Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åse Kristin Ask Bakke, Mona Nilsen og Torstein Tvedt Solberg, fra Høyre, Turid Kristensen og fung. leder Tage Pettersen, fra Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen og Per Olav Tyldum, fra Fremskrittspartiet, Silje Hjemdal, fra Sosialistisk Venstreparti, Kathy Lie, og fra Venstre, Naomi Ichihara Røkkum, viser til representantforslag fra stortingsrepresentantene Rasmus Hansson, Sigrid Zurbuchen Heiberg og Une Bastholm (MDG) om å gjøre det lettere og billigere å reparere. Forslagsstillerne mener at det er behov for en mer bærekraftig økonomi hvor det er nødvendig med en skatte- og avgiftspolitikk som belønner miljøvennlig forbruk og produksjon. Dette innebærer høyere avgifter på miljøskadelig forbruk, lavere skatt på arbeid og lavere avgifter på miljøvennlig forbruk.

Forslagsstillerne løfter også frem at reparatørnæringene i dag er svakt organisert og mangler en tydelig kanal inn mot sentrale myndigheter. Videre løftes behovet for utvidelse av reklamasjonsfristene og at EUs «Right to repair»-direktiv bør implementeres i norsk rett snarest mulig.

Komiteen deler dette engasjementet og viser også til Stortingets enstemmige vedtak ved behandlingen av Innst. 124 S (2022–2023):

«Stortinget ber regjeringen kartlegge hvordan virkemiddelapparatet kan innrettes slik at man i sterkere grad støtter opp under deler av eller hele verdikjeder som bidrar til en overgang til mer sirkulærøkonomi.»

Komiteen viser til statsrådens svarbrev til komiteen. Der skriver hun blant annet at regjeringen allerede har et klyngeprogram som skal stimulere til samarbeid og innovasjon, og at det vil være uheldig om man vedtar et eget klyngeprogram for reparatører, slik representantene foreslår.

Statsråden skriver videre:

«Ekspertgruppen for utredning av virkemidler for en sirkulær økonomi, som ble satt ned i mars 2024, har i sitt mandat å gjøre en helhetlig utredning av virkemidler som kan fremme sirkulære aktiviteter. (…) Ekspertgruppen vil legge frem sin rapport i uke 22. Regjeringen vil vurdere nye tiltak og virkemidler for en sirkulær økonomi når ekspertgruppens anbefalinger foreligger. En vurdering av en tilskuddsordning for reparasjon må vurderes i sammenheng med andre mulige virkemidler.

(…)

Erfaringer fra andre land som har redusert merverdiavgiftssats på reparasjoner, viser begrenset måloppnåelse fordi en del produkter ikke kan repareres og en del produkter har lav pris. I tillegg vil måloppnåelsen avhenge av i hvilken grad avgiftsreduksjonen veltes over i prisene til forbrukeren. På denne bakgrunn mener jeg at man ikke bør gå videre med et forslag om redusert merverdiavgift på reparasjonstjenester nå.

(…)

Fritak for merverdiavgift for reservedeler krever at begrepet avgrenses og defineres. Varer som brukes som reservedeler kan som regel brukes til langt mer enn å erstatte en tilsvarende ødelagt vare i et større produkt. Det gjør det krevende å lage en presis definisjon av reservedeler.

(…)

Reparatørbedrifter er ikke et begrep som brukes i skatte- eller avgiftsreglene i dag. Forslaget om redusert arbeidsgiveravgift for slike bedrifter vil gi avgrensningsproblemer fordi en presist må definere hvilke tjenester som kvalifiserer for redusert sats. (…) Det kan ikke gjøres endringer i støtten uten en ny godkjenning fra ESA.

(…)

Reklamasjonsfristene i kontraktslovgivningen er til vurdering i Justis- og beredskapsdepartementet. Dette har bakgrunn i Stortingets anmodningsvedtak nr. 515 (2019–2020) der ’Stortinget ber regjeringen utrede om reklamasjonsfristen på nyoppførte boliger skal økes fra fem til ti år, samt konsekvensene av en eventuell utvidelse’. Ved utredning av en eventuell utvidelse av reklamasjonsfrister i bustadoppføringslova er det naturlig å samtidig se hen til reklamasjonsfrister som følger av annen lovgivning.

(…)

Direktivet [Right to repair] er ikke ennå innlemmet i EØS-avtalen, men Justis- og beredskapsdepartementet er i gang med dette arbeidet. Gjennomføringen av direktivet i norsk rett er antatt å kreve lovendring, og Stortinget må dermed samtykke til innlemmelsen av direktivet i EØS-avtalen.

Før et eventuelt lovforslag som gjennomfører direktivet i norsk rett kan legges frem for Stortinget, må forslaget sendes på høring i samsvar med utredningsinstruksen. Det er foreløpig kun Kommisjonens direktivforslag som har vært sendt på høring. Dette ble gjort 22. juni 2023. Av hensyn til utredningsprosessen vil det ikke la seg gjøre å fremme et eventuelt lovforslag for Stortinget innen den fristen som nevnes i representantforslagets punkt 10.»

