Innstilling fra justiskomiteen om representantforslag om et kriminalomsorgsløft til det beste for både innsatte og ansatte

Søk
Til Stortinget

Bakgrunn

I dokumentet fremmes følgende forslag:

  • «1. Stortinget ber regjeringen utarbeide en konkret handlingsplan for forebygging av vold mot ansatte i kriminalomsorgen og komme tilbake til Stortinget innen rimelig tid.

  • 2. Stortinget ber regjeringen utarbeide en opptrappingsplan for å bedre bemanningssituasjonen i kriminalomsorgen.

  • 3. Stortinget ber regjeringen iverksette en opptrappingsplan for investeringer i fysisk og teknisk infrastruktur i fengslene.

  • 4. Stortinget ber regjeringen nedsette et utvalg som skal evaluere M2015-modellen for fengselsbygg.

  • 5. Stortinget ber regjeringen evaluere husleieordningen i staten med sikte på at statlig eide bygg skal kunne driftes og vedlikeholdes forsvarlig.

  • 6. Stortinget ber regjeringen innen rimelig tid komme tilbake til Stortinget med en forpliktende plan for oppfølging av anbefalingene i Rambøll-rapporten ‘Kartlegging av psykiske belastningsreaksjoner blant ansatte i kriminalomsorgen’.

  • 7. Stortinget ber regjeringen legge frem en opptrappingsplan for bedring av helsetilbudet i norske fengsler samt en styrking rusmestring og psykisk helsevern, særlig for langtidsdømte.

  • 8. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å lovfeste innsattes rett til daglig medisinsk tilsyn under isolasjon.

  • 9. Stortinget ber regjeringen sikre et likeverdig helsetilbud for kvinner som soner i fengsel.

  • 10. Stortinget ber regjeringen snarest fremme et lovforslag som sikrer at tilfeller av selvmordsforsøk eller selvmord i fengsel alltid skal undersøkes av Tilsynsrådet for kriminalomsorgen.

  • 11. Stortinget ber regjeringen påse at Tilsynsrådet for kriminalomsorgen har kompetansen som trengs for å undersøke og følge opp tilfeller av selvmord i fengsel.

  • 12. Stortinget ber regjeringen fremme forslag som sikrer at det skal være tre ukers klagefrist på vedtak etter straffegjennomføringsloven, slik det er ellers innenfor forvaltningsretten.»

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse av forslagene.

Komiteens behandling

Daværende justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl har uttalt seg om forslaget i brev av 30. januar 2025. Brevet følger som vedlegg til innstillingen.

Komiteen har invitert til å gi skriftlige høringsinnspill i saken. Det er mottatt fem høringsinnspill. Disse er tilgjengelige på sakens side på stortinget.no.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ragnhild Male Hartviksen, Benjamin Jakobsen og Hadia Tajik, fra Høyre, Ingunn Foss og Mari Holm Lønseth, fra Senterpartiet, Sandra Borch og Else Marie Rødby, fra Fremskrittspartiet, lederen Helge André Njåstad og Johan Aas, fra Sosialistisk Venstreparti, Andreas Sjalg Unneland, og fra Venstre, Ingvild Wetrhus Thorsvik, viser til representantforslaget og til statsrådens vurdering av forslaget i brev av 30. januar 2025. Komiteen viser også til at det er avholdt skriftlig høring i saken.

Komiteen deler forslagsstillernes bekymring for situasjonen i kriminalomsorgen og behovet for vesentlige tiltak for å sette kriminalomsorgen i stand til å ivareta sitt samfunnsoppdrag. Komiteen understreker at de ansatte i kriminalomsorgen er nøkkelen til god straffegjennomføring og godt samfunnsvern, og at de ansattes kompetanse og kapasitet er avgjørende for at straffegjennomføringen skal ha godt innhold som virker kriminalitetsforebyggende.

