Søk

Innhold

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kari Henriksen, Frode Jacobsen og Kirsti Leirtrø, fra Høyre, lederen Peter Frølich og Svein Harberg, fra Senterpartiet, Nils T. Bjørke, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen, fra Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, fra Rødt, Seher Aydar, fra Venstre, Grunde Almeland, og fra Miljøpartiet De Grønne, Lan Marie Nguyen Berg viser til Dokument 6 (2023–2024) Melding for året 2022 fra Norges institusjon for menneskerettigheter. Komiteen vil videre bruke forkortelsen NIM.

Komiteen viser til at NIM i korte trekk omtaler menneskerettighetsåret 2023 og sentrale utviklingstrekk på menneskerettighetsfeltet. Komiteen noterer seg at NIM løfter frem en rekke problemstillinger innenfor temaer som barn og familie, fengsel og arrest, vold og overgrep, likestilling og diskriminering, eldres rettigheter, klima, urfolk og nasjonale minoriteter, asyl og innvandring, ytringsfrihets- informasjons- og demonstrasjonsfrihet, privatliv, personvern og ny teknologi og rettssystemet.

Komiteen viser til at NIM har følgende anbefalinger i årsmeldingen:

Om tvangsbruk i eldreomsorgen:

«Stortinget bør be regjeringen om å iverksette tiltak for å sikre at all tvungen helsehjelp i eldreomsorgen utøves i tråd med de rammene menneskerettighetene setter.

Stortinget bør derfor be regjeringen vurdere behovet for midlertidige endringer i eksisterende regelverk og om å fremskynde arbeidet med tvangbegrensningslovgivningen. Det er også viktig at helsepersonell får økt kunnskap om menneskerettslige krav og tilstrekkelige ressurser og kompetanse til å ivareta sentrale rettssikkerhetsgarantier.»

Om krisesentertilbud til utsatte grupper:

«Stortinget må sikre ivaretakelse av plikten etter menneskerettighetene til å beskytte enkeltindivider mot vold og overgrep.

Et viktig tiltak er at Stortinget sikrer at de som tilhører utsatte grupper får et tilstrekkelig, tilgjengelig og likeverdig krisesentertilbud.»

Om psykisk syke i fengsel:

«Stortinget må sikre ivaretakelse av menneskerettighetene til innsatte med psykiske lidelser i norske fengsler gjennom systematiske tiltak.

Stortinget bør be regjeringen om å fremme lovforslag om at selvmordsforsøk og selvmord i fengsel skal undersøkes av Tilsynsrådet for kriminalomsorgen.»

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Fremskrittspartiet, viser til at NIM har følgende anbefalinger i årsmeldingen om klima og urfolk:

«Stortinget må sikre at samenes rett til kulturutøvelse blir ivaretatt i gjennomføringen av det grønne skiftet.

Stortinget bør derfor be regjeringen om å treffe tiltak for å beskytte samiske rettigheter både mot klimaendringene og mot naturinngrep som truer disse rettighetene, gjennom ivaretakelse av samiske bruksområder og gjennom utslippsreduksjoner i tråd med 1,5 graders målet for å hindre forverring av klimaendringene i Sàpmi.»

Komiteen viser til at NIM har følgende anbefalinger i årsmeldingen om menneskerettigheter og ny teknologi:

«Teknologiutviklingen og fremveksten av kunstig intelligens (KI) krever omfattende, gjennomgripende og løpende innsats for å verne om menneskerettighetene. Det krever innsats i form av juridisk forskning, utvikling av institusjoner, koordinering av tilsynsordninger samt tiltak for å styrke innovasjon.

Stortinget bør derfor be regjeringen om å prioritere utredning om og forskning på hvordan menneskerettighetene kan ivaretas når det offentlige implementerer regler om KI, og når KI brukes.»

I tillegg viser rapporten til utviklingen i anbefalinger fra årsrapporten 2022:

Fosen-saken

Regjeringen kom i desember 2023 med en ny tiltakspakke for reindrift og energi og det er kommet til enighet med Sør-Fosen sijte før nyttår. Etter nyttår er det kommet til enighet med begge sidaene som var part i saken.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Fremskrittspartiet, viser til anbefalingen fra årsrapporten i 2022 om at det er viktig at slike prosesser framover bygger på god forankring i det samiske samfunnet og gode konsultasjonsprosesser.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Miljøpartiet De Grønne er glade for enigheten mellom staten og sidaene i Fosen-saken. Disse medlemmer påpeker likevel det svært alvorlige i at et menneskerettighetsbrudd fikk pågå i så lang tid. Disse medlemmer viser til at komiteen har oppfølging av denne problemstillingen til behandling i en egen sak.

Barn og ulovlige rusmidler

Regjeringen har varslet en forebyggings- og behandlingsreform på rusfeltet i 2024 som ifølge regjeringen vil ha et menneskerettighetsperspektiv og det vil bli igangsatt et nasjonalt program for rusforebyggende arbeid blant barn og unge.

Hatefulle ytringer og hets

NIM er ikke kjent med at politidistriktene har begynt å samle inn og publisere statistikk om anmeldte tilfeller av hatkriminalitet, men ytringsfrihetskommisjonens forslag om å revidere straffeloven § 185 ligger til behandling i departementet. Det er lansert en handlingsplan mot rasisme og diskriminering som skal gjelde ut 2027 og regjeringen har varslet at den i løpet av 2024 vil legge fram en handlingsplan mot hets og diskriminering av samer.

Soningsforhold for innsatte med utviklingshemming

Regjeringen har satt ned et offentlig utvalg som skal gjennomføre en bred evaluering av forvaring, overføring til tvungent psykisk helsevern og tvungen omsorg.

Kommuners menneskerettighetsansvar

Stortinget har ikke til nå bedt om en slik utredning og NIM vil fortsette å følge opp denne anbefalingen.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Miljøpartiet De Grønne mener det er svært viktig at NIMs anbefalinger blir gjenstand for grundig politisk behandling. Disse medlemmer mener det er innenfor mandatet til kontroll- og konstitusjonskomiteen, som ansvarlig komité for Stortingets behandling av NIMs årsmelding, å fremme anbefalingene som forslag hvis de ikke følges opp tilfredsstillende på andre måter. Disse medlemmer viser til at det har vært ulik grad av oppfølging av fjorårets anbefalinger. Disse medlemmer vil følge med på hvordan fagkomiteene følger opp årets anbefalinger, og forbeholder seg muligheten til å fremme forslag i forbindelse med behandlingen av neste års årsmelding i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Disse medlemmer viser til at NIM i årsmeldingen peker på fortsatt kritikkverdige forhold på Trandum utlendingsinternat. Situasjonen på Trandum har også blitt kritisert av Tilsynsrådet for tvangsreturer og utlendingsinternatet og av Sivilombudet. Kritikken handler blant annet om at interneringen har et for fengselslignende preg, rutinemessig innlåsing på celler og kroppsvisitasjoner, som Tilsynsrådet mener bryter med menneskerettslige krav. Disse medlemmer mener situasjonen på Trandum må forbedres, og ser positivt på at NIM følger med på utviklingen.