Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Tone E. Berge Hansen, Per Vidar Kjølmoen, Anette Trettebergstuen og Torbjørn Vereide, fra Høyre, Henrik Asheim, Anna Molberg og Aleksander Stokkebø, fra Fremskrittspartiet, Alf Erik Bergstøl Andersen og Dagfinn Henrik Olsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Kirsti Bergstø og lederen Freddy André Øvstegård, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, og fra Rødt, Mímir Kristjánsson, viser til at proposisjonen omhandler forordning (EU) 2019/127, som gjelder organiseringen av Den europeiske stiftelsen for bedring av leve- og arbeidsvilkårene (Eurofound). Forordningen erstatter rådsforordning (EØF) nr. 1365/75 om opprettelsen av Eurofound. Komiteen viser til regjeringens omtale, hvor det fremholdes at forordningen innebærer en oppdatering av terminologien når det gjelder Eurofounds formål og oppgaver og av bestemmelsene om organiseringen av Eurofound med sikte på bedre harmonisering med reguleringen av de øvrige to EU-byråene som også bygger på trepartssamarbeid. Utover dette mener regjeringen at den nye forordningen i all hovedsak er en videreføring av den opprinnelige.

Komiteen merker seg videre regjeringens vurdering i proposisjonen, hvor det understrekes at Norge i lang tid har deltatt i Eurofounds prosjekter og vært representert i Eurofounds styre. Komiteen viser til at regjeringen anser det som viktig å fortsatt være tilknyttet Eurofound på samme rammevilkår som nå, og at innlemmelse av forordningen ikke krever videre lov- eller forskriftsendringer.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Rødt legger til grunn at innlemmelse av forordning (EU) 2019/127 om opprettelsen av Den europeiske stiftelsen for bedring av leve- og arbeidsvilkårene (Eurofound) ikke innebærer noen realitetsendring utover hva som gjelder for rammeavtalen for Norges deltakelse, som ble inngått i 1994. Disse medlemmer viser til at innlemmelse av rettsakten i EØS-avtalen ikke vil gi Norge nye økonomiske eller administrative byrder, men kan fortsette deltakelse i enkeltprosjekter. Disse medlemmer merker seg at innlemmelse av forordningen ikke krever lov- eller forskriftsendringer.

Disse medlemmer er uenig i stadige utvidelser av EØS-avtalens virkeområde, noe som øker kostnadene knyttet til avtaleområdene og begrenser det nasjonale handlingsrommet.