Landbruks- og matdepartementet legger i proposisjonen
frem forslag til lov om forebygging og reduksjon av matsvinn (matsvinnloven).
Loven har som formål å fremme bedre ressursutnyttelse av næringsmidler gjennom
å forebygge og hindre at næringsmidler går ut av verdikjeden.
Det foreslås at loven skal gjelde for alle virksomheter
som produserer, omsetter eller serverer næringsmidler i Norge, både
offentlige og private virksomheter. Det foreslås å ta inn definisjoner
av sentrale begreper i loven, å lovfeste et krav om å gjennomføre
aktsomhetsvurderinger og at nærmere avgrensede virksomheter skal
iverksette tiltak for å donere overskudd av næringsmidler.
Det fremgår av proposisjonen at en rekke forhold og
detaljer vil måtte utredes nærmere, og at det vil bli utarbeidet
utfyllende forskrifter som kan supplere og utfylle også disse lovkravene.
For å sikre effektiv håndheving av den foreslåtte
loven foreslås det bestemmelser om tilsyn, gebyr og håndheving,
samt behandling av personopplysninger. Når det gjelder sanksjoner,
foreslås det bestemmelser om tvangsmulkt og overtredelsesgebyr,
men det foreslås ikke bestemmelser om straff.
Det fremgår av proposisjonen at loven ikke vil
tre i kraft før tilknyttede forskrifter er på plass.