Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om Samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 337/2022 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv (EU) 2018/1808

Søk
Til Stortinget

Sammendrag

De foreslåtte lovendringene i proposisjonen gjennomfører i norsk rett Europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2018/1808 om endring av direktiv 2010/13/EU om samordning av visse bestemmelser om tilbud av audiovisuelle medietjenester, fastsatt ved lov eller forskrift i medlemsstatene (direktivet om audiovisuelle medietjenester), i lys av endrede markedsforhold. Direktivet innfører nye regler om bl.a. innhold og markedsføring i fjernsyn, audiovisuelle bestillingstjenester og videodelingsplattformtjenester.

Direktivet, heretter omtalt som «endringsdirektivet», endrer direktiv 2010/13/EU (AMT-direktivet), som er innlemmet i EØS-avtalen og gjennomført i norsk rett.

Kultur- og likestillingsdepartementet viser til at gjennomføring av endringsdirektivet i norsk rett forventes å være positivt for norske mediebrukere og direktivets minimumskrav til markedsføring av audiovisuelle medietjenester vil kunne bedre konkurranseevnen til norske tilbydere vis-a-vis tilbydere etablert i andre EØS-stater.

Endringsdirektivet er EØS-relevant og ble ved EØS-komiteens beslutning nr. 337/2022 av 9. desember 2022 innlemmet i EØS-avtalen vedlegg XI (elektronisk kommunikasjon, audiovisuelle tjenester og informasjonssamfunnstjenester). Siden gjennomføringen av EØS-komiteens beslutning i norsk rett vil kreve lovendring og innebærer økonomiske konsekvenser, er Stortingets samtykke til godkjennelse av beslutningen nødvendig i medhold av Grunnloven § 26 andre ledd. Kultur- og likestillingsdepartementet foreslår derfor at Stortinget gir samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åse Kristin Ask Bakke, Mona Nilsen og Torstein Tvedt Solberg, fra Høyre, Turid Kristensen og fungerende leder Tage Pettersen, fra Senterpartiet, Margrethe Haarr og Åslaug Sem-Jacobsen, fra Fremskrittspartiet, Silje Hjemdal, fra Sosialistisk Venstreparti, Kathy Lie, og fra Venstre, Naomi Ichihara Røkkum, viser til at endringsdirektivet er EØS-relevant og at denne innstilingen omhandler EØS-komiteens beslutning nr. 337/2022 av 9. desember 2022 om å innlemme endringsdirektivet i EØS-avtalen. Endringsdirektivet justerer direktiv 2010/13/EU (AMT-direktivet), som allerede er innlemmet i EØS-avtalen og gjennomført i norsk rett.

Komiteen viser videre til at lovendringene som foreslås i proposisjonen for å gjennomføre endringsdirektivet i norsk rett, behandles i komiteens innstilling om Endringer i kringkastingsloven mv. (gjennomføring av endringsdirektiv til direktiv om audiovisuelle medietjenester mv.)

Komiteen vil fremheve at gjennomføring av endringsdirektivet i norsk rett forventes å være positivt for norske mediebrukere, blant annet fordi det vil gi økt beskyttelse mot skadelig og ulovlig innhold i videodelingsplattformtjenester, og gir skjerpede krav til universell utforming av innhold i audiovisuelle medietjenester. Det vises til videre omtale i komiteens innstilling om lovdelen av proposisjonen.

Komiteen tilrår at Stortinget samtykker til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 337/2022 av 9. desember 2022 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv (EU) 2018/1808 om endring av direktiv 2010/13/EU (direktivet om audiovisuelle medietjenester), i lys av endrede markedsforhold.

Uttalelse fra utenriks- og forsvarskomiteen

Utkast til innstilling er forelagt utenriks- og forsvarskomiteen til uttalelse i henhold til Stortingets vedtak 4. april 2024. Utenriks- og forsvarskomiteen uttaler følgende i brev av 22. mai 2024:

«Utenriks- og forsvarskomiteen viser til familie- og kulturkomiteens utkast til innstilling vedrørende Prop. 66 LS (2023–2024) Samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 337/2022 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv (EU) 2018/1808.

Utenriks- og forsvarskomiteens medlemmer viser til sine respektive partiers merknader i familie- og kulturkomiteens utkast til innstilling til Prop. 66 LS (2023–2024) og har ingen ytterligere merknader.»

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av en enstemmig komité.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 337/2022 av 9. desember 2022 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv (EU) 2018/1808 om endring av direktiv 2010/13/EU om samordning av visse bestemmelser om tilbud av audiovisuelle medietjenester, fastsatt ved lov eller forskrift i medlemsstatene (direktivet om audiovisuelle medietjenester), i lys av endrede markedsforhold.

Oslo, i familie- og kulturkomiteen, den 28. mai 2024

Tage Pettersen

Torstein Tvedt Solberg

fung. leder

ordfører