Søk

1. Bakgrunn

Målet med regjeringens helse- og omsorgspolitikk er å skape helsefremmende samfunn, forebygge sykdom og sikre en desentralisert helse- og omsorgstjeneste som yter gode, trygge og likeverdige tjenester i hele landet. Regjeringen mener at de største utfordringene for helse- og omsorgstjenesten er tilgang på nok personell, for dårlig sammenheng mellom tjenestene og likeverdig tilgang på helse- og omsorgstjenester. Gjennom Nasjonal helse- og samhandlingsplan presenterer regjeringen seks hovedgrep. Samlet skal disse grepene bidra til en bærekraftig utvikling slik at den offentlige helsetjenesten blir en attraktiv arbeidsplass for fagfolk, og pasienter fortsatt får tjenester i verdensklasse. De seks grepene er:

  • Rekruttere og beholde personell med riktig kompetanse gjennom et fagarbeiderløft, flere LIS1-stillinger, innføring av offentlig spesialistgodkjenning til flere helsepersonellgrupper, mer vekt på breddekompetanse og å foreta hensiktsmessig oppgavedeling.

  • Endre finansieringsordningene mot mer rammefinansiering av spesialisthelsetjenesten og bedre rammebetingelser for investeringer i sykehus. Regjeringen ønsker også å styrke samarbeidet mellom kommuner og sykehus for å skape gode pasientforløp og bedre bruk av de samlede ressursene.

  • Prøve ut og innføre nye organiseringsformer for å skape mer sammenhengende tjenester og bedre bruk av personell, slik som integrerte psykiske helsetilbud for barn og unge, kombinerte stillinger for jordmødre og mer tematisk organisering av psykisk helsevern.

  • Ny strategi for digitalisering av helse- og omsorgstjenestene med prioritering av digital samhandling. Det skal gi en bedre arbeidshverdag for dem som jobber i tjenesten, gi bedre pasientforløp og virke personellbesparende.

  • Forenkle og tydeliggjøre regelverk for å gjøre det enklere for fagfolkene å bruke tiden på å hjelpe pasientene og brukerne, dele informasjon og forske.

  • En attraktiv og framtidsrettet allmennlegetjeneste med kapasitet, kvalitet og bedre oppfølging av pasienter med sammensatte behov. Regjeringen vil blant annet legge til rette for tverrfaglige fastlegekontorer, større handlingsrom for kommunene, redusere oppgaver og endre kompetansekravene.

Regjeringen fremhever at tiltakene i meldingen i hovedsak kan gjennomføres innenfor eksisterende økonomiske rammer. I øvrige tilfeller vil håndtering finne sted gjennom den ordinære budsjettprosessen.