne komme fram til en slik skisse til løsning forut for EØS-komiteens møte i Brussel 18. desember, der saken står på dagsordenen. Jeg vil likevel understreke at det er et betydelig stykke frem til endelig avtale.
I tillegg til dette kan jeg kanskje nevne at jeg vil ta opp dette i Madrid i morgen i forbindelse med at jeg skal delta på et givermøte for Bosnia. Det er spesielt Spania som har stilt krav her, og det er også spesielt Spania som legger hindringer i veien for Norges deltagelse i øvrig EØS-sammenheng på grunn av dette. Jeg er vel ikke veldig optimistisk når det gjelder å få til en åpning fra spansk side i morgen, for jeg tror at man ikke ønsker å være så imøtekommende fra spansk side før man er helt sikker på at avtalen er i havn.
Fung. leder: Takk for det.
Er det noen som ønsker å kommentere denne siste orienteringen? Det er det ikke.
Møtet hevet kl. 15.30.