Komiteen er kjent med at flere fengsler har en uegnet bygningsmasse med stort vedlikeholdsetterslep. Komiteen viser til brevet fra statsråden og merker seg at departementet arbeider med å få på plass en langsiktig og helhetlig plan for fremtidig fengselskapasitet.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet deler forslagsstillernes bekymring for situasjonen i kriminalomsorgen. Det er nødvendig å sikre gode soningsforhold for de innsatte og best mulig arbeidsforhold for de ansatte i hele landet. Disse medlemmer viser til at Arbeiderpartiet og Senterpartiet i regjering har foreslått en styrking av kriminalomsorgen hvert år i denne stortingsperioden − senest i statsbudsjettet for 2025 − for å lette presset på de ansatte og gjøre arbeidshverdagen mindre belastende. Dette har vært en nødvendig kursendring etter at regjeringen Solberg i åtte år påførte sektoren flate ostehøvelkutt gjennom avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen. I tillegg har høy inflasjon og kostnadsvekst de siste årene vært økonomisk belastende for kriminalomsorgen. Disse medlemmer viser for øvrig til at det i budsjettet for 2025 er lagt opp til å bygge flere plasser i ungdomsenhetene for å øke kapasiteten og dempe presset. Det er også vedtatt utredning av flere nye fengsler som vil kunne bedre arbeidshverdagen for ansatte og soningsforholdene for innsatte, blant annet et kvinnefengsel på Østlandet og nye fengsler i Ålesund og Mosjøen, samt økt kapasitet i Vadsø.

Disse medlemmer viser til at tidligere statsråd Emilie Enger Mehl i regjeringen Støre derfor igangsatte arbeidet med en stortingsmelding om straffegjennomføring. I den forbindelse ble det invitert til en åpen innspillsrunde med både fysiske innspillsmøter og mulighet til å komme med skriftlige innspill til meldingsarbeidet, våren 2024. Disse medlemmer forstår det slik at regjeringen Støre har til hensikt å ferdigstille meldingen og legge den fram for Stortinget i løpet av stortingsperioden.

Disse medlemmer viser til at representantforslaget omhandler en rekke temaer som det er naturlig å behandle helhetlig i forbindelse med den kommende meldingen. Disse medlemmer vil på denne bakgrunn avvente en realitetsbehandling av forslagene til meldingen foreligger til behandling i Stortinget.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til at regjeringen Solberg 18. juni 2021 la frem Meld. St. 39 (2020–2021) Kriminalomsorgsmeldingen, og at regjeringen Støre la denne i skuffen og bebudet en egen melding som nå snart 4 år etter enda ikke er lagt frem.

Disse medlemmer støtter ikke forslagene 1–11 i saken, og mener det er naturlig at forslagene behandles i en stortingsmelding.

Disse medlemmer er positive til en eventuell utredning av forslag 12 om at det skal være tre ukers klagefrist på vedtak etter straffegjennomføringsloven.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil fremheve at det er viktig at Stortinget får adressert forholdene i kriminalomsorgen, og da særlig arbeidsforholdene til de ansatte i kriminalomsorgen. Disse medlemmer viser til at det har blitt varslet en stortingsmelding om kriminalomsorgen, men denne har ikke vært å se på de siste oversiktene over hvilke saker regjeringen vil legge frem for Stortinget i løpet av våren. På denne bakgrunn har disse medlemmer etterspurt fremdriften i arbeidet med denne stortingsmeldingen.

Disse medlemmer viser herunder til skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Helge André Njåstad, jf. Dokument nr. 15:1126 (2024–2025). Som det fremgår av statsrådens besvarelse av dette spørsmålet, vil stortingsmeldingen om kriminalomsorgen bli ferdigstilt i løpet av denne stortingsperioden. Disse medlemmer imøteser ferdigstillelsen og fremleggelsen av denne stortingsmeldingen for Stortinget.

Slik disse medlemmer ser det, vil det være naturlig å adressere kriminalomsorgen i den varslede stortingsmeldingen, og ikke i det foreliggende representantforslaget fra Rødt. Disse medlemmer vil følgelig ikke støtte representantforslaget.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Venstre mener kriminalomsorgen spiller en avgjørende rolle i å rehabilitere og med det forhindre ny kriminalitet. Det er et krevende samfunnsoppdrag når de ansatte har for lav bemanning, noe som igjen rammer tilbudet og soningsforholdene til de innsatte.

