Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Innhold
Midlertidig versjon
Stortinget ber regjeringen om på egnet måte å avklare og tydeliggjøre vilkårene og innholdet i det foreslåtte vesentlighetskravet i opplæringslova § 13-4 første ledd ny bokstav d, slik at det fremkommer at forstyrrelser først og fremst løses gjennom god klasseledelse og fagligpedagogisk tilnærming.
Stortinget ber regjeringen sørge for at elever som det gjentatte ganger må gripes inn fysisk overfor skal ha en egen tiltaksplan.
Stortinget ber regjeringen sikre en klargjøring av hvordan man tar i bruk reglene for et trygt og godt skolemiljø for elever som det gjentatte ganger må gripes inn fysisk overfor, og ber departementet vurdere å etablere en egen klageadgang.
Opplæringslova § 13-4 første ledd innledningen skal lyde:
Tilsette i skolen, leksehjelpa og skolefritidsordninga skal ikkje gripe inn fysisk overfor elever, men kan, når andre tiltak ikkje er tilstrekkelege, gripe inn fysisk mot elevar for å avverje at ein elev
Privatskoleloven § 3-10 b innledningen første ledd skal lyde:
Tilsette i skolen skal ikkje gripe inn fysisk overfor elever, men kan, når andre tiltak ikkje er tilstrekkelege, gripe inn fysisk mot elevar for å avverje at ein elev
Stortinget ber regjeringen fremme lovendring som sikrer at fysisk inngripen omtales som siste utvei i lovtekst.
Stortinget ber regjeringen følge utviklingen i skolen som følge av utvida hjemmel for fysisk inngripen, gjøre en evaluering etter tre år, og komme tilbake til Stortinget på egna måte.
Stortinget ber regjeringen om å etablere en grundig strategi for implementering av endringen av opplæringslova med en utvidelse av adgangen til fysisk inngripen.
Stortinget ber regjeringen fremme nødvendige lov- og regelverksendringer som gjør det enklere å flytte elever som gjennom langvarig uønsket atferd har skapt betydelige forstyrrelser i skolehverdagen for andre elever.
Stortinget ber regjeringen sørge for et tilbud med eget, særskilt oppfølgingsløp for elever med langvarig uakseptabel adferd på skolen.
Stortinget ber regjeringen gjennomgå regelverket og fremme nødvendige endringer som sikrer skoleansatte en rett til informasjon om elever som har en kjent voldshistorikk, eller som på annen måte kan utgjøre en sikkerhetsrisiko.
Stortinget ber regjeringen sørge for klare retningslinjer og rutiner for oppfølging, sanksjoner og politianmeldelse fra skolene ved ulike typer hendelser knyttet til vold og trusler i skolene.