Søk

1. Bakgrunn

1.1 Innledning

Meraker Brug AS har vært en av de største private skog- og utmarkseiendommene i Norge. Eiendommene har et samlet areal på om lag 1,2 millioner mål, hvorav mer enn 200 tusen mål er produktiv skog. Eiendommene ligger i Meråker, Stjørdal, Malvik og Steinkjer kommuner.

Statskog SF er landets største grunneier og forvalter nær en femtedel av Norges fastlandsareal, herunder store fjell- og utmarksarealer.

Landbruks- og matdepartementet foreslo i Prop. 6 S (2022–2023) Endringer i statsbudsjettet 2022 under Landbruks- og matdepartementet (kapitalforhøyelse og statlig lån til Statskog SF) at Stortinget ga sin tilslutning til at Statskog SF kjøpte 100 pst. av aksjene i AS Meraker Brug, til en pris av 2,65 mrd. kroner, og samtykket i kapitalforhøyelse og låneopptak for dette formålet. Kjøpet ble foreslått finansiert gjennom en egenkapitalforøyelse på 2,35 mrd. kroner. Resterende del av kjøpesummen, 300 mill. kroner, skulle finansieres ved et lån fra staten.

Departementets finansielle rådgiver har vært Pareto Securities, som har uttalt følgende:

«Vi oppfatter at Statskog SF og deres rådgivere har gjennomført en grundig og faglig god vurdering av inntektsprognoser og merverdier for AS Meraker Brug. Prisen Statskog SF har avtalt å betale for aksjene er innenfor den rammen vi mener andre budgivere ville kunne verdsatt aksjen til.

Vurderingen bygger på at Statskog SF vil drive denne virksomheten i tråd med de kommersielle prinsipper de har lagt til grunn for verdivurderingen. Det er også en viktig forutsetning at selskapet må utvikle merverdier som kraft og eiendom for å oppfylle verdipotensialet som ligger i AS Meraker Brug. Dette tilsier at Statskog SF skal opptre tilsvarende andre kommersielle aktører, innenfor rammene som gjelder hele Statskog SFs virksomhet.

Vi understreker at vi har vurdert og analysert en potensiell investering i AS Meraker Brug ut fra et finansielt og kommersielt perspektiv, og at vi har ikke hensyntatt eventuelle politiske eller samfunnsmessige vurderinger.»

Det fremgår av Landbruks- og matdepartementets merknader i Prop. 6 S (2022–2023) at departementet legger til grunn at Statskog SF gjennom overtagelsen kan realisere både bedriftsøkonomiske og samfunnsøkonomiske verdier gjennom transaksjonen.

Stortinget vedtok endringer i statsbudsjettet 2022 under Landbruks- og matdepartementet om kapitalforhøyelse og statlig lån til Statskog SF, jf. Innst. 47 S (2022–2023) fra næringskomiteen om Endringer i statsbudsjettet for 2022 under Landbruks- og matdepartementet (kapitalforhøyelse og statlig lån til Statskog SF). Stortinget ga sin tilslutning til at Statskog SF kjøpte 100 pst. av aksjene i AS Meraker Brug, til en pris av 2,65 mrd. kroner, og samtykket i kapitalforhøyelse og låneopptak for dette formålet.

Statskog SF kjøpte i desember 2022 selskapet AS Meraker Brug. Den totale prisen var om lag 2,65 mrd. kroner. Kjøpet ble finansiert gjennom en egenkapitalforhøyelse på 2,35 mrd. kroner. Resterende del av kjøpesummen, 300 mill. kroner, ble finansierte ved et lån fra staten.

1.2 Komiteens behandling av saken

Kontroll- og konstitusjonskomiteen sendte 6. juni 2023 brev til hhv. finansministeren og den daværende landbruks- og matministeren med spørsmål vedrørende Statskog SFs kjøp av AS Meraker Brug og fikk svar 13. juni 2024. Korrespondansen følger som vedlegg til innstillingen.

Komiteen vedtok i møte 24. oktober 2023 å åpne sak om Statskog SFs kjøp av Meraker Brug AS, jf. Stortingets forretningsorden § 15 første ledd andre setning.

Som ledd i behandlingen av saken gjennomførte komiteen en åpen kontrollhøring 21. mars 2024. Komiteen besluttet at høringen skulle omhandle – men ikke begrense seg til – følgende temaer:

  1. Hva var det juridiske og økonomiske grunnlaget for å budsjettere kjøpet som en lånetransaksjon («under streken») hvis kjøpsprisen oversteg verdien i markedstesten?

  2. Kjøpte Statskog SF Meraker Brug AS for en høyere pris enn det som var forretningsmessig riktig verdi?

  3. Har Stortinget fått tilstrekkelige opplysninger i forbindelse med behandlingen av Prop. 6 S (2022–2023) Endringer i statsbudsjettet 2022 under Landbruks- og matdepartementet (kapitalforhøyelse og statlig lån til Statskog SF)?

Følgende ble invitert og møtte til høring:

  • Finansminister Trygve Slagsvold Vedum

  • Landbruks- og matminister Geir Pollestad

  • Tidligere landbruks- og matminister Sandra Borch

Stenografisk referat fra høringen følger som vedlegg til innstillingen.