Disse medlemmer uttrykker bekymring når det stadig kommer historier fra innsiden av norsk kriminalomsorg og norske fengsler - fortellinger om innsatte som blir syke av isolasjon, om mangelfulle soningstilbud og om ansatte som utsettes for vold og trusler, både på jobb og i privatlivet. Kriminalomsorgen skal være et trygt sted for både innsatte og ansatte, der hovedoppgaven er å rehabilitere domfelte slik at de kan vende tilbake til samfunnet uten kriminalitet etter endt soning. Som enhver annen arbeidsplass må det også være et sikkert og forsvarlig sted å jobbe.

Disse medlemmer viser til at blant de siste 1 000 studentene ved Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter KRUS har 400 valgt å forlate kriminalomsorgen. Dette tilsvarer en investering på 400 mill. kroner som har gått tapt. Hovedårsakene til den høye avgangen er lav grunnlønn og en utfordrende arbeidshverdag. Mange opplever at jobben er så krevende at den tærer på både fysisk og psykisk helse. I 2023 hadde kriminalomsorgen et samlet sykefravær på over 10 pst., og behovet for vikarer og overtid i førstelinja er stort.

Disse medlemmer viser til at i august 2024 presenterte Actis og Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) rapporten «Rus- og helseutfordringer i fengsel – de ansattes erfaringer». Rapporten var basert på en undersøkelse blant over 1 000 NFF-medlemmer og ansatte i kriminalomsorgen, med mål om å kartlegge deres erfaringer med rusproblematikk i fengslene og hvordan dette påvirker arbeidshverdagen.

Disse medlemmer merker seg at undersøkelsen avdekket at halvparten av de spurte mener kvaliteten på klargjøringsarbeidet for innsatte har forverret seg de siste årene. Blant årsakene som trekkes frem, er lav bemanning, manglende kompetanse, økt byråkrati, mindre tid til rehabiliterende innhold og en stadig mer krevende arbeidshverdag. De siste års satsinger i kriminalomsorgen har primært dreid seg om vedlikehold, bygg, effektivisering og reduksjon av soningskøer, mens bemanning og tjenestetilbud har blitt nedprioritert.

Disse medlemmer merker seg at hele 90 pst. av respondentene mener økt bemanning er nødvendig for å skape en tryggere arbeidshverdag, og 50 pst. opplever at kvaliteten på arbeidet med å forberede innsatte til livet utenfor fengselet har blitt dårligere.

Disse medlemmer viser til at innsatte i norske fengsler har generelt dårligere helse enn befolkningen ellers, særlig kvinnelige innsatte. Mange sliter med rus, voldstraumer, overgrep og omsorgssvikt, noe som påvirker både psykisk og fysisk helse. Likevel ivaretas ikke deres behov og rettigheter godt nok.

Disse medlemmer vil peke på at kvinner soner under dårligere forhold enn menn, ifølge både FN og Sivilombudet. Allerede i 2016 påpekte Sivilombudet at kvinner har andre helseutfordringer og derfor trenger tilpassede helsetjenester. Kvinnehelseutvalgets rapport fra 2023 bekrefter at soningsforholdene forverrer kvinners psykiske helse, med økt forekomst av psykiske lidelser, utagering og selvskading. Mangelen på egnede sikkerhetsceller i kvinnefengsler har også ført til at enkelte kvinner overføres til mannsfengsel.

Disse medlemmer viser til at regjeringen tidligere har varslet at det skal legges frem en kriminalomsorgsmelding. Disse medlemmer mener det ikke står i motstrid til å vedta ambisiøs politikk som sikrer at kriminalomsorgen bygges opp og får bedre forutsetninger til å løse sitt samfunnsoppdrag.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en konkret handlingsplan for forebygging av vold mot ansatte i kriminalomsorgen og komme tilbake til Stortinget innen rimelig tid.»

