Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kamzy Gunaratnam, Tove Elise Madland, Even A. Røed og Truls Vasvik, fra Høyre, Sandra Bruflot, Erlend Svardal Bøe og lederen Tone Wilhelmsen Trøen, fra Senterpartiet, Lisa Marie Ness Klungland og Siv Mossleth, fra Fremskrittspartiet, Bård Hoksrud og Morten Wold, fra Sosialistisk Venstreparti, Marian Hussein, fra Rødt, Seher Aydar, fra Kristelig Folkeparti, Olaug Vervik Bollestad, og fra Pasientfokus, Irene Ojala, viser til Representantforslag 137 S (2023–2024) om å stanse nedleggelsen av rusbehandlingsenheten ved Tronvik. Komiteen viser til at rusbehandlingsenheten ved Tronvik tilbyr tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) i Helseregion Vest, med 15 døgnplasser. Videre viser komiteen til at styret i Helse Førde den 25. januar 2024, med syv mot fire stemmer, gikk inn for å avvikle enheten fra 1. mai 2024.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til omtale av regjeringens prioritering av psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) i Meld. St. 9 Nasjonal helse- og samhandlingsplan 2024–2027. Helse- og omsorgsdepartementet ber gjennom oppdragsdokumentet for 2024 de regionale helseforetakene om å sørge for at veksten i ressursbruken både til psykisk helsevern og rusbehandling skal være høyere enn veksten i den generelle bevilgningen til sykehusene. Disse medlemmer viser også til at den polikliniske aktiviteten innen psykisk helsevern og rusbehandling skal være høyere i 2024 sammenlignet med 2023.

Disse medlemmer forventer at Helse Førde og Helse Vest leverer på oppdraget sitt, og gir pasientene i sitt område den behandlingen de har rett på, også etter at nedleggelsen av rusbehandlingsenheten ved Tronvik er gjennomført.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti viser til det skriftlige innspillet til komiteen fra NSFs faggruppe for sykepleiere innen psykisk helse og rus, der de blant annet skriver:

«Det er viktig å understreke at mennesker med ruslidelser trenger ikke bare akuttbehandling, men også døgntilbud og langvarig hjelp for å mestre sine utfordringer og oppnå varig bedring. Rusavhengighet er en kompleks problemstilling som krever en helhetlig tilnærming og kontinuerlig oppfølging over tid. Nedleggelsen av Tronvik vil resultere i en kraftig reduksjon av tilbudet av døgntilbud innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) i regionen.»

Og videre:

«Vi ser med bekymring på at nedleggelsen av Tronvik ikke er et isolert tilfelle, men det er en del av en trend hvor økonomiske hensyn veier tyngre enn politiske prioriteringer og behovene til pasienter.»

Disse medlemmer deler bekymringen for at det er økonomiske hensyn som styrer nedleggelsen av Tronvik, fremfor behovet til pasientene i Helse Vest. Disse medlemmer viser videre til at Høyre og Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti i sine alternative statsbudsjett for 2023 prioriterte å styrke økonomien til helseforetakene.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti viser til representantforslag om å sikre valgfrihet og kvalitet i rusbehandling (Dokument 8:82 S (2023–2024)), og til forslaget om å stanse nedbyggingen av døgnplasser i rusomsorgen. På tross av at helse- og omsorgsministeren i oppdragsbrev har bedt helseforetakene om å styrke psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB), legges det ned døgnplasser innenfor TSB over hele landet. Tronvik er ett eksempel blant flere.

Disse medlemmer viser til begrunnelsen fra Helse Førde for nedleggelsen av Tronvik, og ønsker ikke en politisk overstyring av prioriteringen som helseforetaket har gjort. Det er helse- og omsorgsministeren som gjennom oppdragsdokumentene stiller styringskrav til de regionale helseforetakene. Disse medlemmer anerkjenner at dette også er et spørsmål om rekruttering av riktig og nok helsepersonell i regionen. Disse medlemmer er videre opptatt av at kvaliteten på rusbehandlingstilbudet i regionen ikke må svekkes av en nedleggelse av rusbehandlingsenheten ved Tronvik. Når en så stor andel av døgnplassene i en region blir borte, er disse medlemmer bekymret for at ventetidene går opp, eller at mennesker som i utgangspunktet hadde hatt behov for døgntilbud, får et tilbud om poliklinisk behandling i stedet. Disse medlemmer forutsetter at helse- og omsorgsministeren tar problemstillingen på alvor når Helse Vest blant annet peker på økonomi som bakgrunnen for nedleggelse.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at regjeringen tilsynelatende vil prioritere personer med psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer. Opptrappingsplanen for psykisk helse (Meld. St. 23 (2022–2023), skal peke ut retning for ti år og skulle være en plan som virkelig skulle løfte dette feltet. Dessverre skjer det stikk motsatte, døgnplasser bygges ned, ideelle og private aktører legger ned sengeposter, og nå legger Helse Førde ned driften av Tronvik. Disse medlemmer er sterkt bekymret for utviklingen som skjer under denne regjeringen.