Komiteen viser også til de innkomne skriftlige høringsuttalelsene. NHO Service og Handel er positive til forslagene som fremmes i representantforslaget, om å fjerne merverdiavgiften på reparasjoner og utleie. Samtidig vil de oppfordre til å også fjerne merverdiavgiften på brukthandel. De mener dagens reklamasjonsfrister i tilstrekkelig grad ivaretar forbrukere og næringsliv, og de er positive til at Right to repair innarbeides raskt i norsk lov.

Norsk bibliotekforening mener det er nødvendig å legge til rette for at det skal være lett å utvikle bærekraftige løsninger. De skriver at sirkulærøkonomien må være en del av løsningen på veien mot et bærekraftig samfunn.

Sirk Norge støtter representantforslagets intensjon om å gjøre reparasjon mer konkurransedyktig og lønnsomt.

Stiftelsen Elektronikkbransjen er veldig positive til alle punktene i representantforslaget, med unntak av 7, 8 og 9, som alle omfatter utvidet reklamasjonsfrist.

Komiteens medlemmer fra Høyre støtter ønskene fra forslagsstillerne om økt gjenbruk, gjenvinning og reparasjon på veien mot en sirkulær økonomi.

Disse medlemmer viser til at Høyre i denne stortingsperioden fikk gjennomslag for at regjeringen måtte utrede en produsentansvarsordning for tekstiler. Det vil si at produsentene og importørene av klær må betale for et retursystem for avfallet. I tillegg ville Stortinget sikre at klesbransjen i større grad gjenbruker usolgte klær i stedet for å ødelegge dem.

Tekstil- og klesindustrien er en av industriene som forurenser mest. Man må ta et oppgjør med «bruk- og kast»-samfunnet, og da trenger man tydelige krav til de som produserer og importerer klær til Norge. Et viktig prinsipp i Høyres klima- og miljøpolitikk er at det er forurenser som må betale. Det er også viktig at de som produserer klær, har økonomiske incentiver til å produsere klær som er mer bærekraftige og holdbare og lar seg reparere.

Disse medlemmer viser også til at partiet har fremmet forslag om at Norge må delta i arbeidet med utvikling av et felleseuropeisk regelverk og tiltak innen sirkulær økonomi og jobbe for at PEF-rammeverket (Product Environmental Footprint) medberegner den totale miljøbelastningen over hele livsløpet til et produkt, inkludert mikroplastutslipp. Videre viser disse medlemmer til at man må støtte arbeidet med å videreutvikle en miljømerkeordning som omfatter sirkulære aspekter, funksjon, kvalitetskrav, garantiperiode, levetid, produktdesign og muligheter for reparasjon, blant annet ved å styrke Miljømerking Norge og Svanemerket.

Medlemene i komiteen frå Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre deler forslagsstillaranes ønske om meir reparasjon, gjenbruk og gjenvinning og meiner at det trengst stimulerande verkemidel for å lykkast med overgangen til ein sirkulær økonomi. Målet med sirkulærøkonomien er å skape verdiar av ressursane i planeten på berekraftig vis. Dette inneber produksjon av varer med lang levetid og med minst mogleg bruk av ikkje-fornybare ressursar. Reparasjon, gjenbruk og gjenvinning vil føre til ein kraftig reduksjon av avfall.

Desse medlemene fremjar difor følgjande forslag:

«Stortinget ber regjeringa greie ut dei økonomiske kostnadane og vinstane ved å redusere momsen på reparasjon, gjenbruk og utleige av klede og utstyr.»

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti støtter forslagsstillernes intensjon om å legge bedre til rette for å reparere istedenfor å kaste og kjøpe nytt. I en verden med stadig økende forbruk, med økende mengde avfall og hvor vi ser at jordas ressurser er begrenset, er det behov for å tenke nytt om hvordan vi opptrer som forbrukere. Det er behov for å legge bedre til rette for utvikling av sirkulærøkonomi. Forslagsstillerne fremmer flere forslag for å støtte opp om aktører og bedrifter som reparerer alt fra klær til elektronikk. Flere av forslagene mener dette medlem det kan være aktuelt å se nærmere på. Når det gjelder momsfritak, er det som statsråden skriver i sitt svarbrev, behov for å utrede nærmere hvilke avgrensninger som må gjøres for at tiltaket skal bli treffsikkert.

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti merker seg at Justis- og beredskapsdepartementet er i gang med arbeidet med å innlemme EU-direktivet Right to repair i EØS-avtalen, og ser frem til at aktuelt lovforslag fremmes for Stortinget. Disse medlemmer viser til at dette ikke ser ut til å være nært forestående, og at det derfor kan være andre tiltak og virkemidler som bør ses på før dette.

Disse medlemmer er enig med Norsk bibliotekforening i at det er nødvendig å legge til rette for mer bærekraftige løsninger, og at sirkulærøkonomien må være en del av løsningen for et bærekraftig samfunn.