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en opptrappingsplan for å bedre bemanningssituasjonen i kriminalomsorgen og komme tilbake til Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet for 2026.»

«Stortinget ber regjeringen innen rimelig tid komme tilbake til Stortinget med en forpliktende plan for oppfølging av anbefalingene i Rambøll-rapporten ‘Kartlegging av psykiske belastningsreaksjoner blant ansatte i kriminalomsorgen’.»

«Stortinget ber regjeringen legge frem en opptrappingsplan for bedring av helsetilbudet i norske fengsler samt en styrking av rusmestring og psykisk helsevern, særlig for langtidsdømte.»

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å lovfeste innsattes rett til daglig medisinsk tilsyn under isolasjon.»

«Stortinget ber regjeringen sikre et likeverdig helsetilbud for kvinner som soner i fengsel.»

«Stortinget ber regjeringen snarest fremme et lovforslag som sikrer at tilfeller av selvmordsforsøk eller selvmord i fengsel alltid skal undersøkes av Tilsynsrådet for kriminalomsorgen.»

«Stortinget ber regjeringen påse at Tilsynsrådet for kriminalomsorgen har kompetansen som trengs for å undersøke og følge opp tilfeller av selvmord i fengsel.»

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag som sikrer at det skal være tre ukers klagefrist på vedtak etter straffegjennomføringsloven, slik det er ellers innenfor forvaltningsretten.»

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til at norsk kriminalomsorg lenge har stått i en krevende situasjon. For dette medlem har det vært viktig å bidra til gjenoppbyggingen av kriminalomsorgen etter de stadige kuttene som ble gjennomført av regjeringen Solberg. Dette medlem viser til at Sosialistisk Venstreparti gjennom budsjettenigheten med regjeringen har forhandlet om flere løft for å styrke bemanningen, senest 100 mill. kroner til økt bemanning i løpet av 2025, og partiet har også over flere år sikret økte tilskudd for frivillige organisasjoner innen kriminalomsorgen. I tillegg har det vært viktig for Sosialistisk Venstreparti å prioritere særskilte bevilgninger til kvinner som soner. Selv med disse økningene mener dette medlem at vi er langt fra i mål med å styrke kriminalomsorgen.

På denne bakgrunn fremmer dette medlem følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen iverksette en opptrappingsplan for investeringer i fysisk og teknisk infrastruktur i fengslene og komme tilbake til Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet for 2026.»

«Stortinget ber regjeringen nedsette et utvalg som skal evaluere M2015-modellen for fengselsbygg.»

«Stortinget ber regjeringen evaluere husleieordningen i staten med sikte på at statlig eide bygg skal kunne driftes og vedlikeholdes forsvarlig.»

Komiteens medlem fra Venstre viser til at Venstre i Representantforslag 226 S (2022–2023) fremmet en rekke forslag som tok sikte på å bedre helsetilbudet til psykisk syke innsatte i norske fengsler. Dette medlem mener fortsatt at dette psykiske helsetilbudet i fengslene per i dag ikke er en rettsstat verdig og må bedres.

Dette medlem viser til at personer som sitter i fengsel, i likhet med resten av befolkningen har krav på helsetjenester når de trenger det. Dette medlem viser til at pasient- og brukerrettighetsloven sier at alle pasienter har rett til nødvendig helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten. Allikevel opplever mange mennesker som soner å ikke få det helsetilbudet som de har krav på.

Dette medlem viser til at flere organisasjoner som jobber med innsatte, forteller at mange innsatte likevel har begrenset tilgang på spesialisthelsetjenester, særlig psykisk helsehjelp. Innsatte må derfor ut av fengselet for å få tilgang på tjenester fra spesialisthelsetjenesten og er dermed helt avhengige av å få innvilget fremstilling fra fengselet. Ofte mangler imidlertid fengslene ressursene til å innvilge dette.

