1. Bakgrunn

Regjeringen legger i meldingen frem forslag til endringer i reglene for opptak til høyere utdanning. Formålet med de foreslåtte endringene er å få folk raskere i gang med høyere utdanning, raskere ut i jobb og å sikre rekruttering til viktige profesjoner.

Til grunn for den nye modellen som foreslås, ligger blant annet opptaksutvalgets utredning, NOU 2022:17 Veier inn – ny modell for opptak til universiteter og høyskoler, og høringsinnspill regjeringen har fått.

Regjeringen viser til at hvert år søker over 130 000 personer seg til høyere utdanning gjennom det nasjonale samordna opptaket. Disse søkerne konkurrerer om drøye 62 000 studieplasser og 1 300 studier. For å fordele studieplassene på alle disse søkerne mener regjeringen at det trengs et opptaksregelverk som er forståelig, forutsigbart og effektivt, og som blir oppfattet som rettferdig av både søkerne og resten av samfunnet. Regelverket må også legge til rette for at de som kommer inn på høyere utdanning er kvalifiserte for å gjennomføre studiet de er tatt opp til.

Med bakgrunn i dette har regjeringen følgende mål for utviklingen av en ny modell for opptak til høyere utdanning:

  • Modellen for opptak til høyere utdanning skal være rettferdig.

  • Regelverket skal bli enklere og mer forståelig.

  • Søkere skal kunne få nye sjanser.

  • Flest mulig skal komme raskt i gang med høyere utdanning, og ut i arbeid.

Endringene som er foreslått i meldingen, vil kunne bli innført på ulike tidspunkt. De fleste endringene vil tidligst gjelde fra 2027.