Sammendrag

Innledning

I proposisjonen blir det bedt om Stortingets samtykke i godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 179/2024 av 5. juli 2024 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) 2019/127 av 16. januar 2019 om opprettelse av Den europeiske stiftelsen for bedring av leve- og arbeidsvilkårene (Eurofound).

Fordi gjennomføringen av EØS-komiteens beslutning har budsjettmessige konsekvenser, er Stortingets samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nødvendig i medhold av Grunnloven § 26 annet ledd.

EØS-komiteens beslutning nr. 179/2024 av 5. juli 2024 innebærer en endring av EØS-avtalen protokoll 31 om samarbeid på særlige områder utenfor de fire friheter.

Det vises til proposisjonens kapittel 2, der det er redegjort for Den europeiske stiftelsen for bedring av leve- og arbeidsvilkårene (Eurofound).

Det vises til proposisjonens kapittel 3, der innholdet i forordningen er detaljert redegjort for.

Bakgrunn

Ved EØS-komiteens beslutning nr. 179/2024 av 5. juli 2024 ble det besluttet å endre EØS-avtalens protokoll 31 om samarbeid på særlige områder utenfor de fire friheter, ved innlemmelse i EØS-avtalen av Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2019/127 av 16. januar 2019 om opprettelsen av Den europeiske stiftelsen for bedring av leve- og arbeidsvilkårene (Eurofound) og om oppheving av rådsforordning (EØF) nr. 1365/75.

Forordning (EU) 2019/127 gjelder organiseringen av Den europeiske stiftelsen for bedring av leve- og arbeidsvilkårene (Eurofound). Forordningen erstatter rådsforordning (EØF) nr. 1365/75 om opprettelsen av Eurofound.

Norges samarbeid med Eurofound

Vilkårene for Norges deltagelse i Eurofound følger av en rammeavtale inngått i 1994. Avtalen legger til rette for at Norge kan delta i de av Eurofounds prosjekter og undersøkelser Norge selv ønsker, og da med de samme rettigheter og plikter (herunder økonomiske) som EUs medlemsstater. De siste årene har Norge deltatt i to løpende prosjekter i Eurofound. I tillegg til deltakelse i prosjekter gir rammeavtalen EØS-statene rett til å i fellesskap møte med tre representanter (en representant fra myndighetene, arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden) i Eurofounds styre. EØS-statenes representanter har ikke stemmerett i styret. For tiden er det Norge som representerer EØS-statene i styret (også på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden). Kostnadene med prosjektene og styredeltakelse dekkes over Arbeids- og inkluderingsdepartementets budsjett.

Eurofound er ett av tre EU-byråer som bygger på trepartssamarbeid mellom arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner og nasjonale myndigheter. De to andre er:

  • EU-OSHA (Det europeiske byrå for helse og sikkerhet på arbeidsplassen)

  • Cedefop (Det europeiske senter for utvikling av yrkesopplæring).

Norge deltar i begge disse.

Økonomiske og administrative konsekvenser

I henhold til rammeavtalen betaler ikke Norge fast årlig kontingent til Eurofound, men betaler kostnader for de enkeltprosjektene Norge har valgt å delta i.

Norge deltar i to prosjekter:

  • Norge er inkludert i undersøkelsen the European Working Conditions Survey. Den åttende versjonen som nå pågår, har en kostnad på ca. 5 500 000 kroner fordelt over tre år.

  • Norge deltar i Network of European Correspondents, som har en årlig kostnad på ca. 1 700 000 kroner.

I tillegg kommer kostnader med å reise og delta på styremøter to ganger i året. Kostnadene til Eurofound dekkes over Arbeids- og inkluderingsdepartementets budsjett (kap. 601.21 og kap. 601.70).

Innlemmelse av rettsakten i EØS-avtalens protokoll 31 innebærer at Norge kan fortsette å delta i Eurofounds prosjekter på samme måte som i dag, uten at det tilkommer nye økonomiske eller administrative konsekvenser.

Kostnader med eventuell deltakelse i nye prosjekter dekkes over Arbeids- og inkluderingsdepartementets budsjett.

Vurdering og tilråding

Norge har deltatt i Eurofounds prosjekter og vært representert i Eurofounds styre, og det anses som viktig å fortsatt være tilknyttet Eurofound på samme rammevilkår.

Det anses hensiktsmessig at denne forordningen forankres i EØS-avtalen, ved innlemmelse av rettsakten i Protokoll 31.

Innlemmelse av forordningen vil dessuten innebære at det blir tydeligere forankret i EØS-avtalen at rammeavtalen av 1994 fortsatt skal angi rammevilkårene for samarbeidet med Eurofound, herunder de økonomiske forpliktelsene forbundet med deltakelsen.

Innlemmelse av forordningen krever ikke lov- eller forskriftsendringer.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet tilrår godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 179/2024 av 5. juli 2024 om innlemmelse i EØS-avtalen av Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2019/127 av 16. januar 2019 om opprettelse av Den europeiske stiftelsen for bedring av leve- og arbeidsvilkårene (Eurofound) og opphevelse av rådsforordning (EØF) nr. 1365/75. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.