Selv om disse medlemmer støtter forslaget som fremsettes, mener disse medlemmer det er påfallende at Rødt vil stanse nedleggelsen av et offentlig helsetilbud, samtidig som man avviklet fritt behandlingsvalg og helsekøene har vokst. Disse medlemmer merker seg at det synes som om det er viktigere for Rødt hvem som gir helsehjelp, enn å hjelpe flest mulig. Dette ville man gjort med fritt behandlingsvalg ved å benytte all ledig kapasitet hos private, ideelle og det offentlige. Disse medlemmer peker også på at ulike mennesker trenger ulik type behandling, og derfor er det viktig med et bredt spekter av tjenestetilbydere slik at den enkelte skal få raskest og best mulig behandling tilpasset sin situasjon.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Pasientfokus minner om at det er et uttalt mål om at alle skal ha tilgang til likeverdige helsetjenester av høy kvalitet, uavhengig av hvor de bor og levekår. Hver eneste helse- og omsorgsminister som har sittet siden helseforetaksmodellen ble innført, har forsøkt å få helseforetakene til å prioritere psykisk helse, uten å klare det. Med helseforetaksmodellen er psykisk helse blitt en salderingspost. Situasjonen er slik at regjeringen, departementet og helse- og omsorgsministeren ber om én ting, mens helseforetaket gjør det motsatte.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Pasientfokus viser til at innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) foregår det nå flere steder i landet en sentralisering eller reduksjon av tilbudet, slik som i planene for Helse Nord. Konsekvensene av dette er at flere får lengre avstand til tjenester, kortere lengde på døgnoppholdet, samt at det fører til økt press på de kommunale helsetjenestene.

Disse medlemmer viser til høringsinnspill til komiteen fra NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus:

«Det er viktig å understreke at mennesker med ruslidelser trenger ikke bare akuttbehandling, men også døgntilbud og langvarig hjelp for å mestre sine utfordringer og oppnå varig bedring. Rusavhengighet er en kompleks problemstilling som krever en helhetlig tilnærming og kontinuerlig oppfølging over tid. Nedleggelsen av Tronvik vil resultere i en kraftig reduksjon av tilbudet av døgntilbud innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) i regionen. Hensynet til hva disse menneskene trenger, bør gå foran økonomiske hensyn og konsekvensene virker ikke å være vurdert.»

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt viser til at Tronvik er den største og eldste rusinstitusjonen i gamle Sogn og Fjordane, med 15 sengeplasser. Enheten rommer 60 pst. av døgnsengene innen rus i regionen.

Disse medlemmer minner om at da helse- og omsorgsministeren holdt den årlige sykehustalen 16. januar 2024, ble psykisk helse og rus trukket fram som viktige satsingsområder for regjeringa. Helse- og omsorgsministeren sa i sykehustalen at ventetidene skal ned, innsatsen på psykisk helse og rus skal forsterkes, og at det skal tas store grep i sjukehusøkonomien framover.

Helse Førde har signalisert at nedlegging av Tronvik vil føre til lengre ventetider, stikk i strid med signalene og kravene fra regjeringa.

Disse medlemmer viser til høringsinnspillet til komiteen fra NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus:

«Økt kompleksitet understreker behovet for å styrke satsningen på helsehjelp innen rusbehandling, slik det er uttrykt i politiske uttalelser og nasjonale strategier. Politiske føringer har klart indikert behovet for økt satsning på rus- og psykisk helsetjenester, med krav om høyere ressursbruk og økt aktivitet innen disse sektorene. Helse Førdes vurdering om nedleggelse går inn i rekken av andre beslutninger hvor rus og psykisk helse ikke prioritertes. I slutten av 2023 ble den ny oppstartede og etterlengtede ROP-enheten i Helse Bergen lagt ned (midlertidig) og nå har Helse-Vest altså enda en reduksjon i døgnplasser for en gruppe mennesker som vil være i behov av døgnplasser.

Nedleggelsen av Tronvik representerer derfor ikke bare et brudd på politiske føringer, men det er også i strid med nødvendigheten av å møte kompleksiteten knyttet til rusavhengighet med tilstrekkelige ressurser og tilbud. Vi ser med bekymring på at nedleggelsen av Tronvik ikke er et isolert tilfelle, men det er en del av en trend hvor økonomiske hensyn veier tyngre enn politiske prioriteringer og behovene til pasienter. Eksemplet med nedleggelsen av ROP-enheten i Helse Bergen understreker denne problematikken, hvor økonomiske årsaker har ført til nedleggelse av et viktig tilbud på tross av politiske føringer om å styrke rus- og psykisk helsetjenester. Det er derfor avgjørende at regjeringen og Stortinget tar ansvar for å sikre at politiske målsetninger blir omsatt til handling, og at pasientenes behov blir ivaretatt på en tilfredsstillende måte.»

Disse medlemmer mener at det må være samsvar mellom politiske vedtak og faktisk tilbud. Hva slags tilbud befolkningen skal ha, er et politisk ansvar. Nedleggelsen av Tronvik, begrunnet i økonomiske hensyn, vil føre til utilsiktede konsekvenser for pasienter, pårørende, ansatte og samfunnet som helhet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Pasientfokus fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sikre at rusenheten ved Tronvik videreføres uten nedbygging eller overflytting til andre tverrfaglige spesialiserte rusbehandlingstilbud i regionen.»