Dette medlem viser videre til at Senter for omsorgsforskning i sin undersøkelse «Kartlegging av helse- og omsorgsbehov blant innsatte i fengsel» fra 2022 skriver at det er en økning i antall innsatte med omfattende helse- og omsorgsbehov. Dette medlem mener at flere helsetjenester må kunne tilbys inne i fengselet, særlig spesialisthelsetjenester som behandling av psykiske lidelser.

Dette medlem viser i den forbindelse til høringsinnspill fra Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) i forbindelse med Venstres representantforslag, hvor de skriver følgende:

«Det er også en utfordring at helsetjenesten ikke alltid er tilgjengelig i fengslene når innsatte har behov for helsehjelp. Et tilbud om spesialisthelsetjenester i fengselet må derfor være mer tilgjengelig enn det helsetilbudet i fengselet er i dag. Det er ikke nok at det er tilgjengelig helsehjelp på dagtid i hverdagene. Spesialisthelsetjenester må også kunne tilbys på kveldstid og i helgene.»

Dette medlem mener i likhet med JURK at spesialisthelsetjenesten må være tilgjengelig i fengslene når innsatte har behov for helsehjelp, og at dette innebærer at tilbudet ikke bare kan være tilgjengelig på dagtid.

Forslag fra mindretall

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti og Venstre:
Forslag 1

Stortinget ber regjeringen utarbeide en konkret handlingsplan for forebygging av vold mot ansatte i kriminalomsorgen og komme tilbake til Stortinget innen rimelig tid.

Forslag 2

Stortinget ber regjeringen utarbeide en opptrappingsplan for å bedre bemanningssituasjonen i kriminalomsorgen og komme tilbake til Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet for 2026.

Forslag 3

Stortinget ber regjeringen innen rimelig tid komme tilbake til Stortinget med en forpliktende plan for oppfølging av anbefalingene i Rambøll-rapporten «Kartlegging av psykiske belastningsreaksjoner blant ansatte i kriminalomsorgen».

Forslag 4

Stortinget ber regjeringen legge frem en opptrappingsplan for bedring av helsetilbudet i norske fengsler samt en styrking av rusmestring og psykisk helsevern, særlig for langtidsdømte.

Forslag 5

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å lovfeste innsattes rett til daglig medisinsk tilsyn under isolasjon.

Forslag 6

Stortinget ber regjeringen sikre et likeverdig helsetilbud for kvinner som soner i fengsel.

Forslag 7

Stortinget ber regjeringen snarest fremme et lovforslag som sikrer at tilfeller av selvmordsforsøk eller selvmord i fengsel alltid skal undersøkes av Tilsynsrådet for kriminalomsorgen.

Forslag 8

Stortinget ber regjeringen påse at Tilsynsrådet for kriminalomsorgen har kompetansen som trengs for å undersøke og følge opp tilfeller av selvmord i fengsel.

Forslag 9

Stortinget ber regjeringen fremme forslag som sikrer at det skal være tre ukers klagefrist på vedtak etter straffegjennomføringsloven, slik det er ellers innenfor forvaltningsretten.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:
Forslag 10

Stortinget ber regjeringen iverksette en opptrappingsplan for investeringer i fysisk og teknisk infrastruktur i fengslene og komme tilbake til Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet for 2026.

Forslag 11

Stortinget ber regjeringen nedsette et utvalg som skal evaluere M2015-modellen for fengselsbygg.

Forslag 12

Stortinget ber regjeringen evaluere husleieordningen i staten med sikte på at statlig eide bygg skal kunne driftes og vedlikeholdes forsvarlig.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av medlemmene i komiteen fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:43 S (2024–2025) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Tobias Drevland Lund, Seher Aydar og Mímir Kristjánsson om et kriminalomsorgsløft til det beste for både innsatte og ansatte – vedtas ikke.

Vedlegg

Vedlegg finnes kun i PDF, se merknadsfelt.

Oslo, i justiskomiteen, den 4. mars 2025

Helge André Njåstad

Else Marie Rødby

leder

ordfører